1. 21/01/2021

  Dit liveblog wordt afgesloten. Het laatste nieuws is te vinden op AD.nl

 2. 21/01/2021

  De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden maakt haast met het opvoeren van de strijd tegen het coronavirus. Zijn medewerkers zeggen dat hij donderdag tien presidentiële bevelen zal uitvaardigen die verband houden met de pandemie. Hij zou onder meer het dragen van mondkapjes verplicht willen stellen op luchthavens en in sommige treinen, bussen en vliegtuigen.

  Biden trad woensdag aan en heeft de aanpak van de coronacrisis bovenaan zijn prioriteitenlijst gezet. De VS hebben het hoogste aantal coronadoden ter wereld gemeld. Er overleden volgens officiële cijfers meer dan 400.000 patiënten. De nieuwe president heeft beloofd dat in de eerste 100 dagen van zijn ambtsperiode 100 miljoen Amerikanen worden ingeënt.

  ,,Amerikanen kunnen al bijna een jaar niet op hun landelijke overheid rekenen voor een strategie, laat staan een uitgebreide aanpak om op Covid te reageren", zei de coördinator van de nieuwe Covid-19 taskforce van Biden. ,,Als president Biden vandaag zijn kantoor binnenloopt, verandert dat allemaal."

  De regering wil zorgen dat meer Amerikanen gevaccineerd en getest kunnen worden. Biden zou onder meer een speciaal orgaan ('Pandemic Testing Board') willen optuigen dat moet zorgen dat meer coronatesten beschikbaar komen. Ook wil de Democraat dat staten meer financiële compensatie krijgen voor de kosten die ze maken vanwege de coronacrisis. 

  Het Witte Huis zou daarnaast medisch personeel van federale overheidsdiensten en het leger willen inzetten om te zorgen dat meer gevaccineerd kan worden.

  Instanews image
  © European Press Agency (EPA)
 3. 21/01/2021

  De nieuwe regering van de Verenigde Staten bedankt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de leidende rol in de strijd tegen het coronavirus en belooft alles te betalen waartoe de VS verplicht zijn. De Amerikaanse 'topimmunoloog' en topambtenaar Anthony Fauci zei dit in een boodschap aan de WHO. Hij zei ook dat de VS nu wél meedoen aan het vaccinatieproject Covax waarmee 92 landen samenwerken voor wereldwijde inenting tegen het virus. Trump wilde daar niet aan meedoen.

  Trump trok zijn land zelfs terug uit de organisatie, omdat die in samenspraak met Peking nalatig en misleidend zou zijn geweest. Bovendien wilde Trump graag weg uit organisaties waar de VS de grootste rekeningen voor betalen. De Amerikaanse regering is goed voor 20 procent van de inkomsten van de WHO en het miljardairsechtpaar Bill en Melinda Gates voor 12 procent. Indien de VS zich helemaal uit de WHO hadden teruggetrokken zou het echtpaar de grootste donor zijn geworden.

 4. 21/01/2021

  Sinds gisteren mag Joe Biden (78) zich de nieuwe president van de Verenigde Staten noemen. Daar hoort uiteraard ook een eigen Twitter-account bij. Opvallend: de president volgt slechts 12 mensen, en een van hen is model Chrissy Teigen (35).

  Wanneer er een nieuwe president in het Witte Huis komt, krijgt die ook toegang tot het officiële Twitter-account @POTUS. Ook Joe Biden nam de account gisteren al in gebruik. Tot op dit moment volgt hij slechts twaalf andere accounts, onder wie vice-president Kamala Harris en haar echtgenoot, zijn eigen vrouw Jill Biden en enkele medewerkers van het Witte Huis. De enige die niet in dat rijtje lijkt te passen, is model Chrissy Teigen.

  Zij staat bekend als een felle tegenstander van de vorige president, Donald Trump. Ze uitte dan ook regelmatig haar ongenoegen over z'n beleid op Twitter, waarna Trump haar blokkeerde via de officiële POTUS-account. Nu Biden in het Witte Huis zit, wilde Teigen dan ook opnieuw kunnen volgen welke berichten haar president de wereld instuurt. ,,Dag Joe Biden”, tweette ze. ,,Ik ben al vier jaar lang geblokkeerd door de president. Wil je me alsjeblieft volgen?”

  Het lijkt er dus op dat Biden maar wat graag gehoor heeft gegeven aan haar verzoek. Teigen is alvast dolblij. ,,Oh, mijn hart!” schreef ze op Twitter. “Eindelijk kan ik de tweets van de president zien, die waarschijnlijk niet meer losgeslagen zullen zijn."

  Instanews image
  © Evan Agostini/Invision/AP — Chrissy Teigen (links)
 5. 21/01/2021

  China hoopt positieve krachten aan het werk te zien om een goede relatie met de Verenigde Staten te herstellen. De regering in Peking feliciteert Joe Biden met zijn installering als president en hoopt dat in de nieuwe relatie "betere engelen zegevieren over kwade krachten". Tijdens de regering van president Trump botsten de twee mogendheden over allerlei kwesties zoals de handelsrelaties, de status van Taiwan en die van Hongkong, en over de Oeigoerse moslimminderheid in China.

  Donderdag verwelkomde Peking de VS ook terug bij Wereldgezondheidsorganisatie en het internationale klimaatakkoord. Een regeringswoordvoerster in Peking zei blij te zijn dat Biden in de toespraak bij diens inauguratie zo vaak het woord eenheid had gebruikt. Eenheid is ook nodig in de relatie tussen China en de VS, aldus de woordvoerster.