1. 26/01/2021

  Eens in de zoveel tijd maken we een nieuw, vers liveblog aan. Dit omdat het oude dan te groot is geworden en steeds trager inlaadt. Het nieuwe liveblog vind je hier.

 2. 26/01/2021

  De eerste uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant in Nederland is een feit. Onder personeel en patiënten van een fysiopraktijk in Gorinchem zijn achttien personen positief getest op het virus. Bij enkele testen is de Zuid-Afrikaanse variant gevonden.

 3. 26/01/2021

  Groningse onderzoekers gaan onderzoek doen naar de werking van vaccins tegen corona op nierpatiënten, longtransplantatiepatiënten en patiënten met kanker.

  Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn de huidige beschikbare vaccins vooral in relatief gezonde volwassenen onderzocht. ,,Specifieke risicogroepen worden niet of slechts heel beperkt in deze studies meegenomen", aldus het UMCG.

  Transplantatiepatiënten, patiënten met immuunstoornissen en patiënten met kanker horen bij de kwetsbare groepen voor wie Covid-19 extra gevaarlijk kan zijn. Daarbij heeft de pandemie een ernstig negatief effect op het sociale leven van kwetsbare patiënten, omdat zij zich uit angst voor Covid nog meer dan anderen hebben geïsoleerd. ,,Juist voor deze kwetsbare mensen is een goed werkend en veilig vaccin dus heel belangrijk", stellen de onderzoekers.

 4. 26/01/2021

  De GGD in Apeldoorn is begonnen met het vaccineren van 90+ers. Onder meer de 94-jarige Okko Molenkamp kreeg een prik en daar was hij erg blij mee. 

 5. 26/01/2021

  Het afgelopen etmaal zijn 3997 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 123 minder dan gisteren. Gisteren nam het aantal ook af, met 778. Voor het eerst sinds 24 november blijft het aantal nieuwe coronagevallen onder de 4000.

  Vandaag zijn 271 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Landelijk liggen er nu 2375 coronapatiënten in het ziekenhuis, 5 minder dan gisteren. Daarvan liggen er 670 op de Intensive Care, een toename van 10 vergeleken met de dag hiervoor. Er liggen 4 Nederlandse coronapatiënten op de IC in Duitsland, evenveel gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

  De afname van het aantal coronabesmettingen vlakt af, terwijl de extra besmettelijke Britse variant zich verder verspreidt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen week 35.635 positieve testresultaten geregistreerd. Gemiddeld werden er afgelopen week 5091 besmettingen vastgesteld. De week daarvoor waren dat er nog 5521. Dat is een daling van 8 procent, het laagste percentage in weken. 

  Op basis van modellen schat het instituut dat ruim een derde van de mensen die afgelopen week besmet raakten de Britse variant heeft opgelopen.