1. 24/01/2021

  De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie laten weten ,,zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen'' van zaterdagavond in Urk. ,,Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto's en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD'', schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.

  ,,Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen'', staat in de verklaring.

  Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond al weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Meerdere mensen zijn aangehouden en diverse bekeuringen zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.

 2. 24/01/2021

  De politie heeft zaterdagavond in het Limburgse dorp Stein twaalf jongeren aangehouden die de avondklok negeerden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.

  Volgens de politie waren de jongeren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ,,dictatuur'' scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ,,Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn.'' Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.

  De agenten konden de overmacht aanvankelijk niet aan. Daarom werd de mobiele eenheid te hulp geroepen. Wat volgde was een kat-en-muisspel, waarbij agenten met lange wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen via zijstraten. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd.

  De politie is niet te spreken over het gedrag van de jongeren. ,,Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn, moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen'', zei algemeen commandant Bert Vermariën van de politie.

  Op andere plaatsen in Limburg lijkt het rustig. Op veel plaatsen houdt de politie controles. ,,We zijn met zoveel mogelijk agenten buiten'', zei een woordvoerster van de politie. Onder meer in Venlo en Roermond houdt de politie voertuigen aan om inzittenden te vragen wat ze zo laat op straat doen.

 3. 23/01/2021

  Burgemeester Cees van den Bos van Urk schaamt zich voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurt. Vele tientallen jongeren zijn op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Zeker één verdachte is, met de inzet van een politiehond, aangehouden.

  ,,Dramatisch zoals deze avond nu verloopt", zegt Van den Bos op Twitter. ,,Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME." Van den Bos sluit af met ,,We willen rust op Urk". Het noodbevel is inmiddels van kracht. De mobiele eenheid en de marechaussee staan klaar om in te grijpen als het nodig is.

 4. 23/01/2021

  Bij een grote politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel zijn zaterdagavond 45 automobilisten bekeurd omdat ze zonder geldige reden buiten waren, terwijl om 21.00 uur de avondklok was ingegaan.

  Met botsabsorbers was een zogeheten fuik aangelegd. Alle automobilisten in zuidelijke richting werden op die manier van de snelweg geleid naar de parkeerplaats van wegrestaurant De Lucht. Daar moesten ze vertellen waarom ze niet binnen zitten. Hoeveel automobilisten zijn gecontroleerd kon een woordvoerder van de Landelijke Eenheid niet zeggen.

  De fuik op de A2, die een kleine twee uur heeft geduurd, was deze avond de enige grote controle van het wegverkeer, zegt de woordvoerder. De rest van de nacht wordt er op reguliere wijze gepatrouilleerd. Mogelijk wordt er komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.

 5. 23/01/2021

  De snelwegen in Nederland liggen er zaterdagavond leeg bij, meldt Rijkswaterstaat. ,,Van verkeersdrukte is geen sprake. Het is heel stil. Mensen hebben zich er gewoon aan gehouden om om 21.00 thuis te zijn", zegt een woordvoerder.

  Rijkswaterstaat wijst er wel op dat sinds de sluiting van de horeca en theaters het 's avonds al een stuk rustiger was op de snelwegen dan normaal. ,,Maar het is nu nog stiller dan het eerst was.

  Instanews image
  © Frans Paalman — Op de snelweg was het opmerkelijk rustig.