De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie laten weten ,,zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen'' van zaterdagavond in Urk. ,,Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto's en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD'', schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.
,,Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen'', staat in de verklaring.
Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond al weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. Vele tientallen jongeren waren op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Meerdere mensen zijn aangehouden en diverse bekeuringen zijn uitgeschreven vanwege het overtreden van de avondklok.
De politie heeft zaterdagavond in het Limburgse dorp Stein twaalf jongeren aangehouden die de avondklok negeerden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.
Volgens de politie waren de jongeren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, ,,dictatuur'' scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ,,Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn.'' Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.
De agenten konden de overmacht aanvankelijk niet aan. Daarom werd de mobiele eenheid te hulp geroepen. Wat volgde was een kat-en-muisspel, waarbij agenten met lange wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen via zijstraten. Rond 23.00 uur was de rust weergekeerd.
De politie is niet te spreken over het gedrag van de jongeren. ,,Het is onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn, moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren. Wij hebben ervoor gekozen de situatie op een veilige manier af te bouwen'', zei algemeen commandant Bert Vermariën van de politie.
Op andere plaatsen in Limburg lijkt het rustig. Op veel plaatsen houdt de politie controles. ,,We zijn met zoveel mogelijk agenten buiten'', zei een woordvoerster van de politie. Onder meer in Venlo en Roermond houdt de politie voertuigen aan om inzittenden te vragen wat ze zo laat op straat doen.
Burgemeester Cees van den Bos van Urk schaamt zich voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurt. Vele tientallen jongeren zijn op de been om te protesteren tegen de avondklok. Nadat die om 21.00 uur was ingegaan, reden jongeren in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken. Zeker één verdachte is, met de inzet van een politiehond, aangehouden.
,,Dramatisch zoals deze avond nu verloopt", zegt Van den Bos op Twitter. ,,Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME." Van den Bos sluit af met ,,We willen rust op Urk". Het noodbevel is inmiddels van kracht. De mobiele eenheid en de marechaussee staan klaar om in te grijpen als het nodig is.
Bij een grote politiecontrole op de A2 bij Zaltbommel zijn zaterdagavond 45 automobilisten bekeurd omdat ze zonder geldige reden buiten waren, terwijl om 21.00 uur de avondklok was ingegaan.
Met botsabsorbers was een zogeheten fuik aangelegd. Alle automobilisten in zuidelijke richting werden op die manier van de snelweg geleid naar de parkeerplaats van wegrestaurant De Lucht. Daar moesten ze vertellen waarom ze niet binnen zitten. Hoeveel automobilisten zijn gecontroleerd kon een woordvoerder van de Landelijke Eenheid niet zeggen.
De fuik op de A2, die een kleine twee uur heeft geduurd, was deze avond de enige grote controle van het wegverkeer, zegt de woordvoerder. De rest van de nacht wordt er op reguliere wijze gepatrouilleerd. Mogelijk wordt er komende nachten op meer snelwegen op deze manier gecontroleerd.
De snelwegen in Nederland liggen er zaterdagavond leeg bij, meldt Rijkswaterstaat. ,,Van verkeersdrukte is geen sprake. Het is heel stil. Mensen hebben zich er gewoon aan gehouden om om 21.00 thuis te zijn", zegt een woordvoerder.
Rijkswaterstaat wijst er wel op dat sinds de sluiting van de horeca en theaters het 's avonds al een stuk rustiger was op de snelwegen dan normaal. ,,Maar het is nu nog stiller dan het eerst was.
© Frans Paalman — Op de snelweg was het opmerkelijk rustig. De ChristenUnie in Urk zegt het vreselijk te vinden dat het protest tegen het ingaan van de avondklok zo uit de hand is gelopen. ,Wat er vanavond op de haven is gebeurd, keuren wij ten zeerste af.' Een teststraat van de GGD is bij het protest in brand gestoken. Tientallen auto's reden rond bij de haven in Urk.
Ook in Den Bosch zijn de straten bijzonder leeg, vergeleken met andere avonden. ,,Ik heb dit nog nooit eerder gezien", vertelt een man die een hond uitlaat in de lege straten.
De avondklok is vanaf vanavond van kracht in Nederland. Bewoners uit Den Haag reageren op het ingaan van de maatregel. ,,Het is wel heel stil", zegt een vrouw die haar hond uitlaat.
Een Thuisbezorgd-werknemer is blij dat hij zijn werk nog kan doen. ,,Ik voel me wel een beetje speciaal", aldus de jongen.
Het lijkt erop dat ook in Amsterdam de avondklok goeddeels wordt nageleefd. Volgens de politie zijn de meeste straten uitgestorven.,,Op sommige plekken is het echt doodstil", aldus een woordvoerster. Toch worden er hier en daar ook wel bekeuringen uitgedeeld aan mensen die zonder geldige reden op straat zijn. Ze kon nog niets zeggen over aantallen.
© ANP — Het Centraal Station in Amsterdam vanuit de lucht na het ingaan van de avondklok. De politie is zaterdagavond begonnen met het schoonvegen van de straten in het Limburgse dorp Stein. Daarbij is een aantal actievoerende jongeren gearresteerd.
Ondanks het ingaan van de avondklok hebben naar schatting tweehonderd jongeren in de Limburgse gemeente Stein zich op straat verzameld. Volgens de politie zorgden ze op het Raadhuisplein voor veel onrust. Ze staken vuurwerk af en gooien ermee. De politie riep de mobiele eenheid op om de rust te herstellen.
Op filmpjes op social media is te zien hoe een grote groep jongeren door het centrum trok, "dictatuur" scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: ,,Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn."
Volgens omstanders hangt er een politiehelikopter in de lucht . Ook horen mensen patrouillewagens met sirenes.
Op het haventerrein van Urk zijn zo'n honderd tot tweehonderd auto's bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de avondklok die vanaf nu geldt in Nederland. Op enkele auto's staat 'anti-lockdown' geschreven.
"Een corona-teststraat van de GGD is in brand gezet", zegt een woordvoerster van de politie. "Dat was brandstichting, dat kan niet anders." Of er aanhoudingen zijn verricht, kon ze nog niet zeggen.
"De brandweer is bezig met blussen en de politie houdt de jongeren op een afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd wordt." Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein.
De politie in Den Helder heeft vanavond negen bekeuringen uitgedeeld aan protesterende burgers tegen de avondklok die vanaf vandaag in Nederland geldt, meldt het Noordhollands Dagblad.
Ruim zestig personen hebben zaterdagavond gehoor gegeven aan een Facebook-oproep om op het Julianaplein te demonstreren tegen de ingevoerde avondklok. Ook werd er stevig vuurwerk afgestoken. Het protest verliep zonder incidenten.
In Wageningen is het vrijheidsmonument ‘Blote Jan’ op het 5 Mei Plein in zaterdagavond ingepakt in zwart folie. Volgens meldingen van de groep ‘76 jaar terug in de tijd’ op Twitter is dat gebeurd uit protest tegen de avondklok, waardoor de vrijheid is ingeperkt. Ook tientallen andere monumenten zijn om die reden ingepakt.
© Twitter — Het ingepakte Vrijheidsbeeld in Wageningen. Nederlanders zoeken de afgelopen uren opvallend vaak via Google naar het woord webcam, waarschijnlijk om via deze camera's te kijken of de Nederlandse straten daadwerkelijk overal leeg zijn.
© Google Trends — Zoekgedrag van Nederlanders naar het woord webcam. In Oudwoude, Friesland, werden inwoners opgeschrikt door een luchtalarm. Met een geluidswagen reden een aantal mensen door het dorpje. Daarbij riepen ze Duitse teksten die verwezen naar de spertijd. Dat is de tijd waarin de laatste keer een avondklok gold in Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De politie heeft zaterdagavond in Rotterdam boetes uitgedeeld aan demonstranten tegen de avondklok. Zo'n vijftig actievoerders hadden zich verzameld voor de Markthal.
Ook in Leiden is vanavond veel politie op de been om te controleren of iedereen zich aan de avondklok houdt. In de binnenstad is het bijna surrealistisch stil. Alleen maaltijdbezorgers rijden af en aan op hun e-bikes en scooters. De stationshal is nagenoeg leeg.
Wel lopen een paar studenten rond met een protestbord met de tekst: 'Mentale gezondheid heeft ook prioriteit'. Ze zijn faliekant tegen de avondklok, maar besluiten toch naar huis te fietsen als agenten hen dreigen met een boete.
Wel krijgt in ieder geval een andere persoon een bekeuring van 95 euro. Hij kan niet uitleggen waarom hij zich rond half tien nog op straat, vlakbij het centraal station, bevindt. ,,Ik was de tijd vergeten", mompelt de jongeman. ,,Vandaag is een hele slechte dag om de tijd te vergeten", aldus een van de agenten.
© Sanne Schelfaut — Een fietser krijgt een boete in Leiden omdat hij zich niet aan de avondklok hield. De politie houdt een grote controle op de A2 bij Zaltbommel, direct nadat de avondklok is ingegaan. De controle vindt plaats bij restaurant De Lucht-West en alle automobilisten worden tegengehouden. Ze moeten kunnen aantonen dat ze een goede reden hebben om buiten te zijn.
Wie geen geldige reden heeft, krijgt een boete van 95 euro. Je mag wel buiten zijn voor werk of bijvoorbeeld rampspoed. Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid kan het zijn dat er komende nachten op meer snelwegen wordt gecontroleerd. maar op welke wegen wilde hij niet zeggen. Ook kon hij nog niet zeggen of er bij de controle op de A2 al bekeuringen zijn uitgedeeld.
In Rotterdam hebben mensen gedemonstreerd tegen het instellen van de avondklok in Nederland. Tientallen demonstranten kwamen bijeen bij de Markthal. Na negen uur stuurde de politie mensen weg. Drie mensen werden gearresteerd.
In Urk zijn vanavond tussen de honderd en tweehonderd auto's samengekomen op het haventerrein om een grote protestactie te houden tegen de avondklok en de lockdown. Daarbij is een teststraat van de GGD inmiddels in brand gestoken.
De politie in Rotterdam heeft vanavond meerdere boetes uitgedeeld aan demonstranten tegen de avondklok. Zo'n vijftig actievoerders hadden zich voor de Markthal op de Binnenrotte verzameld. Drie mensen zijn gearresteerd.
Enkele minuten na het ingaan van de avondklok, om 21.00 uur, waren de meeste actievoerders alweer verdwenen. Het plein staat nu nog vol met politieagenten en journalisten.
© MediaTV — Enkele tientallen demonstranten hebben zich voor de Markthal in Rotterdam verzameld. In het Limburgse Stein zijn zaterdagavond honderden jongeren op de been om te demonstreren tegen de avondklok, meldt De Limburger.
De naar schatting tweehonderd jongeren zouden met elkaar hebben afgesproken via sociale media. Zo wist ook de politie van hun plannen. De jongeren staken onder andere vuurwerk af op een kruispunt.
Er waren zo’n 40 politiemensen aanwezig, maar zij trokken zich op een gegeven moment terug omdat de jongeren met te veel waren en de situatie dreigde te escaleren. De politie heeft de Mobiele Eenheid ingeschakeld, die inmiddels onderweg is.
Politicus Henk Krol laat weten dat het vlakbij zijn woning in Eindhoven beangstigend stil is op straat. ,Maar als ik via de live webcam kijk naar de Dam in Amsterdam zie je dat enkele burgers daar iets tegendraadser zijn. Nog steeds fietsers, auto’s en wandelaars.'
Normaal gesproken is Utrecht Centraal het drukste station van Nederland, waar dagelijks honderdduizenden reizigers komen. Nu de avondklok van kracht is, is de stationshal helemaal leeg. Op het Jaarbeursplein staat wel veel politie.
Reizigers die het rustig aan deden, hadden vaak een 'pardon'. Een enkeling had, even voor 21.00 uur, wel last van stress. Klokslag 20.55 uur was het station uitgestorven. De roltrappen draaiden, maar met niemand erop. Een kwartier na het ingaan van de avondklok waren de enige personen op het station vrijwel allemaal van de NS of politie. Burgemeester Sharon Dijksma riep zaterdag op om 'respect te hebben voor de dienders. Dat verdienen zij.'
Voor de eerste keer is de avondklok ingegaan. Dat betekent dat vanaf nu niemand meer de straat op mag, tussen 21.00 uur en 04.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 04.30 uur.
Mensen mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.
In alle gevallen geldt dat ze een eigen ondertekende verklaring bij zich moeten dragen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie wordt betrapt op overtreding van de avondklok krijgt een boete van 95 euro.
Ook voor de Markthal in Rotterdam is een protest tegen de avondklok gaande. ,,Laat ze ons maar bekeuren, laat ze ons maar oppakken", roept een man door een megafoon. ,,Nederland. Trots en vrij. Avondklok hoort daar niet bij", roept de menigte om de man heen vervolgens.
Een groep van circa 40 aanhangers van Viruswaarheid heeft zaterdagavond op de Hof in Amersfoort gedemonstreerd tegen de instelling van een avondklok.
Op Twitter circuleren beelden van het protest. Rondom een coronavirus-kunstwerk in de stad demonstreren mensen tegen het ingaan van de avondklok. ,,We lopen hier voor vrijheid", zeggen ze, terwijl ze rondjes om het kunstwerk lopen.
De avondklok die vanaf 21.00 uur geldt als middel tegen verspreiding van corona, heeft mogelijk ook op een ander gebied een positief effect. Zaterdagavond valt er volgens Weeronline sneeuw in Limburg. In de zuidwestelijke helft van het land kan het in de nacht verraderlijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Minder slachtoffers en blikschade zou zomaar de 'bijvangst' van de avondklok kunnen zijn. Het KNMI waarschuwt met code geel voor lokale gladheid.
"De gladheid in het zuidwesten kan zeer verraderlijk zijn, omdat het minder zichtbaar is dan gladheid door hagel of sneeuw. Ook is de tijd tussen een bui en het mogelijke ontstaan van bevriezingsgladheid kort, waardoor strooiacties om gladheid te bestrijden behoorlijk strak getimed moeten worden", aldus Weeronline.
Heb je vragen over de avondklok? Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok.
De Martinitoren in Groningen wordt nog zelden geluid, maar vanavond is dat anders. De zogeheten ruimstraatklok luidt vanavond tussen 20.30 uur en 20.40 uur het begin van de avondklok in.
De avondklok geldt in Nederland vooralsnog de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur.
Bedoeling is dat de 'noodklok' tot het einde van de avondklok-periode elke avond tussen 20.30 uur en 20.40 uur wordt geluid. Dat gebeurt door het Groninger Klokkenluidersgilde.
© ANP — De Martinitoren in Groningen. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) mogen de avondklok vanaf maandag handhaven. Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse BOA Bond Ruud Kuin, na berichtgeving van Hart van Nederland. Het ministerie van Justitie en Veiligheid. De politie handhaaft de avondklok wél al vanaf vandaag.
In eerste instantie leek het erop dat boa's wel op straat zouden worden ingezet na 21.00 uur, maar dat ze niet de bevoegdheid zouden krijgen om te handhaven. ,,Dat zou gedoe opleveren, want dat is niet duidelijk voor de boa's zelf en ook niet voor burgers. Dus het is heel goed dat ze die bevoegdheid nu krijgen", aldus Kuin.
Kuin verwacht dat boa's veelvuldig zullen worden ingezet, maar benadrukt dat een goede samenwerking met de politie belangrijk is. ,,Bijvoorbeeld dat de politie snel kan assisteren, mocht dat nodig zijn."
Ruud Kuin, voorzitter van de Boa Bond. In andere landen is al langer een avondklok van kracht. In België is er een verschil tussen de avondklok in Vlaanderen en in Wallonië. Vlamingen mogen tussen 00.00 uur en 05.00 uur niet zonder geldige redenen naar buiten. In Wallonië geldt deze regel tussen 22.00 uur en 06.00 uur. Mensen die zonder geldige reden buiten zijn, riskeren een boete van 250 euro.
In Frankrijk geldt de strengste avondklok van Europa. De Fransen moeten tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven, tenzij ze een geldige reden hebben om buiten te zijn. Mensen die deze regel overtreden, kunnen een boete van 135 euro krijgen.
In Duitsland hebben alle deelstaten hun eigen regels. Niet overal is een avondklok ingevoerd. De Duitse deelstaat Beieren heeft strenge regels om het virus in te dammen. Daar zijn medische mondkapjes verplicht en geldt een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. Mensen die deze regels negeren riskeren een boete van 500 euro.
Ook in Tsjechië, Cyprus, Italië, Spanje, Roemenië, Letland, Luxemburg en Slovenië is een avondklok van kracht. Portugal heeft vrijdag een volledige lockdown afgekondigd.
De Koninklijke Marechaussee levert vanavond met twee pelotons bijstand aan de politie. Zij zijn er om te zorgen dat iedereen zich aan de avondklok houdt, die vanavond om 21.00 uur in gaat.
De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, heeft om die bijstand gevraagd in verband met het waarborgen van de politiecapaciteit. Ook in Amersfoort en Eindhoven staat de Koninklijke Marechaussee paraat om de politie te ondersteunen, mocht dat nodig zijn
De bijstandseenheid kan worden ingezet ter ondersteuning van de handhaving van de openbare orde en voor aanvullende werkzaamheden in verband met de avondklok.
© ANP — Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. In uitzonderlijke gevallen mogen mensen toch op straat zijn. Onder anderen voor mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren geldt deze uitzondering, net als voor mantelzorgers.
Daarbij is het wel noodzakelijk dat zij een ondertekende officiële verklaring kunnen aantonen. Wie voor zijn werk nog buiten is, heeft een werkgeversverklaring nodig.
Uitzonderingen gelden ook voor studenten die een tentamen of examen moeten afleggen voor hun opleiding op het MBO, HBO of WO. Dit moet wel aangetoond kunnen worden. Hetzelfde geldt voor mensen die buiten zijn in verband met een uitvaart, een oproep van een rechter of officier van justitie, of gasten voor een live-avondprogramma.
Ook de hond mag aangelijnd uitgelaten worden, maar wel door maximaal één persoon.
Wie onterecht buiten is riskeert een boete van 95 euro.
© ANP — Handhavers lopen door het centrum van Utrecht. Welkom bij dit liveblog over de avondklok. Vandaag is voor het eerst in meer dan 75 jaar een avondklok van kracht in Nederland. In de komende weken mag niemand tussen 21.00 uur en 04.30 uur buitenkomen, op enkele uitzonderingen na. Vooralsnog geldt de avondklok elke avond en nacht tot woensdag 10 februari.
De laatste keer dat in Nederland een avondklok van kracht was, was tijdens de Tweede Wereldoorlog.