1. 27/01/2021

  Dit liveblog is afgesloten. Volg het laatste nieuws via AD.nl.

 2. 27/01/2021

  Het is volgens demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus nu niet aan de orde om militairen in te zetten tijdens de avondklok om de orde te bewaren, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Vanmiddag debatteert de Kamer over de onrust van de afgelopen dagen en onder meer PVV-leider Geert Wilders wil dat het leger ingezet wordt.

  Grapperhaus schrijft dat militairen niet getraind zijn voor de handhaving van de openbare orde in vredestijd, omdat zij in tegenstelling tot de politie niet getraind zijn om situaties te de-escaleren. Wel krijgt de politie ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee en is er materieel van het leger, zoals drones of vrachtwagens, beschikbaar.

  Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie ligt het nu ook niet voor de hand dat militaire inzet nodig is. Dat is echt een allerlaatste middel, dat pas aan bod komt als tal van andere oplossingen al gebruikt zijn.

 3. 27/01/2021

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zeggen erg dankbaar te zijn voor de inzet van hulpverleners tijdens de ongeregeldheden van de afgelopen avonden. Ook steken ze de door rellen getroffen ondernemers een hart onder de riem. Dat laat Het Koninklijk Huis weten op sociale media. 

 4. 27/01/2021

  In vrijwel alle grote steden in Nederland moest de ME de afgelopen dagen in actie komen om relschoppers in toom te houden, maar in Utrecht bleef het tot dinsdagavond laat relatief rustig. Ook in Kanaleneiland, afgelopen zomer nog het toneel van dagenlange rellen, blijft iedereen kalm. Een aantal buurtbewoners draait er momenteel overuren om de rust te bewaren. Lees hier wie dat zijn en hoe ze het aanpakken. 

 5. 27/01/2021

  Bij de rechtbank in Amsterdam moet vandaag de eerste verdachte verschijnen van de rellen van 17 januari op het Amsterdamse Museumplein. De 46-jarige Bryan H. uit Amsterdam is een van de 143 personen die bij de ongeregeldheden werd opgepakt.

  Het Openbaar Ministerie verdenkt hem er onder meer van dat hij zich gewelddadig heeft gedragen tegen agenten en met stenen, vuurwerk en/of ijsballen heeft gegooid naar de politie. Ook zou hij een flinke hoeveelheid drugs op zak hebben gehad.

  In de rechtbanken van Breda en Middelburg staan vanmiddag vijf meerderjarige verdachten terecht voor opruiing. Vier jongeren uit Goes en een 35-jarige man uit Bavel moeten zich tijdens de snelrechtzittingen verantwoorden voor het online plaatsen van opruiende teksten.

  Snelrecht wordt vaker toegepast als de situatie het toelaat. De snelrechter is een politierechter, die kleinere strafzaken afhandelt waarvoor maximaal twaalf maanden celstraf wordt geëist. Vrijwel altijd volgt direct mondeling uitspraak.

  In het tv-programma Opsporing Verzocht heeft de politie gisteravond beelden van relschoppers getoond. Het gaat om personen die deelnamen aan ongeregeldheden in Venlo (24 januari) en Amsterdam (17 januari).