1. 28/02/2021

  Dit liveblog is nu afgesloten. Het nieuwe is hier te vinden. 

 2. 28/02/2021

  Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland, gaat opnieuw in lockdown. Premier Jacinda Ardern nam de maatregel zaterdag plotseling na een nieuw besmettingsgeval. De nieuwe beperkingen gelden voor minstens een week en komen minder dan twee weken nadat de stad ook al voor drie dagen op slot ging.

  Ardern zei dat er zaterdag een nieuwe besmetting is bevestigd die geen verband houdt met andere positieve gevallen in de afgelopen twee weken. De premier zei dat er vooral 'reden tot bezorgdheid' is omdat het gaat om een persoon die al een week besmettelijk was, maar niet in quarantaine was gegaan. Hij bezocht vrijdag een dokter en ging vervolgens naar een sportschool.

  Vanaf zondagmorgen moeten de ongeveer 1,7 miljoen inwoners van de stad thuisblijven en mogen ze alleen op pad voor essentiële boodschappen of werk. Scholen en niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten en de toegang tot en vanuit Auckland wordt beperkt.

  Voor de rest van het land gelden ook beperkingen, maar die zijn minder vergaand. Zo gelden er limieten voor het aantal mensen dat aanwezig mag zijn tijdens openbare bijeenkomsten. 

 3. 28/02/2021

  De Tsjechische president Milos Zeman wil snel het Russische coronavaccin Spoetnik V in huis halen. Hij heeft daartoe al een verzoek ingediend bij president Poetin. Hoewel het vaccin officieel nog moet worden goedgekeurd in zijn land, rekent Zeman erop dat het vaccin binnenkort kan worden gebruikt.

  Zeman meent dat goedkeuring door het Tsjechische staatsinstituut voor medicijncontrole genoeg is om de bevolking te kunnen gaan inenten met Spoetnik V. Premier Andrej Babis zegt echter dat eerst de officiële goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap EMA nodig is.

  In Tsjechië klinken steeds meer kritische geluiden over het volgens de inwoners te trage vaccinatieprogramma. Van de 10,7 miljoen inwoners zijn er tot nu toe pas 650.000 gevaccineerd met inentingen van Moderna, AstraZeneca en Pfizer/BioNTech.

  Rusland keurde het eigen vaccin afgelopen zomer goed voor gebruik. Uit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Lancet, zou zijn gebleken dat Spoetnik V 91,6 procent effectief is tegen het coronavirus. Het land beweert dat het Russische vaccin al in dertig landen wordt gebruikt. Hongarije begon het middel deze maand te gebruiken, als eerste lidstaat van de Europese Unie.

 4. 28/02/2021

  De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft groen licht gegeven voor het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. Het is daarmee het derde vaccin dat wordt toegelaten op de Amerikaanse markt. 

  Eerder had de FDA het middel al veilig genoemd en voor ongeveer 72 procent effectief. Een noodgoedkeuring stond daarmee niets meer in de weg. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de VS, en binnenkort nog miljoenen meer.

  De Amerikaanse president Joe Biden reageerde verheugd op het nieuws. ,,Dit is opwindend nieuws voor alle Amerikanen en een bemoedigende ontwikkeling in onze inspanningen om een einde aan de crisis te maken. Maar we mogen nu niet onze waakzaamheid laten varen of aannemen dat de overwinning nabij is'', aldus Biden.

  Het Janssen-vaccin kan op koelkasttemperatuur worden bewaard. Ook hoeft er met het Leidse middel maar één prik te worden gezet, in tegenstelling tot de vaccins die eerder zijn toegelaten. Naar verwachting kan het vaccin ook snel in de Europese Unie worden gebruikt. De Europees toezichthouder EMA wil het op 11 maart goedkeuren, zo is vernomen bij de EU.

  De Europese Commissie liet al weten dat het vaccin van Janssen vanaf april geleverd wordt in de EU. Brussel heeft een deal voor 200 miljoen doses, met een optie voor nog eens 200 miljoen.

 5. 28/02/2021

  In Dublin heeft de politie zaterdag 23 relschoppers opgepakt tijdens een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen. Drie agenten raakten gewond. Vicepremier Leo Varadkar heeft het geweld streng veroordeeld. ,,Er zijn geen excuses voor geweld tegen Gardaí (de Ierse politie) of wie dan ook'', schreef hij op Twitter. ,,Dit gedrag door een paar egoïsten ondermijnt de opofferingen die miljoenen mensen hebben gebracht in de afgelopen twaalf maanden.''

  Honderden mensen waren zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de lockdownmaatregelen in het land. Het kwam echter tot een confrontatie tussen de politie en de demonstranten, toen die laatsten een park wilden binnen gaan.

  Er werden vuurpijlen afgeschoten in de richting van de politie, waarna het geweld snel escaleerde. Drie agenten raakten gewond, van wie er één in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

  De Ierse regering kondigde onlangs aan dat de lockdownmaategelen zeker tot 5 april worden verlengd. Ierland kampt momenteel met een zware derde golf. Die kwam er onder andere nadat versoepelingen rond kerst, in combinatie met de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, het aantal besmettingen de hoogte hadden ingejaagd. Het land telt inmiddels 4.313 coronadoden.