1. 14/03/2021

    Bij een feest met circa dertig aanwezigen in een woning in Haarlem zijn zaterdagavond drie arrestaties verricht. Ook zijn bekeuringen uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok, meldt de politie.

    Volgens de politie ontstond  rond 22.30 uur tumult in en rond de Generaal Joubertstraat, omdat jongeren probeerden weg te vluchten uit de woning toen de politie arriveerde. Het feest vond plaats in een via een bed en breakfast-organisatie gehuurde woning. Ongeveer dertig jeugdigen, afkomstig uit het hele land, hadden er hun intrek genomen en namen deel aan een zogenoemde silent disco met veel drank en lachgas, aldus de politie.

    Agenten gingen er heen nadat meerdere buren belden over geluidsoverlast. De agenten werden echter niet toegelaten toen ze aan de deur stonden. Ondertussen constateerde de politie dat ongeveer vijftien jongeren aan de achterzijde en via een dak de woning verlieten en probeerden te vluchten. Ze verspreidden zich via verschillende tuinen.

    Uiteindelijk zijn volgens de politie van alle aanwezigen de namen genoteerd. Twee feestvierders werden aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren. Een ander, een 17-jarige jongen uit Papendrecht, werd opgepakt voor het plegen van verzet.

  2. 14/03/2021

    In de Australische deelstaat New South Wales is na 55 dagen toch weer iemand besmet met corona. Een 47-jarige beveiliger van een quarantaine-hotel in Sydney testte positief. De man had 2  maart al een eerste vaccinatie gehad. Volgens Australische artsen kan het echter tot 14 dagen duren voordat het immuunsysteem afdoende reageert op de inenting. Waarschijnlijk heeft de man de besmetting opgelopen van een van de hotelgasten.

    New South Wales eist dat iedereen die in de staat arriveert vanuit het buitenland minimaal twee weken in quarantaine gaat in speciale quarantaine-hotels. De kosten van het verblijf, 1950 euro, moeten de hotelgasten zelf betalen. Gezinnen krijgen korting.

  3. 14/03/2021

    De Europese Unie heeft fouten gemaakt bij het bestellen van coronavaccins. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie geeft dat toe in het Duitse dagblad Der Tagesspiegel.

    In de huidige situatie moet je ervoor zorgen dat 'heel Europa vaccins krijgt', zegt de PvdA'er. ,,Het klopt dat er fouten zijn gemaakt bij het bestellen van de vaccins, zowel in Brussel alsook in de lidstaten", aldus Timmermans, die na afloop van de pandemie de balans wil opmaken. ,,Dan kunnen we zien wat we verkeerd en wat we goed hebben gedaan." Wel is hij van mening dat een Europese aanpak ook in het voordeel is van de rijkere lidstaten.

    De Europese Commissie wordt sterk bekritiseerd vanwege haar aarzelende optreden en strategische fouten bij de inkoop van vaccins. Daarnaast is er ook onvrede bij een aantal lidstaten over de verdeling van de vaccins.

    Inmiddels zijn door Brussel zeker 1,4 miljard doses van de reeds in de EU toegelaten vaccins besteld. Dat zou meer dan genoeg moeten zijn voor de ongeveer 450 miljoen Europeanen.

  4. 14/03/2021

    Luchthavens in de Verenigde Staten kregen op vrijdag gezamenlijk 1,357 miljoen passagiers te verwerken. Dat is het hoogste aantal sinds een jaar geleden, vlak nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het coronavirus tot een pandemie verklaarde.

    De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC raadt (vlieg)reizen die niet essentieel zijn nog altijd af. Zelfs als mensen gevaccineerd zijn, wordt ze aangeraden om voorlopig nog dicht bij huis te blijven. Iets meer dan 10 procent van de bevolking in de VS, het meest zwaar getroffen land ter wereld, is momenteel volledig gevaccineerd.

    Momenteel verwerken de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die door de crisis financieel in zwaar weer verkeren, nog altijd een stuk minder passagiers dan in eerdere jaren. Afgelopen vrijdag was dat bijvoorbeeld 38 procent minder dan op dezelfde dag in 2019.

  5. 14/03/2021

    In de Canadese stad Montréal hebben zaterdagnamiddag duizenden mensen geprotesteerd tegen de coronabeperkingen in de provincie Québec. Met de 'mars van de opstandelingen' willen de deelnemers zich verzetten tegen de maatregelen die door de regering van Québec werden genomen in een poging om de verspreiding van het coronavirus in de provincie in te dammen. Sinds begin januari geldt in Québec onder andere een avondklok.

    De betoging verliep zonder grote incidenten, al werden enkele mensen opgepakt, meldt een politiewoordvoerder. ,,Er liepen vooral gezinnen met kinderen mee, maar er waren ook enkele groepjes die de confrontatie zochten met de politie", aldus woordvoerder Manuel Couture.

    Québec is goed voor ongeveer een derde van het totale aantal besmettingen in Canada - tot hiertoe al zo'n 900.000 - en voor bijna de helft van de 22.000 doden.