1. 19/03/2021

  Dit liveblog gesloten.

 2. 19/03/2021

  D66 is in Leiden ruim de grootste partij gebleven. De partij van Sigrid Kaag haalde bij de verkiezingen 23,2 procent van de stemmen, iets meer dan de 20,9 procent vier jaar geleden. De tweede partij is de VVD met 15,1 procent. De uitslagen kwamen donderdagavond binnen en daarmee wordt het nog spannend voor de sociaal-liberalen.

  Enkele uren eerder kwam D66 in de nieuwe voorlopige prognose van de verkiezingsdienst van het ANP op 23 zetels uit. Dat is er 1 minder dan eerder was berekend op basis van de getelde stemmen.

  Maar in deze prognose was Leiden nog niet meegerekend, omdat ze daar nog aan het tellen waren. Ook de uitslag in Nissewaard in Zuid-Holland was er nog niet. Inmiddels is duidelijk geworden dat D66 hier na de VVD en PVV de derde partij is met 9,7 procent.

  Daarnaast zijn de tienduizenden briefstemmen uit het buitenland nog niet in de laatste prognose meegeteld. Als deze uitslagen binnenkomen, naar verwachting vrijdagmiddag, dan volgt de definitieve prognose van het ANP. Daarin kunnen dus nog kleine wijzigingen voorkomen.

  GroenLinks kreeg er in de laatste voorlopige prognose juist weer een zetel bij en komt op 8. DENK gaat van 2 naar 3 en JA21 gaat terug van 4 naar 3. BIJ1 van Sylvana Simons krijgt nu zeker 1 zetel in de Tweede Kamer. De andere partijen bleven op het eerdere voorlopige zetelaantal staan.

  Overigens komt de Kiesraad volgende week vrijdag pas met de officiële uitslag tijdens een openbare zitting. Door restzetels kan de zetelverdeling toch nog een klein beetje afwijken van de prognose van het ANP.

  Inmiddels is ruim 99,4 procent van de stemmen geteld door de stembureaus. De opkomst komt nu uit op 78,9 procent. Dat is minder dan vier jaar geleden, toen was het 81,6 procent.

 3. 18/03/2021

  De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, oordeelt hard over het verlies van de moederpartij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De GroenLinks-jongeren zijn 'diep teleurgesteld' maar allerminst verrast. Partijleider Jesse Klaver moet het ook ontgelden. ,,De afgelopen maanden zagen we GroenLinks steeds verder afglijden'', schrijft voorzitter Sabine Scharwachter op de website van de organisatie.

  Volgens DWARS ontbrak 'een sterk verhaal' tijdens de campagne en wilde de partij zich te aantrekkelijk maken voor regeringsdeelname. Idealisme maakte plaats voor concrete plannen en GroenLinks ging 'steeds meer dansen naar de pijpen van de grootste partijen', aldus de DWARS-voorzitter. Ook zou de campagne niet activistisch genoeg zijn. ,,Het gematigdere imago heeft er ironisch genoeg toe geleid dat de kans op meeregeren aanzienlijk is geslonken.'' De idealistische kiezer zou zijn afgehaakt en de gematigde kiezer overgestapt naar D66. Die partij won flink.

  Deze nieuwe koers zou Klaver ook niet goed liggen, vindt DWARS. De 'ooit zo bevlogen en idealistische leider uit 2017' zou een 'stereotiepe tragedie' zijn van een 'jonge idealist' die met de jaren 'steeds realistischer en rechtser wordt'. DWARS laakt de constructieve houding van Klaver, die volgens de jongeren goed past binnen de oppositie maar niet binnen de campagne. De verbindende toon van Klaver is zelfs 'ongepast' op thema's als 'de opkomst van extreemrechts en fascisme'. Klaver zou te ver verwijderd zijn geraakt van het idealistische DNA van GroenLinks.

  DWARS wil dat de moederpartij 'de noodzakelijke zelfreflectie' toont. 'Laat dit een 'wake-upcall' zijn.' 

 4. 18/03/2021

  De tijd is rijp voor verregaande linkse samenwerking, die uiteindelijk tot een fusie moet leiden tussen in elk geval PvdA en GroenLinks. Dat zegt oud-PvdA-politica Jet Bussemaker. ,,Als er ooit een moment is om het te doen, is dat nu.” Nog nooit was het traditioneel linkse blok zo klein, PvdA, SP en GroenLinks houden volgens de voorlopige uitslag samen 25 zetels over.

  Instanews image
  © anp — Jet Bussemaker
 5. 18/03/2021

  Nederland kleurt nog altijd VVD-blauw. Maar in de rijkste gemeenten brokkelt de steun voor Mark Rutte af, terwijl zijn partij in Brabant en Limburg juist beter scoort dan vier jaar geleden.

  In Bloemendaal, het rijkste dorp van Nederland, is het aandeel VVD-stemmers flink gezakt: van 40 naar 32 procent. De VVD is daar nog wel de grootste, maar D66 rukt op. Ook in Laren, een andere steenrijke gemeente, heeft de VVD een boel kiezers aan D66 verloren.

  Het valt op: in lommerrijke villadorpen als Wassenaar, Heemstede en Rozendaal verliest de partij van Mark Rutte óók terrein. Mogelijk zijn vermogende kiezers niet blij met ‘linkse’ VVD-verkiezingsplannen en zien zij na tien jaar Rutte meer heil in D66-lijsttrekker Sigrid Kaag.

  Lees hier verder.