1. 10/04/2021

  Ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten krijgen versneld extra vaccins. Het gaat om 35.000 doses van het Janssen-vaccin. Dat hebben de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) vanavond besloten, na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen).

  ,,In ziekenhuizen laat de derde golf zich voelen”, schrijft minister Hugo de Jonge op Twitter: ,,De zorg moet op de been blijven.” Doordat het ziekteverzuim momenteel hoog is in ziekenhuizen, is er een groot tekort aan personeel. Daarom worden er nu versneld extra vaccins beschikbaar gemaakt voor ziekenhuispersoneel. Het gaat om zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten die daardoor risico lopen op besmetting. 

 2. 10/04/2021

  Huisartsen in Amsterdam worden platgebeld door mensen met vragen en twijfels over het AstraZeneca-vaccin. De afgelopen week waren zo’n 450 Amsterdamse huisartsenpraktijken druk met alle voorbereidingen om in totaal zo’n 46.000 patiënten tussen de 60 en 65 jaar uit te nodigen, die de afgelopen dagen en de komende week geprikt zouden worden.

  “Een chaos,” zegt Stella Zonneveld, vicevoorzitter Crisisteam Huisartsen en medisch directeur van Roha, waar tweehonderd Amsterdamse huisartsen bij zijn aangesloten. “Er is héél veel onduidelijkheid en heel veel twijfel.” 

 3. 10/04/2021

  Op Aruba is vandaag het grootste aantal vliegtuigen op één dag geland sinds de uitbraak van de coronapandemie. Samen leverden de vliegtuigen meer dan 3500 passagiers af op het eiland. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse toeristen die met een negatieve PCR-test het land binnen mogen komen. Aruba is altijd erg in trek geweest bij toeristen uit de VS. Als gevolg van de wereldwijde coronapandemie is het toerisme op het eiland echter heel erg gedaald.

  De Arubaanse luchthavenautoriteit verwacht dat de passagiersaantallen op het eiland verder gaan stijgen nu de vraag naar vliegreizen op de Amerikaanse markt weer toeneemt, en steeds meer Amerikanen zijn gevaccineerd.

  Op Aruba is het aantal besmettingen de laatste dagen licht afgenomen. Vrijdag werden er 62 nieuwe besmettingen geregistreerd. De teller van het aantal mensen dat sinds maart vorig jaar aan het virus is overleden, staat op 92. In het ziekenhuis zijn 33 patiënten met corona opgenomen, waarvan dertien op de intensive care. Daarbij zijn enkele patiënten die uit Curaçao zijn overgevlogen vanwege de nijpende situatie in het Curaçaose ziekenhuis.

 4. 10/04/2021

  De horeca moet sinds oktober 2020 de deuren gesloten houden. Toch zijn er in Amsterdam meerdere (gelegenheids)cafés die in het geheim publiek ontvangen, zo blijkt uit een inventarisatie. Met gesloten luiken of dichte gordijnen wordt de reuring verhuld voor de buitenwereld, andere (geïmproviseerde) kroegen zijn überhaupt niet zichtbaar vanaf de straat. Zo is er randje Amsterdam een café met afgedekte ­ramen dat bijna klokje rond open is. Bier kost 1,50 en er mag worden geblowd. Wat meer naar de binnenstad toe zit, verstopt tussen andere gebouwen op een hoge verdieping, een lunchroom die overdag gasten ontvangt. En ’s avonds laat is bij een ­populair café randje Centrum vanachter een rolluik een beat en geroezemoes te horen. Volgens buurtbewoners is het café voor vaste klanten gewoon open.

 5. 10/04/2021

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in de eerste honderd dagen van 2021 38 miljoen vaccins uitgedeeld via het Covax-programma. Dat laat de organisatie weten op Twitter. Het Covax-programma is opgezet om vaccins wereldwijd eerlijker te verdelen tussen arme en rijke landen. Via het programma hebben al honderd landen vaccins ontvangen van AstraZeneca, Pfizer en het Indiaanse Serum.

  Toch gaat de distributie van vaccines nog niet zo voorspoedig als gehoopt. India heeft de leveringen van Covax' grootste leverancier Serum tijdelijk stopgezet, omdat het land kampt met een enorme toename van coronabesmettingen.