Het grootse Fieldlab-evenement tot nu toe, 538 Oranjedag, is uitverkocht. Na de aankondiging dinsdagavond werden er in totaal meer dan 1 miljoen tickets aangevraagd. Er waren 10.000 kaarten beschikbaar. De tickets zijn afgelopen dagen toegekend door middel van loting, maakte 538 donderdag bekend.
Het evenement vindt plaats op het Chasseveld in Breda. Horecaondernemers in de stad reageerden woedend op het testevenement. Zij voelden zich geschoffeerd dat er in de stad wel een groot evenement mag plaatsvinden, terwijl zij al maanden geen gasten mogen ontvangen vanwege de coronamaatregelen.
Radio 538 en de Bredase horeca bespreken binnenkort hoe ze kunnen samenwerken. Koninklijke Horeca Nederland eiste een gesprek met de radiozender over hoe lokale ondernemers kunnen meeprofiteren van het grote evenement. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de eet- en drankvoorziening tijdens het evenement in handen te geven van de Bredase horeca. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt daarover nog tussen de partijen gesproken
© Marcel van Dorst Oekraïne heeft donderdag een begin gemaakt met het vaccineren van atleten die komende zomer deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Ongeveer dertig Oekraïense sporters kregen voor het oog van de camera's een eerste injectie met het Chinese vaccin CoronaVac in een ziekenhuis in Kiev.
,,Ik wil toch een soort van bescherming", vertelde Daria Tichova, een 35-jarige sportschutter, aan persbureau AFP. Ze meldde ook dat de rest van het team reikhalzend uitkeek naar het vaccin.
Volgens het Oekraïense ministerie van Sport zijn er meer dan genoeg vaccins voor de atleten van het land, maar de atleten beslissen zelf of ze al dan niet gevaccineerd worden.
In Nederland kondigde sportkoepel NOC*NSF woensdag aan zo snel mogelijk met vaccineren tegen corona te beginnen. Dat gebeurde een dag nadat demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de Tweede Kamer per brief had gemeld dat de olympiërs versneld worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Onder meer Australië, Nieuw-Zeeland en Rusland kondigden eerder al aan sporters met voorrang in te enten.
© REUTERS — Oleksandr Petriv, een lid van het Oekraïense schuttersteam dat naar de Olympische Spelen gaat, is een van de ingeënte sporters. Het Europese medicijnagentschap EMA doet onderzoek naar een behandelmethode van farmaceut GSK waarbij coronapatiënten antilichamen krijgen toegediend.
Volgens GSK is het middel, VIR-7831, bedoeld voor Covidpatiënten van 12 jaar en ouder die risico lopen ernstig ziek te worden. Uit een eerdere studie bleek dat de behandeling met de zogeheten monoklonale antilichamen het risico op ziekenhuisopname en overlijden onder patiënten met 85 procent terugdrong, meldde GSK eerder dit jaar.
Het EMA gaat nu onder meer data uit studies naar de behandelmethode onder de loep nemen. Aan de hand daarvan volgt waarschijnlijk een advies voor vroeg gebruik van het middel, dat nog nergens ter wereld is toegelaten tot de medicijnmarkt.
Het aantal coronadoden in Europa bedraagt nu meer dan een miljoen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Elke week komen er 1,6 miljoen besmettingen bij. Dat zijn er 160 per minuut, rekent de organisatie voor.
Volgens Hans Kluge, Europees directeur van de WHO, beginnen de besmettingen in verschillende Europese landen wel te dalen. Vooral bij de oudste inwoners, omdat die het vaakst gevaccineerd zijn.Kluge gaf ook nog mee dat een coronabesmetting een hogere kans geeft op bloedklonters dan een inenting met het AstraZeneca-vaccin. ,,Er moet niet aan worden getwijfeld dat het AstraZeneca-vaccin efficiënt is om het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens te laten dalen", zei de Belg. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik dan ook aan voor alle volwassenen.
Wereldwijd zijn er nu 3 miljoen overlijdens volgens een telling van de Amerikaanse John Hopkins universiteit. Het Amerikaanse continent is het zwaarst getroffen, gevolgd door Europa. Binnen het Amerikaanse continent hebben de VS, Brazilië en Mexico het hoogste aantal sterfgevallen genoteerd.
Frankrijk is vandaag na Italië en Groot-Brittannië het derde Europese land geworden waar meer dan 100.000 mensen zijn gestorven aan het coronavirus.
Er werden vandaag ongeveer 300 nieuwe coronadoden geregistreerd, waarmee het dodental op 100.077 komt te staan. Wereldwijd is Frankrijk het achtste land dat de macabere mijlpaal van 100.000 aan Covid-19 te wijten sterfgevallen passeert.
Volgens experts ligt het daadwerkelijke dodental duizenden sterfgevallen hoger. Uit analyse van sterfaktes zou blijken dat sommige mensen die in bijvoorbeeld psychiatrische inrichtingen of verpleeghuizen stierven aan corona, niet zijn meegenomen in de cijfers.
De lockdown op Curaçao, die geldt sinds 24 maart, wordt verlengd tot 30 april. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt. Dat betekent dat de avondklok van 19.00 uur tot 04.30 uur nog de hele maand blijft gelden. Ook mogen alleen essentiële winkels, zoals supermarkten en apotheken, de deuren openen.
Het aantal coronabesmettingen is sinds enkele dagen aan het dalen, maar er is nog steeds sprake van een kritieke situatie in het ziekenhuis. Er liggen honderd coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie veertig op de intensive care. Negen patiënten uit Curaçao zijn op de ic op Aruba opgenomen. Normaal heeft het CMC-ziekenhuis op Curaçao een ic-afdeling met zestien bedden. Het aantal doden bedraagt nu 78. Daarmee is het aantal coronadoden in de afgelopen drie weken verdriedubbeld.
Rhuggenaath gaf aan dat de bevolking ook de komende weken zoveel mogelijk thuis moet blijven. Mensen mogen ook de rest van de maand maar twee dagen per week de straat op voor noodzakelijke zaken. Ook wordt iedereen op het hart gedrukt zich te registreren voor vaccinatie. Meer dan 65.000 mensen hebben zich al geregistreerd, meer dan 42.000 personen hebben hun eerste vaccin gehad. Daarvan hebben zo'n 13.000 al twee vaccins gehad.
Het Artsen Covid Collectief, een groep kritische artsen die aandacht te vragen voor de in hun ogen disproportionele coronamaatregelen, vinden dat de sportscholen en fitnesscentra zo snel mogelijk weer open moeten. Honderden sportscholen zijn daar eerder al een campagne voor begonnen. Volgens de artsen zorgt de coronasluiting voor enorme gezondheidsschade.
,,Inactiviteit en sociale isolatie verzwakken het afweersysteem en dat geeft meer risico op ziek worden", zegt Evelien Peeters, internist en bestuurslid van het artsencollectief. ,,Het overgrote deel van de mensen dat erg ziek is geworden, had een minder goede algemene conditie. Door te sporten, mensen te ontmoeten, geef je je immuunsysteem een boost. Sporten en bewegen is ontzettend belangrijk."
Noorwegen heeft nog geen besluit genomen over het hervatten van vaccinaties met het middel van AstraZeneca. Gezondheidsminister Bent Høie zegt over onvoldoende informatie te beschikken en wil eerst ook gegevens van andere landen over het coronavaccin afwachten.
Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin werd in Noorwegen op 11 maart opgeschort vanwege zorgen over stolsels en een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mensen die ermee waren ingeënt. In Noorwegen zijn daarvan meerdere meldingen bekend, waarvan een aantal gevallen met een dodelijke afloop.
Eind maart zou het land al een besluit nemen over het gebruik van AstraZeneca, maar dat werd uitgesteld naar deze donderdag. De gezondheidsautoriteit van het land heeft wel geadviseerd om het middel niet meer te gebruiken.
© AFP De Nederlandse en de Duitse overheid moeten samen de kosten van de verplichte coronatesten voor grenspendelaars met Duitsland vergoeden. Daarvoor pleiten de vijf Euregio-samenwerkingsverbanden aan de Nederlands-Duitse grens.
De grensgemeenten in de Gelderse Achterhoek hebben dit vorige week al met hun Duitse buren geregeld. Volgens de Euregio's kunnen de kosten van de sinds kort in Duitsland verplichte test oplopen tot 1200 euro per persoon per maand.
Dagelijks steken duizenden de grens over om in Nederland of in Duitsland te gaan werken. Daarnaast zijn er veel scholieren die net over de grens in Duitsland wonen, maar in Nederland op school zitten. Iedereen moet een negatieve coronatest bij zich hebben om Duitsland in te mogen.
Zo'n test blijft 72 uur geldig, dus de meeste mensen moeten zich tweemaal per week laten testen. Aangezien de GGD dat niet doet moeten de grenspendelaars naar commerciële bureaus, die tussen de 60 euro en 150 euro per test vragen.
Het aantal coronapatiënten op intensive cares en verpleegafdelingen stabiliseert, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). ,,Er is momenteel voldoende ic-capaciteit beschikbaar voor landelijke spreiding", zegt hij in een toelichting op cijfers over opgenomen patiënten.
© ANP — Ernst Kuipers voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen, maar dat komt deels door een technische storing eerder in de week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De storing is verholpen en tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8797 vastgestelde besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari.
Op woensdag meldde het RIVM bijna 5500 positieve tests, meer dan duizend gevallen minder dan de dagen ervoor. Op woensdagen is het aantal gevallen doorgaans juist hoger dan op maandagen en dinsdagen.
In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 51.200 positieve tests gemeld. Dat komt neer op ruim 7300 nieuwe gevallen per dag, en dat is het hoogste gemiddelde in twee weken. Daarmee is Nederland terug op het niveau van voor de paasdagen.
Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de gemeente kregen 393 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Amsterdam kwamen 378 besmettingen aan het licht, in Den Haag 294, in Utrecht 220 en in Tilburg 176. Van de veiligheidsregio's had Rotterdam-Rijnmond de meeste nieuwe gevallen: 783. Rotterdam en omstreken steken al tijden boven de rest van het land uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen week zijn 173 sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna 25 per dag. Het aantal sterfgevallen is fors gedaald sinds het begin van de vaccinatiecampagne.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,4 miljoen Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 17.000 overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Er komt per 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen. Ingewijden melden aan de NOS dat het demissionaire kabinet daar morgen een besluit over neemt. Het is nu al de bedoeling dat reizigers uit risicolanden tien dagen in quarantaine gaan, maar veel mensen houden zich daar niet aan. Over een quarantaineplicht wordt al langer gesproken.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de derde dag op rij gedaald. In totaal zijn nu 2477 patiënten met Covid-19 opgenomen, 22 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares nam het aantal Covid-patiënten wel toe, met vijf tot 789. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 27 tot 1688.
Dinsdag en woensdag daalde het aantal opgenomen coronapatiënten ook al, met 83.
Het is Patrick Grootswagers en zijn vrouw duidelijk veel waard om een vaccinatie te krijgen. Zonder de coronaprik kunnen de Waalwijkers niet naar Sri Lanka afreizen, waar ze hun 89-jarige (schoon)vader willen verzorgen. Tegen beter weten in heeft Grootswagers zich bij de nieuwe vaccinatielocatie in Waalwijk gemeld, waar de beveiliger hem subiet buiten zette. Hij zal toch echt moeten wachten op de prik. Lees hier het hele verhaal.
Polen start vandaag met het geven van het Janssen-vaccin. Volgens het land wegen de voordelen van de prikken op tegen de nadelen. Onder meer Nederland heeft het gebruik van het Janssen-vaccin tot nader orde uitgesteld, nadat er in de VS enkele vrouwen een zeldzame vorm van trombose kregen. ,,We hebben nog geen problemen geconstateerd of gehoord dat mensen het vaccin weigerden", zegt Michal Dworczyk, die namens de Poolse regering de vaccinatiecampagne begeleidt.
Mensen die geboren zijn in 1952 kunnen zich eerder dan gepland laten inenten tegen corona. De leeftijdsgroep ontvangt vanaf dinsdag een uitnodiging voor een vaccinatie van het RIVM. Ook kunnen deze mensen nu alvast zonder uitnodiging online een afspraak maken.
Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zou deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM.
Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.
Farmaceut MSD is van plan een grote studie te beginnen naar de werking van een pil tegen corona. Het geneesmiddel met de naam molnupiravir is bedoeld voor mensen die risico lopen op een ernstige vorm van Covid-19, waarbij het middel de virusniveaus moet verminderen. Dan gaat het onder anderen om mensen die lijden aan obesitas, diabetes of ouderdomskwalen.
Het bedrijf wil zich louter concentreren op de ontwikkeling van molnupiravir als een poliklinische behandeling, omdat het middel wel tekenen vertoonde dat het helpt het virus onder controle te houden.
MSD staakt verder zijn inspanningen met het experimentele antivirale geneesmiddel voor patiënten die al in het ziekenhuis liggen. Uit tests zou onvoldoende blijken dat de pil deze groep helpt om ziekenhuisopnames en sterfgevallen te voorkomen. Covid-19 patiënten die een ziekenhuisbehandeling nodig hebben, zijn vaak in de 'ontstekingsfase' van de ziekte. Dat zou te laat zijn voor een antiviraal geneesmiddel om veel hulp te bieden, zo klinkt het.
Amerikaanse handelaren spelen in op de angst voor nieuwe coronavarianten door industrieel bleekwater aan te prijzen als een ‘wondermiddel’. Dat schrijft The Guardian. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat het goedje potentieel gevaarlijk is en levensbedreigend kan zijn. Lees hier het hele verhaal.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt morgen ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel. Duitsland en Nederland geven het coronavaccin momenteel alleen aan 60-plussers vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.
© REUTERS — De reguliere zorg is afgelopen week nog verder afgeschaald. Dat komt doordat er steeds meer coronapatiënten in ziekenhuizen liggen. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de zogeheten kritiek planbare zorg minder vaak beschikbaar. Dit zijn ingrepen die binnen zes weken moeten gebeuren. Vorige week kon 79 procent van de ziekenhuizen zulke behandelingen op tijd leveren, nu is dat 69 procent.
Bovendien zijn er minder operatiekamers in gebruik. Van alle operatiekamers is nog 68 procent in gebruik. Vorige week was dit 73 procent. In enkele ziekenhuizen is minder dan 40 procent van de ok's beschikbaar.
De NZa wil daarom niet dat de coronamaatregelen worden versoepeld. De toezichthouder heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) gevraagd om de komende weken vast te houden aan de huidige maatregelen. De druk op de intensive cares wordt steeds groter, vooral in het midden van het land. Daar komt de kwaliteit van de zorg in gevaar, waarschuwt de NZa.