1. 26/04/2021

  Dit liveblog is vanavond afgesloten. Bedankt voor het volgen. Hier kun je ons nieuwe blog lezen. 

 2. 26/04/2021

  Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft "om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen". Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen.

  Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.

  De Jonge verzoekt de Gezondheidsraad zich ook uit te buigen over het eventueel verkorten van de periode tussen de eerste en de tweede prik. De raad wordt naar "een optimaal interval" gevraagd.

 3. 26/04/2021

  Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.

  Pas als laatste treedt de politie op in de volgorde van handhaving, die met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en via hem met het kabinet is afgesproken. ,,Je kunt geen regels naleven als je begint met repressies en boetes", zegt Bruls. ,,Daar was iedereen het over eens en we zullen de handhavingsvolgorde in overleg met de handhavers gaan uitvoeren."

  Overigens noemt de voorzitter de zorgen dat terrasgangers zich om 18.00 uur groepsgewijs gaan verplaatsen naar parken "een beetje een non-probleem". ,,Als de terrassen niet open waren, zouden mensen met mooi weer ook in de parken zitten", aldus Bruls. ,,Wat mensen na 18.00 uur gaan doen, dat gaan we zien. Waarschijnlijk gaat de grootste groep naar huis om wat te eten."

  Instanews image
  © ANP — Voorzitter Hubert Bruls
 4. 26/04/2021

  Last minute een outfit shoppen, zonder afspraak meubels kopen en even snel langs bij een huishoudwinkel, het kan vanaf woensdag weer. Winkeliers zijn blij dat klanten dan weer spontaan hun zaak kunnen bezoeken. De bedrijven bereiden zich voor op méér klanten en het regelen van de veiligheid.

  De regels zijn strenger dan voor de sluiting van de winkels in december toen er één klant per 10 vierkante meter binnen mocht zijn. Nu geldt dat voor elke 25 vierkante meter er één klant ontvangen mag worden. Of twee klanten per verdieping, ongeacht de grootte van de winkel. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegeteld.

  Bij IKEA staan de dranghekken buiten klaar om eventuele rijen overzichtelijk te houden. In de vestiging Amsterdam kunnen negenhonderd klanten tegelijk binnen zijn volgens de regels van de overheid. Vóór corona liepen vaak ruim 2700 klanten tegelijk rond in de meubelketen. Het is dus spannend hoe het zal gaan vanaf woensdag, beaamt de directeur van IKEA Nederland, Paul de Jong. Hij hoopt dat mensen "hun gezond verstand gebruiken en alleen komen als ze echt iets nodig hebben".

  Ook last minute een outfit shoppen bij modewinkelketen H&M kan weer na lange tijd. ,,We vinden het heel fijn dat we nu ook weer klanten welkom kunnen heten voor een spontaan winkelbezoek zonder tijdslimiet", laat een woordvoerster weten. Ook Blokker is blij weer klanten te mogen ontvangen zonder afspraak. ,,Het niet meer hoeven inplannen van afspraken, minstens vier uur voor het bezoek, maakt het allemaal veel makkelijker", aldus een woordvoerster. ,,Zondag bestonden we 125 jaar, dus dat maakt de heropening extra feestelijk."

 5. 26/04/2021

  Turkije gaat in de strijd tegen corona de komende weken vrijwel helemaal op slot. Van donderdag 29 april tot 17 mei geldt er een nationale lockdown waarbij de scholen en winkelcentra dicht zijn. Restaurants mogen alleen open blijven voor bezorging. Voor een reis naar een andere stad heb je toestemming nodig van de autoriteiten.

  De lockdown geldt dus tot na de ramadan, de islamitische vastentijd. De traditionele gemeenschappelijke maaltijden waren al verboden.

  Bij de aankondiging van de maatregelen wees president Erdogan op het stijgende aantal besmettingen en sterfgevallen. Turkije moet het aantal nieuwe gevallen terugdringen tot onder de 5000 per dag of anders een enorme prijs betalen, zei hij. Het regime in Ankara zag zich al gedwongen eind maart maatregelen aan te scherpen, nadat ze een maand daarvoor nog waren versoepeld.