1. 09/05/2021

  Zorginstelling Driestroom plant uit voorzorg vrije dagen in vanwege de hogere kans op bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin

  De Gelderse instelling houdt er in de roosters rekening mee als medewerkers geprikt worden. Waar te veel ziekmeldingen dreigen, worden vrije dagen ingepland. Ook andere zorginstellingen treffen maatregelen.

  Driestroom-medewerkers die zich laten inenten, worden standaard één, soms twee dagen vrij gepland. ,,De reactie op het vaccin verschilt van persoon tot persoon, maar een groot aantal kampt met griepachtige verschijnselen als koorts, moeheid en spierpijn. Gelukkig weten we ook al uit ervaring dat de klachten bij de tweede ronde veel minder heftig zijn", aldus Corona-coördinator Karen Tijssen van Driestroom

 2. 09/05/2021

  Omdat het aantal positief geteste mensen in Suriname nog niet voldoende is gedaald, blijft de regering het middel van de lockdown inzetten. Zowel op Moederdag als aanstaande donderdag als het einde van de vastenperiode wordt gevierd, moeten de Surinamers thuis blijven.

  Ook op andere komende nationale feestdagen zal het land op slot gaan, heeft minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zaterdagavond tijdens een digitale persconferentie bekendgemaakt.

 3. 09/05/2021

  Na sluitingstijd van de terrassen in Brussel zijn veel mensen op straat blijven hangen. Op het Flageyplein had zich een feestende menigte van zeker 1.500 jongeren verzameld.

  Zaterdag mochten in België de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media was op sociale media opgeroepen om het einde van de lockdown te vieren. Jongeren hadden zelf luidsprekers meegebracht en er werd gedanst en gedronken, waarbij niemand zich nog aan een veilige afstand hield of een mondkapje droeg.

  De massaal aanwezige politie bleef in eerste instantie op afstand. De burgemeester, Christos Doulkeridis, kwam ter plaatse en riep de jongeren herhaaldelijk op om te vertrekken. Rond 1.30 uur waren er nog altijd zo'n 500 feestgangers op straat, waarna de politie ingreep en het plein met behulp van een waterkanon ontruimde. Er werd daarbij met projectielen naar de politie gegooid.

  De Belgische viroloog Marc van Ranst sprak op Twitter zijn afkeur uit over het gedrag van de feestende jongeren. "Verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?", schrijft hij.

 4. 09/05/2021

  Curaçao heft dinsdag de kentekenregeling op die sinds 24 maart was ingevoerd als coronamaatregel. Ook de autoloze zondag wordt afgeschaft. Dat betekent dat automobilisten weer zeven dagen per week de straat op mogen in plaats van twee op basis van hun kenteken. Dat heeft de regering zaterdagmiddag bekendgemaakt. De avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur blijft voorlopig nog wel gelden.

  Vanaf dinsdag worden alle beperkingen op bouwactiviteiten opgeheven en ook worden de tijden om naar het strand te gaan verlengd. Tot nu mochten mensen alleen tussen 04.30 en 08.00 uur naar het strand. Vanaf dinsdag mag dat van 04.30 tot 09.00 en van 16.30 tot 18.30 uur.

  Ook kan er, met restricties, weer gesport worden in fitnessruimtes en sportscholen. Gebeurt dat in de open lucht, dan zijn er geen beperkingen meer. Kapsalons en schoonheidssalons mogen weer open, maar klanten mogen alleen op afspraak komen.

  Het aantal coronabesmettingen op het eiland neemt flink af, evenals het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Vanuit de toeristische sector werd vorige week geklaagd dat de versoepelingen te langzaam verlopen. Volgens de regering wordt er met beleid versoepeld, om te voorkomen dat er later toch weer striktere maatregelen moeten worden genomen.

  Minister-president Eugene Rhuggenaath benadrukte zaterdag dat hij betreurde dat tijdens Moederdag er nog wel een verbod geldt om op straat te rijden. Volgens hem hebben mensen juist in deze tijden behoefte hun moeder op deze dag te bezoeken en omhelzen.

 5. 08/05/2021

  Op een tanker die eind april uit Rotterdam vertrok, is in Zuid-Frankrijk een corona-uitbraak vastgesteld. Op de onder Maltese vlag varende FMT Bergama, die in de haven van Narbonne ligt, testten twaalf van de achttien bemanningsleden positief.

  Vier matrozen bleken er ernstig aan toe. Twee van hen zijn op de intensive care opgenomen. De overige veertien bemanningsleden zitten op het schip in quarantaine.

  Toen de Bergama de Straat van Gibraltar was gepasseerd, had de kapitein van het schip het vermoeden van Covid-19 gemeld. De Franse autoriteiten kwamen daarop in actie.