Zitting loopt ten einde, woensdag verder
De zitting loopt ten einde. Het liveblog stopt hier voor vandaag. Woensdag om 9.30 uur gaat de zaak verder.
Gewezen vriend Michel K.: 'Tony, hoe is het met je geheugen?'
Zijn gewezen vriend Michel ('Howard') K. wil wat vragen aan kroongetuige Tony de G. "Ik heb wel een vraagje aan Tony. Hoe is het met je geheugen? Heb je een goed of een slecht geheugen? Wist je dat de grote man Ridouan Taghi was? Eerst zei je een man uit Dubai... Later ging je naar het toilet en zei je dat het om Taghi ging..." Tony de G.: "Ik wist eerst niet of ik die naam moest noemen. Na overleg met mijn advocaat heb ik dat wel gedaan."
'Het is letterlijk aan me verteld, maar ik weet niet wanneer precies'
Een rechter vraagt Tony de G. door over wanneer hij precies wát hoorde, en brengt hem een beetje in verwarring. "Het is letterlijk tegen me gezegd, maar ik weet niet precies wanneer. Ik weet ook niet of het waar is." Hij herhaalt het nog maar eens: hij vindt het heel moeilijk data terug te halen.
Justin Jap Tjong vermoord in plaats van zoon verdachte Roël T.
Delano R. zou de kroongetuige hebben verteld dat Roël T. hem had benaderd omdat diens zoon Ferrel T. betrokken was bij een blunder. Ferrel T. en zijn vrienden hadden een moord moeten plegen in Utrecht-Overvecht, maar door een persoonsverwisseling was daar Hakim Changachi op 12 januari 2017 doodgeschoten.
Volgens kroongetuige Tony de G. vreesde Roël T. dat opdrachtgever Ridouan Taghi zijn zoon zou laten vermoorden uit wraak voor die blunder.
Roël T. zou Delano R. ook hebben gevraagd of hij moordopdrachten wilde uitvoeren. Volgens de kroongetuige werd Ferrel T. uiteindelijk 'gered' en werd in zijn plaats Justin Jap Tjong doodgeschoten: de bestuurder van de auto waarin de daders na de vergismoord op Changachi waren gevlucht.Laatste uur, nieuw onderwerp: liquidatie Justin Jap Tjong (25) in Amsterdam
Na de laatste pauze begint de rechtbank nog voor één uur aan een nieuw onderwerp: het deelonderzoek Charon, over de liquidatie van de jonge Amsterdamse crimineel Justin Jap Tjong op 31 januari 2017, op de Prof. R. Casimirstraat in Amsterdam-Nieuw-West. Kroongetuige Tony de G. had daar zelf niets mee te maken, maar hij zegt dat hoofdverdachte Delano R. hem daarover vertelde.
Pauze tot 16.30 uur
Nadat alle advocaten die dat willen hun vragen hebben kunnen stellen, last de rechtbank een 'korte' pauze in. De zitting gaat om 16.30 uur verder.
'Alleen mijn vader, mijn moeder en mijn zusje staan achter mijn deal, verder niemand'
Advocaat Inez Weski van Jermaine B. krijgt de beurt. Ze wil weten hoeveel drugs De G. gebruikte na de moord op Jaïr Wessels (juli 2017). "Een sleutelpuntje, meer niet." Wat vindt zijn familie ervan dat hij kroongetuige werd? De G.: "Alleen mijn vader, mijn moeder en mijn zusje staan achter mijn deal, verder niemand."
Zijn laatste vriendin en de moeder van zijn kinderen staan uitdrukkelijk níet achter de deal. Hij ziet ze niet meer.
Dat De G. in een circuit van liquidaties zat, wisten zijn naasten wel. De G.: "Ze wisten wel dat ik (met de dood) bedreigd werd. De politie waarschuwt je dat je op een lijst staat, maar wil dan niet zeggen hoe het zit, dus je hebt er weinig aan. Ik denk dat mijn familie wel wist dat ze het in de richting van liquidaties moesten zoeken. Ik zat uiteindelijk ook vast voor de moord op Jaïr Wessels."'U liegt, gebruikt drank en drugs en weet geen data... Hoe moet ik weten of wat u zegt de waarheid is?'
Flokstra recapituleert, op sceptische toon: "Meneer De G... U bent een oplichter. U liegt, ook tegen uw familie. U gebruikt drank en drugs. U kunt zaken niet in de tijd plaatsen. U heeft hervonden herinneringen... Hoe moet ik nu in vredesnaam nog vaststellen of wat u zegt over mijn cliënt Greg G. de waarheid is?"
De G.: "Ik zeg wat ik weet en de recherche mag controleren of er steunbewijs is. De rechtbank mag beoordelen wat de waarheid is."'Ik hou van een feestje. Als ik drink, gebruik ik drugs'
Greg R.'s advocaat Christian Flokstra grijpt terug op getuigen uit de omgeving van Tony de G., die hem een oplichter noemen en zeiden dat hij 'lachend alles bij elkaar liegt'. De G.: "Ik heb me schuldig gemaakt aan oplichting, ja. Dat ging me goed af. Dat ging altijd om geld, niet om iets anders." Flokstra: "Mensen zeggen ook dat u vaak onder invloed was van drank en, vooral, drugs..." De G.: "Ik hou wel van een feestje. Als ik drink, gebruik ik drugs. Cocaïne. Als ik een glas of tien Bacardi op heb, begin ik cocaïne te gebruiken, om door te kunnen feesten en niet dronken te worden."
Flokstra: "Denkt u dat het drugsgebruik gevolgen heeft voor uw geheugen?" De G.: "Nee. Ik kan me vaak geen data herinneren, maar verder heb ik geen last van mijn geheugen."Vond De G. het moeilijk over zijn vader te praten?
Flokstra: "We hebben allemaal gezien dat uw vader een grote rol speelt in het dossier. Heeft u alles verteld dat u weet over uw vader?" De G.: "Ja, alles." Flokstra: "Vond u het moeilijk over hem te verklaren?" De G.: "Hij is familie. Ik heb gewoon verteld wat ik weet. Ik ben niet bang welke mensen wel of niet vast komen te zitten, want ik ga daar niet over. Als justitie vindt dat hij aangehouden moet worden, dan is dat zo. Het is geen afweging."
Vader Evert zocht op verzoek van Tony de G. in 2017 contact met Zeki Yumusak, die vervolgens werd geliquideerd. De G.: "In mijn ogen heeft hij daarbij geen strafrechtelijke rol gespeeld."Waarom zocht De G. op Greg R. op wikipedia?
Waarom zocht Tony de G. op Greg R. op wikipedia?, wil diens advocaat Christian Flokstra weten. De G.: "Ze spraken over hem als over the godfather van Caloh Wagoh. Dat verbaasde me. Ik wist dat hij bekend was, maar ik wilde kijken wat daar op wikipedia nou over hem stond."
'Ik dacht snel te worden gepakt na de moord op Jaïr Wessels'
Toen Tony de G. naar Spanje was gevlucht na de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels in Breukelen, gingen hij en zijn toenmalige vriend Michel K. er vanuit dat ze snel zouden worden gearresteerd, aangezien hun dna in de vluchtauto zat die niet in brand was gestoken. "We hadden een verhaal in elkaar gezet waarin ik die auto had geregeld en Michel de wapens had geleverd. Daar heb ik me uiteindelijk niet aan gehouden. Ik wilde überhaupt niet doorgaan met liquidaties."
Kent De G. kroongetuige Peter la Serpe? 'Ja. Dat is wel goed gegaan, toch?'
"Heeft u wel eens gehoord van Peter la Serpe?" vraagt advocaat Flokstra. "Ja, over hem heb ik gelezen. In de (liquidatiezaak) Passage geloof ik? Dat is goed gegaan toch?" (Mede op basis van verklaringen van La Serpe kregen verdachten lange celstraffen, waaronder levenslang). Flokstra: "Dat is maar hoe je het bekijkt. Hij is nu weer kwijt hoor ik."
'Het is zo veel (om te lezen), ik heb daar helemaal geen zin in'
Tony de G. krijgt steeds usb-stickjes met nieuwe dossierstukken, maar hij zegt ze amper te lezen. "Ik heb wel eens wat opgezocht over wat Michel heeft gezegd," (zijn gewezen boezemvriend Michel K., ook wel Howard genoemd), "over wat mijn ex heeft gezegd en over wat mijn ex schoonvader heeft gezegd. Dat is het zo'n beetje. Verder hoor ik wel eens van mijn advocaat dat het er goed uitziet, maar ik ga het niet allemaal lezen. Het is zoveel, ik heb daar helemaal geen zin in."
'Ik ben niet zo'n lezer'
De tweede advocaat die het woord neemt is Christian Flokstra van de afwezige Greg R. Die wil weten wat Tony de G. heeft gelezen in het strafdossier. Eerder vandaag heeft De G. gezegd 'geen lezer' te zijn en vooral uit zijn hoofd te willen spreken. De G.: "Ik heb van het dossier in het begin wel wat gelezen en mijn advocaat heeft wel wat verteld. Verder heb ik niets gelezen. De verklaringen van mijn medeverdachte in de zaak Breuk (over de liquidatie van Jaïr Wessels) heb ik niet gelezen."
'Ik hoef alleen te verklaren over wat in mijn tijd bij Caloh Wagoh is gebeurd'
De zaak waarover Hoogendam nu vragen stelt, gaat over een zaak die de onderzoeksrechter om veiligheidsredenen 'zwart had gelakt' en buiten het dossier heeft gelaten uit veiligheidsoverwegingen.
Hoogendam: "Het gaat mij erom dat de één denkt dat-ie geen strafbare betrokkenheid heeft bij iets omdat hij er niet bij was, de ander weet dat je ook strafbaar betrokken kunt zijn voor iets waarbij je niet aanwezig was. Er lijkt ruzie te zijn geweest tussen rechercheteams uit Den Haag en Rotterdam, over een dossier. Wij moeten hier kunnen vaststellen of de politie de grens bepaalt van wat wel besproken moet worden en wat niet, of dat dat de kroongetuige is of het Openbaar Ministerie."Tony de G.: "Ik ben gaan verklaren in mijn kluisverklaringen over wat ik wist en verder zijn er geen afspraken gemaakt. Wat in krantenartikelen stond (in NRC) klopt niet, maar daar hoef ik het hier niet over te hebben. Ik hoef alleen te verklaren over mijn tijd bij Caloh Wagoh."
Beurt aan advocaten en verdachten
De advocaten én verdachten krijgen de beurt. Allereerst Pieter Hoogendam, raadsman van hoofdverdachte Delano R., 'Keylow': "Wie heeft de scheiding aangebracht tussen onderwerpen waarover De G. heeft móeten verklaren en onderwerpen waarover hij niet hoeft te verklaren?" De G.: "U zegt nu een heleboel en ook iets waarmee ik het niet eens ben. Ik heb niet móeten verklaren, ik bén gaan verklaren. Ik ben gaan verklaren over mijn periode bij Caloh Wagoh. Ik ben nergens anders bij betrokken dan waarover ik heb verklaard."
Hoogendam: "Dus u bent helemaal niet betrokken bij de kwestie Hamid?" (de beschieting van een andere crimineel). De G.: "Dat heeft niets met deze zaak te maken. Ik heb niets met dat misdrijf te maken. Ik weet wel hoe het zit, maar daarover ga ik geen verklaring afleggen want dat gaat over mensen die hier geen enkele rol in spelen. Ik ga geen gevaar lopen voor iets wat hiermee niets te maken heeft."
Zaak hervat, justitie krijgt het woord
Na de lunch hervat de rechtbank de zitting. De officieren van justitie krijgen het woord. Zij hebben maar één vraag in dit stadium. Waarom was kroongetuige Tony de G. zo boos op hoofdverdachte Delano R., 'president' van zijn motorbende Caloh Wagoh, nadat die hem had opgelicht? De G. was zelf toch óók een oplichter? De G.: "Hij had zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken. Daar was ik boos om."
Lunchpauze tot 13.45 uur
De rechtbank last een lunchpauze in tot 13.45 uur. Daarna mogen de officieren van justitie en de advocaten vragen stellen over wat er tot nu toe aan de orde is geweest.
'Het klopt niet dat ik al eerder moordde'
Medeverdachten zeggen dat Tony de G. al voor zijn tijd bij motorbende Caloh Wagoh heeft gemoord. Hij was volgens zijn jeugdvriend Howard (alias 'Michel') K. een jaar of zes, zeven geleden betrokken bij een liquidatie waarvoor hij 10.000 euro kreeg. Tony de G. ontkent dat. Zoals hij ook ontkent dat hij tegen K. heeft gezegd dat hij vier, vijf jaar geleden betrokken was bij een liquidatie met een revolver, waarover hij nog steeds slapeloze nachten zou hebben. De G.: "Niet waar. Het is niet gebeurd en ik heb er dus geen last van."
Er circuleert ook een verhaal dat Tony de G. betrokken was bij een beschieting van een oude vriend in Spijkenisse. De getuige zegt van die schietpartij te weten, maar hij had er niets mee te maken. "Ik weet hoe dat zit, maar dat ga ik hier niet vertellen. Dat heeft niks met het proces Eris te maken en ik was er niet bij betrokken."