Groot-Brittannië gaat jongeren tussen de 12 en 15 jaar oud het vaccin aanbieden. Dat heeft de Britse minister Nadhim Zahawi, verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma, vanavond bekend gemaakt. De jongeren zullen in aanmerking komen voor het Pfizer-vaccin.
De Britse topadviseurs op medisch gebied in Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland (CMO) wijzen erop dat als een aanzienlijk deel van de scholieren is gevaccineerd dit lokale uitbraken van Covid-19 in onder meer de wintermaanden kan helpen voorkomen.
Nu Nederland ook bij meer gelegenheden om een coronapas gaat vragen, gaat ook Vlaanderen om. De Vlaamse regering was lang fel tegen zulke toegangseisen, maar heeft zich bedacht.
,,Tijdelijk kan de coronapas ons een dienst bewijzen", zegt de Vlaamse minister-president Jan Jambon tegen de krant De Morgen. Ook al wil 'natuurlijk iedereen een samenleving zonder pasjes' en vond hij lang dat de succesvolle Vlaamse vaccinatiecampagne eigenlijk afdoende moest zijn. Jambon wilde er tot dusver hooguit over nadenken bezoekers van grote evenementen te vragen om een bewijs van bescherming door inenting of eerdere genezing of van een negatieve coronatest.
Vrijdag buigen de verschillende Belgische regeringen zich samen over onder meer het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Ook in Wallonië, dat vaak naar Frankrijk kijkt, gaan stemmen op om vaker om de pas te gaan vragen. Frankrijk liep voorop met de toegangseisen en zag de animo voor het coronavaccin flink toenemen.
© BELGA — De Vlaamse minister-president Jan Jambon. Het kabinet zet vanaf 25 september een volgende stap in het versoepelingsplan. In de horeca, bij evenementen en in de culturele sector wordt een toegangsbewijs verplicht. Dit kan voor problemen zorgen bij senioren van wie de digitale kennis beperkt is. SeniorWeb, een organisatie die ouderen helpt met digitale problemen, spreekt zich hierover uit:
De Nijmeegse horecatycoon Khalid Oubaha, uitbater van diverse horecagelegenheden in Nijmegen, Arnhem en Zutphen, weigert klanten bij de ingang van zijn zaken te controleren op hun vaccinatiestatus. ,,Ik vertik het. Ik ben helemaal klaar met de wanpraktijken van dit kabinet.”
Lees hier het volledige interview.
De Rotterdamse Marga Versluis neemt een rigoureuze stap en gooit na 36 jaar de deuren van haar muziek- en buurtcafé Easy in Rotterdam dicht nu het kabinet vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs in de horeca en cultuursector verplicht wil stellen.
Met het sluiten van haar muziekcafé gooit ze naar eigen zeggen haar pensioen weg, maar dat kan haar niet schelen. Dat liever, dan leven met deze regel waarbij ze klanten die zich niet vaccineren, moet weigeren. ,,Ik heb altijd gestreden. Als je niet strijdt, heb je sowieso verloren. Ik ga dit echt niet doen, het is dictatuur van de bovenste plank.’’
Organisatie Unmute Us is woedend over de komende versoepelingen van de coronamaatregelen, melden ze in een persbericht: ,,Het is onbegrijpelijk dat het kabinet weigert gehoor te geven aan de wensen van meer dan 150.000 demonstranten en 100.000 mensen die hun brood en bestaan ontlenen aan deze sector."
Morgen gaan demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid aankondigen dat vanaf 25 september de anderhalvemetermaatregel vervalt. Voor een bezoek aan het theater, de bioscoop of een horecazaak zal een coronapas nodig zijn. Er mag maximaal 75 procent van de capaciteit gevuld worden. Ook moeten horecazaken na 00.00 uur de deuren sluiten.
De capaciteitsbeperking van 75% is ,,een klap in het gezicht voor de evenementenbranche", aldus initiatiefnemer van Unmute Us Jasper Goossen. ,,Dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit.”
Juist de laatste tien procent maakt een evenement doorgaans rendabel, laat Goossen weten. Het is volgens hem volstrekt onduidelijk waar de beperking van 75 procent op gebaseerd is. ,,Ik weet niet wie dit bedacht heeft, maar het moet iemand zijn met een enorm bord voor zijn kop.”
De Fieldlabexperimenten hebben laten zien dat het mogelijk is om veilig open te gaan, zegt Goossen. ,,Maar daar wordt niets mee gedaan.”
Vorig weekend kon de Grand Prix in Zandvoort, waar 70 duizend bezoekers op af kwamen, wel doorgang vinden. Ook voetbalstadions mogen vanaf 25 september weer volledig gevuld worden. ,,Het riekt naar verdeel en heers: een deel van de sector mag weer aan de slag, terwijl een ander deel op de bank moet blijven zitten. Zo wordt er een wig tussen ons gedreven", zegt Darko Esser, woordvoerder van Unmute Us Nijmegen.
Afgelopen weekend gingen tienduizenden demonstranten in heel Nederland de straat op om te protesteren tegen de coronamaatregelen die het nachtleven nu al anderhalf jaar platleggen.
De organisatie van Unmute Us wacht de persconferentie van 14 september af en voert deze week weer landelijk overleg om eventuele vervolgstappen te bepalen.
Ook brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is niet blij met de nieuwe maatregelen. ,,Dit is een doodsteek voor de nachtcultuur van Amsterdam”, zegt Eveline Doornhegge van de hoofdstedelijke afdeling van KHN. ,,Een controleur aan de deur (die de coronapassen moet controleren, red) levert geen omzet op, die kost alleen geld. Ze zijn schaars met het huidige personeelstekort. Bovendien wordt de overheidssteun sowieso op 1 oktober afgeschaft. Ik hoor vanuit onze leden dat ondernemers die tot nu toe meegaand waren zeggen: als de steun stopt, stoppen we ook met maatregelen nemen. Veel mensen zeggen: we gaan het niet meer doen.”
De burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, vergaderen toch weer digitaal. Deze burgemeesters die vanuit hun functie als voorzitters van de veiligheidsregio's het kabinet adviseren over het coronabeleid komen dinsdagochtend online samen.
Aanvankelijk zouden zij maandagavond voor het eerst in maanden weer lijfelijk in Utrecht overleggen, maar omdat hierbij te weinig burgemeesters aanwezig konden zijn, is de bijeenkomst verplaatst.
Festivalorganisator ID&T noemt de uitgelekte maatregelen 'volledig willekeurig' en 'onacceptabel'. De versoepeling zou enkel gericht zijn op 'beeldvorming', waar de evenementensector telkens slachtoffer van wordt, aldus de organisator..
,,Dit is geen duurzame oplossing", vindt CEO Ritty van Straalen. "Alle steun vervalt vooralsnog per 1 oktober terwijl er geen realistisch businessmodel is voor onze branche. Een evenementenorganisator verdient pas geld op de laatste kaarten, niet op de eerste. 75% van de kaarten betekent gewoon verlies draaien." Hij verwijst hiermee ook naar de Fieldlab evenementen waaruit bleek dat een festival met 100% van de capaciteit ook veilig kan.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1777 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Dit is het laagste aantal sinds 5 juli, en de eerste keer dat het aantal onder de 2000 zakt sinds die datum. Ook zit dit getal dit ruim onder het weekgemiddelde van 2348.
Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen dag zijn overleden, want het kan even duren voor het RIVM bericht krijgt dat iemand aan corona is gestorven.
Bejaardenhuizen in heel Frankrijk zijn maandag begonnen met het toedienen van een derde dosis van het coronavaccin aan hun bewoners. De campagne om de weerstand van kwetsbare mensen tegen het virus een opkikker te geven is officieel begonnen. Ook in België komt het toedienen van een extra prik op gang.
Frankrijk was een van de eerste Europese landen die besloot de zogeheten boosters in te zetten. De eerste Fransen hebben alweer zo lang geleden hun tweede prik gehad, of in het geval van het Janssen-vaccin hun enige, dat de bescherming vermoedelijk is afgenomen.
Ook gevaccineerde Belgen met minder weerstand tegen het coronavirus kunnen op voor een extra prik. De eerste uitnodigingen daarvoor zijn verstuurd. De afgelopen weken dienden artsen hier en daar al een derde dosis toe bij patiënten die toch al langskwamen in hun spreekkamer.
België mikt vooralsnog wel op een veel minder ruime groep dan Frankrijk. België legt de nadruk op bijvoorbeeld mensen met een auto-immuunziekte of kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan en daardoor een verzwakt immuunsysteem hebben. Frankrijk roept ook gezonde bejaarden op.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal iets toegenomen, na twee dagen van dalingen. In totaal liggen er nu 658 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19. Dat zijn er 18 meer dan zondag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 450 patiënten, 15 meer dan zondag. Op de intensive cares nam het aantal toe met 3 tot 208.
Fieldlab Evenementen zet vraagtekens bij de voorwaarden die vermoedelijk gesteld gaan worden. ,,Op wat voor manier worden onze aanbevelingen omarmd?", vraagt een woordvoerder zich af.
,,Wij hebben hele concrete adviezen bij het kabinet neergelegd. Ik vraag me af of die een op een worden overgenomen of dat het kabinet toch een eigen interpretatie maakt", zegt de zegsman. Met een coronatoegangsbewijs is volgens Fieldlab een bezetting van 100 procent mogelijk, ook zonder de 1,5 meterregel. ,,We horen nu over een maximale bezetting van 75 procent. Dat is niet wat wij hebben geadviseerd."
De maatregel noemt hij bovendien ,,een beetje vreemd", aangezien bezoekers dan alsnog dicht op elkaar zullen staan. ,,Stel dat Martin Garrix in de RAI staat en er mogen 15.000 man komen in plaats van 20.000", geeft hij als voorbeeld. ,,Die gaan zich niet verspreiden over de zaal maar zullen allemaal zo dicht mogelijk bij het podium gaan staan. Dan maakt die 75 procent weinig verschil." Volgens Fieldlab Evenementen is het daarom ,,nog te vroeg om te juichen. Het blijft ook voor ons nog afwachten wat er besloten wordt."
© ANP — Het Fieldlab evenement Back to Live op het terrein van Walibi Holland. De Grand Prix van Italië in de Formule 1 heeft 8 positieve coronatests opgeleverd. Dat zijn er 8 minder dan een week eerder in de week van de Dutch GP op Zandvoort. In Italië werden tussen 6 en 12 september 6388 tests uitgevoerd. De internationale autosportfederatie FIA maakte zoals gebruikelijk een dag na de race de cijfers bekend.
Hugo de Jonge zegt dat een hogere vaccinatiegraad niet het hoofddoel is van het plan coronatoegangsbewijzen breder in te zetten. Het belangrijkst is om te voorkomen dat te veel mensen tegelijk ziek worden en de zorg overbelasten. Dat meer mensen zich misschien zullen laten vaccineren is "een neveneffect", aldus De Jonge.
De Jonge weersprak kritiek dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn door de bredere inzet van toegangsbewijzen onder druk gezet worden om alsnog een prik te halen. "Coronatoegangsbewijzen bieden altijd het alternatief om je dan maar te laten testen. Het is natuurlijk geen dwang, het wordt ook niet lang overal gebruikt."
Hij benadrukt bovendien dat veel meer landen in West-Europa om bewijzen vragen, en dat ze ook in Nederland al vaak worden ingezet. "Iedereen die in het weekend naar het voetbal gaat, heeft gewoon die CoronaCheck-app op zijn telefoon en laat gewoon dat groene vinkje zien. Daar hoor ik zelden klachten over."
De aangekondigde versoepelingen - hoewel de voorwaarden nog onduidelijk zijn - stemmen de festivalbranche 'voorzichtig blij'. ,,Hier hebben we al die tijd op aangestuurd. Dus als het echt zo is, is dat heel mooi. Bijna niet te geloven. zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals.
,,Dan kan iedereen weer los en kunnen we weer gaan programmeren", Hij houdt evenwel een slag om de arm. ,,Ik blijf voorzichtig. De afgelopen maanden gingen we telkens twee stappen vooruit en weer drie achteruit." Ook blijft het spannend wat de voorwaarden zijn waaraan festivals en evenementen zich moeten gaan houden.,,Als ze zeggen dat alles weer mag, dus zonder die 1,5 meterregel maar met een coronatoegangsbewijs, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Maar een maximaal aantal bezoekers blijft een probleem. Je moet uitverkopen om uit de kosten te komen", aldus Schans. Ook het stoppen van de coronasteun baart hem in dat geval zorgen.
Meerdaagse evenementen en festivals worden onder voorwaarden weer mogelijk, aldus ingewijden. Hoe die voorwaarden er precies uit zullen zien, wordt nog nader uitgewerkt. Daarvoor wordt ook gebruikgemaakt van de bevindingen uit de Fieldlabs, waarin eerder met evenementen is geëxperimenteerd.
Gedacht wordt aan een maximaal aantal bezoekers, waarschijnlijk op basis van een percentage van de normale capaciteit. Ook wordt gekeken hoe gewerkt kan worden met toegangsbewijzen en coronatesten.
Cultuurminister Ingrid van Engelshoven zei in het NPO-programma Goedemorgen Nederland dat er voor de cultuursector goed nieuws aan stond te komen dat nog niet is uitgelekt. Details deelde ze niet, omdat daar morgen pas formeel een besluit over wordt genomen. Dat wordt diezelfde dag in de avond toegelicht.De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar landgenoten gisteren opgeroepen gebruik te maken van een weeklange vaccinatiecampagne, waarbij bezoekers van moskeeën, winkels en voetbalclubs, zich gratis kunnen laten inenten.
Hoewel het goed is dat zo'n 66 procent van de Duitsers inmiddels één coronaprik hebben gehad en 62 procent volledig is gevaccineerd, gaat het aantal besmettingen omhoog, zei Merkel.
Van de mensen die met coronaklachten worden opgenomen in een ziekenhuis is het overgrote deel niet ingeënt. Tot nu toe zijn in Duitsland ongeveer vier miljoen mensen besmet geraakt. Ruim 90.000 van hen zijn aan de gevolgen van een infectie bezweken.© REUTERS — Merkel roept haar landgenoten op zich alsnog te laten vaccineren. Doe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: De zoon (12) van Annika (42) wil geen coronavaccin halen, maar zijn vader is het daar niet mee eens. ,,Ik ben hierover met hem in gesprek gegaan. Wat blijkt: hij is ontzettend bang voor naalden”, legt zijn moeder uit.
Amerikaanse gezondheidsautoriteiten denken eind oktober het Pfizer-vaccin in te kunnen zetten bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar oud. Tegen het einde van deze maand zouden er voldoende testresultaten moeten zijn om het middel noodgoedkeuring voor die leeftijdsgroep te verlenen, zegt medicijntoezichthouder FDA.
Een besluit of het middel veilig en effectief is voor toediening aan jongere kinderen kan binnen drie weken worden genomen, is de verwachting. De Verenigde Staten hebben tot nu toe 380.241.903 coronaprikken gezet. Er werden in totaal 456.755.755 doses naar de afzonderlijke staten gestuurd, meldt het Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie (CDC).
De Britse premier Boris Johnson zal naar verwachting morgen bekendmaken hoe zijn regering het coronapandemie in de wintermaanden het hoofd wil bieden. Deel van Johnsons plannen is het schrappen van het coronapaspoort en het afbouwen van noodwet die momenteel geldt. Gezondheidsminister Sajid Javid voorziet geen nieuwe lockdowns, zei hij tegen Britse media.
De overheid zou zich daarentegen richten op vaccinaties en testen om de bevolking te beschermen tegen het longvirus. Het met de vaccinatiecampagne belaste comité (JCVI) zal later deze maand de plannen omtrent het aanbieden van een derde coronaprik - de zogenoemde boostershot - toelichten.© AFP — Boris Johnson wil de coronamaatregelen tijdens de wintermaanden verder afbouwen. Vlaamse zorginstellingen vrezen de komende maanden een nieuwe uitbraak van het coronavirus en willen dat mensen die op bezoek gaan bij een ziekenhuispatiënt of bewoner van een verpleeg- of bejaardentehuis een bewijs van inenting tonen. ,,We vrezen dat de uitbraken de komende maanden erger zullen worden'', zeggen de zorgkoepels.
De Belgische federale overheid en de deelstaten hebben vorige week beslist dat de coronapas breder mag worden ingezet. Zo is Brussel van plan controle van de pas vanaf 1 oktober verplicht te stellen in cafés, restaurants of bij bezoek aan een ziekenhuis. Vlaanderen zinspeelt nu op hetzelfde. ,,Zo bouwen we extra veiligheid in'', klinkt het.
De Nieuw-Zeelandse miljoenenstad Auckland blijft in lockdown tot 21 september. Een week geleden werden de strenge maatregelen in de rest van het land wel opgeheven, maar volgens premier Ardern is de verlenging in de stad met twee miljoen inwoners noodzakelijk om verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan.
,,De besmettingen vertellen ons dat we meer werk te doen hebben'', aldus de premier. vandaag werden in Auckland, dat het epicentrum van de huidige uitbraak is, 33 nieuwe Covid-19-gevallen gemeld. Auckland is al 26 dagen in lockdown, in de rest van het land gelden minder strenge coronaregels.
Inwoners van de stad zijn nog steeds verplicht mondmaskers te dragen in openbare binnenruimtes en bijeenkomsten in gebouwen hebben een maximum van vijftig bezoekers. De vaccinatiegraad in Nieuw-Zeeland is laag. Slechts één op de drie mensen die in aanmerking komen voor een prik is volledig ingeënt.
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland eist morgen in kort geding dat de regels voor de nachthoreca gelijk worden getrokken met de regels voor de andere horeca. De plannen om de horeca na middernacht gesloten te houden in combinatie met een verplichte controle van de coronacheck-app ervaart KHN als 'dubbel worden gepakt'.
In het hele land wordt feitelijk afscheid genomen van de 1,5 metersamenleving, meent de organisatie. ,,Met slechts 2,4 procent besmettingen in de horeca wordt deze sector wel 'aangepakt' en met extra restricties opgezadeld.'' Dat het kabinet per 1 oktober ook de steunmaatregelen wil stopzetten is voor de horeca eveneens een bron van zorg.
Als dat gebeurt dan zouden er volgens KHN ook geen beperkingen meer moeten gelden. ,,Het draagvlak van de huidige beperkingen was al heel laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring is de verwachting dat er een grens wordt overschreden en dat dat zal leiden tot veel horecaondernemers welke de regels niet zullen handhaven. KHN kan dat gevoel goed begrijpen.''De museumwereld, financieel keihard getroffen door corona, moet het binnenkort zonder noodsteun van het kabinet doen, terwijl er door de dalende bezoekersaantallen veel meer tijd nodig is om de draad weer op te pakken. Ze smeken daarom om meer geld.
Lees hier het hele verhaal
President Chan Santokhi is zondagmiddag lokale tijd in Suriname teruggekeerd van zijn zesdaagse werkbezoek aan Nederland. Een geplande feestelijke bijeenkomst en roadshow met publiek moesten worden afgelast. Volgens de lokale nieuwssite Starnieuws was er veel kritiek op het onthaal, omdat Suriname nog midden in de vierde Covid-golf zit.
Bij aankomst in zijn woonplaats Lelydorp hield hij nu alleen een korte toespraak voor een kleine groep mensen, waarin hij tevreden terugkeek op het bezoek.
Suriname heeft de toezegging gekregen van een jaar lang de levering van medische beschermingsmiddelen zoals handschoenen, schorten, maar ook sneltesten en mogelijk coronavaccins van leveranciers die Suriname nu nog niet heeft.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft met het Amsterdamse UMC-ziekenhuis gesproken over een mogelijke samenwerking tussen het ziekenhuis en de gezondheidszorg in Suriname.
Festivalorganisator ID&T is niet te spreken over de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen. Concrete plannen voor de evenementensector lijken er nog niet te zijn. Nachtclubs blijven voorlopig gesloten.
© ANP — Deelnemers aan de protestmars Unmute Us op zaterdag. Vanaf zaterdag 25 september mogen de voetbalstadions in Nederland weer helemaal worden gevuld met supporters. Dat is onderdeel van de nieuwste versoepelingen van de coronamaatregelen, die dinsdag door demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zullen worden aangekondigd. De maatregel van 1,5 meter afstand houden verdwijnt dan namelijk.
© ANP — Supporters van FC Utrecht vieren de zege op Feyenoord op 29 augustus. Een Amerikaanse die overleed aan corona drukt mensen in een allerlaatste TikTok-video op het hart zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Megan Blankenbiller zegt erin: ,,Al ben je maar 70 procent zeker of je je wilt laten vaccineren, wacht niet, haal het.’’ Haar video is inmiddels meer dan 1,1 miljoen keer bekeken.
Het kabinet zet vanaf 25 september de volgende stap in het versoepelingsplan. De 1,5 meter-afstand-regel stopt, in de horeca en de culturele sector wordt een toegangsbewijs gemeengoed. In het openbaar vervoer blijft het mondkapje nog even gemeengoed.
Dat is de uitkomst van de inmiddels traditionele besluitvormingstreintje: OMT-advies op vrijdag, overleg in de ministerraad en –vandaag- informeel besluit in het Catshuis. Dinsdag worden definitief de knopen doorgehakt.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept alle Duitsers op zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In Duitsland start morgen een actieweek om het aantal inentingen te laten stijgen.
,,Het was nooit makkelijker om je te laten vaccineren", aldus Merkel. ,,En het kon nooit zo snel als nu." Er komen vaccinatiecentra in brandweerkazernes, aan de rand van sportvelden, in gebedshuizen en in trams. Mensen kunnen zich zonder afspraak gratis laten inenten tegen het coronavirus.
,,Bescherm jezelf en anderen. Laat je inenten", zei de bondskanselier. De meeste mensen die in Duitsland ziek worden van het virus zijn niet ingeënt.
In Duitsland zijn 50 miljoen van de 80 miljoen inwoners volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt de laatste weken weer, daarom hoopt Merkel dat meer mensen zich laten inenten.
© REUTERS — Angela Merkel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 2129 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat is minder dan het weekgemiddelde van 2401.
Het gemiddeld aantal meldingen over zeven dagen lag de laatste tijd hoger en schommelde rond de 2434 en 2547.
Het aantal sterfgevallen nam tussen zaterdag en zondag met één toe. Zaterdag bedroeg dit aantal nog zes. Dat betekent niet dat deze mensen allemaal het afgelopen etmaal zijn overleden, sterfgevallen worden vaak later gemeld.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met acht afgenomen. In totaal liggen er nu 640 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Zaterdag lagen in totaal nog 648 patiënten in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen liggen nu 435 patiënten, vier patiënten minder dan zaterdag. Op de intensive cares daalde het aantal patiënten eveneens met vier tot 205. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.
© AFP — De Britse regering zet de invoering van een coronavaccinatiebewijs in Engeland toch niet door. Dat bewijs zou vanaf eind deze maand nodig zijn bij bezoeken aan nachtclubs en andere drukke plekken, maar gezondheidsminister Sajid Javid zegt nu dat het plan is geschrapt.
,,We hebben er nu goed naar gekeken en hoewel we het als een mogelijke optie achter de hand zouden moeten houden, ben ik blij te kunnen zeggen dat we er niet mee doorgaan", aldus Javid tegen de BBC over het bekritiseerde plan. Ook zei hij "zo snel mogelijk" te willen stoppen met de verplichte coronatesten voor en na een buitenlandse reis.
Zijn collega Nadhim Zahawi, de minister van Vaccinatie, zei nog geen week geleden dat de vaccinatiepaspoorten eind september een feit zouden zijn. Tegen die tijd zouden alle volwassenen de kans hebben gehad om volledig te worden gevaccineerd. Van de Britten vanaf zestien jaar heeft momenteel meer dan 80 procent al hun inentingen gehad.
De aankondiging van Javid komt enkele dagen voor een persconferentie van premier Boris Johnson. Hij zal dinsdag bekendmaken hoe er in de herfst en winter zal worden omgegaan met het coronavirus. Vermoedelijk worden er dan ook uitspraken gedaan over de zogeheten boostershot, een extra coronaprik voor volledig gevaccineerden.
Het besluit van de regering in Londen geldt alleen voor Engeland. In Schotland worden de plannen voor vaccinatiepaspoorten wel doorgezet. Daar stemde de regering donderdag in met het plan om deze bewijzen te verplichten voor bezoekers van onder meer nachtclubs en muziekfestivals. De maatregel geldt vanaf 1 oktober.
De scholen in Bangladesh zijn zondag na anderhalf jaar weer gedeeltelijk open. Miljoenen kinderen zaten al die tijd thuis vanwege de coronapandemie en hadden te maken met een van 's werelds langste lockdowns.
De scholen moeten zich nog wel aan diverse maatregelen houden om coronabesmettingen te voorkomen. Kinderen die aan het einde van dit schooljaar examens moeten maken, krijgen dagelijks fysiek les. Andere kinderen mogen voorlopig maar één dag in de week naar school.
Alle lessen werden sinds maart vorig jaar op afstand gegeven, maar niet alle kinderen konden die bijwonen omdat ze geen smartphone of laptop hadden. Daarnaast hebben ze thuis niet allemaal toegang tot het internet.
Bangladesh sloot alle onderwijsinstellingen twee weken nadat de eerste coronabesmettingen in het land werden vastgesteld. Sindsdien zijn meer dan anderhalf miljoen inwoners van het land besmet geraakt met het coronavirus. Het dodental ligt op bijna 27.000.
Als een klein kind dat naar de crèche gaat positief test op het coronavirus, zou het niet zo moeten zijn dat automatisch alle andere kinderen van de groep in quarantaine moeten gaan. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). Hij hoopt dat het kabinet de quarantaineregel voor de kinderopvang volgende week schrapt.
Kleine kinderen lopen nauwelijks risico bij een coronabesmetting, zegt Jellesma. ,,Op het moment dat ze besmet raken maar niet echt ziek worden, bouwen ze immuniteit op. Dat is toch wat we willen? Hoe meer mensen immuun zijn door vaccinatie of door het doormaken van een besmetting, hoe gunstiger dat is, en er is nog geen sprake van het vaccineren van de jongste kinderen."
Jellesma noemt de quarantaineplicht een "grofstoffelijke maatregel" die heel frustrerend is voor ouders. ,,Ook voor de kinderen zelf is een onderbreking echt slecht. Dat is bij vakanties ook zo en dat was bij de lockdown ook zo. Ik hoop echt dat de quarantainemaatregel opgeheven wordt."
Concrete cijfers over het aantal besmettingen op kinderdagverblijven zijn er niet. Het is ook niet bekend hoeveel groepen in quarantaine moesten. Maar het aantal besmettingen onder kinderen van die leeftijd loopt wel op. Vorige week testten 571 kinderen tussen 0 en 4 jaar positief. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei.
Liefst 99,9 procent van de voor FC Barcelona uitkomende professionele sporters is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat meldt de Catalaanse club, in Nederland het bekendst van het voetbal, ter ondersteuning van de vaccinatiecampagne. Barcelona heeft onder meer ook professionele takken in handbal, hockey en basketbal. Van alle overige werknemers is inmiddels 92 procent (deels) gevaccineerd. Er zijn inmiddels al meer dan 3000 prikken gezet.
Op de website noemt de club vaccineren tegen Covid-19 "het belangrijkste instrument om de wereldwijde pandemie van het coronavirus te bestrijden". Met het percentage van tenminste één toegediende prik op 92 procent, ligt de club ver voor op de vaccinatiegraad bij de Catalaanse bevolking. Daar staat het cijfer op 72 procent. Barcelona heeft een eigen vaccinatiecentrum en biedt ook aan directe familieleden van het personeel te vaccineren.
De Japanse regering meldt dat meer dan 50% van de bevolking nu volledig is ingeënt. De uitrol van vaccins in Japan begon medio februari. Inentingen voor oudere patiënten liepen vertraging op door tekorten aan geïmporteerde vaccins, maar het tempo versnelde eind mei en heeft sindsdien de 1 miljoen doses per dag bereikt.
Minister van Economie Yasutoshi Nishimura, die verantwoordelijk is voor de COVID-19-maatregelen, vertelde vandaag in de wekelijkse talkshow van NHK dat ongeveer 60% van de bevolking naar verwachting eind september volledig zal zijn gevaccineerd, vergelijkbaar met het huidige niveau in Europa.
Het kabinet werkt aan een stappenplan om de beperkingen rond november te versoepelen. Dat zou volledig gevaccineerde mensen en degenen die negatief testen in staat stellen om te reizen, samen te komen voor feesten of om evenementen bij te wonen.
In de dierentuin van Atlanta zijn zeker dertien gorilla's positief getest op het coronavirus. Het virus is vermoedelijk overgebracht door een verzorger die volledig gevaccineerd was en geen ziektesymptomen vertoonde. De medewerker droeg bovendien beschermende uitrusting zoals een masker en handschoenen.
De besmetting werd opgemerkt, omdat de gorilla's aan het hoesten waren en een loopneus hadden. Ook verminderde hun eetlust. Het gaat om vier groepen westelijke laaglandgorilla's, waaronder de 60-jarige Ozzie, de oudste mannelijke gorilla in gevangenschap.
De dierentuin zegt dat er geen bewijs is dat de gorilla's het virus kunnen doorgeven aan mensen en zegt dat bezoekers zo ver van de dieren verwijderd zijn, dat er geen risico bestaat om door de gorilla's te worden besmet.
,,We maken ons grote zorgen dat deze besmettingen zich hebben voorgedaan, vooral gezien het feit dat onze veiligheidsprotocollen bij het werken met mensapen en andere gevoelige diersoorten gedurende de pandemie extreem streng zijn'', zei Sam Rivera, directeur van de dierentuin.
De gorilla's zijn volgens Rivera de tweede groep mensapen die besmet is met Covid-19. In januari werden acht gorilla's in het dierenpark van San Diego positief bevonden. Ze herstelden allemaal.
© via REUTERS — In januari werden acht gorilla's in het dierenpark van San Diego positief bevonden. Bij demonstraties in Franse steden tegen de coronapas en de coronaregels zijn zeker 76 mensen opgepakt, melden lokale media. In totaal kwamen er ongeveer 121.000 mensen op de 207 protesten af, ongeveer 20.000 mensen minder dan vorige week zaterdag. In Frankrijk wordt al negen weken gedemonstreerd tegen de coronapas.
De coronapas in Frankrijk, de 'pass sanitaire', is nodig om in regio's met veel coronagevallen bijvoorbeeld winkelcentra en horecazaken te bezoeken. Met de QR-code kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, dat ze recent negatief zijn getest of dat ze onlangs zijn hersteld van een besmetting.
De drukst bezochte demonstratie was in Parijs, waar 19.000 mensen bijeenkwamen. Daar werden zeventig mensen gearresteerd. De meeste mensen werden opgepakt omdat ze het verkeer ontregelden.
In Brussel werd zaterdag ook gedemonstreerd tegen de coronaregels. Daar kwamen 3500 mensen op af. Deze mensen vinden dat de maatregelen ingaan tegen de grondrechten van de inwoners van West-Europa. In België waren naast Belgen ook veel Nederlanders en Duitsers.
Festivalorganisator ID&T zegt "overweldigd" te zijn door de massale opkomst van de Unmute Us-protestmarsen die zaterdag door het hele land zijn gelopen. Verspreid over tien steden demonstreerden volgens de organisator ruim 150.000 mensen om aandacht te vragen voor de evenementensector die al een tijd lang op slot zit.
,,Wat was het weer bijzonder en indrukwekkend", laat operationeel directeur Rosanne Janmaat van ID&T in een reactie aan het ANP weten. "We zijn wederom overweldigd door de opkomst en de hartverwarmende reacties."
De opkomst van het protest van zaterdag is volgens Janmaat "minstens verdubbeld" ten opzichte van de vorige Unmute Us-demonstratie. Ze noemt het "een duidelijk signaal dat niet langer door de overheid genegeerd kan worden".
ID&T ziet dan ook graag dat de overheid stopt met het meten met twee maten. "We hebben bewezen dat het kan en nu is het moment. We gaan er dus ook vanuit dat wij dinsdag positief nieuws krijgen tijdens de persconferentie."
UnMute Us-Initiatiefnemer Jasper Goossen noemt het door Amsterdam genoemde aantal van 35.000 onzin. Hij stelt dat er "veel en veel meer" mensen meeliepen. ,,Ik denk zelf dat 60.000 tot 80.000 mensen veel reëler is", zegt hij. Volgens Goossen ging het om een momentopname en was de telling van de gemeente en de politie niet zo nauwkeurig omdat er later nog mensen zich bij de demonstratie aansloten toen deze al onderweg was.
De gemeente Amsterdam riep zaterdagmiddag mensen op niet meer te komen, omdat het te druk was. De organisatie had gemeld maximaal 15.000 demonstranten te verwachten, geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Toen dat aantal werd bereikt en er nog meer mensen kwamen, werd besloten die oproep te doen. Volgens de gemeentewoordvoerder was de sfeer overigens gemoedelijk.
Goossen stelt dat de sfeer in Amsterdam zaterdag "uitbundig, doch strijdbaar" was. Er liepen veel mensen met borden door de stad met daarop soms ludieke teksten als "Total Eclipse of the Art", een kwinkslag naar het nummer Total Eclipse of the Heart van Bonnie Tyler. "De creativiteit van de sector komt daarin terug", vindt Goossen.
© ANP De protestmarsen van Unmute Us die zaterdag in tien steden in Nederland plaatsvonden, zijn weer terug bij hun beginpunt. Lees hieronder de verslagen terug per stad:
Het Unmute Us-protest in Amsterdam heeft 35.000 deelnemers getrokken. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De organisatie van Unmute Us stelde eerder dat in Amsterdam 80.000 mensen meededen.
Ook de gemeenten Utrecht en Maastricht meldden zaterdag lagere aantallen deelnemers. Waar volgens de organisatie in die beide steden 15.000 mensen meededen, meldt de gemeente Maastricht 10.000 deelnemers, en de gemeente Utrecht ruim 10.000.
De eerste protestmarsen van Unmute Us die zaterdag in tien steden in Nederland plaatsvonden, zijn weer terug bij hun beginpunt. In Den Haag, waar het Malieveld het start- en eindpunt was, hebben de deelnemers inmiddels hun tocht gelopen en zijn afsluitende toespraken achter de rug.
In Eindhoven is het protest inmiddels afgelopen. Ook in Utrecht, waar ondanks een hoosbui hier en daar veel mensen bleven wandelen, hebben de eerste deelnemende wagens het begin- en tevens eindpunt inmiddels bereikt, en deelnemers vertrekken zo langzamerhand. En in Groningen is de tocht eveneens zo goed als voorbij.
,,Ik sta hier voor de cultuursector en mensen om me heen. Het beleid is bizar, niet goed te praten", zei een van van de deelnemers in Den Haag, de 25-jarige muzikante en producer Doris. Stadsdichter Dario Goldbach zei in zijn speech in Den Haag dat hij wou dat hij een vliegtuigmaatschappij of racebaan was.
,,Dit beleid is schaamteloos", aldus Goldbach. Zijn speech kon op veel gejuich rekenen aan de voorkant van het podium.
Aan de Unmute Us-protesten in tien steden hebben zaterdag volgens de organisatie meer dan 150.000 mensen deelgenomen. In Amsterdam zou veruit het grootste aantal op de been zijn geweest. De organisatie stelt dat daar 80.000 deelnemers aan de protestactie waren. In Utrecht, Groningen, Maastricht en Eindhoven liepen volgens Unmute Us 15.000 mensen mee. Gemeenten zelf schatten het aantal deelnemers overigens lager in. Zo meldden Utrecht en Maastricht elk 10.000 deelnemers.
De betogers eisten de onmiddellijke openstelling van evenementen en festivals. Volgens de organisatoren van het protest kan de sector gewoon open "zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit". Het bewijs daarvoor zien ze in evenementen als voetbalwedstrijden en de Formule 1 in Zandvoort. Hun oproep aan het kabinet luidt dan ook: "Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen."
,,De evenementenbranche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren. Er kan 14 september dus geen ander kabinetsbesluit volgen dan volledige openstelling", aldus directeur Ruben Brouwer van concertorganisator MOJO.
Parool-verslaggever Marcel Wiegman is ter plaatse bij UnMute Us in Amsterdam. Het is er weliswaar druk, maar de sfeer is uiterst ontspannen, vertelt hij. Deelnemers aan de protestmars blijven hoopvol, maar denken niet dat er nu wél naar ze wordt geluisterd. Tamara de Boer (26) uit Gouda: ,,Na de eerste protestmars werd er immers ook niet geluisterd.”
Marcel Kok (55), professioneel decibellenmeter, spreekt zelfs van een ‘heel lieve demonstratie’: ,,Ik snap niet dat er niet iets meer onrust naar bovenkomt.”
Een agent van de vredeseenheid zegt begrip te hebben voor de demonstranten. Hij verwijst naar de drukte gedurende het F1-weekend in Zandvoort, en de volle voetbalstadions tijdens wedstrijden van Ajax. ,,Ik kan niet uitleggen waarom deze mensen dan géén feestje mogen vieren.”
© ANP © ANP Tienduizenden mensen lopen en dansen vandaag door verschillende steden in het land onder de noemer Unmute Us. Ze eisen dat grote evenementen per direct weer door kunnen gaan.
In Amsterdam, waar 15.000 deelnemers werden verwacht, is het zo druk dat de gemeente al heeft opgeroepen niet meer aan te sluiten. Ook in onder meer Utrecht, Groningen, Den Haag en Maastricht zijn duizenden mensen op de been. Ook zijn er op verschillende plekken veel toeschouwers.
In Amsterdam lopen demonstranten een route die begint en eindigt in het Westerpark. De langgerekte stoet is al enige tijd aan het lopen. In Utrecht loopt jong en oud mee. Het gaat onder meer om orkestleden, festivalorganisatoren, mensen die werken in clubs, en mensen die weer willen dansen. Op diverse wagens en borden is te lezen dat mensen het beleid niet meer snappen.
De protestactie in Utrecht lijkt bijna een soort danceparade: mensen dansen en springen. Van een gebouw viel door het gedreun natuursteen naar beneden, bijna op mensen. De stoet ontvangt veel steun van de ook in groten getale aanwezige toeschouwers. Duizenden mensen staan toe te kijken.
Datzelfde gebeurt ook in Groningen, waar dus niet alleen naar schatting van de organisatie zo'n tienduizend deelnemers, maar ook duizenden toeschouwers zijn. Ook hier wordt er gedanst en lijkt bijna meer sprake te zijn van een feest dan van een protestactie.
In Groningen rijden ook 25 wagens mee tijdens de mars, volgens de organisatie het grootste aantal van alle steden waar wagens meerijden. Vanaf de wagens wordt muziek gespeeld, mensen zwaaien met borden met teksten als 'Minder grappen meer House' en 'Dit beleid klopt voor geen 1,5 meter'.
In Den Haag is het eveneens druk. Terwijl er maximaal vijfduizend mensen werden verwacht, spreekt de organisatie hier inmiddels van zo’n acht- tot tienduizend deelnemers. In Maastricht zouden er zo'n zevenduizend demonstranten op de been zijn, terwijl er maar op een opkomst van 1000 was gerekend. Daar zijn veel deelnemers uit de carnavalswereld.
De demonstraties zijn van 14.00 tot 17.00 uur, in in totaal tien steden. Het is de tweede keer dat de evenementensector de straat op gaat, omdat na de eerste protestacties van 21 augustus, toen ruim 70.000 betogers en meer dan 2500 organisaties demonstreerden, een inhoudelijke reactie vanuit de overheid uitbleef.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 25 afgenomen. Op de verpleegafdelingen liggen 23 patiënten minder, op de intensive cares daalde het aantal patiënten met 2. In totaal liggen er nu 648 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.
Dat meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag. Vrijdag nam het aantal patiënten nog toe, na een paar dagen van lichte daling.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 2245 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er flink minder dan vorige week zaterdag, toen het aantal nieuwe positieve tests 2751 bedroeg.
Het gemiddeld aantal meldingen over zeven dagen schommelt al langere tijd rond hetzelfde niveau en daalde zaterdag naar 2440. Vorige week zaterdag lag dat gemiddelde nog op 2519 gevallen per dag.
© ANP © ANP © ANP © ANP Het is te druk bij de protestactie Unmute Us in het Westerpark in Amsterdam. Dat meldt de gemeente. De gemeente roept mensen op niet meer aan te sluiten. ,,Kom hier niet naar toe", zo luidt de boodschap op Twitter.
Voor het begin van de demonstratie hadden zich al duizenden mensen verzameld in het Westerpark. Daar werden 15.000 deelnemers verwacht. Hoeveel mensen er exact zijn, kan de organisatie nog niet aangeven.
De stoet demonstranten loopt een route door Amsterdam, die begint en eindigt in het Westerpark. De stoet is al enige tijd aan het lopen, en zal heel fors zijn, als iedereen uiteindelijk in beweging is gekomen.
Tienduizenden demonstranten trekken vanmiddag door Nederland. In tien steden demonstreren zij voor de heropening van de evenementensector, onder het motto 'Unmute Us'. Momenteel is er voor de evenementenbranche nog geen zicht op heropening tot in ieder geval november.
In Utrecht staat een grote optocht van artiesten gepland om te vertrekken voor de tweede demonstratie tegen de 'willekeur in het coronabeleid'. De verwachting is dat de opkomst nog massaler zal zijn dan drie weken geleden, toen 7.000 mensen in Utrecht de straat op gingen.
Ook in Nijmegen, Tilburg en Eindhoven wordt geprotesteerd. De organisatie van de protestmars verwacht in beide steden een paar duizend deelnemers. Op het Malieveld in Den Haag is het nog vrij rustig. Daar worden maximaal 5000 demonstranten verwacht, ook uit Rotterdam, waar zaterdag geen ruimte was voor een eigen protest.
Tijdens de eerste protestmars van Unmute Us, eind augustus, protesteerden in heel Nederland zo'n 70.000 mensen.
De Zuid-Afrikaanse medicijntoezichthouder heeft het Pfizer/BioNTech-vaccin goedgekeurd voor gebruik bij kinderen van 12 jaar en ouder. Voor de overheid is daarmee de weg vrij om jongeren te gaan inenten tegen het coronavirus.
De vaccinatiecampagne in Zuid-Afrika kende een moeizame start, maar de afgelopen maanden is er een constante toelevering van vaccins. 12 procent van de ruim 60 miljoen inwoners is momenteel ingeënt. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan de rest van het Afrikaanse continent.
Het volgende struikelblok in de campagne is nu de terughoudendheid van veel Zuid-Afrikanen om zich te laten vaccineren. 28 procent van de bevolking is jonger dan 15 jaar en de overheid zal hen moeten overhalen zich te laten prikken tegen het longvirus.Los gaat het nog niet bij de specialisten voor verre reizen, maar zodra de wereld groen (of geel) licht krijgt van Buitenlandse Zaken, verwachten ze een hausse aan boekingen. Om de druk op de overheid tot versoepelen op te voeren, dreigen de reisbureaus nu met een kort geding.
In Rusland zijn het afgelopen etmaal 18.891 positieve coronatests afgenomen. Dat zijn 550 meer dan gisteren, toen er 18.341 werden gemeld. Nog eens 796 Russen overleden aan de gevolgen van een virusbesmetting.
China meldt vandaag 25 nieuwe coronabesmettingen. Een van de nieuw vastgestelde gevallen zou een lokale opgelopen infectie zijn, terwijl de rest is meegereisd uit het buitenland. Een dag eerder ging het om 17 nieuwe gevallen.
De nationale Gezondheidscommissie maakt verder melding van 21 asymptomatische gevallen, maar die worden door de Chinezen niet erkend als bevestigde besmettingen. Bij vijf ervan gaat het om lokale besmettingen.
China heeft officieel 95.153 coronabesmettingen gemeld. Het dodental ten gevolge van het longvirus staat op 4636. Het merendeel van de nieuwe infecties deed zich in de stad Putian voor. Reizen van en naar de stad is nu aan banden gelegd.
De Australische deelstaat Queensland laat inwoners weten een snelle lockdown te overwegen, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Queensland, dat ruim 5 miljoen inwoners telt, heeft de afgelopen 24 uur vijf nieuwe besmettingen vastgesteld. Het gaat om leden van één familie.
De autoriteiten zeggen dat de komende dagen wordt bekeken of een lockdown noodzakelijk is. ,,Als we het begin van verspreiding zien, moeten we mogelijk snel actie ondernemen'', zegt deelstaatpremier Annastacia Palaszczuk. De familie zit op dit moment in quarantaine.Australië meldt vandaag 2077 nieuwe corona-infecties. Een dagrecord. Vrijdag ging het om 1903 nieuwe gevallen. Regio New South Wales, waar al drie maanden strikte maatregelen gelden, registreerde 1599 besmettingen. Mensen worden gewaarschuwd contact te vermijden, maar het warme weer jaagt mensen naar de stranden.
Vele organisaties in de zorgsector doen vrijdag in een open brief gezamenlijk een oproep aan het demissionaire kabinet om op Prinsjesdag extra geld beschikbaar te stellen voor zorg en welzijn. De open brief, geschreven door CNV-topvrouw Anneke Westerlaken en gepubliceerd in de Volkskrant, is ondertekend door vakbonden, zorgwerkgevers en beroepsverenigingen.
,,Uit niets blijkt dat het kabinet iets extra's gaat doen voor zorg- en welzijnspersoneel. Dat terwijl zorg en welzijn te maken hebben met steeds toenemende en complexere zorgtaken en het ziekteverzuim oploopt. Hierdoor staat de kwaliteit van zorg steeds verder onder druk", licht Westerlaken de actie toe.
,,We kunnen niet wachten op een volgend kabinet omdat er nu zaken moeten worden gedaan." Ze vindt het hoog tijd om de waardering van Nederlanders en de Tweede Kamer, zoals ze die heeft waargenomen, om te zetten in extra geld voor werknemers in zorg en welzijn.
© . — CNV-topvrouw Anneke Westerlaken schreef de open brief aan het kabinet. Denemarken ziet het coronavirus niet langer als een groot gevaar voor het functioneren van de samenleving en schrapt vrijdag de overgebleven coronamaatregelen.
Het Deense ministerie van Volksgezondheid maakte vorige maand bekend dat de virusuitbraak onder controle is dankzij de hoge vaccinatiegraad. Meer dan 70 procent van de Deense bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.
Het ruim 5 miljoen inwoners tellende Denemarken had de beperkingen die verspreiding van het coronavirus moesten voorkomen al grotendeels geschrapt. Inwoners hadden sinds begin deze maand op veel plaatsen geen coronapas meer nodig, waarmee ze onder meer konden bewijzen dat ze zijn gevaccineerd.
Het is de vraag of de Denen definitief zijn verlost van coronamaatregelen. De regering heeft gewaarschuwd dat die snel weer ingevoerd kunnen worden als de situatie toch weer verslechtert.
Het Franse CMA CGM gaat de tarieven voor vrachtvervoer over zee de komende vijf maanden bevriezen. De op twee na grootste containervervoerder ter wereld geeft daarmee toe aan de druk van sommige klanten en regelgevers die bezorgd zijn dat de verstoringen van de wereldhandel de kosten van de scheepvaart te hoog hebben gemaakt.
Volgens CMA CGM zullen de vrachttarieven de komende maanden verder oplopen, maar daar doet het Franse bedrijf dus niet aan mee. De containervervoerder maakte het besluit in een verklaring op zijn website bekend, waarbij het aangaf 'prioriteit te geven aan zijn langetermijnrelatie met klanten in het licht van een ongekende situatie in de scheepvaartindustrie'. De regeling loopt tot 1 februari.
De kosten voor het verschepen van een container van Shanghai naar Los Angeles kostte afgelopen week omgerekend bijna 10.000 euro. Dat is bijna acht keer meer dan het niveau van voor de pandemie, volgens de Drewry World Container Index.
De wereldwijde toeleveringsketens, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de containervaart, hebben het moeilijk om gelijke tred te houden met de vraag naar goederen. Ook de verstoringen als gevolg van corona-uitbraken bemoeilijken de situatie. Zo was een terminal in de belangrijke haven van Ningbo in China weken dicht vanwege een corona-uitbraak.
Het Republikeins Nationaal Comité wil de Amerikaanse president Joe Biden aanklagen vanwege de aangekondigde vaccinatieplicht voor overheidsmedewerkers en zorgpersoneel. Verschillende Republikeinse congresleden hebben al kritiek geuit op de vaccinatieplicht en vinden dat de president ,,angst, controle en mandaten'' gebruikt om mensen over te halen zich te laten inenten.
Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Cathy McMorris Rodgers vindt dat de president ,,het vertrouwen in veilige en effectieve vaccins ondermijnt'' met de maatregelen. De Republikeinse Marjorie Taylor Greene liet op Twitter weten dat ze er alles aan zal doen om ,,discriminatie op de werkplek" als gevolg van de vaccinatieplicht te voorkomen.
Republikeinen stellen dat Biden het recht niet heeft om vaccins verplicht te stellen. ,,Dingen die ongrondwettelijk zijn, houden meestal geen stand in de rechtszaal", tweette de Republikeinse afgevaardigde Dan Bishop kort na aankondiging van de plannen van het Witte Huis.
Biden vertelde donderdag tijdens een toespraak dat de hardere aanpak nodig is om de Delta-virusvariant eronder te krijgen. Overheidsambtenaren en zorgpersoneel moeten zich laten vaccineren, bedrijven met honderd of meer werknemers kunnen kiezen tussen vaccinaties of een wekelijkse coronatest voor personeel. Naar verwachting zullen de maatregelen 4 miljoen ambtenaren, 17 miljoen mensen in de zorgsector en 80 miljoen werknemers in het bedrijfsleven treffen.
Alle schoolgaande kinderen ouder dan 12 jaar in de Amerikaanse stad Los Angeles moeten zich voor het einde van het jaar laten vaccineren tegen het coronavirus. Het scholenbestuur van Los Angeles besloot - als eerste grote district in de Verenigde Staten - unaniem vaccinaties verplicht te stellen. De beslissing heeft gevolgen voor zo'n 600.000 leerlingen op 1200 verschillende scholen. Mogelijk zullen andere Amerikaanse steden het voorbeeld van Los Angeles volgen.
In scholen in Los Angeles geldt al een mondkapjesplicht, moet er goed geventileerd worden en heeft al het personeel zich verplicht laten vaccineren. Verschillende ouders tekenden bezwaar aan tegen de vaccinatieplicht voor leerlingen omdat ze zich zorgen maakten over de veiligheid van de coronavaccins, maar daar had het bestuur geen boodschap aan. Uit overheidsdata blijkt dat 58 procent van de 12- tot 18-jarigen in Los Angeles al één keer is gevaccineerd.
,,Ik zie dit niet als jouw keuze of mijn keuze", zei bestuurslid Jackie Goldberg over de beslissing van het scholenbestuur. ,,Ik zie dit als een noodzaak voor de gemeenschap. Dat betekent dat mensen dingen moeten doen waar ze zich niet prettig bij voelen, waar ze niet zeker van zijn, die zelfs enig risico met zich mee kunnen brengen."
Het vaccin van Pfizer/BioNTech is in de Verenigde Staten toegestaan voor iedereen ouder dan 12 jaar. Het besluit van het scholenbestuur kwam enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden in een toespraak aankondigde dat er een vaccinatieplicht komt voor alle medewerkers van de nationale overheid en zorgpersoneel.
Nederland stuurt 500.000 doses van het coronavaccin van Janssen naar Indonesië. De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken doen dat samen, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter. Volgens hem is Indonesië hard geraakt door corona.
Eerder doneerde Nederland al 657.000 doses van het AstraZeneca-vaccin aan Indonesië. In totaal stuurt Nederland 'tenminste 3 miljoen prikken', aldus de minister.
Tienduizenden gelovigen stroomden vanaf de jaren 90 naar de genezingsdiensten van Jan Zijlstra in de Leiderdorpse Levensstroomkerk. Donderdag overleed de evangelist op 82-jarige leeftijd aan corona: ‘Mensen geloofden niet dat ik genezen was’.
FC Twente-directeur Jan-Willem Brüggenwirth doet een klemmend beroep op minister Grappenhaus om de stadions weer volledig open te stellen. „Verschillende GGD’s, waaronder die in Twente, hebben aangeven dat voetbalwedstrijden geen besmettingshaarden van corona zijn”, aldus Brüggenwirth.
Op dit moment mogen de clubs 2/3 van het stadion vullen. „Maar dit is geen rendabel businessmodel”, aldus Brüggenwirth. FC Twente ontvangt zaterdagmiddag FC Utrecht. Bij die wedstrijden mogen alleen de 20.000 seizoenkaarthouders aanwezig zijn. De club heeft onlangs de verkoop van jaarkaarten stilgelegd, omdat er volgens de huidige maatregelen geen plek meer is.
„FC Twente is ervan overtuigd dat de 2/3-maatregel kan worden losgelaten”, zegt Büggenwirth. „ Alle veiligheidsregels in en om het stadion worden consciëntieus toegepast en van besmettingen is niet of nauwelijks sprake. Wij vragen de minister dan ook om de stadions vanaf 20 september weer volledig open te stellen, omdat het vanwege de veiligheid kan, maar ook en daar willen we niet voor weglopen, het ons veel omzet scheelt.”
Naar de Franse oud-minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn wordt een formeel onderzoek ingesteld. Ze wordt beschuldigd van het 'in gevaar brengen van levens van anderen', zei de aanklager van het zogeheten Hof van Justitie van de Republiek dat klachten tegen ministers behandelt.
Rechters besluiten na het onderzoek of er voldoende grond is om een rechtszaak tegen haar te openen. De verwachting is dat de magistraten haar opvolger, huidig minister Olivier Véran, de komende weken zullen oproepen.
Het is een van de eerste zaken wereldwijd waar een prominente overheidsfunctionaris juridische verantwoording moet afleggen voor de aanpak van de coronapandemie. Buzyn wordt niet officieel verweten dat ze heeft gefaald een ramp te stoppen, zoals een andere mogelijke klacht luidde. Vragen die bij het speciale hof op tafel liggen zijn bijvoorbeeld of de regering voldoende was voorbereid op een pandemie, en hoe het zit met de vele beleidsveranderingen rond mondkapjes.
Buzyn, die minister van Volksgezondheid werd in 2017, stapte op in februari 2020 om een (vergeefse) gooi te doen naar het burgemeesterschap van Parijs. Ze ging werken voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in Genève.
© AFP — Agnès Buzyn. Ziekenhuizen zijn niet in staat om de capaciteit van de intensive cares uit te breiden naar 1700 bedden als dat nodig is bij een nieuwe golf. Het maximum is 1350 bedden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC. Zij hebben vrijdag een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd.
Dat het eerder afgesproken aantal niet kan worden gehaald, komt onder meer door de 'uitgestelde zorg'. Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar, 'de uitstroom is hoger gebleken dan de instroom' en de ziekenhuizen kampen met een hoog ziekteverzuim.
De intensive cares hebben momenteel iets meer dan 900 bedden beschikbaar, waarvan bijna 800 in gebruik zijn. Dat zijn niet alleen coronapatiënten, maar ook mensen met andere ernstige aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. Als het aantal opgenomen patiënten stijgt, kan de capaciteit eerst omhoog naar 1150 bedden, maar dan moeten ziekenhuizen wel 'strenger beoordelen welke patiënten wel en welke niet baat hebben bij ic-opname'. Bovendien kan zo'n verhoging niet te lang duren.
Als er genoeg ondersteuning komt, zou de capaciteit verder omhoog kunnen naar 1350 bedden. Dat is vier weken lang vol te houden, schrijven de NVIC en V&VN IC. Als het aantal patiënten die grens overschrijdt, komt 'code zwart' in beeld. Dan moeten artsen kiezen welke patiënten nog kunnen worden geholpen en wie niet.
De alfavariant van het coronavirus, dat oorspronkelijk bekendstond als de Britse variant, is nagenoeg verdwenen uit ons land. Dat blijkt volgens de NOS uit steekproefonderzoek van het RIVM.
Bij de meest recente zogenoemde kiemsurveillance is sinds 23 augustus geen spoor meer van de alfavariant te vinden onder besmette Nederlanders. Begin dit jaar werd nog gedacht dat de alfavariant tot de meeste besmettingen zou leiden. Dat was ook een tijdje zo, maar inmiddels zijn de meeste besmettingen te herleiden naar de deltavariant (India). Die werd onlangs 780 keer aangetroffen bij 781 afgenomen monsters.
Tijdens de eerste lockdown zijn minder baby’s te vroeg ter wereld gekomen. De oorzaak? Kinderartsen kunnen er vooralsnog alleen naar gissen. Zou het komen door betere hygiëne en schonere lucht? Nieuw onderzoek moet er een verklaring voor vinden. ,,Het intrigeert, te meer omdat de lockdown daar natuurlijk niet voor was bedoeld.”
Met de laagste vaccinactiegraad van het land en ondertussen amper positieve coronatesten blijft Urk experts verbazen. De GGD heeft besloten om test- en vaccinatielocaties in het vissersdorp te sluiten. Is Urk echt coronavrij of schuilt er meer achter deze cijfers? ,,Op Urk is de infectie redelijk uitgebreid rondgegaan en dan is het niet onwaarschijnlijk dat er iets van groepsimmuniteit mee gaat spelen”, stelt viroloog Ab Osterhaus. Lees er hier meer over.
© Foto Freddy Schinkel — Urk. Foto ter illustratie. Het Haarlemse Theater de Liefde lapt volgende week de coronaregels aan zijn laars en laat cabaretier Theo Maassen optreden voor een volle zaal. Na de beelden van een drukbezochte Formule 1 in Zandvoort wil het bestuur zich niet in bochten wringen om de zaal slechts voor twee derde te vullen, zoals de regels voorschrijven. Een mogelijke boete neemt het theater voor lief. ,,We waren er klaar mee.’’
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag weer iets omhooggegaan. Het steeg van 0,98 naar 1,02. Feitelijk verandert er niet zo veel aan de huidige stand van de uitbraak. Het aantal besmettingen stijgt niet echt en daalt ook niet.
Het getal wordt twee keer in de week vastgesteld, op basis van de situatie twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Het getal van 1,02 slaat op de situatie van 26 augustus.
Het RIVM heeft tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 2730 meldingen van positieve coronatests gekregen. Dat zijn er iets meer dan vorige week vrijdag, maar iets minder dan de vrijdag ervoor. Het getal schommelt al bijna drie weken rond hetzelfde niveau.
Het aantal sterfgevallen steeg met vier. Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms een tijdje voor dit is geregistreerd.
Een groep van 26 reisorganisaties wil de Staat voor de rechter slepen vanwege het uitblijven van duidelijkheid over de reisadviezen voor verre reizen. Ze roepen het ministerie van Buitenlandse Zaken op uiterlijk 25 september wereldwijd een geel reisadvies in te stellen voor gevaccineerde reizigers, zoals die sinds 27 juli ook binnen de Europese Unie geldt. Nu is het advies voor de meeste reizen buiten de EU nog oranje.
,,We krijgen per 1 oktober geen coronasteun meer en deze misleidende reisadviezen brengen onze sector grote schade toe. We hopen dat het niet nodig is, maar we zullen niet aarzelen de Staat te dagvaarden", aldus de groep bedrijven in een verklaring.
Het OMT onderzoekt in opdracht van het demissionaire kabinet wat er mogelijk is voor de nachthoreca vanaf eind deze maand. Half augustus liet het kabinet nog weten dat de nachthoreca tot 1 november dicht moet blijven omdat de kans op verspreiding in deze sector groot is.
Het kabinet praat zondag weer op het Catshuis over het advies van de experts van het OMT en hakt dan dinsdag de knoop door. Dan komt ook naar buiten op welke steun het nachtleven en de evenementensector kunnen rekenen na 1 oktober. Op die datum komt er een einde aan de algemene coronasteunmaatregelen.
Volgens coronaminister Hugo De Jonge is aan het OMT gevraagd wat er mogelijk is per 25 september. "En voor de nachthoreca geldt specifiek: zou dan al iets mogelijk zijn of toch een later moment", zei hij vrijdag na de ministerraad.
Eerder kwam naar buiten dat het kabinet overweegt om cafés, restaurants en de cultuursector alleen toegankelijk te maken met coronatoegangsbewijzen. Voor de horeca die na 22.00 uur open is, wordt gedacht aan verplichte kaartverkoop. De brancheorganisatie van de horeca heeft al laten weten niets te zien in de plannen van het kabinet.
Ook in het najaar blijven nog maatregelen nodig om het coronavirus onder controle te houden, aldus De Jonge. Hij wil zo min mogelijk beperkingen maar wel voldoende om te voorkomen dat de zorg nog weer overbelast wordt. De rek in de samenleving om beperkingen opgelegd te krijgen is er wel uit, 'maar de rek is er ook uit bij de zorg'. Dat is een dilemma voor het kabinet, zei De Jonge.
Het hoofd van WHO Europa, Hans Kluge, heeft zijn twijfels geuit of alleen vaccins genoeg zijn om de coronapandemie te beëindigen, zoals eerder werd geclaimd. Vanwege nieuwe virusvarianten, zoals de extra besmettelijke Delta, reageerde hij vrijdag pessimistisch over de rol van vaccins bij het bereiken van groepsimmuniteit.
Kluge zei in mei nog dat de pandemie afgelopen zal zijn zodra de minimale vaccinatiegraad van 70 procent zou zijn bereikt. Door de besmettelijkere varianten is de situatie nu anders, aldus de directeur. De lat voor het bereiken van groepsimmuniteit komt door die varianten hoger te liggen.
De wereld heeft volgens Kluge een punt bereikt waarop het vaccineren in de eerste plaats bedoeld is om ernstige ziektegevallen en sterfte te voorkomen. Over de mogelijkheid dat de wereld nog jaren te maken zal hebben met het coronavirus en de rol van extra coronaprikken, zegt hij dat gezondheidsexperts moeten "anticiperen op het geleidelijk aanpassen van de vaccinatiestrategie" voor de langere termijn.
De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke overweegt een coronapas in Vlaanderen in te voeren. Zo'n coronapas - die nodig zou zijn om toegang te krijgen tot cafés, restaurants, fitnesszalen en discotheken - zou de vaccinatiegraad in gebieden waar deze nog te laag is op kunnen krikken.
,,De verantwoordelijkheid ligt nu bij de gewestregeringen. Ik denk dat een coronapas een goed instrument is", zegt Vandenbroucke na de Belgische ministerraad.
© BELGA — Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Een commissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen tot ingrijpende hervormingen van Europese gezondheidsstelsels. Hoewel herhaaldelijk was gewaarschuwd voor een pandemie, liet de wereld zich volgens de experts eind 2019 toch overvallen door de verspreiding van het coronavirus. Van die fouten moet worden geleerd, luidt de conclusie.
De Pan-Europese commissie voor Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling onderzocht de aanpak van de pandemie en wijst nu op de "catastrofale" prijs die is betaald voor de rommelige aanpak. "Alleen in de Europese regio van de WHO was al sprake van 1,2 miljoen doden en er ontstond een ongekende economische depressie waar de wereldwijde financiële crisis van 2008 bij verbleekte."
De commissie komt met een reeks aanbevelingen, zoals investeringen in de gezondheidszorg, een hervorming van het model voor innovatie in de zorg, en een verbetering van internationale samenwerking.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer toegenomen. In totaal behandelen de verpleegafdelingen en intensive cares bij elkaar vrijdag 673 mensen met Covid-19.
Dat zijn 16 patiënten meer dan donderdag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Afgelopen dagen daalde het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen juist licht.
De ic's behandelen op dit moment 211 ernstig zieke coronapatiënten, 3 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen waren dat er 19 meer. In totaal worden nu 462 zieke coronapatiënten op een verpleegafdeling verzorgd.
Het RIVM heeft 700.000 griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar: bijna 4,7 miljoen. Dat heeft volgens een woordvoerder niet alleen te maken met de door corona gerezen extra belangstelling voor de prik, maar ook gewoon met de toenemende vergrijzing.
Daarbij komt echter ook dat de Gezondheidsraad nog komt met een advies over een eventuele uitbreiding van de doelgroep voor de prik. Nu bestaat die uit mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen.
Circa 6 miljoen mensen worden ieder najaar opgeroepen door de huisarts. De opkomst voor vaccinatie is de afgelopen jaren steeds ongeveer 50 procent geweest. Toch dreigde vorig jaar, aan het begin van de vaccinatiecampagne en midden in coronatijd, een tekort aan griepprikken doordat meer mensen plots belangstelling hadden.
Ziekenhuizen maken zich zorgen over een griepgolf deze winter. Lees daar hier meer over.
Het Griekse ministerie van Gezondheid heeft aangekondigd 'meedogenloos' te gaan handelen tegen mensen met vervalste coronapassen. Zo'n pas, die je krijgt met een geldige vaccinatie of coronabesmetting, heb je onder andere nodig om naar restaurants, bioscopen en theaters te kunnen gaan.
Bij vervalste certificaten gaat de overheid vanaf nu juridische stappen ondernemen op gronde van fraude, vertelt de minister van Gezondheid in de Griekse krant Kathimerini. Afgelopen maand bracht dezelfde krant nog naar buiten dat een medewerker van een vaccinatiecentrum 44 vervalste vaccinatiebewijzen had aangemaakt door de codes van de aanwezige dokter te gebruiken.
Huisartsen zeggen dat ze te laat zijn ingezet bij de vaccinatiecampagne waardoor er kostbare tijd verloren is gegaan richting moeilijk bereikbare mensen en vaccinweigeraars. Mensen met wie zij wél in contact zijn. Haagse huisartsen trokken daarover al eerder aan de bel, maar onderzoekers van onder meer de Haagse Hogeschool bevestigen dat nu.
Het kabinet hint ondanks de aangekondigde cultuurprotesten nog niet op versoepelingen binnen die sector. Ze willen niet vooruitlopen op de feiten en wachten een advies van het Outbreak Management Team af.
Volgens zorgminister De Jonge was het onvermijdelijk dat na "de discopiek" van afgelopen zomer "eventjes op de rem" is getrapt. Het festivalseizoen is daardoor goeddeels mislukt. Minister Stef Blok van Economische Zaken zegt "net als heel Nederland" te hopen dat de maatregelen zo snel mogelijk versoepeld kunnen worden, "maar we moeten tegelijkertijd wel zorgen dat het virus eronder blijft".
Het kabinet spreekt zondag in het Catshuis over de coronamaatregelen. Uiteindelijk wordt dinsdag een besluit genomen over mogelijke versoepelingen vanaf 25 september. Bij de meest recente persconferentie zei demissionair premier Mark Rutte te hopen dat rond die datum de anderhalve meter in de hele samenleving losgelaten kan worden. Vorige week voegde De Jonge daaraan toe dat ook gekeken wordt of coronatoegangsbewijzen breder ingezet kunnen worden.
Demissionair minister Hugo de Jonge vertelt NOS dat de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer er niet snel vanaf zal gaan. De minister benadrukt dat het vooral voor mensen met een zwakke immuniteit belangrijk is dat we allemaal een mondkapje dragen in de trein en de bus: "Zij zullen er niet zo blij blij mee zijn dat ze tegen iemand aangeplakt staan die de hele tijd in hun nek staat te aerosolen."
Eerder deze week zei NS directeur Rintel nog dat het handhaven van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer lastig begint te worden. Het OMT komt de komende dagen met een advies over de plicht. Aankomende dinsdag houden De Jonge en demissionair premier Rutte een coronapersconferentie waar besluiten over de versoepelingen gedeeld zullen worden.
Gisteren heeft president Joe Biden aangekondigd een coronavaccinatie te verplichten voor zo'n 100 miljoen Amerikanen, waaronder zorgpersoneel en medewerkers van de federale overheid. Dit stuitte op veel tegenstand van de Republikeinen.
Kijk de video voor meer informatie:
Dame Sarah Gilbert, de Britse professor die de leiding had over het AstraZeneca vaccin, is tegen het toedienen van een 'booster shot', meldt de Britse krant The Guardian. Zo lang de immuniteit van gevaccineerden nog goed is, vindt ze dat we moeten focussen op landen met een lage vaccinatiegraad.
Het Duitse BioNTech wil het coronavaccin dat ze samen met Pfizer op de markt hebben gebracht laten goedkeuren voor kinderen van 5 tot 11 jaar. Het bedrijf wil binnen enkele weken onderzoeksresultaten presenteren over het gebruik van het vaccin binnen deze leeftijdsgroep.
Oprichter Özlem Türeci legt aan de Duitse krant Der Spiegel uit dat kinderen in principe hetzelfde vaccin krijgen, maar in kleinere doses. Tegen het eind van het jaar hopen ze ook resultaten te hebben over onderzoek naar het vaccin bij kinderen vanaf 6 maanden.
Bewoners van de Australische deelstaten Western Australia en Queensland leven in eigen woorden 'in het paradijs'. Waar het oosten van Australië, met grote steden als Sydney en Melbourne, nog kampt met strenge lockdowns en hoge coronacijfers, hebben ze in het westen nog weinig gemerkt van de pandemie.
Rugbystadions gevuld met publiek, nachtclubs volgestampt met dansende feestgangers, in de westelijke hoofdstad Perth is het alsof corona nooit is uitgebroken. Toch lijkt daar verandering in te komen. De nationale Australische overheid wil namelijk de economie weer opzwepen door de strenge grensrestricties af te schaffen, waardoor vrij reizen tussen de Australische staten weer mogelijk wordt.
West-Australisch leider Mark McGowan spreekt zich hier tegen uit: ,,Waarom hebben ze er hun missie van gemaakt om Covid in West-Australië te brengen, om onze bevolking te besmetten?" De staat wil niets te maken hebben met de plannen van de nationale overheid. Als het aan hun ligt blijft het paradijs de komende tijd nog gesloten.
© Getty Images — West-Australische premier Mark McGowan. Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoek doen naar het tegelijk toedienen van de griepprik en het coronavaccin. De griepprik lijkt ook enige vorm van bescherming te bieden tegen het coronavirus en mogelijk kunnen de twee verschillende prikken elkaar versterken. Lees er hier meer over.
De overheid heeft bij het begin van de vaccinatiecampagne tegen corona te weinig stilgestaan bij de mogelijkheden om mensen te bereiken die twijfels of weerzin voelen bij of tegen een prik. Dat zegt voormalig bewindsvrouw Jet Bussemaker, nu hoogleraar Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact aan het LUMC, in de Volkskrant. Ze heeft er volgens de krant samen met de Erasmus Universiteit en de Haagse Hogeschool onderzoek naar gedaan.
"Zo'n massale campagne is een logische keuze, maar de overheid heeft zich op dat moment nauwelijks bezig gehouden met groepen die moeilijk bereikbaar zijn of extra informatie en ondersteuning nodig hebben. Parallel aan de grootschalige campagne had men ook direct de wijken in moeten gaan met begrijpelijke informatie voor iedereen. Dat had echt een verschil kunnen maken", zegt Bussemaker in het dagblad.
Er is te weinig gedaan met de kennis die men al had over moeilijke groepen, stelt de hoogleraar in het artikel. "Uit ons onderzoek blijkt dat het vooral mensen betreft uit kansarme wijken, met een lage sociale status en soms een taalachterstand, die wantrouwend zijn naar de overheid en instituten als het RIVM." We moeten volgens haar uitkijken "dat niet vooral mensen met sociale problemen, of bijvoorbeeld een lagere opleiding ziek worden".
De Spaanse overheid heeft een deal met Nieuw-Zeeland gesloten en levert een kwart miljoen Pfizer/BioNtech-vaccins, zo heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in een persconferentie bekendgemaakt. Ook via een ander land zouden coronavaccins zijn aangekocht, maar daarover wilde Ardern nog geen details kwijt.
Door de komst van de deltavariant kampt Nieuw-Zeeland sinds enkele weken met een uitbraak van het coronavirus. Na ruim een jaar in volledige vrijheid te hebben geleefd, moest het land half augustus in een zeer strenge lockdown.
Door de oplopende besmettingen was er plotseling een ongekende vraag naar coronavaccins. Inmiddels heeft ruim 60 procent van de bevolking één prik gehad en wordt er 'in recordtempo' gevaccineerd.
Premier Ardern hoopt de Spaanse lading vaccins vrijdag in ontvangst te kunnen nemen.
President Biden is van plan om de wereldleiders bijeen te roepen voor een top over de coronacrisis. Dat schrijft The Washington Post op basis van drie bronnen. Zo moet onder andere de vaccintoevoer naar de derde wereld op de agenda komen te staan.
De top moet worden gehouden tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in de week van 20 september. Onderwerpen zijn verder de coördinatie tussen leiders over de hele wereld om gezamenlijk de gezondheidscrisis aan te pakken en de aanpak van de vaccinatieachterstanden in ontwikkelingslanden.
Het nieuws komt op het moment dat de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie de rijke landen smeekt om het toedienen van boostershots in ieder geval tot het einde van het jaar uit te stellen, om te zorgen voor een rechtvaardigere verdeling van de vaccins.
Bij een brand in een speciaal Covid-ziekenhuis in Noord-Macedonië zijn woensdagavond zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat meldt de minister van Volksgezondheid van het Balkanland.
Het ziekenhuis in Tetovo in het noordwesten van het land was onlangs speciaal gebouwd om de plotselinge toename van coronapatiënten het hoofd te bieden. Minister Venko Filipce spreekt op Twitter van een "verschrikkelijk ongeval" waarbij "vele levens verloren gingen".
,,Dit is een zeer droevige dag. Er is op dit ogenblik sprake van tien bevestigde dodelijke slachtoffers, maar dit aantal kan nog oplopen.'' Een onbekend aantal gewonden is voor behandeling naar een ziekenhuis in de hoofdstad Skopje gebracht, meldt AP.
Het is onduidelijk hoeveel patiënten er in het ziekenhuis lagen op het moment van de brand. Ook over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Maar volgens premier Zoran Zaev zou er sprake zijn geweest van een explosie, zo zei hij in een Facebook post.
Wereldwijd zijn de afgelopen maanden vaker branden uitgebroken op corona-afdelingen in ziekenhuis, vaak veroorzaakt door ontplofte zuurstofflessen. In Irak kwamen in juli nog zeker 92 mensen om het leven door een brand in een ziekenhuis na het ontploffen van een gasfles.
© EPA — Brand bij het Covid-ziekenhuis in Tetovo. Mensen zijn zo gewend geraakt aan thuiswerken dat de lange files in de spits voorlopig niet meer terugkeren. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving na onderzoek.
Lees hier het hele verhaal
Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft stelt de terugkeer van personeel naar zijn kantoren in de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd uit vanwege de opmars van de Delta-variant van het coronavirus. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Amerikaanse kantoren van Microsoft op 4 oktober weer volledig geopend zouden worden.
,,Gezien de onzekerheid rond corona hebben we besloten af te zien van het geven van een nieuwe datum voor volledige heropening van onze kantoren in de VS", aldus een verklaring. Het bedrijf zegt zo snel mogelijk weer te willen openen, afhankelijk van de gezondheidsrichtlijnen van de overheid. Microsoft stelt de werknemers dan dertig dagen van tevoren op de hoogte wanneer ze geacht worden weer op kantoor terug te keren.
Ook andere grote Amerikaanse technologiebedrijven als Apple, Google en Facebook hebben aangekondigd de verplichte terugkeer van het personeel naar kantoor uit te stellen vanwege het stijgende aantal besmettingen met de Delta-variant.
© REUTERS — President Joe Biden (REUTERS/Kevin Lamarque) De Amerikaanse president Joe Biden is van plan een vaccinatieplicht in te voeren voor verschillende beroepsgroepen. Zo zouden vaccinaties vereist worden voor meer dan 17 miljoen medewerkers in zorginstellingen en ziekenhuizen die opdrachten doen voor de overheid. ,,Je moet er zeker van zijn dat je veilig bent als je bij hen komt", zei Biden.
Ook leraren en schoolpersoneel zouden gevaccineerd moeten zijn, net als al het overheidspersoneel. De maatregel geldt tevens voor ondernemingen met meer dan honderd medewerkers. Al het personeel van deze bedrijven moet gevaccineerd zijn, of wekelijks worden getest. Het zou hierbij gaan om circa 80 miljoen Amerikanen. Voor ambtenaren van de federale regering is dat anders: zij kunnen straks níet kiezen voor regelmatige coronatests in plaats van voor een vaccinatie.
In een toespraak lichtte Biden donderdag de hardere aanpak van de Delta-virusvariant toe. Hij zei dat de maatregelen mensen die de volksgezondheid 'blokkeren' ertoe moeten aanzetten alsnog een prik te halen. Hij zei begrip te hebben voor de 'frustratie' over de 80 miljoen Amerikanen die nog niet zijn gevaccineerd, terwijl hij er opnieuw op wees dat de prik gratis en veilig is. Hij moedigde ook ouders aan hun kinderen van 12 jaar en ouder een inenting te halen.
In totaal hebben alle maatregelen betrekking op ruim 100 miljoen inwoners van de VS.
Biden gaat ervoor zorgen dat coronasneltesten vanaf volgende week drie maanden tegen kostprijs verkrijgbaar zijn. Boetes voor mensen die geen mondkapje dragen in bijvoorbeeld vliegtuigen worden verdubbeld. Biden benadrukte het belang van een extra coronaprik voor gevaccineerden, de zogeheten boostershots, die de bescherming tegen het virus moet versterken.
De VS tellen momenteel totaal 650.000 sterfgevallen door Covid-19 en afgelopen week ging het land de 40 miljoen bevestigde besmettingen voorbij. Ziekenhuisopnames nemen momenteel toe.
Amerikaans defensiepersoneel moet zich al verplicht laten vaccineren tegen het coronavirus. Sommige lokale Amerikaanse overheden hebben ook al verplichte vaccinaties ingevoerd voor docenten. Dit is het geval in onder meer de steden New York City, Chicago en Los Angeles, evenals in de staat Washington. Verschillende bedrijven maakten het ook al verplicht voor medewerkers om zich in te laten enten tegen het virus.
President Biden kondigde aan later deze maand met plannen te komen om het coronavirus ook elders in de wereld te bestrijden.
De noodsteun aan de culturele en creatieve beroepsgroepen moet na 1 oktober worden voortgezet, tot er een herstelplan van kracht wordt. Daarvoor pleit de Taskforce culturele en creatieve sector in een dringende oproep aan de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet. ,,Vertraging van de coalitievorming kan geen reden zijn om nu een gat te laten vallen. Het algemene economische beeld mag dan positief zijn, de realiteit in de culturele en creatieve sector is dat niet", schrijft de taskforce. Die vertegenwoordigt ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties.
Door de coronamaatregelen blijven de kaartverkoop en bezoekcijfers ernstig achter. De taskforce raamt het gemis aan publieksinkomsten op 1 miljard euro voor de tweede helft van dit jaar. Voor heel 2021 wordt dit geschat op ruim 2,8 miljard euro. Daarnaast zag twee derde van de vele zzp'ers die in de creatieve beroepen werken, zoals uitvoerende artiesten en technici, de omzet in 2020 halveren.
,,Het politieke speelkwartier is voorbij. Het demissionaire kabinet moet nú acteren op het coronadossier en de culturele en creatieve sector door deze fase van de crisis loodsen. Wat nu nodig is, is voortzetting van generieke steun voor bedrijven die dat echt nog nodig hebben", betogen de opstellers van de noodkreet. ,,Als de noodsteun na 1 oktober wordt stopgezet zonder dat een herstelpakket als uitkomst van het formatieproces in zicht is, gaat de culturele en creatieve sector alsnog ten onder."
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft goedkeuring verleend aan de productie van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech op twee nieuwe locaties, beide in Duitsland.
Op de twee locaties zullen dit jaar samen 50 miljoen extra doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin worden gemaakt, aldus het EMA.
Het gaat om een fabriek in Frankfurt van de farmaceut Sanofi-Aventis Deutschland. De andere zit in Hameln en is van het farmaceutisch bedrijf Siegfried Hameln.
De Europese Unie wil toeristen uit Japan en vijf andere landen niet zomaar meer welkom heten. Er is te veel gevaar voor de import van het coronavirus, vinden de EU-landen.
Japan, Albanië, Servië, Armenië, Azerbeidzjan en Brunei worden geschrapt van de EU-lijst van veilige landen, hebben de lidstaten afgesproken. Daardoor kunnen ze reizigers uit deze landen die geen noodzakelijke reis maken, weer vragen om bijvoorbeeld in quarantaine te gaan. Uruguay wordt juist aan de lijst toegevoegd.
EU-landen bepalen uiteindelijk zelf wie ze willen toelaten en welke voorwaarden ze daaraan verbinden. Ze kunnen bijvoorbeeld een uitzondering maken voor wie is gevaccineerd.
Japan kampt al geruime tijd met een nieuwe golf aan coronabesmettingen. De strenge coronamaatregelen zijn vandaag nog eens verlengd.
© AFP — De Japanse premier Yoshihide Suga Wie na 1 oktober in de Belgische hoofdstad Brussel uit eten wil, gaan dansen in de discotheek of naar de fitness, moet heel waarschijnlijk een 'Covid Safe Ticket' overleggen. Alleen met een bewijs van volledige inenting tegen Covid-19, herstel van corona of een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur mag de houder binnen maar hoeft dan geen mondkapje te dragen en anderhalve meter afstand te houden.
Het gebruik van een coronapas in de horeca en discotheken in Brussel wordt al voorbereid, zegt de Brusselse minister Alain Maron (Gezondheid).
De Brusselse regering wilde de wettelijke toepassingsmogelijkheden van een coronapas graag uitbreiden omdat de vaccinatiegraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aanzienlijk lager is dan in vooral Vlaanderen en ook de meeste plekken in Wallonië. Daarmee moesten de andere (van de zes) Belgische regeringen instemmen. Dat is donderdag gebeurd. De deelstaten kunnen zelf beslissen of en waar ze de maatregel voor inzetten. De Vlaamse regering heeft al gezegd niets te voelen voor uitbreiding naar de horeca.
Belgen kunnen al met een Covid-veilig-bewijs, zoals het digitale Europese coronacertificaat, toegang krijgen tot massa-evenementen binnen en buiten zonder mondkapje en afstand bewaren. Volgens minister Maron wordt de maatregel niet ingevoerd in het openbaar vervoer, in voedingswinkels of supermarkten in Brussel.
De wetstekst moet nog naar de Raad van State en langs de verschillende parlementen.
België begint volgende week officieel met het voor een derde maal inenten van kwetsbare mensen. Maar een aantal Belgen heeft die derde prik de afgelopen dagen al gekregen.
België besloot vorige maand dat voor mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld hiv-patiënten of kankerpatiënten met chemotherapie, een extra vaccinatie verstandig is. De eerste uitnodigingen voor deze groep van 350.000 tot 400.000 mensen worden vanaf maandag verstuurd.
Een aantal Walen is echter al voor een derde keer, of na een Janssen-prik voor een tweede keer, ingeënt. Artsen grepen de afgelopen twee weken de gelegenheid aan als patiënten die voor de extra dosis in aanmerking kwamen toch al langskwamen in hun spreekkamer en boden hun meteen de prik aan.
Het gaat niet om grote aantallen, schat de werkgroep in die de Belgische vaccinatiecampagne coördineert.
In de Tweede Kamer is flinke commotie ontstaan over beweringen die het Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) deed over het coronabeleid en daarbij de Tweede Wereldoorlog aanhaalde. Kamervoorzitter Vera Bergkamp onderbrak het debat in de grote zaal enkele keren om Van Meijeren tot de orde te roepen. Ze vond de uitlatingen "kwetsend". Lees hier meer.
De Amerikaanse president Joe Biden gaat coronavaccinaties verplicht stellen voor federaal overheidspersoneel, melden Amerikaanse media. Biden geeft donderdagavond een speech waarin hij zijn plannen voor een hardere aanpak van de Delta-variant zal uitleggen. Biden gaat een decreet ondertekenen om het besluit te bekrachtigen.
Met het nieuwe beleid kunnen ambtenaren van de federale regering straks niet kiezen voor regelmatige coronatests in plaats van voor een vaccinatie. De verplichting geldt voor ongeveer 4 miljoen mensen. Medewerkers van het Amerikaanse Congres en van het federale rechtssysteem vallen niet onder het decreet.
© REUTERS — De Amerikaanse president Joe Biden Volgens 94 procent van de schoolleiders is het schooljaar goed gestart. Dat blijkt uit een uitvraag van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder bijna duizend schooldirecteuren. Wel zijn er op een meerderheid van de scholen zorgen over het personeelstekort, uitval en de coronamaatregelen.
Op een derde van de scholen ontbreken in de eerste weken leerlingen, veelal vanwege (angst voor) een coronabesmetting in het gezin. Bij een besmetting van een leerling zelf moeten scholen nog altijd de hele klas in thuisquarantaine sturen, dat zorgt voor redelijk wat uitval en onrust.
Veel schoolleiders geven aan dat ze als onderwijsprofessionals de leerlingen liefst zoveel mogelijk op school lesgeven, omdat dit hun ontwikkeling ten goede komt. ,,Of dat veilig kan, is een vraag voor de virologen, maar als het OMT en kabinet besluit dat niet de hele klas meer naar huis moet, dan zullen wij daar blij mee zijn”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.
De aanwezigheid van het aantal leraren op school ligt met 82 procent beduidend hoger dan een jaar geleden. Naar schatting van de schoolleiders is meer dan 90 procent van de leraren inmiddels gevaccineerd. Slechts in een derde van de gevallen zijn leraren afwezig vanwege corona. Veel vaker hing de afwezigheid samen met langdurige ziekte of een burn-out.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 2403 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Daarmee daalt het gemiddelde, dat nu op 2496 zit, weer licht, na een paar dagen waarin het niveau iets was opgelopen.
Na Pfizer/BioNTech is nu ook vaccinproducent Moderna bezig met een zogenaamde 'booster shot'. Moderna heeft de eerste onderzoeksresultaten over het effect van derde prik alvast gedeeld met de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
Een extra prik kan volgens het EMA vooral belangrijk zijn voor mensen bij wie het afweersysteem niet goed werkt. Bij hen lijken de vaccins minder goed aan te slaan, en een derde prik zes maanden na de eerste verbeteren de immuniteit.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen moment 657 mensen met Covid-19. Dat zijn er 14 minder dan woensdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen momenteel nog 214 ernstig zieke coronapatiënten, een daling van 5 ten opzichte van een etmaal eerder. Er werden 16 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen.
De verpleegafdelingen verzorgen op dit moment 443 mensen met Covid-19, dat zijn er 9 minder dan een dag geleden. Er zijn de afgelopen 24 uur 68 mensen die zo ziek waren geworden na hun coronabesmetting dat ze naar het ziekenhuis moesten.
Veel hardloopwedstrijden en andere grote evenementen gaan de komende tijd niet door, omdat de organisatoren verwachten dat de coronamaatregelen voorlopig niet veranderen. Maar de marathon van Leiden wordt volgende maand wel gehouden. ,,De hulpdiensten en lokale overheden zien geen belemmering meer om het populaire buitenevenement met zoveel getrainde sporters doorgang te laten vinden", melden de organisatoren. De wedstrijd is op 10 oktober.
Het kabinet zei vorige maand te hopen dat het eind september mogelijk is de regel van anderhalve meter afstand te kunnen laten varen. Het aantal positieve tests is sindsdien niet echt gedaald, dus mogelijk kondigt het kabinet volgende week aan dat de regel voorlopig blijft bestaan. De organisatoren in Leiden houden daar al rekening mee. In dat geval moeten toeschouwers op drukke plekken in vakken staan, waar plek is voor een beperkt aantal mensen.
De marathon van Leiden zou eerst in mei 2020 worden gehouden. Bij het begin van de corona-uitbraak werd het evenement verschoven naar november 2020 en later naar mei 2021. Al die keren moesten de organisatoren de hardloopwedstrijd alsnog afgelasten. Het evenement trekt jaarlijks 10.000 tot 15.000 deelnemers.
Heel Nederland kleurt, zoals verwacht, ook de komende week rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat komt doordat meer dan 5 procent van alle uitgevoerde tests positief is. Rood is de een na hoogste waarschuwingskleur op de kaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC elke donderdag maakt. Ook afgelopen week stonden alle twaalf provincies op rood.
Flevoland is naar verhouding de grootste brandhaard van het land. In de afgelopen twee weken zijn daar 281 op elke 100.000 mensen positief getest. Dat is wel aanzienlijk lager dan bij de berekening van vorige week. Daarna volgt Friesland. Het aantal positieve tests daar ligt bijna 19 procent hoger dan bij de kaart van vorige week. Friesland heeft Noord-Holland, Zuid-Holland en Overijssel ingehaald. Ook in Utrecht stijgt het aantal gevallen.
In Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Drenthe worden naar verhouding minder mensen positief getest, hoewel ook in Drenthe een flinke toename te zien is.
Het percentage positieve tests stijgt de laatste weken. Dat komt waarschijnlijk door het einde van de zomervakantie. Steeds minder mensen laten zich testen omdat ze op reis gaan. Verreweg de meeste testen daarvoor waren negatief, en die vallen weg in de berekening. Wat overblijft, zijn vooral de tests bij de teststraten van de GGD. Daar komen veel mensen die corona-achtige klachten hebben of die contact hebben gehad met iemand die besmet bleek, en dat levert naar verhouding meer positieve tests op.
Als minder dan 4 procent van alle tests positief was geweest, zouden zes provincies rood zijn geweest en zes oranje.
Landen gebruiken de kaart om hun beleid te bepalen. Toen Nederland in juli donkerrood werd, was dat voor landen als Duitsland en Frankrijk aanleiding om strengere regels in te voeren voor Nederlanders die de grens wilden passeren.
In de rest van Europa verandert ook niet zo veel. België, het westen van Duitsland en Berlijn blijven op rood staan. Kreta, Corsica en het Zuid-Franse Occitanië (Toulouse, Montpellier, Nîmes) zakken van donkerrood naar rood. Grote delen van Zweden, het westen van Frankrijk, de Canarische Eilanden (Spanje) en Madeira (Portugal) gaan van rood naar oranje.
Terwijl Nederland steggelt over Testen voor Toegang en vaccinatiebewijzen, gooit Denemarken morgen de laatste coronamaatregelen overboord. Dag coronapas, dag 1,5 meter afstand. Hallo festivals en nachtclubs.
Olie- en gasconcern Shell overweegt om een vaccinatieplicht in te voeren voor zijn personeel. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van een uitgelekte interne memo. Medewerkers die werken op booreilanden en op andere afgelegen locaties zouden als eersten worden verplicht te zijn ingeënt tegen het coronavirus. Werknemers die bijvoorbeeld op kantoor werken worden na verloop van tijd onderworpen aan verplichte vaccinaties. Diegenen die weigeren, zouden in het uiterste geval worden ontslagen.
Een Nederlandse woordvoerder van Shell wilde niet ingaan op de interne memo of de gevolgen voor Nederlandse werknemers. Volgens de Financial Times staat er onder meer in dat Shell geen 'pionier' moet zijn op het gebied van de vaccinatieplicht en ,,in de pas moet lopen met regeringen en de samenleving over deze controversiële kwestie". Ook staat in het document dat tegenstanders van de vaccinatieplicht waarschijnlijk 'luidruchtig' zullen zijn en dat er naar verwachting meer weerstand zal zijn bij werknemers in de Golf van Mexico vanwege de lagere vaccinatiegraad in die regio.
Personeel van olie- en gasbedrijven werkt wekenlang op booreilanden, soms honderden kilometers voor de kust. Medewerkers worden per helikopter heen-en-weer gevlogen. Vorige maand lieten de Amerikaanse olieproducenten Hess en Chevron al weten dat ze eisen dat personeel dat werkt in de Golf van Mexico is gevaccineerd. Shell heeft daar ook meerdere booreilanden.
In verschillende landen, waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, mogen werkgevers vragen of hun werknemers zijn gevaccineerd. In de VS maken bedrijven als Facebook, Google en Microsoft daar gebruik van door van personeel te eisen dat het is ingeënt. In Frankrijk geldt dezelfde plicht voor zorgmedewerkers.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge zei recent nog dat een vaccinatieplicht in Nederland is uitgesloten. ,,De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan", zei hij naar aanleiding van het voornemen van leasemaatschappij LeasePlan om ook voor Nederlands personeel een vaccinatie-eis in te stellen.
De Italiaanse politie heeft door het hele land huiszoekingen gedaan bij leden van anti-vaccinatiebewegingen die verdacht worden van het plannen van gewelddadige acties. In verschillende huizen zijn bijvoorbeeld computers in beslag genomen. Doorzoekingen vonden plaats in onder meer Rome, Milaan en Venetië.
Meerdere coronasceptici en antivaxers hebben groepen gevormd op de berichtenapp Telegram, meldt de Italiaanse politie. In deze groepen zouden plannen gesmeed worden om geweld te plegen bij demonstraties. Zo zou er in een groep genaamd 'De Krijgers' worden gesproken over het gebruik van wapens of zelfgemaakte explosieven.
Italië zag in de afgelopen weken veel demonstraties tegen de coronamaatregelen. Een van de organisatoren van die demonstraties riep onlangs op om treinstations in het hele land te blokkeren, uit protest tegen nieuwe regels voor treinreizen. Treinpassagiers moeten een bewijs van vaccinatie of een negatieve test laten zien als ze willen reizen over een lange afstand. Uiteindelijk gaven weinig betogers gehoor aan de oproep tot blokkeren.
De rechtbank in Mechelen spreekt zich niet uit over de klacht van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst. Die hoort niet in deze rechtszaal thuis, vindt de rechter.
Engel had een rechtszaak tegen Van Ranst aangespannen omdat die hem zou hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de belangrijkste corona-adviseurs van de Belgische regering, zou zich daarmee hebben bezondigd aan smaad en laster.
Maar Van Ranst deed de gewraakte uitlatingen in de krant, constateerde de rechtbank. Voor delicten in de pers is een andere procedure, met een burgerjury. Voor zo'n rechtszaak gelden, anders dan voor een smaadzaak als deze, veel strengere voorwaarden.
Engel kan nog in beroep gaan tegen het oordeel van de rechtbank. Hij is teleurgesteld, maar ,,we zien wel vaker dat rechters er niet aan willen. Dan ligt het in ieder geval niet op hun bordje en branden ze zich er niet aan." Eerder zinspeelde hij erop net als in Nederland aangifte te doen tegen de rechtbank als het vonnis anders zou uitvallen dan hij hoopte. Maar ,,deze rechter heeft verwezen naar een ander hof, ik kan hier niet zeggen dat de rechter volledig verzaakt".
De Viruswaarheid-voorman heeft inmiddels niet alleen een tweede smaadzaak aangespannen, maar wil Van Ranst ook voor de rechter zien voor valsheid in geschrifte. De viroloog, die in de rechtszaal zijn eigen verdediging voerde, zou de tegenpartij andere stukken hebben aangeleverd dan de rechtbank.
Van Ranst beklaagt zich over het misbruik van de rechtsgang dat Engel zou maken. Dat is enkel bedoeld om aandacht te trekken en hem te pesten en van zijn werk te houden, stelt de viroloog. ,,Pure pesterij."
Hij constateert tevreden dat ,,Engel weer een rechtszaak heeft verloren en is veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten". Maar dat zal hem vast niet uit het veld slaan, vermoedt Van Ranst. Hij zal ,,zoals altijd beroep aantekenen tegen dit vonnis. En maandag beginnen ze reeds een nieuwe."
© BELGA — Marc Van Ranst Het ministerie van Buitenlandse Zaken past voor vier landen het reisadvies aan. Het gaat onder meer om Letland, dat is aangewezen als hoogrisicogebied vanwege de oplopende coronabesmettingen. Het land krijgt een geel reisadvies. Vanaf zondag moeten reizigers die vanuit dat land naar Nederland komen een coronabewijs laten zien. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Panama is nu nog een 'zeerhoogrisicogebied', maar verandert in een hoogrisicogebied. Dat betekent dat de test- en quarantaineplicht vervalt voor reizigers vanuit dat land.
Die plicht wordt juist ingesteld voor reizigers vanuit Costa Rica en Saint Kitts and Nevis in de Caraïben. Reizigers uit deze landen moeten vanaf zondag ook bij volledige vaccinatie een negatief testresultaat tonen en 10 dagen in (thuis)quarantaine.
Commerciële teststraten kwamen als een komeet op, maar dreigen net zo snel weer te verdwijnen. Om dat te voorkomen, storten meerdere testbedrijven zich op een nieuwe markt: ze gaan soa-testen aanbieden of hebben plannen daarvoor. Dat meldt radiozender BNR op basis van een navraag.
Een van die bedrijven is Spoedtest.nl. Die aanbieder verwacht al binnen nu en een maand de eerste soa-testen bij mensen door de brievenbus te strooien. BNR sprak met verschillende coronatestbedrijven, waaronder Snelkliniek dat plannen heeft om de komende maanden soa-testen aan te bieden.
Testaanbieder Coronalab.eu biedt nu al op kleine schaal soa-testen aan, maar is van plan flink uit te breiden. ,,Niet alleen met soa-testen, maar ook met veel meer preventieve en diagnostische testen. De testen worden thuis afgenomen, naar het lab gestuurd en geanalyseerd", zegt medeoprichter Patrick de Boer tegen BNR.
De gemeente Urk heeft de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. De gemeente Terschelling scoort het hoogst.
Autoriteiten in de Australische stad Sydney hebben verklaard dat eetgelegenheden, bars en sportscholen weer open mogen wanneer de stad, waarin 5 miljoen mensen wonen, een dubbele vaccinatiegraad van 70 procent heeft bereikt. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat half oktober gebeuren.
De inwoners van de stad met een dubbele vaccinatie, die tot nu toe in een strikte lockdown verkeert, hoeven niet meer thuis te blijven. Op donderdag werden 1405 nieuwe besmettingen gemeld in Sydney. Daarnaast overleden vijf mensen aan de gevolgen van het coronavirus.
In Bulgarije loopt het aantal coronabesmettingen de laatste twee maanden weer op. Het land heeft een van de hoogste corona-sterftecijfers van Europa, én is het Europese land met de minste gevaccineerden. Dinsdag werden de coronamaatregelen in het land dan ook aangescherpt.
Slechts 20 procent van alle 7 miljoen inwoners zijn tot dusver volledig gevaccineerd. Binnen de EU ligt het gemiddelde op 69 procent. Ondanks de snelle stijging van het aantal besmettingen blijft de vaccinatiebereidheid in het land laag. ,,Ze geloven niet in vaccins", zegt Yordanka Minekova, hoofdzuster in het vaccinatiecentrum van de stad Veliko Tarnovo.
Bulgarije heeft toegang tot alle door de EU goedgekeurde vaccins: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, en Janssen. Maar sinds het begin van de pandemie zijn meer dan 19.000 mensen in het land gestorven aan Covid-19. Dat is het op twee na hoogste sterftecijfer in Europa - alleen Hongarije en Tsjechië scoren hogen. Afgelopen week stierven er gemiddeld 41 mensen per dag.
De aangescherpte coronaregels betekenen onder meer dat restaurants en cafés om 23.00 uur dicht moeten, en dat er maximaal zes mensen aan één tafel mogen. Nachtclubs zijn dicht en theaters mogen maximaal op halve capaciteit draaien.
De vraag naar zorgpersoneel neemt weer toe, waar het aantal vacatures in de sector de laatste maanden wat afnam. Dat meldt vacaturesite Indeed. De vraag naar verpleegkundigen ligt ruim een kwart hoger dan voor de pandemie. Voor artsen en chirurgen is dit ruim 13 procent.
Volgens Indeed kan de grotere vraag naar zorgpersoneel te maken hebben met het gegeven dat de reguliere zorg weer is opgestart, waar die vanwege corona eerder werd afgeschaald. Zo is sprake van een inhaalslag bij operaties. Daarnaast lijken ziekenhuizen en ander zorginstellingen het personeel na de coronadrukte wat te willen ontlasten door extra mensen aan te nemen.
Doordat de zomer goeddeels voorbij is, neemt de druk op de horeca verder wat af. Nog altijd is sprake van grote tekorten, maar die zijn iets minder nijpend dan een maand eerder. ,,Bij vrijwel elke horeceagelegenheid hangt het nog vol met recruteringsposters", signaleert de vacaturesite.
De huidige krapte op de arbeidsmarkt is goed merkbaar in de grote vraag naar recruiters en hrm-medewerkers. Volgens Indeed is er vooral een tekort aan recruiters, die helpen bij het werven van personeel.
Indeed stelt dat het aantal vacatures op het gebied van personeelszaken, waar recruiters onder vallen, 90 procent hoger is dan een jaar geleden. In vergelijking met de situatie van voor de crisis gaat het om een plus van 42 procent. ,,De explosieve groei van de hr-sector geeft goed de gekte in de markt weer", aldus Indeed.
Een rechter in de Amerikaanse staat Ohio wil een plaatselijk ziekenhuis niet dwingen om het anti-parasitaire geneesmiddel ivermectine, dat vooral wordt gebruikt voor paarden en koeien, toe te dienen aan een coronapatiënt.
Volgens rechter Michael Oster Jr. ontbreekt het aan “overtuigend bewijs” dat het medicijn, dat in kleine doses wordt gebruikt voor de behandeling van luizen bij mensen en in grote doses voor koeien en paarden, de toestand van de patiënt zou verbeteren.
De uitspraak kwam er nadat Julie Smith het hof op 20 augustus had gevraagd om het ziekenhuis waar haar man Jeffrey Smith (51) is opgenomen, te dwingen om hem te behandelen met ivermectine. Smith raakte begin juli besmet met Covid-19 en ligt al weken op de intensive care. Het ziekenhuis weigerde de medicatie toe te dienen, omdat de Food and Drug Administration het medicijn niet heeft goedgekeurd voor de behandeling van Covid-19.
,,Deze rechtbank bepaalt niet of ivermectine ooit effectief en nuttig zal zijn als behandeling voor Covid-19'', aldus de rechter. ,,Na overweging van al het bewijsmateriaal gepresenteerd in deze zaak, kan er geen twijfel over bestaan dat de medische en wetenschappelijke instituten het gebruik van ivermectine niet ondersteunen als behandeling voor Covid-19.''
Gezondheidsexperts in de Verenigde Staten maken zich zorgen over mensen die ivermectine slikken, omdat ze het zien als wondermiddel tegen het coronavirus. Een arts uit Oklahoma zegt dat ziekenhuizen de handen vol hebben aan patiënten die een overdosis van het geneesmiddel hebben genomen.
De Verenigde Staten hebben tot nu toe 376.955.132 doses coronavaccin toegediend. Dat zijn er bijna een miljoen meer dan gisteren. Er zijn in totaal 450.584.465 doses aan de diverse staten geleverd, meldt het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie.
De Bill en Melinda Gates Foundation steekt 35 miljoen dollar - zo'n 30 miljoen euro - in het Britse bedrijf Exscientia om een coronamedicijn te ontwikkelen dat ook nieuwe varianten de baas kan. De in Oxford gevestigde farmaceut gaat zich richten op de verdere ontwikkeling van maximaal vijf kandidaten, die al klaar zouden zijn om op mensen getest te worden.
De coronapandemie had in 2020 een 'verwoestende' impact op de strijd tegen hiv en tuberculose in 2020, stelt een woensdag vrijgegeven rapport van het GlobalFund. Dit fonds bestrijdt de ziekten aids, tuberculose en malaria.
Zo daalde het aantal mensen dat bereikt werd met hiv-preventie en -behandeling met 11 procent ten opzichte van 2019, terwijl het testen op hiv met 22 procent afnam. In de landen waarin het fonds investeert, werden in 2020 ongeveer 4,7 miljoen mensen behandeld voor tuberculose, ongeveer een miljoen minder dan in 2019.
De bestrijding van malaria werd het minst zwaar getroffen door de aandachtsverschuiving naar Covid-19. Het aantal gedistribueerde muskietennetten steeg zelfs met 17 procent, tot 188 miljoen.
Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het Guillain-Barré-syndroom (GBS), een neurologische aandoening waarbij zenuwcellen beschadigd raken, toegevoegd als mogelijke bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca, zo blijkt uit een veiligheidsupdate van het EMA.
De medicijnwaakhond benadrukt echter dat de voordelen van het vaccin blijven opwegen tegen de nadelen. Volgens het EMA is er 'minstens een redelijke mogelijkheid' dat er een verband is tussen GBS en het vaccin van AstraZeneca. Er zijn 833 gevallen van GBS gemeld bij mensen die een dosis van het vaccin kregen toegediend.Wereldwijd zijn er tot 31 juni 592 miljoen doses van AstraZeneca toegediend. Het syndroom wordt nu vermeld als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin. Dat was ook al het geval bij het vaccin van Johnson & Johnson.
'Dit is onacceptabel'. Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland ziet niets in de plannen om toegang tot cafés, restaurants en cultuurinstellingen, alleen toe te staan voor mensen die ingeënt zijn of een negatieve test kunnen tonen. De horecasector vindt dat het kabinet hen gebruikt om mensen te dwingen zich te laten vaccineren. Ook zou het ondernemen lastig worden gemaakt.
,,Als sector hebben we nog steeds te maken met restricties, er is door alle onzekerheid een enorm personeelstekort en de schuldenberg is enorm. Ik ben echt laaiend, want het is onacceptabel dat de horeca constant politieagent moet spelen'', zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Hij wijst erop dat de anderhalvemeterregel nergens meer wordt gehandhaafd en noemt het kabinetsbeleid 'inmiddels niet meer uit te leggen'.
Behalve het testen voor toegang zou de overheid voor horeca die na 22.00 uur open is - zoals clubs en discotheken - kaartverkoop verplicht willen stellen. Deze zijn nu nog gesloten. Willemsen is fel over de plannen. ,,In plaats van dat het Kabinet haar ongelijk toegeeft, kiest men er voor het regime voor de hele horeca te verzwaren.'' Volgende week dient een kortgeding, waarin KHN eist dat regels voor alle horeca gelijk worden getrokken.
© Hollandse Hoogte / ANP — KHN-Voorzitter Rober Willemsen tijdens een actie op het Plein in Den Haag. Ierse tachtigplussers en bewoners van verzorgingstehuizen die 65 jaar of ouder zijn, krijgen binnenkort een derde coronaprik aangeboden. Dat meldt het Ierse ministerie voor Volksgezondheid. De ouderen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Welk vaccin ze eerder kregen toegediend, maakt niet uit. Voorwaarde voor de booster is dat ze al minstens zes maanden volledig gevaccineerd zijn. Ook veel andere landen overwegen een derde coronavaccinatie. Een klein aantal is er al mee begonnen.
Een man die vorig jaar augustus tijdens een Brussels Airlines-vlucht, van Malaga naar de Belgische hoofdstad, stampij maakte over het dragen van een mondkapje is veroordeeld tot zes maanden cel, meldt Het Laatste Nieuws. Afgezien van de weigering om een maskertje op te zetten, had de passagier ook het boordpersoneel bedreigd en bekogeld met versnaperingen.
,,Ik zal wel eens langskomen met een paar vrienden en wat kalasjnikovs'', had hij geroepen. Voor de recht betoogde hij nergens meer van te weten. ,,Ik heb vliegangst en herinner me niets meer'', verklaarde de amokmaker. ,,Normaal ben ik nooit agressief.'' Het cabinepersoneel stond het echter nog helder voor de geest. 'Psychische terreur'', noemde een van hen het gedrag van de reiziger.
De hele vlucht maakte hij hen het leven onmogelijk. ,,Ik ben al veroordeeld voor gewapende overvallen. Je weet niet wie ik ben'', beet hij hen toe. Volgens zijn advocaat was dat laatste niet dreigend bedoeld. Waar bleek het wel. De man is werkelijk eerder veroordeeld voor het beroven van geldtransporten. Reden voor de rechter om niet te twijfelen aan zijn bedreigingen, met zes maanden cel tot gevolg.Cabaretier Dolf Jansen moet een aantal shows van zijn oudejaarstournee uitstellen, zo deelt hij vandaag mee op Twitter. Jansen kampt met een coronabesmetting en kan daarom zijn voorstellingen niet opvoeren.
,,Dat virus dat volgens sommigen niet bestaat en volgens anderen al die maatregelen echt niet nodig maakt, heeft mij ruim 'n week uitgeschakeld", laat Jansen weten. De komiek toert momenteel door het land met zijn oudejaarsconference Het Jansen Vaccin.Een resort in toeristenmekka Waikiki, het populaire surfstrand nabij de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu, gaat als eerste op de zonnige eilanden vanaf 15 oktober om een vaccinatiebewijs vragen. Zowel aan gasten als aan het personeel. ,,Alohilani Resort wil van alle employees, klanten en gasten, bewijs zien dat ze volledig zijn ingeënt', laat het management weten. De maatregel gaat ook op alle kantoren van het resort gelden. ,,We willen een omgeving bieden waar iedereen zich lekker voelt'', zegt directeur Kelly Sanders.
,,Nu Hawaï met een toename aan coronagevallen en ziekenhuisopnames kampt, is dat het juiste om te doen.'' De coronapiek op Hawaï is te wijten aan de delta-variant van het longvirus. Tussen 30 augustus en 5 september raakten gemiddeld 706 eilanders per dag besmet. De vaccinatiegraad op de eilanden ligt op 64 procent. Het resort biedt niet de mogelijkheid om wekelijks te testen. Vaccineren of anders niets. Alleen voor kinderen jonger dan 12 of mensen met een medische of religieuze reden wordt een uitzondering gemaakt.
,,Ik denk dat we, voor het moment, het veiligste hotel op Hawaï zullen zijn'', zegt Sanders. ,,Dat zal ons bedrijf geen pijn doen, maar juist helpen.'' In totaal gaat het om zo'n 1000 medewerkers, verdeeld over zeven locaties. Staatsambtenaren en gemeentewerkers in Honolulu moeten al kunnen aantonen ingeënt te zijn, of zich wekelijks laten testen. Bezoekers van restaurants, sportscholen, cafés, bioscopen en museums, moeten vanaf 13 september een vaccinatiebewijs of negatieve test overleggen.
Bij de 73 professionele voetbalwedstrijden die dit seizoen in het Duitse voetbal zijn gespeeld met toeschouwers hebben zich zes coronagevallen voorgedaan. Christian Seifert, de baas van de organiserende instantie, zei zich bij de bekendmaking van de cijfers te baseren op data-onderzoek van de gezondheidsdiensten.
In de Bundesliga zijn inmiddels drie speeldagen geweest, op het tweede niveau vijf. Daarbij kwam een wedstrijd om de Supercup. Volgens Seifert waren bij al deze wedstrijden 900.000 toeschouwers aanwezig. De stadions in Duitsland mogen vooralsnog slechts gedeeltelijk bezet zijn.
,,Hieruit blijkt dat het onzin is voetbalwedstrijden als potentiële 'superspreaders' aan te wijzen", aldus Seifert. ,,De deskundigen zeggen dat ze voorzichtig willen zijn, maar ze moeten oppassen dat ze niet wereldvreemd worden. Alleen met verstandig beleid win je het vertrouwen van mensen."
WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus vraagt landen met grote voorraden coronavaccin om voorlopig af te zien van een derde prik, ook wel boostershot genoemd. De voorzitter van de Wereldgezondheidsorganisatie ziet het liefst dat dit tot het eind van het jaar zo blijft. Arme landen zouden voorrang moet krijgen bij de vaccinaties.
Tedros zegt 'geschokt' te zijn door opmerkingen van farmaceuten, die claimen dat de voorraden groot genoeg zijn om zowel de boosters aan te bieden als ook vaccinaties mogelijk te maken in landen die staan te springen om prikken, maar tegen tekorten aankijken.
De WHO-chef zegt 'niet te zullen zwijgen als landen en bedrijven, die de wereldwijde toevoer van vaccins controleren, van mening zijn dat arme landen maar genoegen moet nemen met de restjes.'' Eerder riep hij al op om tot eind september af te zien van boostershots. Nu overwegen sommige landen, waaronder de Verenigde Staten, toch om kwetsbaren een aanvullende prik te geven.___
Ziekenhuizen melden dat ze op het moment nog maar 1400 bedden over hebben voor de opvang van nieuwe patiënten, met of zonder corona. Dat komt neer op tien tot vijftien bedden per ziekenhuis. Dat is de laagste marge sinds eind vorig jaar.
Om de druk te verdelen is eind juli besloten om de coronapatiënten weer te spreiden over het land. Op dinsdag is één persoon overgebracht naar een ziekenhuis in een andere regio. In de laatste zes weken zijn 175 mensen verplaatst en sinds het begin van de uitbraak ruim 4200 mensen.
In vrijwel het hele land is de corona-uitbraak ernstig of zeer ernstig. In 19 van de 25 regio's worden zo veel coronagevallen vastgesteld en zo veel coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, dat zij een van de twee hoogste risiconiveaus hebben.
De laatste keer dat er zo veel regio's op de twee hoogste tredes stonden, was begin augustus. Dat kwam door de vele positieve tests in de week ervoor, de piek van de vierde golf. Het aantal positieve tests is sindsdien gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames zakt nog niet echt.
Nederland telt vier risiconiveaus. Van hoog naar laag zijn dat zeer ernstig, ernstig, zorgelijk en waakzaam.
Prinses Margriet onthulde vanmiddag een standbeeld ter ere van alle zorgmedewerkers en de slachtoffers van Covid-19 in Oisterwijk. Vertegenwoordigers van ziekenhuizen en zorginstellingen uit alle provincies zijn hierbij aanwezig. Lees hier meer.
© Kim Spanjers — Onthulling standbeeld door prinses Margriet in Oisterwijk. Het internationale vaccinatieprogramma Covax verwacht dit jaar niet meer dan 20 procent van de mensen in armere landen een coronaprik te kunnen geven. Dat is een stuk minder dan van tevoren verwacht, zeggen de WHO en de internationale organisatie GAVI, de instanties achter het programma.
In juli verwachtte Covax nog ruim 2 miljard doses van coronavaccins gedoneerd te krijgen, maar dat aantal is gedaald naar 1,425 miljard doses, waarvan 1,2 miljard bestemd zijn voor arme landen. Dit is onder andere te verwijten aan exportverboden en productieproblemen, melden de organisaties in een gemeenschappelijke verklaring.
De GGD kan komende herfst in korte tijd meer testcapaciteit beschikbaar maken, als mensen door het herfstweer weer meer coronaklachten krijgen. "De huidige testlocaties gebruiken maar een derde van hun capaciteit", aldus een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.
Zo zijn sommige locaties nu maar een paar dagen per week geopend, of minder uren per dag. Die tijden kunnen gemakkelijk worden uitgebreid als dat nodig is. Ook zijn er mobiele testlocaties beschikbaar, die komende herfst bijvoorbeeld bij een lokale uitbraak van het coronavirus ingezet kunnen worden.
Het RIVM meldt afgelopen etmaal 2843 nieuwe besmettingen. Dit zijn er aanzienlijk meer dan gisteren; toen werden er 2501 positieve tests gemeld. Ook is het flink hoger dan het weekgemiddelde van 2558. Dit is het hoogste aantal in een maand.
De luchthaven Leipzig-Halle in het oosten van Duitsland verwerkte afgelopen maand voor het eerst meer vluchten dan voor de coronacrisis. De Duitse luchtverkeersleiding registreerde in augustus 6693 vliegtuigbewegingen, wat 5 procent meer was dan in augustus 2019.
Leipzig-Halle is mede vanwege de logistieke hub van pakketbezorger DHL de op een na drukste luchthaven van Duitsland op het gebied van vrachtvluchten, na Frankfurt. Het vliegveld heeft hierom ook minder te lijden gehad onder de pandemie. Frankfurt is bijvoorbeeld twee derde aan vluchten verloren vergeleken met augustus 2019.
De Londense metro beleefde vanmorgen de drukste spits sinds het begin van de pandemie. Duizenden reizigers baanden zich een weg naar het centrum van de miljoenenstad. Of het voor meer besmettingen heeft geleid moet nog blijken.
© REUTERS — Clapham Station, Londen in de ochtend van 8 september.