Dit liveblog is gesloten
Einde van de stemmingen, en ook het einde van dit liveblog. Goedenacht!
Einde schorsing, nu tijd voor de stemmingen. Bekijk hier de volledige lijst van moties waarover gestemd wordt.
De VVD-motie over aanpassing van de begroting met twee miljard euro is aangenomen. Alle partijen stemden voor, behalve BIJ1.
Van het bedrag van 2 miljard euro is 300 miljoen bestemd voor defensie om achterstallig onderhoud in te lopen. Nog eens 500 miljoen euro gaat naar een een lagere energierekening, zowel voor huishoudens als mkb-bedrijven. Ook willen de vier de verhuurderheffing met 500 miljoen verlagen om daarmee meer woningbouw mogelijk te maken.
Daarnaast willen de partijen met een half miljard euro de salariskloof tussen primair en voortgezet onderwijs verkleinen. Ten slotte is 200 miljoen euro bedoeld om meer wijkagenten en 'groene’ boa's de straat op te sturen.
Einde van de Algemene Politieke Beschouwingen, Kamervoorzitter Bergkamp schorst de vergadering voor 20 minuten, daarna volgen de stemmingen.
We gaan weer verder, premier Rutte krijgt het woord om zijn oordeel te geven over de moties. Het zijn er meer dan 70, dus hij is daar wel eventjes mee bezig.
Kamervoorzitter Bergkamp schorst de vergadering voor 30 minuten. Daarna zal premier Rutte ingaan op alle moties.
Tot slot krijgt Omtzigt het woord. Hij roept het kabinet op met een woonvisie met maatregelen te komen om de problemen op de woningmarkt 'binnen een redelijke termijn' op te lossen.
Door met Van Haga. Hij dient een motie van wantrouwen in tegen minister De Jonge (Volksgezondheid) vanwege 'Dansen met Janssen'. Minister Schouten (Landbouw) krijgt een motie van afkeuring aan haar broek.
Van Haga krijgt kritiek van Jetten (D66), Klaver (GroenLinks) en Heerma (CDA), Segers (CU), Hermans (VVD) en Omtzigt, omdat dit geen debat met de twee ministers was. ,,Kies een ander moment'', luidt hun oproep.
Nu Simons (BIJ1). Ze vraagt het kabinet onder meer het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur om ongelijkheid in de samenleving tegen te gaan.
Van der Plas (BBB) bedankt iedereen en gaat snel door met haar moties. Ze vraagt het kabinet af te zien van de reductie van de veestapel. Ook wil ze af van de termen 'laag' en 'hoog' opgeleid, en wil ze dat het kabinet overstapt op 'praktisch', 'theoretisch' of 'universitair' opgeleid. ,,Zodat elke burger zich gewaardeerd kan voelen.''
Door met Den Haan, die het kabinet onder meer oproept 'integraal ouderenbeleid' op te nemen in het regeerakkoord.
Nu Azarkan (Denk). ,,Voor twee miljard vertimmerd in twee dagen, dat belooft nog wat. Hoopvol'', begint hij.
Van der Staaij (SGP) concludeert dat er 'heel wat gepolderd' is de afgelopen dagen, ondanks dat er nog geen nieuw kabinet is. Hij is redelijk tevreden over de uitkomst, ook al heeft hij niet overal zijn zin gekregen.
Eerdmans (JA21) zal de motie van Hermans steunen, maar is wel tegen de zeven miljard euro voor klimaatmaatregelen.
Hij roept het kabinet onder meer op onderzoek te doen naar het Deense asielbeleid, om daar onderdelen uit over te nemen.
Dassen (Volt) dient een motie in om een einde te maken aan het sociale leenstelsel voor studenten.
Door met Baudet (FvD). Hij leest enkele moties voor, waaronder een die verzoekt om een 'harde einddatum' waarop alle coronamaatregelen worden opgeheven.
Segers (CU) is blij met de afgelopen twee dagen, waarmee hij ook weer met meer optimisme naar de formatie kijkt. ,,Het houdt een keer op met dat oogcontact. Soms moet je gewoon een kwartslag draaien en aan de slag.''
Hij dient een motie in voor de afschaffing van het leenstelsel voor studenten.
Ouwehand (PvdD) pleit voor een 'radicale systeemverandering', ,,want zonder gaan we het niet redden''.
Ploumen (PvdA) en Klaver (GroenLinks) zijn blij met de handreikingen van de VVD, maar vinden het niet genoeg. Klaver waarschuwt vast dat als er een rechts minderheidskabinet komt, dat kan rekenen op 'stevige oppositie van GroenLinks', dat alles op alles zal zetten om het kabinet zoveel mogelijk 'linkse plannen' uit te laten voeren.
Marijnissen (SP) verwijt de VVD 'nog niet het begin van een oplossing' te hebben om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. Ze wil daarom de verhuurderheffing afschaffen per motie, en dient ook een motie in om de huren van 1 juli 2022 tot 1 juli 2023 te bevriezen.
Nu is het woord aan Heerma (CDA). Hij wil onder meer onderzoek naar een nieuw historisch museum.
De volgende spreker is Jetten (D66), die meent dat er een 'vleugje magie' in de zaal hangt. Hij roept het kabinet in een motie op excuses te maken voor het Nederlandse slavernijverleden.
Nu Hermans (VVD), die een motie indient om de begroting op een fors aantal gebieden te herzien, zoals VVD, D66, CDA en CU hebben afgesproken. Lees hier de verdeling zoals voorgesteld.
Omtzigt kaart aan dat het 'dus om een wijzing van de voormalig coalitiepartners gaat, over de begroting van de voormalig coalitiepartners'. Dat mag, maar is niet zo sjiek, meent hij, eraan toevoegend dat 'een aantal andere partijen' vermoedelijk geen belletje hebben gehad.
Wilders (PVV) houdt vol: Rutte is ongeschikt en moet zo snel mogelijk vertrekken. Hij wil nieuwe verkiezingen, en dient daar een motie voor in. Hij wil onder meer ook meer geld voor de zorg en politie, en lagere huren.
We gaan door met de tweede termijn van de zijde van de Kamer.
Rutte is klaar, daarmee is er een eind gekomen aan de eerste termijn van de zijde van de Kamer.
Kamervoorzitter Bergkamp schorst de vergadering voor 20 minuten.
Rutte komt de Kamer tegemoet: de verhoging van de zorgsalarissen wordt alsnog voor een deel betaald vanuit de vennootschapsbelasting, precies wat de aangenomen motie ook voorschreef.
Van der Staaij (SGP) vraagt Rutte om meer geld voor defensie. Hij vindt dat daar te weinig geld heengaat, in vergelijking met andere posten zoals klimaat. Hij benadrukt dat de nood bij defensie voor investeringen en materieel hoog is.
Rutte blokkeert dat niet, en geeft toe dat er meer geld naar defensie moet gaan willen de uitgaven op twee procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) komen, wat er 2024 moet zijn gehaald.
Ook de ChristenUnie sluit zich aan bij het verhogen van het bedrag waarop de Kamer inspraak kan hebben.
Tijdens de schorsing is duidelijk geworden dat de regeringspartijen VVD, D66 en CDA het bod verhogen om met andere partijen tot een aanpassing van de begroting te komen. In de Haagse wandelgangen circuleert inmiddels een bedrag van circa twee miljard euro.
Van dit bedrag zou 300 miljoen euro bestemd zijn voor defensie en 500 miljoen euro een lagere energierekening, zowel voor huishoudens als mkb-bedrijven. Ook ligt er een plan om de verhuurderheffing met 500 miljoen te verlagen om daarmee meer woningbouw mogelijk te maken.
Ook willen de partijen met een half miljard euro wat doen aan de salariskloof tussen primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast is er een voornemen om voor 200 miljoen euro meer wijkagenten de straat op te sturen. Bronnen benadrukken wel dat deze bedragen nog niet vastliggen en dat er nog geschoven kan worden.
Iedereen is uitgegeten, het debat gaat over een paar minuten verder.
Schorsing tot 20.45 uur
Kamervoorzitter Bergkamp schorst de vergadering tot 20.45 uur voor het diner.
Ondertussen is GroenLinks-leider Jesse Klaver verkozen tot 'beste debater' tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Het Nederlands Debatinstituut prijst Klaver voor zijn eigen betoog, goede interrupties en zijn 'bijdrage aan een scherp, maar constructief debat'.
Volgens Roderik van Grieken, directeur van het instituut, kwamen ook Gert-Jan Segers en Esther Ouwehand in de buurt van de titel.
Jetten (D66) vraagt of het kabinet excuses wil maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Rutte is daar nog niet uit: hij snapt dat mensen daar behoefte aan hebben, maar twijfelt ook omdat het al zo lang geleden is. ,,Dat is een persoonlijk antwoord. Als er een meerderheid hier voor is, zal ik dat uiteraard doen.''
Klaver (GroenLinks) bij de microfoon. ,,Het is niet genoeg, ik wil een premier horen die dat ook zegt'', verwijst hij naar de documentaire over een aantal slachtoffers van de toeslagenaffaire.
,,Ik ben het daar mee eens'', reageert Rutte. ,,Er is totaal commitment om het af te wikkelen, maar een einddatum kan ik nu niet geven.''
Rutte wil nog altijd geen harde toezeggingen doen over wanneer de slachtoffers van de toeslagenaffaire gecompenseerd worden. Dat valt verkeerd bij onder anderen Marijnissen (SP), die het 'onuitlegbaar noemt'. ,,Dat is wel het minste dat u voor deze mensen kunt doen.''
Azarkan (Denk) noemt het 'ongekend onrecht'. Hij herinnert Rutte eraan dat het kabinet wél missionair is als het gaat om de afhandeling van deze misstanden. ,,Wat is uw boodschap?''
Rutte: ,,Dat een team van honderden ongelooflijk gemotiveerde mensen hier dag en nacht aan werkt, dat het zo complex is, en dat ik hier geen toezegging kan doen over wanneer het klaar is.''
In ruil voor het afschaffen van de verhuurderheffing zijn corporaties bereid om afspraken te maken over investeringen om meer huizen te bouwen. Dat zegt Martin van Rijn, voorzitter van woningcorporatie-vereniging Aedes bij BNR.
Er lijkt een meerderheid te zijn voor het afschaffen van de maatregel waardoor corporaties jaarlijks miljarden moeten betalen aan de overheid. Waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil echter alleen spreken over het afschaffen of verlagen van de heffing als er concrete afspraken met corporaties worden gemaakt over het vrijgekomen geld.
Geert Wilders (PVV) vindt genderonderwijs lariekoek, zo zei hij gisteren bij de Politieke Beschouwingen. Daarom geeft D66-Kamerlid Lisa van Ginneken hem vandaag een heuse ‘genderbread-koek’.
Wilders (PVV): ,,Harddrugs zijn het vergif van onze samenleving, en dat betekent dat iedereen die harddrugs gebruikt mede verantwoordelijk is voor alle ellende die over Nederland wordt uitgestort.''
Hij wil dat gebruikers dan ook 'keihard worden aangepakt', en snapt niet dat het in bezig hebben van een kleine hoeveelheid harddrugs geen vervolging plaatsvindt. Dat moet anders, vindt hij. Hij verwijst naar de Italiaanse aanpak: intensieve opsporing, hoge straffen en isolatie in de gevangenis.
Rutte: ,,Ik snap honderd procent deze vraag.'' Hij bevestigt dat gebruikers de drugscriminaliteit intact houden. De premier wil kijken naar het Italiaanse model, maar wil nog geen toezeggingen doen.
Premier Rutte gaat nu in op veiligheid en justitie. Hij denkt dat er altijd meer geïnvesteerd kan worden, maar dat we op een goede weg zitten.
Ook wil het kabinet criminaliteit beter aanpakken door al eerder aandacht te geven aan potentiële criminelen.
Simons (BIJ1) zou graag de mondzorg weer terug in het basispakket hebben. Rutte benadrukt dat er altijd keuzes gemaakt moeten worden, omdat de totale kosten van de zorgsector te veel oplopen.