Om de paar dagen beginnen wij een nieuw liveblog. Hier vind je onze nieuwe berichten. Dit blog is nu afgesloten.
Ze heeft geen reuk en smaak, maar is vooral vaak moe, lusteloos en snel kortademig. Pas sinds een paar maanden weet Tinka Doorgeest dat long covid de boosdoener is. Niks aan te doen? Wachten tot het overgaat? Dat is ze niet van plan. Lactoferrine biedt haar nieuwe hoop.
De Woerdense basisschool De Regenboog heeft vandaag mensen op het schoolplein aangesproken die een brief uitdeelden waarin werd gewaarschuwd voor het vaccineren van kinderen. De antivaxers zijn weggestuurd. ,,School dient een veilige haven en neutraal terrein te zijn'', volgens het schoolbestuur.
Uit protest tegen het coronabeleid van de regering zijn vanavond in meerdere steden fakkeloptochten van start gegaan. Zo lopen in Sittard volgens de initiatiefnemers enkele honderden mensen mee in de lichtjestocht door het centrum. Mensen dragen allerlei soorten lampjes mee en veel van hen hebben een kleine geluidsinstallatie bij zich waarmee ze muziek laten horen.
Mensen liepen ook met teksten als 'Stop de priktatuur'. ,,Het is echt ontzettend druk", aldus initiatiefnemer dj Romano. Volgens hem zijn er nog geen problemen met handhavers geweest en verloopt de tocht vreedzaam. Ook volgens de politie verloopt de optocht rustig. Ook in Maastricht liepen vandaag honderd tot honderdvijftig mensen mee in een fakkeloptocht.Frankrijk meldt vandaag 436.167 nieuwe coronagevallen. Gisteren kwam dagelijkse aantal besmettingen op 464.769 uit. Het zevendaags gemiddelde in Frankrijk komt daarmee op ruim 320.000 per dag. Het dodental in de ziekenhuizen door toedoen van Covid-19 stijgt met 231 naar 100.570. Er liggen op dit moment nog 3852 personen met ernstige coronaklachten op de Franse ic-afdelingen. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal Covid-patiënten vandaag met zo'n 700 naar 27.230.
De Tsjechische volkszangeres Hana Horka is op 57-jarige leeftijd overleden aan Covid-19. Volgens haar zoon Jan Rek liet Horka zich opzettelijk door hem en zijn vader besmetten met het coronavirus, om zodra zij weer hersteld was van de infectie een coronapas te kunnen bemachtigen. Zover kwam het echter niet.
Rek en diens vader liepen, ondanks dat beiden volledig gevaccineerd zijn, corona op tijdens de kerstdagen. Moeder Hana koos er echter voor om zich bloot te stellen aan het virus in plaats van uit de buurt te blijven. ,,Ze had zich een weeklang moeten isoleren, omdat wij positief waren'', zegt Rek. ,,Ze was echter de gehele tijd bij ons.''
,,Nu is het tijd voor het theater, de sauna en een concert'', schreef de vrouw op sociale media. Daags nadat de ongevaccineerde vocaliste liet weten herstellende te zijn van haar besmetting overleed zij. Horka kreeg last van haar rug en ging op haar bed liggen. ,,Het was in tien minuten over'', vertelt haar zoon. ,,Ze is gestikt.''
Hana Horka was lid van een van de oudste folkloregroepen van Tsjechië. Zij wilde het virus oplopen om na haar herstel meer bewegingsruimte te hebben. In het land is een bewijs van inenting of recent herstel van Covid-19 nodig om toegang te krijgen tot veel sociale en culturele evenementen, zoals bioscopen, bars en cafés.
Hoewel zijn moeder niet was ingeënt, geloofde ze geenszins in de complottheorieën rond de vaccinaties, zegt Rek. ,,Haar filosofie was dat ze liever Covid kreeg dan een prik.'' Discussiëren had volgens haar zoon geen zin. Dat werd te emotioneel. Hij spreekt de hoop uit dat het verhaal van zijn moeder anderen overhaalt om zich te laten inenten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vreest voor lege schappen in de supermarkten als de roosterproblemen, door uitval van personeel dat in quarantaine moet, steeds groter worden. De sector roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen.
Filiaalmanagers komen steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen moeten sluiten doordat te veel personeel uitvalt. Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling", zegt CBL-directeur Marc Jansen
,,We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken." De regering versoepelde vorige week al de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet.
Veel jongeren die in supermarkten werken, zijn jonger dan 18 en, kunnen nog geen boosterprik halen. De branche wil daarom dat supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon , mits ze klachtenvrij zijn. Ook zonder vaccinatie of booster.
Niet alleen in de supermarkten, maar ook in de bevoorrading en de distributiecentra wordt de situatie volgens het CBL nijpend. Jansen erkent dat voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, die per definitie ouder dan 18 jaar zijn, ook andere oplossingen zijn. Hij roept op tot vaccineren of het halen van de boosterprik.
Mensen die waren hersteld van een eerdere coronabesmetting hadden een betere afweer tegen de deltavariant dan degenen die alleen waren gevaccineerd, blijkt uit onderzoek van de Californische en New Yorkse gezondheidsdiensten. De resultaten suggereren dat natuurlijke immuniteit beter werkte dan de vaccins.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die ingeënt werden en daarbij een besmetting doorstonden de hoogste afweer tegen een deltabesmetting hadden. Wie niet was gevaccineerd of eerder besmet had de minste afweer tegen het virus. De resultaten gelden niet voor de omikronvariant, die momenteel voor de meeste infecties zorgt.
In Californië en New York werden vorig jaar tijdens de maanden mei tot en met november - met daarin de periode dat delta dominant was - gegevens verzameld. Om via besmetting immuniteit op te bouwen, draagt echter een groot risico met zich mee. Tegen het einde van november waren 130.781 inwoners van de staten overleden.
Vaccineren blijft daarom de veiligste strategie om het virus het hoofd te bieden, zegt het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -Voorkoming. Bij het onderzoek werd geen rekening gehouden met de ernst van de klachten die een besmet iemand doorstond. Ook werden niet alle klachten voortkomend uit de besmet vermeld.
In Italië zijn het afgelopen etmaal 192.320 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Een aanzienlijke daling ten opzichte van een dag eerder, toen er 228.179 positieve testen werden afgenomen. Er werden vandaag 380 sterfgevallen genoteerd. Gisteren ging het om 434 overlijdens.
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Italië officieel 142.205 coronadoden geteld. Het op een na hoogste dodental in Europa. Alleen Groot-Brittannië kent meer overlijdens door toedoen van Covid-19. In totaal liepen tot op heden 9,22 miljoen Italianen een coronabesmetting op.
Op de verpleegafdelingen van de Italiaanse ziekenhuizen liggen vandaag nog 19.500 patiënten met coronaklachten. De ic-afdelingen niet meegerekend. Op de ic's liggen nog 1688 mensen met ernstige ziekteverschijnselen. De afgelopen 24 uur werden er 1,18 miljoen coronatests afgenomen, meldt het ministerie.
Onder de tonen van de tweede symfonie van Charles Ives krijgen bezoekers van het Concertgebouw in Amsterdam een nieuwe coupe. Het Concertgebouw is een van de deelnemers aan het kapsalonprotest. In het Zaantheater beklimt Dolf Jansen het podium terwijl om hem heen mensen geknipt worden:
Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht zegt dat het, bij de voorlichting van ouders over het vaccineren van hun kinderen, goed zou zijn om onderscheid te maken tussen kinderen die al een keer corona hebben gehad en zij die het virus nog niet eerder opliepen. Zij acht het aannemelijk dat jongeren die al een keer besmet zijn geweest een kleinere kans hebben om ziek te worden, dan kinderen die het nog niet hebben gehad.
Volgens de Gezondheidsraad beschermt vaccinatie kinderen tegen het risico van de aandoening MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. ,,Dat is een hele goede reden om te vaccineren", beaamt kinderarts Bruijning. ,,Maar als je al immuniteit hebt van een eerdere infectie dan levert dat vermoedelijk ook bescherming op, net als vaccinatie. Voor zover bekend zijn er nog geen gevallen beschreven van kinderen die MIS-C hebben ontwikkeld nadat ze opnieuw zijn geïnfecteerd", legt zij uit.
Bruijning wijst er ook op dat het vaccin is ontwikkeld voor een variant van het virus dat niet meer circuleert. ,,Tot en met de deltavariant was dat niet zo problematisch, omdat de kernmerken van voorgaande varianten nog heel erg overeenkwamen met de oorspronkelijke, maar met omikron is dat veranderd. Als je nu dit vaccin geeft dan geeft het wel voldoende immuniteit om er niet meer heel erg ziek van te worden, maar het doet veel minder om bijvoorbeeld besmettingen te voorkomen.''
,,En het effect op besmettingen is vermoedelijk maar tijdelijk, net zoals bij volwassen waar het na een paar maanden weer verdwijnt", zegt Bruijning. De arts vindt het goed dat ouders een keuze hebben om voor vaccinatie van hun kind te kiezen, of daarvan af te zien. ,,Beide keuzes zijn in de huidige situatie prima te rechtvaardigen. Wel vind ik het belangrijk dat zij de keuze maken op basis van volledige informatie. Vandaar dat ik het onderscheid in risico's tussen kinderen die al wel of niet het virus hebben doorgemaakt aan ouders wil meegeven."Bijna 43.000 mensen hebben tot nu toe hun handtekening gezet onder een petitie waarin Koninklijke Horeca Nederland het kabinet oproept de coronaregels binnen de horeca direct te versoepelen. KHN vindt het 'onnodig en onrechtvaardig' dat het kabinet de teugels voor de horeca en de cultuursector niet laat vieren.
De petitie moet, voorafgaand aan het coronadebat van morgen, de druk op de politiek opvoeren. De horecaondernemers willen ruim voor de volgende persconferentie - op 25 januari - weten wanneer hun zaken wel weer open kunnen. Dit om rekening te kunnen houden met inkopen en het inroosteren van personeel.Ondanks de noodgedwongen sluiting die al bijna twee jaar duurt, zijn nachtclubs en discotheken in ons land zijn nog niet verdwenen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Volgens belangenorganisaties KHN en Nachtbelang hebben niet extreem veel ondernemers hun zaak in coronatijd opgegeven.
Dat komt vooral door de financiële steun van de overheid en uitstel van betalingen, denken de brancheclubs. Maar volgens hen dreigt gebrek aan perspectief de eigenaren van discotheken op te breken. De ondernemers zijn bang voor snelle nieuwe maatregelen als ze eenmaal weer open mogen.
De vrees is dat als iedereen weer in touw komt de zaak weer moet sluiten. Een deel van de gemaakte kosten worden dan niet vergoed. Vaste lasten en loonkosten worden nu voor een deel vergoed, maar de ondernemer zelf heeft al lange tijd geen inkomen. ,,Het grootste deel ligt zwaar aan het infuus'', zegt KHN-voorman Robèr Willemsen.
Huisarts Jan Vingerhoets uit Bergen op Zoom noemt het zijn 'morele plicht': in een persoonlijke brief aan 183 gezinnen met jonge kinderen in zijn praktijk doet hij een indringend beroep op de ouders om ‘geen onnodige risico's‘ te nemen met de van overheidswege geadviseerde coronavaccinatie van kinderen.
Novak Djokovic heeft 80 procent van het Deense biotechbedrijf QuantBioRes gekocht, met als doel een medische behandeling tegen COVID-19 te ontwikkelen. De Servische tennisser werd onlangs uit Australië gezet omdat hij niet gevaccineerd is.
Nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld als nu. Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. In de eerste negentien dagen van de maand zijn 548.697 besmettingen geregistreerd. De tussenstand van januari komt neer op gemiddeld 28.879 positieve tests per dag.
Als die lijn wordt doorgetrokken in de laatste weken van de maand, zou het totaal voor januari kunnen uitkomen op bijna 900.000. Maar als het aantal positieve tests oploopt tot 80.000 per dag, waar het kabinet rekening mee houdt, komt de grens van een miljoen gevallen in januari in zicht.
Het oude record werd in november gevestigd. Toen waren er in dertig dagen tijd 510.751 positieve tests. Op de derde plaats staat december 2021 met ruim 490.000 bevestigde besmettingen, gevolgd door december 2020 (ruim 273.000) en oktober 2020 (bijna 230.000). Januari 2022 is de 24ste maand van de coronacrisis.
Het coronavirus slaat in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, toe als nooit te voren, zegt de panamerikaanse gezondheidsorganisatie PAHO. De afgelopen week piekte het aantal nieuwe besmettingen op 7,2 miljoen. Ruim 15.000 mensen kwamen aan Covid-19 te overlijden. ,,Het virus verspreidt zich sneller dan ooit'', zegt PAHO-directeur Carissa Etienne. Het Caribisch-gebied ziet momenteel de sterkste toename in coronagevallen sinds het begin van de pandemie, volgens de organisatie.
Het Verenigd Koninkrijk rapporteert vandaag 108.069 nieuwe coronagevallen. Gisteren werden er 94.432 positieve testen afgenomen. Het zevendaags gemiddelde ligt 37,2 procent lager dan een week geleden. De afgelopen 24 uur werden er 359 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Gisteren ging het om 438 overlijdens.
Het bedrijf Breathomix, dat een corona-ademtest ontwikkelde, eist 24,7 miljoen euro van de Staat. Breathomix heeft 1800 testapparaten geleverd die grofweg voor de helft zijn betaald. Maar de Staat weigert de rekening te voldoen, meldt Trouw.
Volgens het ministerie van VWS is de ademtest, die een uitkomst leek omdat die snel, betrouwbaar en relatief goedkoop was, niet betrouwbaar genoeg gebleken. Dus heeft Breathomix, zo stelt het ministerie, niet aan de verplichtingen voldaan.
Rianne de Vries, mede-eigenaar van het bedrijf, bestrijdt dat: de test deugt, alleen is er tijdens het testen niet goed met de testapparaten omgesprongen. Daardoor konden zij hun werk niet altijd goed doen, stelt zij.
De Staat zegde de overeenkomst met Breathomix op, nadat het OMT in september een negatief advies afgaf over de ademtest. Eerder, in de winter van 2020/2021, had het OMT nog geadviseerd de ademtest wel te gebruiken.
Griekenland heeft een begin gemaakt met het opleggen van maandelijks terugkerende boetes aan mensen die niet gevaccineerd zijn. Het gaat daarbij om Grieken boven de zestig jaar. De aankondiging in november dat wie zich niet voor januari zou laten prikken een boete van 100 euro tegemoet kon zien, heeft de vaccinatiegraad voor die groep wel verhoogd naar ruim 90 procent.
De overige tien procent gaat deze maand 50 euro betalen. Het boetebedrag loopt volgende maand op naar 100 euro. De Griekse belastingdienst zal het geld, zolang iemand zich niet laat vaccineren, elke maand incasseren. De maatregel treft vooral gepensioneerden. De boetes komen ten goede aan de ziekenhuizen.
Hoewel de omikronvariant momenteel de meeste mensen besmet - en voor minder ziekenhuisopnames zorgt - is ook de deltaversie van het coronavirus nog niet verdwenen. Deze variant zorgt nog steeds voor ernstige klachten bij mensen boven de zestig. Griekenland noteert nog dagelijks tientallen sterfgevallen ten gevolge van Covid-19. Negen van de tien overledenen zijn ouderen.Griekenland meldde gisteren 23.340 nieuwe besmettingen en 106 sterfgevallen. Officieel raakten ruim 1,7 miljoen Grieken geïnfecteerd en overleden 22.197 van hen. ,,Ze pakken het juist aan'', zegt de 85-jarige Vassilis Chrisikos. ,,Het is goed voor ons allemaal, voor onze gezondheid. Wij zijn gevaccineerd, en dat zou iedereen moeten doen om van het virus af te komen.''
De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw en theater De Kleine Komedie een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. De cultuurinstellingen zijn sinds vanochtend ingericht als ‘kapsalon’ als protest tegen de sluiting vanwege corona.
De GGD's in Amsterdam en Flevoland zien zich door de drukte op de testlocaties te stoppen met coronatesten zonder afspraak. Inwoners van Amsterdam en omstreken, Almere en Lelystad, moeten voortaan altijd een afspraak maken voor een test bij de GGD. ,,Er ontstonden enorm lange rijen, dat is niet helemaal zonder risico. Veel mensen in de rij worden immers positief getest", zegt een woordvoerster.
In de hoofdstad konden mensen in de ochtend zonder afspraak binnenlopen bij testlocaties. Door de grote toename van de testvraag liep de wachttijd soms op tot een uur. Dat leidde ook tot irritatie, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving door Het Parool. Ook de gezondheidsdienst van Flevoland vond het te druk worden. Daar was het voor scholieren en studenten mogelijk om zonder afspraak een test te doen. "Er werd echter de laatste tijd ook door steeds meer andere mensen gebruik van gemaakt.''
Tussen gisteren- en hedenochtend zijn 38.282 positieve coronatesten geregistreerd. Dat is bijna een vijfde meer dan vorige week woensdag. De cijfers kunnen deze dagen wel wat vertekend zijn doordat ze nagekomen meldingen van gisteren bevatten. Toen waren niet alle cijfers goed doorgekomen bij het RIVM.
De storing is inmiddels verholpen, laat een woordvoerder van het RIVM weten. ,,Nog niet alle meldingen zijn binnengekomen bij het RIVM. De achterstand wordt zo spoedig mogelijk weggewerkt", voegt hij eraan toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde dinsdag ruim 31.000 nieuwe besmettingen. Maandag werd een recordaantal van ruim 42.000 positieve testuitslagen geregistreerd.
Het kabinet houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen verder zal stijgen door de versoepeling van diverse maatregelen. Tegenover de hogere besmettelijkheid van de omikronvariant die nu het leeuwendeel van de coronagevallen veroorzaakt, staat dat die variant mensen doorgaans minder ziek maakt.
De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant, die hiervoor dominant was. Met de laatste cijfers is het zevendaags gemiddelde ook weer verder toegenomen, tot 35.588 gevallen per dag. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen bijna een kwart miljoen nieuwe besmettingen geconstateerd: 249.118.Om tweedeling binnen de maatschappij te voorkomen, zet de Tsjechische overheid het verplicht stellen van coronavaccinaties niet door. Het besluit van het vorige kabinet, dat mensen boven de zestig, gezondheidswerkers, zorgpersoneel en beveiligingsdiensten, verplichtte tot het laten zetten van een prik, wordt geschrapt, meldt premier Petr Fiala. De maatregel zou op 1 maart ingaan. ,,Dit verandert ons standpunt inzake vaccinatie niet, omdat dit nog steeds de beste manier is om Covid-19 te bevechten'', zegt Fiala. ,,Maar, we zien geen reden om vaccinatie verplicht te stellen. We willen de loopgraven in de maatschappij niet dieper maken.''
In de hoop vaccintwijfelaars over de streep te trekken, opende op de Filipijnen vandaag een dierentuin als priklocatie. Olifanten en arenden moeten jong en oud verleiden tot het laten zetten van een coronaprik. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar mogen samen met ouderen na hun vaccinatie wat tijd doorbrengen met de bewoners van de Manila Zoo.
,,Zo krijgen ze naast de bescherming van een inenting ook de kans om van de buitenlucht, de omgeving en de dieren, te genieten'', zegt Joyce Pablo, moeder van een van de ingeënte kinderen. Tot nu toe is ongeveer de helft van Filipijnse bevolking volledig gevaccineerd, maar in gebieden buiten de hoofdstedelijke regio is dat fors minder. Dat maakt het bedwingen van uitbraken tot een schier onmogelijke taak.
De afgelopen maand werden met regelmaat besmettingsrecord gebroken, voornamelijk veroorzaakt door de omikronvariant. Als maatregel stelde het land reisrestricties in voor ongevaccineerden. Ook speelt de terughoudendheid, vooral bij jongeren, om een prik te komen halen een grote rol. President Rodrigo Dutere dreigde zelfs om mensen die niet ingeënt zijn, te zullen arresteren.
Ray Salinel, een arts, vindt het openstellen van de dierentuin als vaccinatieplek daarom een geweldig idee. ,,Na te zijn ingeënt, kunnen de jongeren, ouderen en mensen met kwalen, een rondje in de zoo maken'', zegt Salinel. ,,Hoewel de zoo niet helemaal open is, kunnen ze toch genieten van de dieren. Ze kunnen zo hun problemen even vergeten en tot rust komen.''In enkele actievoerende musea zijn de protesten tegen de voortdurende lockdown inmiddels stilgelegd of van plek veranderd omdat de autoriteiten de coronaregels kwamen handhaven. In Museum Speelklok in Utrecht bijvoorbeeld hebben ze in goed overleg de activiteiten naar buiten verplaatst. Daar waren in de loop van de ochtend 26 mensen binnen geweest om onder meer als sportoefening aan een orgel te draaien. Omdat sporten wel mag, bieden musea nu ludieke gymlessen aan. Lees hier meer.
Voetbalbond KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden. De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie. Lees hier meer.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag. In totaal liggen er nu nog 1148 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 37 minder dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Vergeleken met een maand geleden is het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen gehalveerd.
De daling van vandaag is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 846 coronapatiënten, het laagste aantal sinds eind oktober. Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, evenveel als gisteren. In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 108 nieuwe patiënten binnengebracht.
Het LCPS verwacht wel dat het aantal ziekenhuisopnames weer gaat toenemen later deze maand. Dat heeft volgens de ziekenhuisorganisatie te maken met de hoge besmettingsaantallen van de afgelopen week. Het Brabantse ziekenhuis Máxima MC liet dinsdag weten voorbereidingen te treffen op toenemende drukte door omikron. ,,We weten op dit moment nog niet wat de effecten gaan zijn, maar de kans is groot dat op korte termijn de druk op ons ziekenhuis weer gaat toenemen", aldus het ziekenhuis.
Is omikron de weg om uit de coronacrisis te komen? Dat wordt onderzocht. Wat wel zeker is dat er bijna geen mensen met omikron op de ic’s liggen in ons land. ,,Dat aantal is op een hand te tellen", zegt hoofd van ic’s Diederik Gommers bij EenVandaag. ,,Wat je nu op de ic ziet, is de afname van deltavariant. Bij de andere varianten zag je dan dat een vijfde van de ziekenhuisopnames naar de ic kwam, en daar lijkt nu met omikron een grote verandering op te treden."
Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt per volgende week donderdag opgeheven. Het is vanaf dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.
Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten.
,,Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen", licht de premier de versoepelingen toe in het parlement. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.
De reisbranche wil dat de overheid eindelijk eens met 'logische quarantaineregels' komt. ,,Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op", zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Hij ergert zich eraan dat het quarantainebeleid dat vrijdag door het kabinet werd uitgedragen nog niet logisch zou zijn uitgewerkt.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen morgen bij elkaar voor een extra vergadering. Die is ingelast omdat de burgemeesters willen dat er snel duidelijkheid komt over de nabije toekomst voor met name de horeca- en cultuursector. Maandag zei het Veiligheidsberaad dat het kabinet daar nog deze week mee moest komen en dat wachten tot 25 januari te lang zou duren.
Het Veiligheidsberaad vindt dat het kabinet ondernemers in de horeca en cultuur 'echt meer perspectief' moet bieden. De burgemeesters denken dat versoepelingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een avondlockdown zoals die eind vorig jaar gold. ,,Het kabinet moet nu echt concreet zijn", aldus beraadsvoorzitter Bruls, burgemeester van Nijmegen. Of het kabinet deze week nog voldoet aan de wens van de burgemeesters is niet duidelijk.
Honderden mensen in Hongkong hebben aangeboden ongewilde hamsters te willen adopteren. De Chinese metropool maakt zo'n 2000 huisdiertjes af, omdat een aantal hamsters uit Nederland onlangs positief testte op het coronavirus. Dierenliefhebbers en -welzijnsorganisaties vrezen dat mensen daardoor van hun knaagdiertje af willen.
Het bevel van de autoriteiten volgde op een coronabesmetting bij de eigenaresse van een dierenwinkel in Hongkong, die tot infectie van andere personen leidde. Ook de hamsters in de winkel bleken positief. Ze waren volgens Chinese media uit Nederland geïmporteerd. Inmiddels is aan winkels en houders van hamsters gevraagd hun dieren te laten inslapen. Uit voorzorg moeten ook andere kleine knaagdieren in dierenwinkels worden gedood, waaronder cavia's, konijnen en chinchilla's.
Volgens wetenschappers is er geen bewijs dat dieren een belangrijke rol spelen bij de besmetting van mensen. De autoriteiten erkennen dat, maar geven aan voorzichtig te willen zijn. De miljoenenstad waarschuwt baasjes daarom onder meer hun dieren niet te kussen. Iedereen die na 22 december een knaagdiertje heeft gekocht, wordt opgeroepen die in te leveren voor ruiming.
De lokale omroep RHTK meldde dat meerdere diereneigenaren daarop hun huisdier uit voorzorg hebben ingeleverd bij de overheid. Op sociale media zijn er initiatieven ontstaan om de huisdiertjes dat lot te besparen. Een Telegram-groep voor mensen die bereid zijn tijdelijk een hamster over te nemen, heeft inmiddels zo'n 3000 leden. "Veel dierenbezitters zijn niet bekend met de precieze risico's en doen hun hamsters daarom weg", stelt een van de initiatiefnemers.
Een dierenrechtenorganisatie die ook dierenklinieken runt in Hongkong zegt dat "talloze" bezorgde baasjes hen benaderen voor advies. "We drukken diereneigenaren op het hart niet in paniek te raken of hun huisdieren in de steek laten", stelt de organisatie in een verklaring.
Het is nu nog te vroeg om te besluiten of theaters en musea hun deuren straks kunnen openen, zegt zorgminister Ernst Kuipers. ,,Het gaat de goede kant op", zegt de bewindsman. Maar wat dat precies betekent voor de kunst- en cultuursector, kan Kuipers nog niet zeggen. "Je moet ons die tijd nog even geven."
In de politiek en de samenleving wordt aangedrongen op cultuurorganisaties de ruimte te geven. Woensdag doen verschillende cultuurinstellingen hun deuren open in protest, veelal 'omgebouwd' tot kapsalon of sportschool. Dit uit onvrede over de willekeur die zij zien in het coronabeleid: theaters moeten de deuren dichthouden, terwijl de schoonheidssalon wel open is.
Aanstaande dinsdag gaat het kabinet kijken wat het kan betekenen voor restaurants, kroegen en cafés, maar ook voor die cultuurbranche. De coronasituatie is niet per se negatief, geeft Kuipers aan. Lees hier het volledige artikel.
Vaccinatie van 5 tot en met 11-jarigen is óók zinvol bij omikron. Dat geldt vooral voor kinderen die nog géén corona hebben gehad. Vaccinatie beschermt hen tegen het risico dat MIS-C optreedt, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen die ná corona kan volgen.
Dat schrijft de Gezondheidsraad in een nieuw advies aan de minister van Volksgezondheid. Begin december adviseerde de raad nog om coronavaccinaties beschikbaar te stellen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen.
Sindsdien is de nieuwe virusvariant omikron dominant geworden en hebben honderdduizenden kinderen al corona doorgemaakt. Daarom heeft de Gezondheidsraad gekeken of het advies van december op basis van de huidige situatie nog steeds geldt. Dat is het geval. Lees hier het volledige artikel.
De Vaccinatie Twijfeltelefoon voor vragen over coronavaccins is vanaf komende vrijdag ook beschikbaar in het Arabisch, zo laat de initiatiefnemer van het project, het Erasmus MC weten. Op vrijdagochtenden van 08.30 tot 13.00 uur staan drie studenten geneeskunde mensen te woord die in het Arabisch vragen willen stellen over de coronavaccins.
Ook is er een Arabisch sprekende arts aanwezig die de studenten kan ondersteunen als ze ingewikkelde vragen van bellers krijgen. "Met het aanbieden van het Arabisch hopen we mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden", aldus het Rotterdamse Erasmus MC.
Mensen die niet zeker weten of ze een coronavaccin willen, kunnen de telefoonlijn bellen. Studenten geneeskunde die een speciale training hebben gehad, beantwoorden medische vragen over de vaccins. De Vaccinatie Twijfeltelefoon is sinds een week ook bereikbaar voor gesprekken in het Turks. ,,Met het aanbieden van zowel de Turkse als de Arabische taal hopen we meer mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn toch goed kunnen informeren", zegt internist Robin Peeters van het Erasmus MC.
De studenten kunnen ook vragen beantwoorden in het Engels. De organisatoren van de Twijfeltelefoon onderzoeken nog of er ook gesprekken in het Berbers mogelijk zijn.
Per dag bellen ongeveer negenhonderd mensen naar de Vaccinatie Twijfeltelefoon. Naast het Erasmus MC doen ook de universitaire ziekenhuizen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht mee.
De meeste vragen gaan over het effect van coronavaccins op zwangerschap en vruchtbaarheid, het nemen van een vaccin bij bepaalde allergieën, bijwerkingen en de boosterprik. Het doel van de telefoonlijn is om mensen medische informatie te geven over de vaccins. "Het besluit om wel of niet over te gaan tot vaccinatie is niet aan ons maar aan de beller", benadrukt het Erasmus MC.
Het Erasmus MC gaat patiënten die kampen met langdurige klachten na hun coronabesmetting meerdere jaren volgen. In dit onderzoek wordt er niet alleen gekeken naar de fysieke en mentale gezondheid, maar ook naar hoe de patiënten hun werk en hun sociale leven weer oppakken.
Voor het onderzoek werkt het Rotterdamse ziekenhuis samen met C-support, het expertisecentrum dat al langer patiënten met long-Covid onderzoekt. Deze stichting ondersteunt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) mensen met langdurige coronaklachten.
Patiënten met langdurige Covid kunnen zich op de website van de stichting registreren. In oktober hadden al bijna 10.000 mensen zich gemeld. Zij kunnen vanaf februari een oproep krijgen om mee te doen aan het onderzoek van het Erasmus MC.
Patiënten met langdurige klachten hebben vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid, hartkloppingen, spierpijn of vergeetachtigheid. Deze klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven, stelt het Erasmus MC. "Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil", zegt onderzoeker Inge Spronk.
In het onderzoek wordt gekeken naar de oorzaak en invloed van long-Covid en naar de zorg die de patiënten hebben gekregen. Zo zijn de patiënten vaak bij verschillende zorgverleners geweest, zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten of psychologen. De bedoeling is dat deze zorg ook beter op elkaar afgestemd wordt.
Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt er ook een onderzoek met zo'n 1700 mensen naar langdurige Covid. In juli werd daardoor bijvoorbeeld duidelijk dat zo'n 90 procent van de ondervraagden last heeft van vermoeidheid. Iedereen in het onderzoek noemt de impact van long-Covid groot.
De gemeente Amsterdam heeft het Concertgebouw een officiële waarschuwing gegeven omdat het open was tegen de regels in. In het Concertgebouw was woensdag een 'kapsalon' ingericht als protest tegen de coronasluiting van cultuurinstellingen.
De gemeente erkent dat culturele instellingen het zwaar hebben, maar "de regels gelden voor iedereen". "Deze waarschuwing is de eerste stap in de handhaving", aldus een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.
Ook de Koninklijke Schouwburg Den Haag heeft een officiële waarschuwing van de gemeente gehad. De locatie besloot de protestactie desondanks door te zetten. De boa's spraken in de foyer van de schouwburg met de directeur en deelden een officiële waarschuwing uitgedeeld. Inmiddels is de zaal van de schouwburg volledig gevuld met bezoekers. Alle bezoekers houden anderhalve meter afstand en hebben hun QR-code laten scannen. Lees hier het volledige artikel over de landelijke protestactie Kapsalon Theater.
Een afdelingshoofd van het Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum, het grootste ziekenhuis van de stad, heeft zichzelf in een reeks tweets tegen het ministerie van Volksgezondheid van haar land gekeerd. Volgens Idit Matot wordt de Israëlische overheid gedreven door “angst” en heeft omikron niets meer te maken met de schadelijke coronastammen.
Volgens Matot vormt omikron “een minimaal risico” en heeft de variant “niets meer te maken met eerdere stammen die een langdurige en ernstige ziekte veroorzaakten”. Ze zegt ook dat er geen covidpatiënten meer aan ademhalingsapparaten liggen en dat de meeste ziekenhuisopnames niet covid als belangrijkste reden hebben. Volgens de Israëlische dokter wordt het aantal patiënten dat met ernstige covidsymptomen in de ziekenhuizen ligt ook dagelijks overdreven door de media.
In een opiniestuk op nieuwssite Walla zei Matot ook nog dat de overheid nog steeds wordt gedreven door “angst en een gevoel van angst”. “Mensen worden gedwongen om opgesloten te zitten in hun huizen. We zitten de facto in een lockdown en het land staat op instorten. Zijn we gek geworden?”, schrijft ze. Lees hier het volledige artikel.
De GGD'en vragen om steeds meer hulp van militairen bij het testen op corona, zo laat een woordvoerder van Defensie weten. Momenteel helpen 160 militairen in de teststraten. Vorige week ging het nog om 60 militairen.
Waarschijnlijk worden er komende tijd nog eens 120 extra militairen ingezet in de teststraten, aldus de woordvoerder. Maar hij benadrukt dat het precieze aantal "van dag tot dag" kan veranderen. "Het is compleet afhankelijk van de vraag van de GGD'en." Het is volgens hem wel duidelijk dat de vraag naar hulp bij het testen steeds verder toeneemt.
GGD'en hebben juist steeds minder hulp nodig van Defensie bij de boosterprikcampagne. Waar eerder ruim 800 militairen hielpen in de prikstraten, zijn dat er op dit moment nog 175.
Zo'n 1600 militairen staan 'stand-by'. Dat wil zeggen dat ze de GGD'en kunnen helpen waar nodig. Al deze militairen zijn opgeleid voor het afnemen van coronatests, aldus de woordvoerder van Defensie.
Vorige week werd bekend dat de hulp van militairen in de ziekenhuizen niet langer nodig is. Het aantal opgenomen coronapatiënten neemt af en volgens de krijgsmacht werden de artsen en andere zorgverleners van Defensie alleen ingezet om de "hoge nood" in de ziekenhuizen te ledigen.
Het aantal coronatests dat per dag door de GGD'en wordt afgenomen stijgt daarentegen de laatste tijd juist flink. Vorige week kregen zo'n 243.000 mensen een positieve testuitslag. Dat was het hoogste weekcijfer ooit.
Commerciële testaanbieders gaan naar verwachting vanaf eind januari de GGD'en waar nodig helpen bij het testen op corona. Dat laat een woordvoerder van Stichting Open Nederland (SON) weten. Verdere details over de samenwerking wil hij niet geven. Binnenkort komt SON met meer informatie, aldus de woordvoerder.
Coronaminister Ernst Kuipers meldde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat hij samen met SON en koepelorganisatie GGD GHOR Nederland de "laatste punten" uitwerkt omtrent "afspraken over de inzet van testcapaciteit voor Testen voor Toegang indien de testvraag bij de GGD'en de capaciteit overschrijdt".
SON is de organisatie achter Testen voor Toegang. Mensen die een coronatoegangsbewijs nodig hebben voor bijvoorbeeld een bezoek aan de sportschool en niet zijn gevaccineerd of onlangs hersteld van een coronabesmetting kunnen zich gratis laten testen bij een commerciële testaanbieder. Veel plekken waar zo'n bewijs eerder nodig was, zoals theaters, zijn nog gesloten. "Hierdoor is momenteel de inzet van het coronatoegangsbewijs beperkt", aldus Kuipers, "en wordt de testcapaciteit ten behoeve van Testen voor Toegang beperkt benut."
Het aantal coronatests dat dagelijks wordt afgenomen omdat mensen klachten hebben of in de buurt zijn geweest van een besmet persoon stijgt de laatste tijd juist. Waren het er in de laatste week van vorig jaar volgens het ministerie nog ruim 370.000 bij de GGD'en en op andere locaties zoals ziekenhuizen, in de eerste week van 2022 werden er in totaal 616.966 coronatests afgenomen. De GGD'en hebben ongeveer 155 vaste testlocaties en zijn volgens Kuipers "continu aan het opschalen om aanvullende capaciteit voor het testen te creëren".
De commerciële testaanbieders die bij SON zijn aangesloten kunnen zo'n 600.000 tests per dag afnemen. Hoeveel testlocaties daadwerkelijk geschikt zijn om de GGD'en te helpen kan de woordvoerder van de stichting nog niet zeggen. "Daar zijn we nu naar aan het kijken."
Testaanbieders krijgen momenteel een vergoeding per uitgevoerde test. Dat zal volgens de woordvoerder ook zo zijn als ze tests gaan afnemen voor de GGD'en.
De mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna veroorzaken geen problemen bij zwangeren en hun baby’s. Dat meldt het Europees medicijnagentschap EMA op basis van onderzoek onder ongeveer 65.000 zwangere mensen. De studies bevestigen dat de coronavaccins geen risico geven op miskramen, vroeggeboorten of andere problemen bij ongeboren baby’s. De zwangeren die deelnamen aan het onderzoek waren in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
De onderzoeken toonden ook aan dat de coronavaccins bij zwangere mensen net zo effectief zijn tegen ziekenhuisopname en sterfgevallen als bij niet zwangeren. Ook de bijwerkingen zijn hetzelfde. 'Denk hierbij aan pijn op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de prikplek, spierpijn en koude rillingen. De bijwerkingen zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over', citeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
CBG-voorzitter Ton de Boer: ,,In eerdere dierstudies zagen we al dat de coronavaccins veilig gebruikt kunnen worden bij zwangeren. Vaccinatie verlaagt het risico op ernstige corona en verkleint de kans op een ziekenhuisopname. De nieuwe studies onder grote groepen zwangeren bevestigen dat. Dit zijn hele mooie en geruststellende uitkomsten.''
Theater Orpheus in Apeldoorn heeft de activiteiten rondom de actie Kapsalon Theater afgelast vanwege de aangekondigde handhaving door de gemeente. Het theater en de bijbehorende kapsalon blijven wel open voor mensen die er werken om zo "een signaal" afgeven richting de overheid, aldus de directeur van Orpheus, Mirjam Barendregt.
Ze snapt dat de regels gehandhaafd worden, maar is wel teleurgesteld. ,,Regels zijn er niet voor niets. Echter in dit specifieke geval is geen sprake van openstelling van het theater, maar een ludieke protestactie om aandacht te vragen voor de situatie waarin podia en artiesten zich bevinden. Wij zijn oprecht teleurgesteld dat dit niet mogelijk is". Lees hier het volledige artikel.
De ludieke actie Theater Kapsalon, waarmee theaters en musea in het hele land vandaag protesteren tegen het coronabeleid van het kabinet, is gestart. Het concertgebouworkest in Amsterdam trapte af met de Symfonie no.2 van de Amerikaanse componist Charles Ives onder leiding van de Finse dirigent Susanna Mälkki. Onder deze muzikale begeleiding knipt een kapper klanten op het tot kapsalon omgetoverde podium.
De meeste burgemeesters keren zich tegen de geplande protesten van de culturele sector. Het gedogen van ludieke acties op de theatervloer zit er niet in. ,,We gaan handhaven zoals we dat in de rest van de coronacrisis en het afgelopen weekend ook hebben gedaan‘’, meldde de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwde in soortgelijke bewoordingen. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb wil in Rotterdam de coronamaatregelen volgen en zal 'waar nodig handhaven op de publieke openstelling'.
De protestactie is bedacht door cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific biedt bonussen aan piloten die bereid zijn het strikte quarantaineregime van Hongkong te doorstaan in een poging om meer vliegtuigen in de lucht te houden. In de stad werden onlangs strengere coronaregels van kracht om de verspreiding van de omikronvariant te voorkomen
Hoofdpiloten, die twee zogeheten closed loop-vluchten vliegen, krijgen een bonus van 22.000 Hongkong dollar (2500 euro). Voor vier of meer van deze vluchten loopt de bonus op tot 29.000 dollar. Copiloten krijgen 17.000 Hongkong dollar voor twee vluchten en 24.000 dollar voor vier of meer.
Bij closed loop-vluchten voert de bemanning drie tot vier weken non-stop vluchten uit, waarbij ze in hotelisolatie blijven tussen de vluchten en vervolgens tot twee weken in quarantaine moeten doorbrengen voordat ze naar huis mogen. De zware omstandigheden en de lange afwezigheid van familie en vrienden hebben het voor Cathay Pacific moeilijk gemaakt om de vluchten voldoende te bemannen en uit te voeren.
"Door meer piloten aan te moedigen zich aan te melden voor deze roosters, kunnen we de vliegtaken over meer piloten spreiden en kunnen we Hongkong verbonden blijven houden met de wereld", zei de luchtvaartmaatschappij in een verklaring.
Cathay Pacific heeft geen binnenlandse markt om op terug te vallen en Hongkong is door het strikte coronabeleid grotendeels geïsoleerd geraakt van de rest van de wereld. De passagierscapaciteit van de luchtvaartmaatschappij ligt op slechts 2 procent van het niveau van voor de pandemie. Voor het vrachtvervoer is dat 20 procent. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de pandemie.
Het in financiële problemen verkerende cruiseconcern Genting heeft bij de rechter in Bermuda een aanvraag ingediend om het bedrijf te laten ontbinden. Het zwaar door de coronapandemie en reisrestricties getroffen bedrijf achter onder meer Crystal Cruises, Dream Cruises en Star Cruises lukt het naar eigen zeggen niet meer om financieel overeind te blijven.
Gesprekken met schuldeisers hebben niets opgeleverd. Als er niemand meer opstaat die met een redelijk voorstel komt voor een financiële regeling, is het volgens het bedrijf einde verhaal. De rechter in Bermuda moet de zaak over de toekomst van de cruisemaatschappijen nog behandelen. Mogelijk lukt het nog om een doorstart in gang te zetten.
Het gaat al langer niet goed met Genting, dat net als andere reisbedrijven zwaar werd getroffen door de virusuitbraak. Daardoor konden er lang geen cruises meer plaatsvinden. Genting lukte het in het eerste coronajaar in 2020 al niet om bepaalde betalingen aan schuldeisers over te maken. Toch was er lang nog steeds hoop dat het bedrijf er weer bovenop zou komen. Recent waren er tekenen dat de situatie de verkeerde kant op ging, toen voor de Duitse dochter MV Werften, een bouwer van schepen, faillissement werd aangevraagd. Daarop kelderde de waarde van aandelen van Genting al flink op de beurs in Hongkong.
Genting Honkong, zoals het bedrijf formeel heet, komt voort uit de Genting Group van de Maleisische zakenman Lim Goh Tong. Diens zoon Lim Kok Thay is nog steeds met afstand de grootste aandeelhouder van Genting Hongkong. Het cruiseconcern werd opgezet in de jaren negentig en ging aanvankelijk door het leven als Star Cruises. De onderneming is ook nog een aantal jaar eigenaar geweest van Norwegian Cruise Line. Die cruisemaatschappij werd meer dan tien jaar terug verkocht en is later naar de beurs gegaan in New York.
Australië, Argentinië en Canada zijn wegens het toenemende aantal coronabesmettingen aangemerkt als zeerhoogrisicogebieden. Het reisadvies gaat van geel naar oranje en voor reizigers geldt vanaf 20 januari bij terugkeer een verplichte quarantaine, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
Reizigers die uit deze landen terugreizen naar Nederland moeten ook een negatieve coronatest kunnen overleggen. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een sneltest niet meer dan 24 uur.
Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine, ook als ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van een besmetting. Wel mag deze quarantaine na vijf dagen beëindigd worden, na een negatieve coronatest bij de GGD.
Prinses Margriet viert woensdag haar 79e verjaardag. Voor het tweede jaar op rij viert de jongere zus van prinses Beatrix haar geboortedag in coronatijd en dat betekent dat de festiviteiten vanwege de geldende coronamaatregelen opnieuw in kleine kring zullen moeten plaatsvinden.
Afgelopen najaar blikte de prinses in een interview met weekblad Margriet, waar ze gasthoofdredacteur van was, al terug op het jaar dat achter haar lag. Ze noemde het een "rustig jaar" waarin ze veel thuis was en haar werkafspraken vooral telefonisch afhandelde. Liever niet per computer, want van videobellen moet de prinses niets hebben, verklapte ze. ,,Dat zoomen vond ik echt helemaal niets, ik word afgeleid als ik mezelf steeds zie", zei ze.
De Rijksvoorlichtingsdienst wilde dinsdag geen uitspraken doen over hoe de echtgenote van Pieter van Vollenhoven de dag zal doorbrengen. Of er voor haar 80e verjaardag volgend jaar al grote plannen worden gemaakt, is nog niet bekend.
De meeste burgemeesters keren zich tegen de voor vandaag geplande protesten van de culturele sector. Het gedogen van ludieke acties op de theatervloer zit er niet in. ,,We gaan handhaven zoals we dat in de rest van de coronacrisis en het afgelopen weekend ook hebben gedaan‘’, meldt de Haagse burgemeester Jan van Zanen. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema waarschuwt in soortgelijke bewoordingen. Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb wil in Rotterdam de coronamaatregelen volgen en zal 'waar nodig handhaven op de publieke openstelling'.
Sanne Wallis Vries sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
In veel plaatsen hebben theaters en musea een grote actiedag gepland tegen het coronabeleid van het kabinet; Theater Kapsalon. De actie is bedacht door cabaretiers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries. Zij sprak dinsdagavond bij Op1 haar ongenoegen uit over het feit dat een aantal burgemeesters de protestacties van de cultuursector gaan verbieden.
Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Duitsland meer dan 100.000 nieuwe besmettingen in een dag geregistreerd. Het waren er maar liefst 112.323 in de afgelopen 24 uur, meldt het Robert Koch Institut (RKI). Een dag eerder lag het aantal nieuwe coronagevallen nog op 74.405, een week geleden 80.430.
Ook het weekcijfer (aantal positieve tests op 100.000 inwoners) bereikt met 584,4 een nieuw record. Het is al de zesde dag op rij dat dit gebeurt. Dinsdag lag dit weekcijfer nog op 553,2, een week eerder op 407,5.
Het afgelopen etmaal werden 239 doden als gevolg van corona geregistreerd. De hospitalisatie-incidentie (aantal opgenomen Covid-patiënten in ziekenhuizen per 100.000 inwoners in een week) staat op 3,17 (maandag 3,14), aldus het RKI.
De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen wordt veroorzaakt door de omikron-variant. Die vestigt ook records in andere Europese landen. Zo noteerde Frankrijk bijna een half miljoen nieuwe besmettingen en Italië bijna 230.000, melden Duitse media. In Spanje daalde het aantal positieve tests.
De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach verwacht dat de omikron-golf pas medio februari haar hoogtepunt bereikt. Hij gaat ervan uit dat het werkelijke aantal besmettingen zo'n twee keer hoger ligt dan het aantal vastgestelde gevallen.
De Verenigde Naties bereiden zich voor om op afstand hulpoperaties voor Tonga uit te voeren om een Covid-19-uitbraak op het eiland in de Stille Oceaan te voorkomen, zei VN-hulpcoördinator Jonathan Veitch woensdag. Tonga kampt na de vulkaanuitbarsting en tsunami van afgelopen weekend met aanzienlijke schade.
Tonga is als een van de weinige landen ter wereld coronavrij en een uitbraak zou er 'rampzalig' zijn, zei hij. ,,Ze zijn erg voorzichtig geweest met het openen van hun grenzen, zoals veel eilanden in de Stille Oceaan, en dat komt door de geschiedenis van ziekte-uitbraken in de Stille Oceaan die hier hele samenlevingen hebben uitgeroeid."
De VN hebben 23 mensen in de regio. Ook andere internationale ngo's staan klaar om te helpen bij de hulpverlening. Ook zij zullen geen personeel naar het eiland sturen, benadrukte Veitch.
Op meerdere eilanden in Tonga is de schade na de vulkaanuitbarsting van afgelopen weekend enorm. Op het eiland Mango zijn volgens de regering alle huizen verwoest, op Fonoifua staan er nog twee overeind en ook op Nomuka is de schade aanzienlijk. De eilanden Atata, Mango en Fonoifua worden volledig ontruimd, meldde de regering van Tonga dinsdag.
Dat was voor het eerst sinds de vulkaanuitbarsting dat de regering van de eilandenstaat van zich liet horen. De communicatie tussen Tonga en de rest van de wereld verloopt nog niet goed, doordat een onderzeese kabel flink is beschadigd door de uitbarsting. Het repareren van de kabel gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het naburige Nieuw-Zeeland nog minstens een maand duren.
Het dodental na de natuurramp staat op vijf. Drie mensen kwamen om door de vulkaanuitbarsting en twee door de daaropvolgende tsunami. Het dodental kan nog oplopen.
Er wordt dit jaar weer geen WK voor paralympische atleten georganiseerd. Het evenement voor stond van 26 augustus tot 4 september op de planning in het Japanse Kobe, maar volgens een verklaring van de organisatie World Para Athletics is na overleg met lokale partijen besloten om het nogmaals uit te stellen. Aanleiding zijn de aanhoudende coronacrisis en bijgehorende reisbeperkingen.
Het evenement had eigenlijk in 2021 plaats moeten vinden, maar zou toen samenvallen met de Paralyimpisch Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. Daarom werd het doorgeschoven naar dit jaar.
De organisatoren buigen zich nu over de mogelijkheid van een volgende editie in 2024 in aanloop naar de Paralympics in Parijs.
De eerste commerciële vlucht in bijna twee jaar tijd heeft de eilandrepubliek Kiribati opgezadeld met 36 coronabesmettingen, meldt de plaatselijke regering. Op de vlucht uit Fiji bleken 36 van de 54 passagiers besmet te zijn. Alle passagiers waren voor vertrek getest en tevens gevaccineerd.
Het luchtruim was sinds 2020 gesloten voor commerciële vluchten om het virus zo veel mogelijk buiten de deur te houden. De grenzen gingen op 10 januari weer open.
Tot nog toe had Kiribati in totaal nog maar twee coronagevallen vastgesteld, beiden op een vissersboot in mei 2021. De twee mensen gingen in quarantaine op het schip en herstelden.
Door de nieuwe gevallen kondigde de regering een avondklok af op het eiland, dat 119.000 inwoners telt. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht.
Brazilië heeft dinsdag 137.103 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie.
Brazilië is wereldwijd het tweede zwaarst getroffen land na de Verenigde Staten. Het Zuid-Amerikaanse land registreerde in totaal reeds 23,2 miljoen besmettingen en 621.517 doden. Experts mensen dat het totale aantal coronagevallen en -doden in het land in werkelijkheid nog hoger ligt. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die zelf al besmet is geweest met het coronavirus, is niet gevaccineerd en staat erom bekend het virus te bagetalliseren.
De overlast op straat is tijdens de coronapandemie de afgelopen twee jaar fors toegenomen. De politie is het afgelopen jaar 536.747 keer uitgerukt voor overlast onder jongeren, verwarde personen en dak- en thuislozen, geluidshinder en openbare dronkenschap. In 2019 was dit nog 366.809 keer. Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, schrijft NRC.
De overlast op straat neemt al tien jaar toe, meestal met zo'n 4 tot 5 procent, maar sinds de coronapandemie nam het aantal incidenten met bijna de helft toe. De sterkste toename is onder jongeren. Uit de politiecijfers blijkt niet wat de overlast is.
De vergaderingen van het Surinaamse parlement zijn dinsdag niet doorgegaan nadat was gebleken dat zeker tien parlementariërs en medewerkers van de Nationale Assemblee positief waren getest op corona.
Maandagavond stond de teller van het aantal positief geteste personen in Suriname op het recordaantal van 1404, ruim de helft van het aantal uitgevoerde testen bleek positief. In Suriname zijn tot nu toe 1216 mensen gestorven aan de ziekte.
De Nederlandse arts en epidemioloog Marc Sprenger is op dit moment in Suriname om te helpen bij de reorganisatie van de zorg. De vaccinatiegraad is er met 48% betrekkelijk laag. ,,We zien dat het aantal ziekenhuisopnames in Suriname aan het stijgen is, maar in Nederland niet. Dit verschil heeft alles te maken met de hoge vaccinatiegraad van rond de 86 procent in Nederland."
Suriname neemt geen nieuwe maatregelen om de ziekte in te dammen. De quarantaineperiode voor positief geteste personen is sinds vorige week van tien naar vijf dagen teruggebracht. Wel is eind december het uitgaansverbod van 23.00 naar 21.00 uur teruggebracht.
Het land heeft zijn inreisbeleid sinds enkele dagen aangepast, waardoor alleen dubbel gevaccineerde mensen het land binnen mogen komen. Voorwaarde is wel dat de risicostatus van het herkomstland van de reizigers dat toelaat.
De protestactie Kapsalon Theater gaat door, ondanks dat er in meerdere steden op gehandhaafd zal worden. Initiatiefnemer Diederik Ebbinge zei dinsdagavond in talkshow M dat de cultuursector als 'het braafste jongetje van de klas' besloten heeft om 'dat dan maar niet meer te zijn'. Met de actie Kapsalon Theater wil de cultuursector een landelijk protestgeluid afgeven.
Ebbinge zei dat Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, hem zelf belde over de handhavingsplannen. ,,Dan zakt je broek op meerdere fronten af", aldus Ebbinge.
Toch legt de acteur zich niet neer bij deze boodschap. ,,Wij zijn altijd het braafste jongetje van de klas geweest. En ik ben helemaal geen actievoerder, maar dit voelde voor mij als het moment waarop het misschien wel goed is om te besluiten dat we niet meer het braafste jongetje van de klas zijn. Dit is de nerd op zijn bek timmeren."
Frankrijk meldt bijna een half miljoen geregistreerde nieuwe besmettingen over het afgelopen etmaal. De 464.769 nieuwe coronagevallen vormen een nieuw dagrecord sinds de start van de pandemie. Op de intensive cares ging het aantal coronapatienten daarentegen lichtjes omlaag. Het zijn er nu 3.881, dat zijn er 32 minder dan een dag eerder.
Ook de bioscoopbranche gaat woensdag actievoeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski sluit zich aan bij protestactie Kapsalon Theater en opent net als veel andere theaters en concertzalen een tijdelijke kapsalon. ,, De kapper knipt in de zaal en op het scherm worden trailers getoond van de films die vertoond zullen worden wanneer de bioscopen hun deuren mogen openen", meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).
,,De NVBF slaat de handen ineen om gezamenlijk aan te tonen dat een bezoek aan de bioscoop een leuk, maar vooral veilig uitje is", aldus de vereniging. De kapsalon in Tuschinski is tussen 11.30 uur en 12.30 uur geopend.
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dinsdagavond aangekondigd de geplande acties in theaters en musea woensdag niet toe te staan. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring.
Halsema stelt begrip te hebben voor de onvrede en financiële zorgen die binnen de sector leven. ,,Kunst en cultuur brengen troost en zijn een belangrijk fundament van onze stad", aldus de burgemeester, die ook aangeeft dat Amsterdam 'onophoudelijk aandacht' vraagt in Den Haag voor de situatie.
,,Tegelijkertijd bevinden we ons nog steeds in een pandemie en gelden de landelijke coronamaatregelen", zegt Halsema. ,,Die heeft het college te handhaven." De burgemeester geeft aan dat een protestactie in de openbare ruimte wel nog mogelijk is.
Onder meer Utrecht, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo zeggen dat zij cultuurinstellingen die woensdag opengaan aan gaan spreken en waar nodig de coronaregels zullen handhaven.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam zegt via zijn woordvoerder de onvrede te begrijpen, maar geeft ook aan dat zijn gemeente de coronamaatregelen volgt. Dat betekent dat de Maasstad 'actievoerende instellingen aanspreekt en waar nodig handhaaft op de publieke openstelling'.
Een woordvoerder van de Haagse burgemeester Jan van Zanen geeft aan dat waar nodig 'gehandhaafd wordt zoals altijd'. ,,We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht", licht de zegsman toe. ,,Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten."
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er momenteel geen bewijs dat gezonde kinderen en adolescenten een booster tegen het coronavirus nodig hebben.
Meer onderzoek is noodzakelijk om vast te stellen wie baat heeft bij een boosterdosis, aldus WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan. Israël biedt tieners vanaf 12 jaar al een extra prik aan om het immuunsysteem te versterken, vooral nu de besmettelijkere omikronvariant blijft oprukken. Ook in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Hongarije is het goedgekeurd.
De WHO vindt dat boosters vooral bedoeld moeten zijn voor de kwetsbaarste personen, zoals ouderen, mensen met een verzwakte afweer en personeel in de zorg. De organisatie bekritiseerde eerder al het algemeen toedienen van een booster in rijkere landen, terwijl in veel arme landen de bevolking nog niet eens een eerste prik heeft gekregen.
De minister van Volksgezondheid in Nederland heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over het nut en de noodzaak van een boosterprik voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dit advies wordt op korte termijn verwacht.
Bijna 4 op de 10 ouders laten kinderen van 5 tot en met 11 jaar zeker niet prikken tegen corona en 13 procent laat dit waarschijnlijk niet doen. 14 procent van de moeders en vaders twijfelt nog. Dat stelt I&O Research na onderzoek onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS.
Zeker wel laten inenten zegt 16 procent te doen en 19 procent waarschijnlijk wel. Ouders en verzorgers van de nieuwe doelgroep kunnen vanaf dinsdag een brief verwachten met informatie over het prikken van de 12-minners.
Van alle Nederlanders vindt 37 procent dat ook kinderen moeten worden geprikt, terwijl dat vorige maand de helft was.