Atleet uit Amerikaans-Samoa draagt vlag met ontbloot bovenlijf
De vlaggendrager van Amerikaans-Samoa, Nathan Crumpton, was vrijdag de meest opvallende verschijning tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. Bij een temperatuur van -6 graden Celsius droeg hij de vlag van zijn land in ontbloot bovenlijf het Vogelnest-stadion binnen.
De 36-jarige Crumpton stak met zijn halfnaakte, weliswaar geoliede, torso schril af tegen alle andere atleten die zich warm hadden aangekleed voor de traditionele landenparade.
Crumpton was vorig jaar ook al vlaggendrager tijdens de sluitingsceremonie van de Zomerspelen in Tokio, waar hij deelnam aan de 100 meter. In Beijing waagt hij zijn kans in het skeleton. Hij is de enige deelnemer uit zijn land.
Goggia op tijd fit voor Spelen
De Italiaanse skiester Sofia Goggia is op tijd fit voor de Olympische Winterspelen in Beijing. Ze liep vorige maand tijdens een wereldbekerwedstrijd in Cortina d'Ampezzo een breukje in een kuitbeen en een verrekte kruisband op.
,Ik heb een videobericht van Sofia gehad. Ze is klaar en keert terug", zei Giovanni Malagò, de voorzitter van het Italiaans olympisch comité. ,,Sofia is nu nog thuis, maar ze zal snel arriveren. Ik ben er zeker van dat ze ons gaat laten dromen", zei snowboarder Michela Moioli, die Goggia tijdens de openingsceremonie verving als drager van de Italiaanse vlag.
De 29-jarige Goggia veroverde vier jaar geleden olympisch goud op de afdaling. ,,Ik begin de komende uren al met fysiotherapie, want ik wil proberen mijn olympische titel te verdedigen op de discipline waar ik het meest van hou", zei ze kort na haar val in Cortina d'Ampezzo. Goggia heerst dit seizoen op de afdaling; ze won vier van de vijf wereldbekerwedstrijden.
De afdaling staat op 15 februari op het olympisch programma.
Roest moet hopen op off-day Van der Poel
Een off-day, een fout. Alleen dat lijkt de Zweedse schaatser Nils van der Poel bij de Olympische Spelen in Beijing af te kunnen houden van de titel op de 5 en 10 kilometer.
Zijn uitgangspositie is in dat opzicht vergelijkbaar met die van Sven Kramer bij de Spelen van Vancouver in 2010, met als belangrijk verschil dat de Nederlander op beide afstanden over een langere periode domineerde dan Van der Poel nu doet. Kramer miste uiteindelijk goud op de 10 kilometer toen coach Gerard Kemkers hem bij een baanwissel de verkeerde bocht instuurde.
Patrick Roest geldt zondag bij de 5000 meter als belangrijkste uitdager van Van der Poel. ,,Ik heb één 5 kilometer gewonnen dit jaar, maar daar was de grootste favoriet niet bij", aldus de 26-jarige rijder van Jumbo-Visma, daarbij doelend op het Europees kampioenschap en de afwezigheid van Van der Poel.
,,Ik heb nu hoop dat het mogelijk is, maar ik ga er niet zo één, twee, drie vanuit. Ik had liever gezien dat ik hem een paar keer had verslagen dit seizoen. Het is niet anders. Hiermee moeten we het doen. Ik weet dat ik nu vooral goed op mijn eigen punten moet letten en een goede rit moet rijden. Als het dan niet lukt, dan kan ik er niets aan doen, maar heb ik er wel alles aan gedaan. Dat is voor mij nu het belangrijkste."
Mark Rutte wenst sporters succes
Premier Mark Rutte en Conny Helder (Minister voor Langdurige Zorg en Sport) wensen de 42 Nederlandse sporters in Peking succes.
Schouten morgen in laatste rit
Schaatsster Irene Schouten gaat zaterdag op de 3000 meter van de Olympische Spelen van start in de tiende en laatste rit. De favoriete neemt het op tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Olympisch kampioene Carlijn Achtereekte komt al in actie in de derde rit tegen Miho Takagi uit Japan. Regerend wereldkampioene Antoinette de Jong rijdt in rit 6 tegen de Japanse Ayano Sato.
De 3000 meter is de eerste afstand van het olympisch schaatstoernooi. De Duitse Claudia Pechstein, winnares van goud in Salt Lake City in 2002 en voor de achtste keer actief op de Spelen, begint in rit 1 tegen de Chinese Adake Ahena Er. Schouten was dit seizoen in al haar races de beste op de 3000 meter.
De 3000 meter gaat van start om 09.30 (Nederlandse tijd).
Bach: fakkeloptocht symbool dat de wereld nodig heeft
De olympische fakkeltocht is een symbool dat de wereld nodig heeft tijd in tijden van verdeeldheid en confrontatie. Dat zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité enkele uren voor de openingsceremonie van de Winterspelen in Beijing. De Duitser nam vrijdag deel aan de estafette met de olympische toorts.
Bach vond het belangrijk zelf mee te doen. ,,Door dit vlak voor de openingsceremonie te doen, is de adrenaline echt gestegen en mijn vertrouwen voor de Winterspelen gegroeid", aldus de 68-jarige voorzitter, die in 1976 olympisch goud won bij het schermen.
De Winterspelen van 2022 volgen relatief kort op de Zomerspelen, die door corona met een jaar werden uitgesteld en afgelopen zomer in Tokio werden gehouden. ,,We zitten in de sport en we zien uitdagingen ook als kansen. Daarom leven wij volgens het olympische motto: we worden sneller, we mikken hoger en we worden sterker."
Protesten tegen Winterspelen in China
De Winterspelen zijn al begonnen, maar de protesten tegen China als organiserend land houden aan. Zo wordt er onder meer geprotesteerd buiten het Chinese consulaat in Los Angeles, bij het hoofdkantoor van de IOC in Lausanne en in New Delhi.
Vorige openingsceremonies
Over vier uur gaat in Peking de openingsceremonie van start. Op het account van de Olympische Spelen wordt teruggeblikt op de openingsceremonies van voorgaande edities van de Winterspelen.
17 van 42 Nederlandse atleten bij openingsceremonie
Minder dan de helft van de in Beijing aanwezige Nederlandse sportploeg doet vrijdag mee aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Het gaat om 22 atleten en 26 begeleiders van TeamNL, meldt NOC*NSF.
Behalve schaatser Kjeld Nuis en kunstrijdster Lindsay van Zundert, die de Nederlandse vlag dragen tijdens de parade in het Vogelnest-stadion, lopen er (inclusief reserves) twaalf schaatsers, zes bobsleeërs en twee shorttrackers mee.
De deelnemende schaatsers zijn Sanne in ’t Hof, Thomas Krol, Merijn Scheperkamp, Marcel Bosker, Kai Verbij, Jutta Leerdam, Hein Otterspeer, Michelle de Jong, Femke Kok en de drie reserves Merel Conijn, Melissa Wijfje en Beau Snellink.
Ivo de Bruin, Jelen Franjic, Janko Franjic, Dennis Veenker, Stephan Huis in ’t Veld en Karlien Sleper vertegenwoordigen Nederland tijdens de ceremonie namens het bobsleeteam. Shorttrackers Georgie Dalrymple en Bram Steenaart, die reserve zijn in Beijing, gaan ook naar de ceremonie.
Van de 42 atleten die in Beijing daadwerkelijk in actie komen, gaan er dus zeventien naar de ceremonie. Veel atleten kiezen ervoor in het olympisch dorp te blijven, omdat ze de komende dagen al in actie moeten komen tijdens de Spelen. Bij de openingsceremonie moeten sporters vaak lange tijd op hun benen staan. Het is bovendien in de avond ruim onder het vriespunt in Beijing.
Kilde daalt in harde wind als snelste 'The Rock' af
De Noorse skiër Aleksander Aamodt Kilde heeft zijn favorietenrol voor de afdaling onderstreept met de beste tijd in de tweede training van het koningsnummer. Hij klokte 1.43,72 op de piste die The Rock wordt genoemd en waar de omstandigheden bijzonder lastig waren door bittere kou en een harde wind. De training begon om die reden ook een uur later dan gepland.
Kilde won dit seizoen al drie afdalingen om de wereldbeker en de 29-jarige Noor leidt ook in het wereldbekerklassement van de snelheidsdiscipline. Hij wil de opvolger worden van landgenoot Aksel Lund Svindal, die in 2018 in Pyeongchang olympisch goud won op de afdaling.
Minder dan de helft van de in Peking aanwezige Nederlandse sportploeg doet vanmiddag mee aan de openingsceremonie. Het gaat om 22 atleten en 26 begeleiders van TeamNL, meldt NOC*NSF. Dit is de lijst
Ruime meerderheid zou net als regering wegblijven van de Spelen
Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat achter het besluit van de regering om geen officiële afvaardiging naar Peking te sturen. Dat blijkt uit een enquête die Kieskompas heeft uitgevoerd in samenwerking met het datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP. Hiervoor is een representatieve groep van 4125 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd.
De gastenlijst van de Chinese president Xi Jinping bij de openingsceremonie van vanmiddag is uitgedund doordat meerdere hoogwaardigheidsbekleders verstek laten gaan. De Russische president Vladimir Poetin geeft wel acte de présence, net als de staatshoofden van onder meer Polen, Servië, Kazachstan, Turkmenistan en Egypte. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zullen ook aanwezig zijn.Peking telt af naar de openingsceremonie van de 24ste editie van de Winterspelen, die om 13.00 uur Nederlandse tijd begint. De Chinezen hadden er graag net zo'n spektakel van gemaakt als tijdens de Zomerspelen van 2008, maar dat zit er vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus niet in. De Spelen leven dit keer onder de bevolking een stuk minder. Lees hier meer!
21 nieuwe coronagevallen op openingsdag
Op de openingsdag heeft de organisatie nog eens 21 coronagevallen bekendgemaakt. Veertien personen werden positief getest bij aankomst in Peking donderdag. De zeven andere gevallen werden vastgesteld bij deelnemers die al aanwezig waren in de olympische 'superbubbel'. Het totaal aantal positieve testen is door de nieuwe gevallen op 308 gekomen sinds 23 januari. Van de 21 nieuwe besmettingen zijn er negen van atleten of begeleidingsstaf. Het Duitse olympische team meldde eerder op vrijdag dat er zes atleten positief waren getest na hun aankomst in Beijing, onder wie kunstrijder Nolan Seegert. In het Nederlandse team zijn vooralsnog geen coronabesmettingen vastgesteld.
In Hallo Peking praten Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam je twee keer per dag bij over de Olympische Winterspelen in Peking. Dit doen zij deze keer niet vanaf locatie, maar vanuit Move Amsterdam met uitzicht op het Olympisch Stadion. Morgen gaan de Spelen officieel van start, dus hoog tijd om aan de hand van mooie anekdotes en sterke verhalen vooruit te blikken op wat komen gaat.
Oekraïne raadt sporters af met Russen om te gaan
Het Oekraïense ministerie van Sport heeft het zijn olympische sporters op de Winterspelen van Peking afgeraden dicht bij Russische atleten te komen. Ook trainers moeten 'niet bij Russische atleten gaan staan en geen foto's nemen' heeft minister Vadim Hutzajt gezegd in een interview met onlinekrant Tribuna.com. De spanningen tussen Oekraïne, Rusland en nu ook het Westen zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen.
Hutzajt zegt dat het atleten niet verboden is om in de buurt van Russen te komen, maar hij raadt het hun wel af. Volgens berichten in de media is Oekraïense sporters ook verteld geen interviews in het Russisch te geven. Hoogspringster Jaroslava Mahoetsjich uit Oekraïne raakte afgelopen zomer in opspraak nadat zij op de foto was gegaan met de Russische olympisch kampioene Maria Lasitskene.
Friesland provincie met meeste medailles op Winterspelen
Friesland heeft een naam hoog te houden bij de komende Olympische Winterspelen als provincie die de meeste olympische kampioenen heeft geleverd. Zelfs Zuid-Holland, qua inwonertal vijf keer groter, moet hierin zijn meerdere erkennen in Friesland, zo blijkt uit een analyse van cijfers die zijn verzameld door sporthistoricus Jeroen Heijmans.
64 Nederlandse sporters verdeelden met elkaar 151 medailles sinds de eerste werden gewonnen op de Winterspelen in Oslo (1952). Atleten die zijn geboren in Friesland wisten in totaal de meeste medailles te scoren: 41. Zuid-Holland volgt met 38 plakken.
Sven Kramer - geboren in Heerenveen - heeft negen keer eremetaal voor Friesland binnengehaald. Maar ook schaatscoryfee Rintje Ritsma (6) en Jan Blokhuijsen (4) leveren een flinke bijdrage aan het totaalcijfer in deze provincie.
Atleten uit Overijssel, Noord-Brabant en Noord-Holland scoorden ook in totaal tien plakken of meer. Tot dusver wist niemand uit Zeeland, Limburg of Flevoland het erepodium te halen tijdens de Winterspelen.
Vooral schaatsgemeente Heerenveen scoort goed als wordt gekeken naar de plaats waar sporters geboren zijn, met negentien plakken. Daarna volgen De Fryske Marren (11) en het Brabantse Goirle (11). In laatstgenoemde gemeente komen deze plakken allemaal op rekening van Ireen Wüst, de best scorende Nederlandse atleet op de Winterspelen.
De meest succesvolle Winterspelen voor Nederland waren die in Sotsji in 2014, toen Nederland 24 medailles in de wacht sleepte. In totaal won Nederland sinds 1952 honderddertig medailles op de Winterspelen: 45 gouden, 44 zilveren en 41 bronzen plakken. Hierbij zijn medailles voor teams telkens één keer meegeteld.
Claudia Pechstein vlaggendraagster Duitsland
Schaatsster Claudia Pechstein mag op haar achtste Olympische Spelen de Duitse vlag dragen bij de openingsceremonie. De 49-jarige Pechstein kreeg in de verkiezing onder leden van de Duitse equipe in Peking en het publiek net iets meer stemmen dan snowboardster Ramona Hofmeister en rodelaarster Natalie Geisenberger.
Pechstein draagt vrijdag bij de opening de vlag samen met de 31-jarige bobsleeër Francesco Friedrich, die bij de mannen de voorkeur kreeg boven ijshockeyer Moritz Müller en rodelaar Tobias Wendl. Net als bij de Zomerspelen van vorig jaar in Tokio mag ieder land twee vlaggendragers aanwijzen, een man en een vrouw.
,,Het is een enorme eer voor mij om als vlaggendraagster de Duitse ploeg het stadion in te leiden", zegt Pechstein, die in Peking uitkomt op de 3000 meter en de massastart. ,,Ik heb in mijn carrière alles gewonnen wat er te winnen valt. Om dan nu als recorddeelneemster aan de Spelen de Duitse vlag te dragen, dat maakt me enorm trots."
Pechstein heeft vijf gouden medailles gewonnen op de Spelen en veroverde daarnaast twee zilveren en twee bronzen medailles. Ze is daarmee de succesvolste Duitse wintersporter. Haar eerste olympische succes was op de Spelen van 1992 in Albertville. Met haar achtste deelname aan de Spelen is Pechstein nu recordhouder bij de vrouwen. De Japanse skispringer Noriaki Kasai deed ook acht keer mee aan de Winterspelen.
Kramer gunt ploeggenoten in Milaan Spelen mét publiek
Sven Kramer vierde zijn vier olympische titels in Vancouver, Sotsji en Pyeongchang voor volle tribunes, met daarop ook de nodige Nederlanders. De 35-jarige Fries neemt in Beijing afscheid in 'coronatijd'. Kramer vindt het vooral voor zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma vervelend dat het indrukwekkende schaatsstadion tijdens de komende olympische wedstrijden grotendeels leeg blijft.
,,De bewegingsvrijheid is deze Spelen mega beperkt. Ik zeg het ook tegen de jongens van mijn ploeg: ik hoop dat jullie over vier jaar naar Milaan kunnen, want dan kun je het ook op een andere manier meemaken. Het zou zonde zijn als dit je enige Spelen zijn, dat dit je enige ervaring is", aldus Kramer, die zondag in actie komt op de 5 kilometerdie zondag in actie komt op de 5 kilometeren daarna ook nog meedoet op de ploegachtervolging en massastart.De Olympische Spelen keren over vier jaar terug naar Italië, naar Milaan en Cortina d'Ampezzo.
Peking deelt 150.000 toegangskaarten uit
Het organisatiecomité deelt 150.000 toegangskaarten voor de olympische locaties uit aan inwoners van China. De tickets gaan naar 'geselecteerde groepen', onder wie inwoners van de regio's waarin de sportlocaties liggen, vertegenwoordigers van sponsoren, scholieren en expats die in het Aziatische land wonen. Vanwege de coronapandemie verkoopt China geen kaarten aan zowel buitenlanders als sportliefhebbers uit eigen land. Vorig jaar was al duidelijk dat China geen buitenlandse toeschouwers toelaat op de Winterspelen. Het organisatiecomité maakte twee weken geleden bekend dat het ook geen kaartverkoop start voor Chinezen, maar in plaats daarvan op uitnodiging een beperkt aantal mensen gaat toelaten.
Bowe vervangt positieve Meyers als vlaggendraagster
De Amerikaanse schaatsster Brittany Bowe neemt morgen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing de rol als vlaggendraagster over van Elana Meyers Taylor. Die 37-jarige bobsleester testte begin deze week positief op het coronavirus. Meyers kreeg de meeste stemmen in de verkiezing onder de sporters van Team USA, maar omdat de meervoudig wereldkampioene voorlopig in isolatie zit, moet ze de openingsceremonie overslaan.
Bowe, die als tweede eindigde in de verkiezing, heeft nu de eervolle taak gekregen om de Amerikaanse vlag het Vogelnest-stadion in te dragen. Dat doet ze samen met de 39-jarige John Shuster, die vier jaar geleden op zijn vierde Spelen goud pakte met de Amerikaanse curlingploeg. Bowe (33) doet voor de derde keer mee aan de Winterspelen.
Dag voor opening Spelen 55 nieuwe gevallen van corona
Een dag voor het begin van de Spelen hebben nog eens 55 mensen positief getest op het coronavirus. 29 van de 55 mensen testten gisteren positief bij aankomst op de luchthaven, de 26 andere gevallen, onder wie de Japanse schaatscoach Johan de Wit, zijn geconstateerd binnen de zogenoemde olympische 'bubbel'. Het totaal aantal mensen bij de Spelen die besmet zijn, is opgelopen tot 287. De telling begon op 23 januari, toen de eerste deelnemers naar China reisden.
IOC-voorzitter Bach prijst Chinees organisatiecomité Spelen
Thomas Bach kijkt met vertrouwen vooruit naar de Spelen, die morgen beginnen. De Duitse voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zei onder de indruk te zijn. ,,Dankzij het uitstekende werk van het organisatiecomité is alles op zijn plaats voor veilige en uitstekende Winterspelen", aldus Bach tijdens een IOC-sessie.
Volgens Bach luiden de Olympische Spelen in Beijing een nieuw tijdperk in voor de wereldwijde wintersport. Beijing is straks de eerste stad ter wereld waar zowel de Zomerspelen als de Winterspelen zijn gehouden. De Zomerspelen waren in 2008.
De Chinese president Xi Jinping sprak tijdens de IOC-sessie in een korte videoboodschap. ,,Morgenavond gaan de Olympische Spelen van start. De wereld kijkt naar China en China is er klaar voor. We zullen ons best doen om de wereld een gestroomlijnde, veilige en schitterende Spelen te bezorgen", zei hij.
Xi Jinping ontvangt bij de openingsceremonie naast de Russische president Vladimir Poetin ook de staatshoofden van onder meer Polen, Servië, Kazachstan, Turkmenistan en Egypte. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO staan op de gastenlijst.
Sommige invloedrijke landen hebben een diplomatieke boycot afgekondigd voor de Spelen. Zo sturen onder meer de Verenigde Staten, Australië, Canada en Groot-Brittannië geen hoogwaardigheidsbekleders naar Beijing, als protest tegen het schenden van mensenrechten in China. Ook Nederland vaardigt geen regeringsdelegatie af. Koning Willem-Alexander mijdt de Spelen eveneens. Hij ging vier jaar geleden met koningin Máxima en premier Mark Rutte wel naar de Spelen van Pyeongchang.
Chinese militair in fakkelestafette wekt woede India
De fakkelestafette van de Olympische Winterspelen in Peking wekte woensdag in India boosheid op. Een Chinese militair die betrokken was bij een dodelijk gevecht in de Himalaya bleek een van de deelnemers te zijn aan de estafette.
Qi Fabao, een regimentscommandant van het Volksbevrijdingsleger, behoorde tot de troepen die in 2020 aanwezig waren tijdens een gewapende confrontatie in de Galwan-vallei, die wordt geclaimd door zowel India als China. Bij gevechten kwamen zeker 20 Indiase en 4 Chinese soldaten om het leven.
Het Chinese staatsmedium Global Times beschouwt Qi, die tijdens de gevechten een ernstige hoofdwond opliep, als een held. Hij is een van de 1200 fakkeldragers van de ceremoniële optocht.
Indiase media hadden geen goed woord over voor de aanwezigheid van de militair. 'China's agressieve informatie-oorlog gaat door', schreef de Indiase journalist Abhishek Bhalla op Twitter. De Indiase nieuwssite The Wire zei dat Qi's deelname aan de fakkeltocht niet bevorderlijk was voor ontspanning met China.
Gemengde curlingploegen brengen Winterspelen op gang
De Winterspelen van Beijing zijn even na 13.00 uur Nederlandse tijd van start gegaan met vier wedstrijden voor gemengde curlingteams. Er zitten toeschouwers op de tribune, maar wel op afstand.
Toeschouwers zijn op uitnodiging welkom bij de Winterspelen. Vanwege corona worden er geen tickets verkocht. De organisatoren van de Spelen willen maximaal 50 procent van de capaciteit van alle sportaccommodaties gebruiken.
De Winterspelen worden vrijdag officieel geopend in 'het Vogelnest'.
Opnieuw coronageval bij Oostenrijkse skispringsters
Na Sara Marita Kramer is opnieuw een Oostenrijkse skispringster afgevallen voor de Winterspelen vanwege corona. Jacqueline Seifriedsberger testte kort voor afreizen naar China positief en moet net als de in Nederland geboren Kramer thuisblijven. De Oostenrijkse skibond meldde ook dat vrouwencoach Harald Rodlauer niet naar China kan omdat hij afgelopen weekend nog in nauw contact was met beide skispringsters.
,,Natuurlijk is dit voor Jacqueline nu even het einde van de wereld. Je staat klaar om te vertrekken, voelt je gezond en fit maar je mag niet mee. Dit gun je niemand", zei teamofficial Mario Stecher. De skispingsters moeten zaterdag al aan de bak. Sophie Sorschag neemt de plaats in van Seifriedsberger.
Franse chef de mission Winterspelen test positief
De Franse deelnemers aan de Winterspelen moeten het in Beijing voorlopig zonder Brigitte Henriques en Nathalie Péchalat doen. De voorzitter van het Franse olympisch comité en chef de mission van de Franse olympische ploeg zijn vlak voor vertrek naar China positief op corona getest.
Henriques en Péchalat zijn van plan alsnog af te reizen vanaf het moment dat dit mogelijk is. Ze hebben daarvoor vier negatieve PCR-testen nodig. De Winterspelen worden vrijdag geopend.
Didier Seminet zal voorlopig het Franse olympisch comité leiden tijdens de Spelen. André-Pierre Goubert neemt voorlopig de rol van chef de mission waar.
WADA: nog geen besluit over einde dopingschorsing Rusland
Rusland mag er niet van uitgaan dat alle sancties die zijn opgelegd voor het uitvoeren van een door de staat gesponsord dopingprogramma automatisch worden opgeheven als de schorsing aan het einde van dit jaar afloopt. Dat zegt voorzitter Witold Banka van het mondiale antidopingbureau WADA. ,,De regels zijn duidelijk", stelt Banka. ,,Ook Rusland moet zich aan de regels, eisen en normen houden. Tot nu toe doen ze dat. We hebben nauw contact met hen. Ze volgen onze regels strikt op, maar dit is een proces dat nog doorgaat. Daar moeten we later dit jaar over besluiten."
Rusland neemt voor de derde Spelen op rij onder neutrale vlag deel aan de Winterspelen in Peking. Het Russische volkslied zal niet worden gespeeld na uitreiking van medailles. De Russische deelnemers aan de Winterspelen mogen ook geen nationale symbolen, zoals de driekleurige vlag, tonen. De dopingschorsing van Rusland eindigt op 16 december.
Flinke crash Kai Owens in training
Mogul-specialiste Kai Owens is bij een training met de schrik vrij gekomen. Bij een flinke crash was de 17-jarige Amerikaanse zelfs enige tijd buiten bewustzijn. De geboren Chinese, die kort na haar geboorte in de steek werd gelaten en werd geadopteerd door een stel uit Colorado, hoopt op tijd fit te zijn voor de kwalificatie van morgen. Owens, die een flink gezwollen oog overhield, sprak op Instagram zelf van een 'kleine crash'.
Olympische fakkel op weg naar 'het Vogelnest'
Na een reis van bijna vier maanden is de olympische fakkel vandaag aangekomen in Peking. De komende dagen wordt de vlam door vooraanstaande Chinezen, onder wie astronaut Jing Haipeng en basketballer Yao Ming, naar zijn eindbestemming geleid, de openingsceremonie van vrijdag in het olympisch stadion. Voordat de vlam arriveert in het Vogelnest maakt hij de komende drie dagen een tripje langs de Chinese Muur en het Zomerpaleis. De route werd vanwege de coronamaatregelen in China flink ingekort. Duizend mensen dragen de vlam. Wie de olympische vlam vrijdag ontsteekt, is nog niet bekend.
Taiwan meldt zich alsnog op openingsceremonie
De delegatie van Taiwan zal zich alsnog laten zien bij de openings- en sluitingsceremonie. Het land in de Oost-Chinese Zee wordt door China gezien als een afvallige provincie. De communistische volksrepubliek probeert het eiland diplomatiek te isoleren en wil niet dat andere landen Taiwan behandelen als een onafhankelijke staat.
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat Taiwanese atleten sinds 1981 toelaat tot olympische toernooien onder de vlag van Chinees Taipeh, had gevraagd het besluit de ceremonies te boycotten te heroverwegen.
De Taiwanese delegatie bestaat uit vijftien personen, onder wie vier atleten.De organisatoren hopen de tribunes op de verschillende accommodaties voor ten minste 30 procent te mogen vullen met toeschouwers ondanks de strenge maatregelen om coronabesmettingen te voorkomen. Er zijn geen tickets verkocht voor de verschillende onderdelen, wel zijn er groepen mensen aangewezen die sporten mogen bijwonen. Lees hier meer!
Melissa Peperkamp als eerste in actie
Melissa Peperkamp kijkt ernaar uit om als eerste Nederlander in actie te komen bij de Olympische Spelen. De 17-jarige snowboardster doet zaterdag mee op het onderdeel slopestyle. ,,Alles eromheen maakt het groter en vetter dan andere wedstrijden", zei de Achterhoekse dinsdag na haar eerste training op het Genting Snow Park in Zhangjiakou, een stad op bijna 200 kilometer van Peking.
Peperkamp neemt als debutante de rol over van Niek van der Velden. De snowboarder was vier jaar geleden ook 17 toen hij in Pyeongchang als eerste Nederlander aan de Spelen zou beginnen. Van der Velden, die nu ook weer van de partij is, brak bij de laatste training voor de wedstrijd echter zijn arm. ,,Ik heb wat aan zijn ervaring, die hij meegeeft. Ik weet niet of Niek ook wat aan mij heeft. Ik ben een ukkie op dat gebied", aldus Peperkamp, die later op de Spelen ook meedoet op het onderdeel big air.
Inmiddels 200 coronabesmettingen
Drie dagen voor de openingsceremonie zijn opnieuw 24 betrokkenen positief getest op het coronavirus. De organisatie meldt dat het om achttien personen gaat die gisteren arriveerden in China, onder wie elf sporters of begeleiders. Bij zes personen die zich al in de zogenoemde olympische bubbel bevinden, werd ook een besmetting geconstateerd. In totaal staat het aantal aan de Spelen gerelateerde coronagevallen sinds 23 januari nu op tweehonderd. Bij de Nederlandse delegatie zijn nog geen coronagevallen gemeld. De meeste atleten zijn sinds donderdag in China. De laatste groep vertrekt morgen.
Amerikaanse bobsleepilote Meyers test positief op corona
De Amerikaanse bobsleepilote Elana Meyers is kort voor het begin van de Winterspelen van Beijing positief getest op corona. Meyers maakte dat zelf via sociale media bekend. Ze was dit seizoen de winnares van de wereldbeker in de tweemansbob en de monobob, het onderdeel waarop ook de Nederlandse Karlien Sleper uitkomt.
Meyers (37) won eerder al drie olympische medailles in de tweemansbob: in Vancouver 2010 brons, in Sotsji 2014 en Pyeongchang 2018 zilver. Ze testte op 29 januari positief, twee dagen nadat ze in China was gearriveerd. Meyers heeft geen symptomen en bevindt zich in een quarantainehotel. ,,Naar de Spelen komen is al moeilijk en dit jaar, als jonge moeder, was het meer dan ooit een uitdaging", schreef ze.
Meyers beviel in 2020 van een zoon, Nico.Baas Zomerspelen Parijs 2024 mist Winterspelen in China
Tony Estanguet, de grote baas van de Zomerspelen van 2024 in Parijs, kan vanwege corona niet naar Peking. Hij zit met lichte klachten thuis in quarantaine. Estanguet, die wel in Tokio was, laat zich de komende weken in China vervangen door Étienne Thobois.
Russische skeletonners ontbreken na positieve coronatest
De Russische skeletonners Nikita Tregoebov en Vladislav Semenov kunnen niet meedoen aan de Winterspelen. Beide atleten testten positief op het coronavirus en moeten daardoor afzien van hun reis naar China. Tregoebov testte eerder al positief, maar hoopte bij een nieuwe test alsnog groen licht te krijgen. Dat gebeurde niet. De 26-jarige Tregoebov won bij de Spelen van 2018 een zilveren medaille. De Russische biatlete Valeria Vasnetsova en de Russische kunstschaatser Michail Koljada testten eerder positief en ontbreken ook op de Spelen.
Extra maatregelen laatste sporters TeamNL die naar China gaan
De laatste groep Nederlandse sporters die woensdag naar Peking reist, neemt de eerste dagen in China extra voorzorgsmaatregelen. ,,Dat betekent bijvoorbeeld minder contacten en op grotere afstand blijven", meldt sportkoepel NOC*NSF.
De meeste Nederlandse deelnemers aan de Spelen zijn al zo'n vijf dagen in China. Het gaat om ongeveer negentig atleten, coaches en begeleiders. De groep die woensdag als laatste vertrekt, bestaat uit circa vijftien mensen. NOC*NSF is voorzichtig met de 'nieuwkomers' vanwege het coronavirus.
Thomas Krol snelste in trainingswedstrijd
Thomas Krol heeft vandaag een trainingswedstrijd over 1000 meter gewonnen. De 29-jarige schaatser van Jumbo-Visma kwam in de National Speed Skating Oval tot een tijd van 1.08,84. Aan de testwedstrijd deden acht schaatsers mee. Krol noteerde eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen een winnende tijd van 1.07,24. Eerder deze maand won hij ook bij de EK afstanden de 1000 meter, eveneens in Thialf: 1.07,77. Krol doet bij de Olympische Spelen mee aan de 500, 1000 en 1500 meter. Marijke Groenewoud was bij een trainingswedstrijd over 1000 meter ook de rapste in Beijing. De Friezin, die uitkomt voor Team Zaanlander, klokte 1.16,30. Bij de Spelen komt ze in actie op de 1500 meter en de massastart.
Claude Julien, bondscoach van de Canadese ijshockeyers, moet de Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan. Tijdens een voorbereidend trainingskamp in Zwitserland gleed hij bij een teambuildingsactiviteit hard onderuit op het ijs. Julien brak daarbij enkele ribben en mag van doktoren niet het vliegtuig in naar China. Lees hier meer!