Hiermee komt ook een einde aan de Winterspelen bij deze site. We waren er de voorbije weken 24/7 bij. Dank voor het volgen van al onze liveblogs, video's, podcast en verslagen en analyses van onze verslaggevers, camjo's en fotograaf in Peking.
© REUTERS Thomas Bach sluit de Winterpelen van 2022. Peking gaat zich opmaken voor de Paralympische Winterspelen, die vrijdag 4 maart beginnen. In Het vogelnest wordt toegewerkt naar de apotheose van de sluitingsceremonie met het doven van het olympisch vuur en ongetwijfeld een paar vuurpijlen en wat zevenklappers.
© REUTERS Nu volgen de eindspeeches van de baas van het organisatiecomité Cai Qi en die van Thomas Bach, de voorzitter van het Internationale Olympisch Comité (IOC). Bach legt de nadruk op gelijkheid tussen mensen en sporters, ongeacht ,,waar iedereen vandaan komt". ,,Jullie hebben vrede een kans gegeven."
© REUTERS — Thomas Bach. Via een grote videopresentatie wordt op de 'vloer' van het Vogelnest het logo voor de Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo bekendgemaakt.
© AFP IOC-baas Thomas Bach brengt de burgemeesters van Peking en die van Milaan (Giuseppe Sala) en Cortina d'Ampezzo (Gianpietro Ghedina) - voor de ski-onderdelen - samen. In de laatste twee Italiaanse steden vinden over vier jaar de 25ste Winterspelen plaats. De olympische vlag wordt door de burgemeester van Peking overhandigd aan de Italianen, waarna het Italiaanse volkslied klinkt in Het Vogelnest.
© AFP Op beelden is nu een compilatie te zien van de emotie en de Winterspelen, onder wie een huilende Nils van der Poel en Ariane Fontana.
De ceremonie gaat verder. Via enorme beelden en honderden dansers wordt met een wilgentak nieuw leven en hoop uitgebeeld. We gaan al stiekem toewerken naar het slot van de sluitingsceremonie.
© AFP De vrijwilligers worden in de Chinese avond in het het zonnetje gezet. Zes studenten vertegenwoordigen het enorme leger van vrijwilligers dat de voorbije weken alles in goede banen heeft geleid in en buiten Peking. De Franse biatleet Martin Fourcade, die nieuw is in de atletencommissie, deelt een cadeautje uit.
Irene Schouten komt kort aan het woord bij de NOS. ,,Ik heb geen uitleg meer gehad, maar ik keek gewoon wat degene voor me deed met de vlag. Het was heel mooi om mee te maken. Echt genieten."
Nu de medailleceremonie van de mannen, waar de Rus Alexander Bolsjoenov gisteren won. De wedstrijd was ingekort van 50 kilometer tot 30 kilometer, vanwege de slechte weersomstandigheden. Het zilver was voor zijn landgenoot Ivan Yakimoesjkin, voor de Noor Simen Hegstad Krüger.
© REUTERS — Alexander Bolsjoenov (midden). Links Ivan Yakimoesjkin, rechts Simen Hegstad Krüger. Na een video van enkele hoogtepunten van de afgelopen weken wordt de sluitingsceremonie afgetrapt met de medailleceremonie voor de 30 kilometer vrije stijl bij het langlaufen voor vrouwen. Therese Johaug bezorgde daar Noorwegen de 16de gouden plak. Het zilver ging naar de Amerikaanse Jessie Diggins en de Finse Kerttu Niskanen won brons. Noorwegen won het medailleklassement.
© REUTERS — Kerttu Niskanen springt het podium op. Op de tribune kijken de Chinese president Xi Jinping en IOC-baas Thomas Bach met een verrekijker toe.
Na de Zomerspelen van Tokio waren dit de tweede Spelen in coronatijd. Alle deelnemers, begeleiders, vrijwilligers en andere aanwezigen begaven zich de voorbije twee weken in een zogenoemde superbubbel, volledig afgesloten van de Chinese bevolking. Iedereen werd dagelijks getest op het coronavirus. De strenge aanpak van China bleek te werken. Ruim 1,8 miljoen coronatests leverden tijdens de Spelen 437 positieve gevallen op. Het echte olympische gevoel ontbrak door de superbubbel wel in Peking, waar in 2008 de door velen geprezen Zomerspelen plaatsvonden. Stadions bleven nu noodgedwongen grotendeels leeg.
En daar zijn de Nederlandse sporters, onder wie Sven Kramer, Thomas Krol en de bobsleeërs. Een aantal rent naar vlaggendrager Irene Schouten voor een high-five! Een deel van de Nederlandse equipe, onder wie Ireen Wüst en Kimberley Bos, is al teruggekeerd naar Nederland. Aan het begin van de parade droegen onder anderen ook de Belgische shorttrackster Hanne Desmet en de Chinese schaatser Tingyu Gao, de olympisch kampioen op de 500 meter, de vlag van hun land binnen.
© AFP — De Nederlandse delegatie. China kijkt terug op geslaagde Spelen. Het gastland eindigde verrassend als derde in het medailleklassement, met negen gouden medailles, vier zilveren en twee bronzen. Alleen Noorwegen (zestien keer goud) en Duitsland (twaalf maal) deden het beter. Nederland kwam met acht gouden plakken (en vijf zilveren en vier bronzen) uit op de zesde plek, één positie lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
En na de vlaggendragers volgen de nog in Peking aanwezige sporters. Van de 2871 atleten die deelnamen aan de Winterspelen is al een fors aantal terug naar huis.
De vlaggendragers, onder wie Irene Schouten, van de 91 deelnemende landen komen het Vogelnest binnen. De 29-jarige Noord-Hollandse was door chef de mission Carl Verheijen gevraagd de vlag te dragen bij de sluitingsceremonie na het behalen van drie gouden medailles. Daarmee was ze de meest succesvolle Nederlandse olympiër op deze Spelen en schaarde ze zich in het rijtje met onder anderen Yvonne van Gennip en Ard Schenk die ook drie olympische titels pakten op dezelfde Spelen.
© AFP De sluitingsceremonie van de 24ste editie van de Winterspelen is begonnen. De 'hoofdrolspeler' is - net als bij de opening - het 'sneeuwvlokje'.
Met de ceremonie komt een einde aan het evenement dat zestien dagen eerder, eveneens in het Vogelnest-stadion van Beijing, begon. De ceremonie duurt dit keer niet zo lang, slechts anderhalf uur. Langebaanschaatsster Irene Schouten, die drie olympische titels won in China, draagt straks de Nederlandse vlag het stadion in. Veel atleten van de Nederlandse ploeg zijn al naar huis en ontbreken bij de sluiting.© REUTERS Irene Schouten loopt straks met de Nederlandse driekleur het Vogelnest in, maar voor de camera van de NOS vraagt ze zich hardop af: 'Hoe moet ik dit doen? Krijg ik hier nog uitleg over?'
Over een kwartiertje begint in Peking de sluitingsceremonie. Volg alle ontwikkelingen vanuit Het Vogelnest in ons liveblog.
IOC-voorzitter Bach slaat Paralympische Spelen over
Voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) slaat de Paralympische Spelen over. De 68-jarige Duitser heeft zijn collega Andrew Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) laten weten dat hij China na een verblijf van ruim vier weken weer verlaat. De Paralympische Spelen beginnen 4 maart.
Vicevoorzitter Ser Miang Ng is daar namens het IOC wel bij aanwezig. De Paralympische Winterspelen in China duren ruim een week, tot en met zondag 13 maart. Parsons ontbrak twee weken geleden in het Vogelnest-stadion van Peking bij de opening van de Olympische Spelen. De 45-jarige Braziliaan moest vanwege een coronabesmetting thuis blijven. Hij liet eind januari via Twitter weten alle olympische wedstrijden op tv gaan volgen en zich voor te bereiden op de Paralympische Spelen.
© AP — Thomas Bach. Pechstein sluit deelname aan negende Winterspelen niet uit
Komende dinsdag viert ze haar 50ste verjaardag, maar de Duitse schaatsster Claudia Pechstein zegt nog geen 'nee' tegen deelname aan de Winterspelen van 2026 in Milaan. De Duitse debuteerde in 1992 op de Spelen van Albertville en was er dit keer in Beijing voor de achtste keer bij. ,,Ik sluit niets uit, ik zit al dertig jaar op olympisch niveau. Ik ben daar trots op", antwoordde Pechstein op de vraag of ze doorgaat met schaatsen.
De vijfvoudig olympisch kampioene en winnares van in totaal negen medailles op de Spelen eindigde zaterdag als negende op de massastart. Ze was met die prestatie slechts een van de twee Duitsers met een top 10-plaats bij het schaatsen op deze Spelen. Eerder op deze Spelen werd ze laatste op de door Irene Schouten gewonnen 3000 meter.
Met haar achtste deelname aan de Spelen is Pechstein nu recordhouder bij de vrouwen. Ze miste de Spelen van 2010 vanwege een dopingschorsing. De Japanse skispringer Noriaki Kasai deed ook acht keer mee aan de Winterspelen.
Nog voor de slotceremonie in Beijing vertrok de Duitse vlaggendrager van de openingsceremonie naar Duitsland, om op tijd thuis te zijn voor haar verjaardag. Het seizoen van Pechstein is nog niet voorbij. Tijdens de wereldbekerfinale op 12 en 13 maart in Heerenveen komt ze weer in actie op het ijs.
© REUTERS — Claudia Pechstein tijdens de massastart. Ruim 1,8 miljoen coronatests, 437 positief
Ruim 1,8 miljoen coronatests hebben tijdens de Olympische Spelen van Peking 437 positieve gevallen opgeleverd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte op de slotdag van de Winterspelen de balans op. ,,Het systeem met een gesloten 'bubbel' was een groot succes", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach. ,,Peking was een van de veiligste plekken op aarde, zo niet dé veiligste."
De meeste positieve tests werden afgenomen op de luchthaven van Peking. Daar werden alle buitenlandse deelnemers (sporters, coaches, officials en journalisten) bij aankomst getest. De 13.654 tests op het vliegveld leverden 265 positieve uitslagen op. Iedereen die een positieve uitslag had, moest in isolatie. Alle deelnemers werden tijdens de Spelen dagelijks getest op corona. Uit die bijna 1,8 miljoen tests kwamen 172 positieve uitslagen.
De 437 positieve gevallen tellen 98 sporters en 87 teamofficials. De overige 252 gevallen zijn andere 'stakeholders', zoals het IOC het omschrijft.
,,We leven mee met de atleten die de prijs betaalden voor de veiligheid op deze Spelen en in isolatie moesten", aldus Bach. ,,Sommigen konden niet eens meedoen. Dat is voor een atleet het ergste wat kan gebeuren, een extreme mentale en psychische uitdaging."
Binnen TeamNL testte alleen alpineskiester Adriana Jelinkova positief tijdens de Winterspelen. Jelinkova liep begin januari het coronavirus op en volgens sportkoepel NOC*NSF zorgde dat ervoor dat ze steeds testwaarden rond de in China toegepaste grenswaarden had. Vanwege alle stress die dat bij haar veroorzaakte, ging Jelinkova na de reuzenslalom terug naar huis. Ze sloeg de slalom over.
© AFP — Adriana Jelinkova in actie. Organisatie tevreden, zwijgt over incidenten rond Spelen
De organisatoren van de Olympische Spelen hebben kort voor de sluitingsceremonie hun tevredenheid geuit over het verloop van het evenement in Peking, ondanks de beperkingen vanwege het coronavirus. Over de incidenten rond deze Winterspelen hield de Chinese organisatie zich stil.
Voorzitter Cai Qi van het organisatiecomité omschreef het evenement als "fantastisch, buitengewoon en uitstekend" en noemde de strenge coronamaatregelen "een doeltreffend voorbeeld voor andere internationale evenementen". Een woordvoerder van de organisatie voegde daaraan toe: "We hebben Olympische Spelen georganiseerd die de geschiedenis zullen ingaan".
Over de incidenten op deze Spelen, zoals de dopingzaak van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva, spraken de organisatoren zich niet uit. Ook op de affaire voorafgaand aan de Spelen rond de Chinese tennisster Peng Shuai kwam geen commentaar. Zij beschuldigde een hooggeplaatste politicus van aanranding, waarna een tijdje niets meer van haar werd vernomen. Peng Shuai was weer in het openbaar te zien nadat ze de beschuldiging had ingetrokken en ontkende de aantijgingen te hebben gedaan.
De tennisster had tijdens de Spelen een ontmoeting met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité. Op vragen over de zaak-Peng zei atletenvertegenwoordiger Yang Yang van het organisatiecomité: ,,Ik wil niet op details per individueel geval ingaan".
© AFP — Cai Qi tijdens de openingsceremonie. Tot straks!
Dit liveblog zetten we nu even op een lager pitje totdat de sluitingsceremonie op het punt van beginnen staat. Heel graag tot straks dus!
Terugblik!
En daarmee zitten deze Winterspelen er praktisch op. Alleen de sluitingsceremonie hebben we straks nog in 'het Vogelnest'. Tijd om alvast terug te blikken en dat doen we natuurlijk met Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam, de mannen van Hallo Peking. Over Kamila Valieva, de prestaties van TeamNL en nog veel meer. ,,Wij hebben de beste wintersportvrouwen van deze planeet."
Finland verslaat Rusland in ijshockeyfinale
Afgelopen! De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey. Lees hier meer.
© AFP — Feest bij de Finnen. Finland op voorsprong bij ijshockey
Een vliegende start voor Finland in de derde en laatste periode van de ijshockeyfinale. Na een halve minuut wordt de Russische goalie gepasseerd en de 2-1 komt op naam van Hannes Bjorninen. Krijgen we hier nieuwe olympisch kampioenen?
© REUTERS Shiffrin denkt aan Biles en Osaka
Mikaela Shiffrin verweet niemand iets, nadat ze onder immense druk van de buitenwereld toch wel teleurstellend zonder medaille bleef op de Winterspelen. Zelfs na de afsluitende vierde plaats in haar zesde onderdeel, omarmde de Amerikaanse de media-aandacht die ze ontvangen had.
Shiffrin is met onder meer drie olympische medailles en drie eindzeges in de wereldbeker de succesvolste alpineskister van haar generatie. Na een tegenvallend toernooi dacht ze aan olympische teleurstellingen zoals die van turnster Simone Biles en tennisster Naomi Osaka in Tokio vorig jaar. In tegenstelling tot die laatste, echter, verwelkomde Shiffrin de media-aandacht die ze kreeg in de hoop dat de mensen uit haar 'falen' een boodschap van hoop konden halen.
,,Er wordt zoveel gevraagd naar wat ik tegen de 'haters' en 'twijfelaars' wil zeggen, maar met hen wil ik helemaal niet praten. Ik wil met mensen praten die wel aardig kunnen zijn", aldus Shiffrin. ,,Je moet gewoon opstaan, dat is de belangrijkste les die ik heb geleerd deze afgelopen weken en dat heeft eigenlijk niet eens wat met de Spelen te maken. Ik ben gewoon dankbaar dat ik dit toernooi een platform heb gekregen om dat duidelijk te maken."© AFP — Mikaela Shiffrin. Nog één onderdeel te gaan.
En zo moet er van de 109 onderdelen op deze Winterspelen nog maar één zijn ontknoping krijgen. Alleen de ijshockeyers zijn nog bezig aan hun strijd om het goud. In de tweede periode hebben de Finnen via Ville Pokka de 1-1 gemaakt, nadat Mikhail Grigorenko in het eerste bedrijf de score had geopend voor het Russische team. Dit kon nog weleens een leuke finale worden.
© REUTERS — Ville Pokka viert de 1-1. Nederland besluit Spelen als zesde in medaillestand
Nederland is bij de Winterspelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
TeamNL verzamelde de voorbije twee weken in China zeventien medailles: acht gouden, vijf zilveren en vier bronzen. In Sotsji beleefde de Nederlandse sportploeg acht jaar terug met 24 plakken (acht keer goud, zeven maal zilver en negen keer bron) de tot dusverre succesvolste Winterspelen ooit. Vier jaar terug, in Pyeongchang, kwam de teller uit op twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen.
Noorwegen is, net als bij de vorige Winterspelen, het meest succesvol. Het land noteerde met zestien gouden medailles een record. Verder behaalden de Noren acht keer zilver en dertien keer brons. Duitsland eindigde als tweede. Dat was in 2018 in Zuid-Korea ook het geval.
Ook laatste kans op medaille verkeken voor Shiffrin
Mikaela Shiffrin heeft ook op haar laatste ski-onderdeel geen medaille kunnen pakken. Met Team USA kwam ze op de mixed team parallel iets minder dan een halve seconde tekort voor een podiumplaats, nadat er bij een 2-2 stand in de kleine finale naar de tijden werd gekeken. Het goud was er voor de favorieten uit Oostenrijk, die Duitsland van zich af wisten te houden na een spannende finale. De Noren grepen brons.
© AP — Mikaela Shiffrin (r). Johaug bezorgt Noorwegen zestiende goud
Therese Johaug heeft haar derde titel behaald bij de Olympische Spelen. De Noorse langlaufster was de beste op de 30 kilometer massastart. Het zilver ging naar de Amerikaanse Jessie Diggins en de Finse Kerttu Niskanen won brons.
De 33-jarige Johaug begon de Spelen met winst op de skiatlon over 15 kilometer, een combinatie van 7,5 kilometer klassieke stijl en 7,5 kilometer vrije stijl. De veertienvoudig wereldkampioene schreef vervolgens ook de 10 kilometer op haar naam.
Noorwegen wint het medailleklassement van de Spelen met liefst zestien gouden medailles. Tot de Spelen van Peking kwam het land niet verder dan veertien keer goud op één Winterspelen, wat al een record was dat gedeeld werd met Duitsland.
© REUTERS — Therese Johaug. Eindelijk goud voor Groot-Brittannië
Ditmaal wél goud voor de Britse curlingploeg. Waar de mannen een dag geleden nog het goud aan Zweden moesten laten, grepen de vrouwen van TeamGB vanochtend wel de hoofdprijs. De ploeg, onder aanvoering van de Schotse Eve Muirhead, nam in het eerste end direct een voorsprong van twee punten en controleerde vervolgens een eenzijdige finale tegen Japan: 10-3. Het brons bij de vrouwen was eerder al naar Zweden gegaan, dat Zwitserland versloeg.
Zo won Groot-Brittannië (als geheel) op de slotdag van de Spelen toch nog zijn eerste gouden plak in Peking. In het curling was het de tweede olympische titel voor de vrouwen na Salt Lake City 2002.© REUTERS — Eve Muirhead is in tranen. IJshockeyfinale
Toch ook altijd een hoogtepunt van zo'n olympisch toernooi: de ijshockeyfinale. Inmiddels zijn Finland en Rusland begonnen aan hun strijd om het goud. Dat laatste land, hier de titelverdediger en na bloedstollende shoot-outs tegen Zweden wederom in de finale, heeft ook al vroeg het net weten te vinden. We houden het in de gaten!
Het brons ging overigens naar Slowakije, dat datzelfde Zweden met 4-0 klopte in de troostfinale.© REUTERS Weer de dubbel voor Friedrich
En de overwinning in de viermansbob? Die ging natuurlijk weer naar Duitsland. Francesco Friedrich pakte de dubbel (tweemansbob en viermansbob), zoals hij dat in Pyeongchang vier jaar geleden ook al deed. Na vier heats had hij 37 honderdsten speling op de slee van landgenoot Johannes Lochner. De Duitse clean sweep waar zo rekening mee werd gehouden, kwam er niet. Het brons ging namelijk naar Justin Kripps en de zijnen uit Canada. Lees hier meer.
De Duitse dominantie is deze Spelen groot in het Yanqing National Sliding Centre. Maar één onderdeel werd in de ijstunnel door een ander land gewonnen, Kaillie Humphries namens de Verenigde Staten in de monobob.© REUTERS De Bruin treurt niet ondanks missen finale
Ivo de Bruin is met zijn viermansbob op de 26ste plek geëindigd op de Olympische Spelen. Daarmee kwamen hij en zijn remmers Jelen Franjic, Janko Francjic en Dennis Veenker zes plekken en ruim een seconde tekort voor het bereiken van de finalerun in het Yanqing National Sliding Centre. ,,Ik ben heel trots dat we na alle ups & downs hier mogen staan. We wilden heel graag naar de top 20 en hebben daar hard voor geknokt, maar jammer genoeg is het ons niet gegeven", aldus De Bruin met opgeheven hoofd bij de NOS.
Janko Franjic voegt eraan toe: ,,We hebben alles gegeven en zijn blijven knokken tot het bittere eind. We zijn gewoon vechters, dus we blijven altijd doorgaan. Met zijn allen mogen we denk ik wel heel tevreden zijn." Lees hier meer.© AFP — Ivo de Bruin en zijn viermansbob. Het laatste Nederlandse optreden op de Winterspelen van Peking zit erop. De Nederlandse bobsleeërs Ivo de Bruin en zijn remmers Jelen Franjic, Janko Francjic en Dennis Veenker zetten zaterdagnacht in de derde heat van de viermansbob met 1.00,08 de 27ste tijd neer.
In de totaalstand staan ze daarmee na drie van de vier runs op de 26ste plaats. Dat is niet voldoende voor deelname aan de vierde heat, beslissend voor de medailles. Om daarvoor in aanmerking te komen was een plaats bij de eerste 20 nodig.
De Duitse piloot Francesco Friedrich gaat nog altijd aan de leiding.
© AFP — De Nederlandse bobbers hebben zich niet weten te kwalificeren voor de vierde en laatste heat van de viermansbob. Mikaela Shiffrin verlaat de Olympische Spelen zonder eremetaal. De Amerikaanse skiester, die favoriete was op meerdere onderdelen, liet zondag de laatste kans op een medaille liggen. In de landenwedstrijd voor gemengde teams won Noorwegen de strijd om het brons van de Verenigde Staten.
Tweevoudig olympisch kampioene Shiffrin wist zich eerder deze Spelen individueel niet in de strijd om de medailles te mengen op de reuzenslalom, slalom, super-G en op de combinatie.
Oostenrijk verzekerde zich van het goud en Duitsland moest genoegen nemen met zilver op het onderdeel dat voor de tweede keer op het programma stond bij de Olympische Spelen. De strijd om de medailles zou eigenlijk zaterdag al zijn. De wedstrijden konden toen niet doorgaan, omdat er veel wind stond.
In de medaillespiegel steeg Oostenrijk naar de zevende plek, direct achter Nederland. Oostenrijk heeft zeven gouden medailles, Nederland acht.
© AP — Mikaela Shiffrin: geen medailles op de Spelen van Peking. Welkom
Goedemorgen en welkom in dit liveblog voor de laatste olympische dag! Namens Nederland komt alleen Ivo de Bruin nog in actie met zijn viermansbob, maar er staan natuurlijk nóg heel wat finales op het programma. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen!
De laatste Nederlanders
Voor Nederland komen alleen nog bobsleeër Ivo de Bruin en zijn remmers Jelen Franjic, Janko Francjic en Dennis Veenker in actie. De derde en vierde heats van de olympische viermansbob voor mannen worden gehouden. De derde omloop in de viermansbob begint om 02.30 uur Nederlandse tijd.