1. 26/02/2022

    Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 32.967 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan vrijdag, toen er na correctie 37.568 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

    In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 259.907 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 37.130 nieuwe gevallen per dag.

    Het afgelopen etmaal werden de meeste nieuwe besmettingen in Amsterdam vastgesteld, namelijk 1298 gevallen. In Utrecht werden 1168 gevallen opgetekend. In Rotterdam waren er 881 nieuwe gevallen en in Groningen 870. Den Haag maakt de top 5 compleet met 736 nieuw ontdekte besmettingen.

    Het RIVM meldt zaterdag zes nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Vrijdag registreerde het instituut acht mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.

  2. 26/02/2022

    Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van vrijdag op zaterdag sterk gedaald. In de ziekenhuizen liggen zaterdag nog 1398 patiënten met het coronavirus, 115 minder dan een dag eerder. Het is de sterkste daling in één dag tijd sinds begin januari, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.

    Op de intensive cares liggen 169 patiënten met Covid-19, dat zijn er 10 meer dan op vrijdag. 1229 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed, 125 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt al vier dagen op rij af.

    Op de ic's zijn tussen vrijdag en zaterdag 15 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 136. Doordat meer mensen de ziekenhuizen mochten verlaten of zijn overleden, is het totale aantal coronapatiënten toch gedaald.

    Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hun hart of met buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

  3. 26/02/2022

    Het is exact twee jaar geleden sinds het coronavirus in ons land de kop opstak en de eerste Nederlanders besmet raakten, ziek werden en aan de gevolgen overleden. In totaal raakten 6,25 miljoen Nederlanders besmet. 21.507 van hen kwamen officieel aan de gevolgen van Covid-19 te overlijden. Wereldwijd raakten tot nu toe ruim 430 miljoen mensen besmet en overleden er bijna zes miljoen.

    Nu het aantal besmettingen terugloopt, alle maatregelen zijn afgebouwd en het normale leven zijn loop weer begint te nemen, is voor ons het moment gekomen om dit liveblog 'definitief' af te sluiten. Het virus is echter nog niet weg. Uiteraard houden we je via losse berichten en artikelen op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Dank allemaal en blijf gezond!


  4. 26/02/2022

    Precies twee jaar geleden werd de eerste besmetting met SARS-CoV-2 in Nederland bekend. Inmiddels zijn ruim zes miljoen positieve testen afgenomen in ons land. Het coronavirus zal blijven muteren. Want dat doet dit soort virussen nu eenmaal, zeggen deskundigen. Los van corona kunnen ook nog heel andere virussen de kop op steken, zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. ,,Dat gaat altijd door. Je moet ermee leren leven."

    In de loop van de pandemie volgden de varianten elkaar op, waarbij de meer besmettelijke types steeds de overhand kregen. Eerst werden de varianten vernoemd naar de landen waar ze voor het eerst werden aangetroffen, later stapte de WHO over op Griekse letters. Vooral de deltavariant werd al snel berucht: die was besmettelijker dan de eerdere types én maakte veel mensen erg ziek.

    Groot was de opluchting dan ook toen duidelijk werd dat de omikronvariant die volgde op delta een stuk milder was. Het valt volgens kenners echter niet te garanderen dat een volgende variant ook relatief meevalt. Of een volgende variant ons opnieuw het leven zo zuur zal maken als delta 'is echt koffiedik kijken', zegt Niesters. Ook viroloog Ab Osterhaus durft niet exact te voorspellen hoe het virus zich verder zal ontwikkelen.

    ,,Over het algemeen is het wel zo dat als virussen sneller rondgaan, ze meer in de bovenste luchtwegen zitten dan in de longen", legt hij uit. Daarop zijn echter ook weer uitzonderingen mogelijk, want sommige virussen zitten zowel in de longen als in de bovenste luchtwegen. Corona zou zich uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot een winterverkoudheidsvirus, zegt Osterhaus.

    Ook dat soort virussen kan in ernst variëren. Minder gunstige scenario's zijn volgens hem echter ook denkbaar. Niesters blijft het belangrijk vinden om wereldwijd zoveel mogelijk mensen tegen corona te vaccineren. Nieuwe varianten zullen blijven komen en gaan. Ook raadt hij aan om ouderen en kwetsbaren nog steeds uit de wind te houden. ,,Maar dat doen ze zelf al, geloof ik".

  5. 26/02/2022

    Hongkong geeft gehoor aan een noodkreet van ouders en laat sommige besmette kinderen toch thuis in plaats van hen te scheiden van hun familie en in ziekenhuizen te plaatsen. Onder de strenge coronaregels die gelden in de stadstaat zouden zelfs peuters bij hun ouders moeten worden weggehaald en in isolatie worden geplaatst.

    Hongkong staat thuisisolatie in principe niet toe. Nu de omikronvariant de stad overspoelt, lijkt de 'zero Covid'-aanpak niet alleen levens te redden maar het leven voor de 7,4 miljoen inwoners ook onmogelijk te maken. Sommige families met besmette kinderen verlieten daarom prompt de stad.

    Met de huidige aanpassing van de regels kunnen kinderen die weliswaar positief zijn maar in stabiele conditie verkeren thuisblijven. Als ze onverhoopt medische hulp nodig hebben, krijgen ze die aangeboden op de kinderafdelingen van openbare ziekenhuizen, laat het stadsbestuur weten.

    Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om eveneens positief geteste ouders ook toegang tot de kinderafdelingen te geven, maar omdat de ziekenhuizen overvol zijn is dat nog niet zeker. Gisteren werden in Hongkong 10.000 nieuwe coronagevallen gemeld. Gezondheidsexperts houden rekening met 180.000 besmettingen per dag tegen het einde van de maand maart.