Het aantal geregistreerde coronabesmettingen is het afgelopen etmaal opnieuw gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 32.967 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan vrijdag, toen er na correctie 37.568 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 259.907 positieve testuitslagen. Dat komt neer op gemiddeld 37.130 nieuwe gevallen per dag.
Het afgelopen etmaal werden de meeste nieuwe besmettingen in Amsterdam vastgesteld, namelijk 1298 gevallen. In Utrecht werden 1168 gevallen opgetekend. In Rotterdam waren er 881 nieuwe gevallen en in Groningen 870. Den Haag maakt de top 5 compleet met 736 nieuw ontdekte besmettingen.
Het RIVM meldt zaterdag zes nieuwe sterfgevallen. Dat betekent niet dat deze mensen daadwerkelijk afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt soms even voor een overlijden door Covid-19 aan het RIVM is doorgegeven. Vrijdag registreerde het instituut acht mensen die aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is van vrijdag op zaterdag sterk gedaald. In de ziekenhuizen liggen zaterdag nog 1398 patiënten met het coronavirus, 115 minder dan een dag eerder. Het is de sterkste daling in één dag tijd sinds begin januari, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.
Op de intensive cares liggen 169 patiënten met Covid-19, dat zijn er 10 meer dan op vrijdag. 1229 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed, 125 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt al vier dagen op rij af.
Op de ic's zijn tussen vrijdag en zaterdag 15 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 136. Doordat meer mensen de ziekenhuizen mochten verlaten of zijn overleden, is het totale aantal coronapatiënten toch gedaald.
Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hun hart of met buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
Het is exact twee jaar geleden sinds het coronavirus in ons land de kop opstak en de eerste Nederlanders besmet raakten, ziek werden en aan de gevolgen overleden. In totaal raakten 6,25 miljoen Nederlanders besmet. 21.507 van hen kwamen officieel aan de gevolgen van Covid-19 te overlijden. Wereldwijd raakten tot nu toe ruim 430 miljoen mensen besmet en overleden er bijna zes miljoen.
Nu het aantal besmettingen terugloopt, alle maatregelen zijn afgebouwd en het normale leven zijn loop weer begint te nemen, is voor ons het moment gekomen om dit liveblog 'definitief' af te sluiten. Het virus is echter nog niet weg. Uiteraard houden we je via losse berichten en artikelen op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Dank allemaal en blijf gezond!Precies twee jaar geleden werd de eerste besmetting met SARS-CoV-2 in Nederland bekend. Inmiddels zijn ruim zes miljoen positieve testen afgenomen in ons land. Het coronavirus zal blijven muteren. Want dat doet dit soort virussen nu eenmaal, zeggen deskundigen. Los van corona kunnen ook nog heel andere virussen de kop op steken, zegt de Groningse viroloog Bert Niesters. ,,Dat gaat altijd door. Je moet ermee leren leven."
In de loop van de pandemie volgden de varianten elkaar op, waarbij de meer besmettelijke types steeds de overhand kregen. Eerst werden de varianten vernoemd naar de landen waar ze voor het eerst werden aangetroffen, later stapte de WHO over op Griekse letters. Vooral de deltavariant werd al snel berucht: die was besmettelijker dan de eerdere types én maakte veel mensen erg ziek.Groot was de opluchting dan ook toen duidelijk werd dat de omikronvariant die volgde op delta een stuk milder was. Het valt volgens kenners echter niet te garanderen dat een volgende variant ook relatief meevalt. Of een volgende variant ons opnieuw het leven zo zuur zal maken als delta 'is echt koffiedik kijken', zegt Niesters. Ook viroloog Ab Osterhaus durft niet exact te voorspellen hoe het virus zich verder zal ontwikkelen.
,,Over het algemeen is het wel zo dat als virussen sneller rondgaan, ze meer in de bovenste luchtwegen zitten dan in de longen", legt hij uit. Daarop zijn echter ook weer uitzonderingen mogelijk, want sommige virussen zitten zowel in de longen als in de bovenste luchtwegen. Corona zou zich uiteindelijk kunnen ontwikkelen tot een winterverkoudheidsvirus, zegt Osterhaus.
Ook dat soort virussen kan in ernst variëren. Minder gunstige scenario's zijn volgens hem echter ook denkbaar. Niesters blijft het belangrijk vinden om wereldwijd zoveel mogelijk mensen tegen corona te vaccineren. Nieuwe varianten zullen blijven komen en gaan. Ook raadt hij aan om ouderen en kwetsbaren nog steeds uit de wind te houden. ,,Maar dat doen ze zelf al, geloof ik".
Hongkong geeft gehoor aan een noodkreet van ouders en laat sommige besmette kinderen toch thuis in plaats van hen te scheiden van hun familie en in ziekenhuizen te plaatsen. Onder de strenge coronaregels die gelden in de stadstaat zouden zelfs peuters bij hun ouders moeten worden weggehaald en in isolatie worden geplaatst.
Hongkong staat thuisisolatie in principe niet toe. Nu de omikronvariant de stad overspoelt, lijkt de 'zero Covid'-aanpak niet alleen levens te redden maar het leven voor de 7,4 miljoen inwoners ook onmogelijk te maken. Sommige families met besmette kinderen verlieten daarom prompt de stad.Met de huidige aanpassing van de regels kunnen kinderen die weliswaar positief zijn maar in stabiele conditie verkeren thuisblijven. Als ze onverhoopt medische hulp nodig hebben, krijgen ze die aangeboden op de kinderafdelingen van openbare ziekenhuizen, laat het stadsbestuur weten.
Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om eveneens positief geteste ouders ook toegang tot de kinderafdelingen te geven, maar omdat de ziekenhuizen overvol zijn is dat nog niet zeker. Gisteren werden in Hongkong 10.000 nieuwe coronagevallen gemeld. Gezondheidsexperts houden rekening met 180.000 besmettingen per dag tegen het einde van de maand maart.Vandaag ontvangen de eerste Nederlanders een uitnodiging voor een tweede boosterprik. Mensen van 70 jaar en ouder, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis komen in aanmerking voor de prik. Deze mensen lopen een hoger risico om ziek te worden en de bescherming neemt sneller af.
De extra prik, minimaal drie maanden na de toediening van de laatste inenting, moet de afweer een oppepper geven. De mensen die het langst geleden hun laatste prik kregen, worden als eersten uitgenodigd. Zaterdag valt bij 110.000 mensen een brief op de mat, waarmee ze online of telefonisch een prikafspraak kunnen maken bij de GGD.
Wie na de laatste coronaprik nog positief heeft getest op het virus kan de tweede boostervaccinatie pas drie maanden daarna ontvangen. Volwassenen met het downsyndroom krijgen de uitnodiging via hun huisarts. Mensen met een ernstige afweerstoornis zijn in oktober uitgenodigd voor een derde vaccinatie.
Mensen krijgen een inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid spreken overigens niet van een tweede boosterprik, maar noemen deze vaccinatie een 'herhaalprik'. "De herhaalprik zorgt ervoor dat de bescherming tegen het virus op peil blijft", aldus het ministerie.
De grens tussen Venezuela en Brazilie is vandaag na twee jaar weer opengegaan, laten de autoriteiten weten. De Venezolaanse president Nicolas Maduro sloot de grens in maart 2020 als onderdeel van een nationale quarantaineplicht. Alleen transport van goederen was nog toegestaan.
Volgens mensenrechtenactiviteiten dwong de sluiting veel Venezolanen om illegaal de grens over te steken voor eten en benzine. Ook konden veel studenten geen lessen volgen in Pacaraima, aan de Braziliaanse kant van de grens.
Vanaf vandaag gelden er bijna geen coronamaatregelen meer en mensen op straat zijn daar ontzettend blij mee:
Het coronasteunpakket van het kabinet stopt vanaf 1 april. De steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten en vaste lasten en het uitstel van de belastingbetalingen worden gestaakt. Ook een speciale regeling voor zelfstandigen wordt gestaakt, meldt het kabinet.
Het gaat om de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het zogenoemde generieke uitstel van belastingbetalingen. Vereenvoudigingen van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) worden teruggedraaid, waardoor die weer wordt uitgevoerd zoals voorheen. De steun is volgens het kabinet niet meer nodig.
De garantieregelingen voor evenementen blijven wel bestaan, meldt het kabinet, evenals specifieke leenregelingen voor cultuur en monumenten. Omdat het coronavirus nog wel even in de samenleving aanwezig zal blijven, komt het kabinet later nog met een langetermijnaanpak en een plan voor de schulden die ondernemers hebben opgebouwd.
De omikrongolf verliest steeds meer kracht. Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 37.617 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het laagste aantal in zes weken tijd.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 260.552 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 37.217 nieuwe gevallen per dag, het laagste niveau sinds 20 januari. Het gemiddelde daalt voor de dertiende dag op rij en ligt 36 procent lager dan vorige week.
Het RIVM kreeg bericht dat acht mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Dat het overlijden van deze mensen nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.
Er komt een overbruggingsregeling voor zorgmedewerkers die door langdurige Covid hun baan dreigen te verliezen. De regeling is ingericht voor mensen die in het begin van de coronacrisis ziek zijn geworden en sindsdien niet meer kunnen werken.
Normaal gesproken zouden zij na twee jaar ziekte ontslagen mogen worden. Met de nieuwe regeling kunnen zij ten minste een half jaar langer in dienst gehouden worden, meldt minister Conny Helder. Het ministerie dekt niet alle kosten.In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vandaag 1513 patiënten met het coronavirus, 42 minder dan een dag eerder. Daarmee is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis voor de derde dag op rij gedaald, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien.
Op de intensive cares liggen 159 patiënten met Covid-19, 4 minder dan gisteren. 1354 coronapatiënten bezetten op de verpleegafdelingen een bed. Dat zijn er 38 minder dan een dag eerder.
Op de ic's zijn tussen donderdag en vrijdag 8 nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen, op de verpleegafdelingen 165. Doordat meer mensen de ziekenhuizen mochten verlaten of zijn overleden, is het totale aantal coronapatiënten toch gedaald.
Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die in het ziekenhuis komen voor hun hart of met buikklachten. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.
Het nationale bijspijkerplan voor het onderwijs wordt met twee jaar verlengd. Vanaf komend schooljaar gaat er meer geld naar middelbare scholen, omdat daar de achterstanden groter zijn. Per leerling gaat daar 820 euro naartoe. Op basisscholen wordt 500 euro per scholier uitgetrokken.
Begin je nét aan je studie, sluiten alle kroegen en clubs bijna twee jaar lang de deuren. Nee, de studententijd van deze drie Utrechtse jongeren zag er tot nu toe niet uit zoals verwacht. Nu is het eindelijk zover: vanaf vanavond komt het nachtleven weer op gang. ,,We gaan alle kroegen en clubs in Utrecht aflopen.”
Lees het hele artikel hier. (Premium)
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben ook in 2021 flink te lijden gehad onder de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan.
Het aantal reizigers lag 48 procent lager dan voor de pandemie en de Nederlandse reizigersopbrengsten vielen 1,1 miljard euro lager uit dan voor corona, meldde de NS bij de publicatie van de jaarcijfers. Dankzij steun van de overheid wist het bedrijf het verlies wel te beperken, maar de NS wil ook dit jaar weer steun om de dienstregeling in stand te houden.John Mayer is voor de tweede keer dit jaar geveld door het coronavirus, wat ertoe leidt dat hij vier van zijn shows moet uitstellen. Op Instagram schrijft de 44-jarige zanger dat "het hem spijt" dat mensen die een kaartje hadden gekocht voor de shows hun plannen nu moeten wijzigen.
,,Dit is een tegenvaller voor iedereen, zowel de band als crew en natuurlijk de fans." De zanger heeft al bekendgemaakt op welk moment de vier afgelaste shows worden ingehaald. Dat doet hij begin mei. ,,Als we weer uitgerust zijn zullen we alles geven wat we hebben in de shows die we geven."
Het is de tweede keer dit jaar dat Mayer positief test op het coronavirus. ,,Het is de vraag die boven ieders hoofd hangt, inclusief het mijne", schrijft hij. ,,Hoe kan het dat ik in twee maanden twee keer positief test?" Begin januari liep de zanger voor het eerst corona op. Toen had hij milde klachten. Dit keer heeft hij meer last. "Ik heb het behoorlijk te pakken."
Twee jaar na de eerste coronapatiënt in Nederland verdwijnen vandaag vrijwel alle restricties. De 1,5 meterplicht wordt geschrapt, sluitingstijden zijn weer vrij, mondkapjes kunnen bijna overal af, de QR-code is alleen nog nodig bij grote evenementen binnen.
Lees het hele artikel hier. (Premium)
Kinderen vanaf 12 jaar mogen, als zij dat willen, ook een boosterprik halen van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Zorgminister Ernst Kuipers heeft dat besloten nu het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) een positief advies hierover heeft gegeven. Eerder had hij al laten weten dat hij dit wilde toestaan zodra het EMA dit zou goedkeuren.
Op dit moment kunnen alleen volwassenen een boosterprik krijgen. De Gezondheidsraad stelde eerder deze maand dat er geen medische redenen zijn om alle pubers een boosterprik aan te bieden. Wel zou maatwerk mogelijk moeten zijn, bijvoorbeeld voor jongeren met een ernstige immuunstoornis.
In grote delen van Europa daalt het aantal nieuwe coronagevallen. Nederland blijft een brandhaard, maar dat komt ook doordat het RIVM eerder deze maand een grote achterstand in één keer wegwerkte. Die inhaalslag telt volgende week niet meer mee in de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC.
Het aantal bevestigde besmettingen is zo hoog dat vrijwel alle regio's op donkerrood staan. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau op de kaart. Maar in 191 regio's daalt het aantal positieve tests.
Friesland had in de afgelopen twee kalenderweken 9017 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Dat betekent dat één op de elf mensen er besmet bleek. Maar dat cijfer is dus vertekend door achterstallige meldingen.
In Friesland ligt het aantal nieuwe coronagevallen 15 procent hoger dan bij de ECDC-kaart van vorige week. Friesland is de enige provincie waar het aantal positieve tests toeneemt. In Zuid-Holland daalde het aantal nieuwe gevallen met ongeveer een kwart en in Zeeland en Noord-Holland met ongeveer 20 procent.
De nieuwe kaart gaat over de afgelopen twee kalenderweken, de periode van maandag 7 tot en met zondag 20 februari.
Vanaf morgen is een negatieve testuitslag enkel nog nodig voor het bezoeken van grote bijeenkomsten binnen, zoals feesten. Testaanbieders weten nu al dat ze locaties zullen gaan sluiten.
Hoewel vanaf vrijdag iedereen - gevaccineerd of niet - zich moet laten testen voor toegang tot zulke locaties gaat het aantal mensen dat zo nu en dan een test laat afnemen flink dalen, zegt Florian de Haan. Zijn bedrijf Testcoronadirect.nl heeft ruim twintig locaties waar wordt getest voor toegang. Na het weekend gaat de helft al dicht, verwacht hij.
,,Dit weekend staan er in het zuiden van het land nog veel afspraken gepland, vanwege carnaval'', legt De Haan uit. ,,Maar boven de rivieren is het niks.'' Hij verwacht dat er per locatie binnenkort nog maar tien of twintig tests per dag nodig zijn. ,,We krijgen iets meer dan 10 euro exclusief btw per test. Daar kun je geen locatie van openhouden.'' De locaties in het oosten van het land en in Brabant zullen als eerste sluiten, in de Randstad kijkt De Haan het nog even aan.
Alegria Health, met zo'n twintig locaties in het noorden en westen van het land, verwacht vooral doordeweeks dicht te gaan. In de weekenden wil eigenaar Margaret Krijnen zoveel mogelijk locaties openhouden, ook in kleinere plaatsen zoals Oosterwolde. "Maar dat zal afhankelijk zijn van de vraag."
Stichting Open Nederland, dat het testen voor het coronatoegangsbewijs organiseert, kan nog niet zeggen hoeveel locaties open zullen blijven - en dus of iedereen binnen een halfuur reizen een locatie zal kunnen blijven bereiken.