Slechts brons Nederland
Een flinke tegenvaller voor Nederland. Zowel Noorwegen (goud) als Polen (zilver) duikt onder de tijd voor Krol, Verbij en Scheperkamp. Geen titelprolongatie, maar slechts brons voor de Nederlandse ploeg.
Italië klopt Duitsland, maar komt niet aan de tijd van Nederland. Het verschil is drie tienden. Nog één rit voor de boeg: Noorwegen tegen Polen.
Mannen in actie!
Dan is het nu de beurt aan Krol, Verbij en Scheperkamp. Met de nummer één en twee van het WK sprint aan boord, mag er wat verwacht worden. De drie leggen de lat met 1.20,81 hoog voor de rest.
Vreugde bij de teamsprintsters na de gouden medaille, al blijft de verwarring rond de selectie van bondscoach Jan Coopmans de gemoederen wel bezighouden. ,,Het was een gedoe, maar we hebben er vandaag een heel lang gesprek over gehad, ook met de andere meiden erbij”, zegt Femke Kok.
,,Hier leren we allemaal van, ook de bondscoach”, valt Jutta Leerdam haar bij. ,,Want dit moet gewoon niet meer zo gebeuren.”
De Noorse vrouwen worden toch in de uitslag opgenomen en mogen dus een bronzen medaille ophalen. Het goud is met duidelijk verschil voor Jutta Leerdam, Femke Kok en Dione Voskamp.
Voor de mannen moeten Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Thomas Krol het doen. Nederland start in de eerste rit, zonder tegenstander. Daarna rijdt Duitsland tegen Italië en Noorwegen tegen Polen.
Goud op teamsprint
Nederland doet wat het aan de stand verplicht is. Polen wordt verslagen, dus het goud op de teamsprint is binnen!
Daarbij moet worden gezegd dat een deelnemersveld van drie teams, waarbij Noorwegen ook nog gediskwalificeerd wordt, wel heel erg karig was.
Dan is het nu de beurt aan Nederland, dat het opneemt tegen Polen. Het is dus meteen een strijd om goud en zilver.
Er doen bij de vrouwen slechts drie teams mee aan de teamsprint, dus zonder diskwalificatie is een medaille gegarandeerd. Bij de Noorse ploeg lukt zelfs dat niet, want door een diskwalificatie komen ze niet in de uitslag voor.
Soap met Femke Kok
Femke Kok staat vandaag tóch aan de start van het WK teamsprint. Schaatsbondscoach Jan Coopmans kwam terug op zijn besluit om de topsprintster niet te selecteren. Kok mag samen met Jutta Leerdam en Dione Voskamp de Nederlandse wereldtitel verdedigen.
Kok vertelde donderdag bij de NOS dat ze niet begreep dat ze niet mee mocht doen. ,,Daar schrok ik wel een beetje van. Ik voel me heel erg gepasseerd. De bondscoach gaf een aantal redenen en was het niet met me eens. Ik ben het hele jaar de snelste en word niet opgesteld”, uitte Kok haar onbegrip.
Coopmans veranderde daarna toch van gedachten. Tot opluchting van Kok, die wel een vervelend gevoel overhield aan de gang van zaken. ,,De manier waarop dit is gegaan, bevalt me niet. Het is ook gemeen tegenover de meiden die nu afvallen.”
Tijd voor de teamsprint
Het individuele toernooi zit er op voor vandaag, maar dat betekent niet dat de mensen naar huis kunnen. De teamsprint voor vrouwen én mannen staat ons namelijk nog te wachten.
Roest: 'Dit kwam niet in de buurt van goede race'
Patrick Roest is allesbehalve tevreden over zijn optreden op de 5 kilometer. ,,Ik wilde hier een goede 5 kilometer rijden, maar dit kwam er niet eens bij in de buurt”, zegt hij tegen de NOS. ,,Dit viel echt tegen, daar baal ik van. Maar als ik morgen een goede 1500 meter rijd, dan sta ik er opeens weer heel goed voor. Ik ga er alles aan doen.”
Winst Van der Poel, Roest leidt
De zege op de 5 kilometer gaat naar Nils van der Poel. Het verschil tussen de Zweed en Patrick Roest is 3,5 seconde. In het klassement na de eerste dag heeft de Nederlander nog een kleine voorsprong van 1,61 seconden op de 1500 meter. Dat belooft morgen een spannend duel te worden!
Cepuran (vierde in 6.22,47) en Dawson (tiende in 6.26,15) kunnen geen potten breken. De strijd om de wereldtitel lijkt echt tussen Patrick Roest en Nils van der Poel te gaan.
Patrick Roest staat in het klassement na twee afstanden bovenaan. Het verschil met Nils van der Poel is 1,61 seconden.
Nog wel twee ritten te gaan: de Amerikanen Cepuran en Dawson rijden tegen elkaar, waarna Bloemen en Swings de 5 kilometer afsluiten.
Nils van der Poel finisht in 6.12,45. Hij is daarmee 3,5 seconde sneller dan Roest.
Wel goed nieuws voor Sven Kramer. Zijn baanrecord van 6.09,74 uit 2009 komt niet in gevaar.
Van der Poel zit nu onder de tijd van Roest, maar hoeveel seconden kan hij van zijn achterstand in het klassement afknabbelen?
Met nog vier ronden te gaan een versnelling van Van der Poel, die nu nog maar 9 honderdsten langzamer is dan Roest.
Halverwege de 5 kilometer is Van der Poel ruim een seconde langzamer dan Roest. Al weten we dat de Zweed doorgaans weinig verval kent in het tweede deel van zijn race.
De laatste drie rondjes voor Roest zijn een worsteling. Met 6.15,99 zet hij wel een degelijke tijd neer, al kan een goede Van der Poel daar nog wel flink onder duiken. De Zweed mag het nu laten zien, want hij komt de baan op voor zijn rit tegen Ghiotto.
Marcel Bosker komt tot 6.24,07 en staat daarmee voorlopig derde.
Nog drie rondjes te gaan. De rondetijden van Roest lopen wel licht op, richting de 30 seconden. Hij zit wel vijf tellen onder de tijd van Malfatti.
Roest is bezig aan een stabiele race en heeft Bosker al op flinke achterstand gezet. Met nog zes rondjes te gaan zit hij ruim 3,5 seconde onder de tijd van Malfatti.
Sander Eitrem noteert 6.24,72 en is daarmee twee seconden langzamer dan Malfatti. Dan is het nu de beurt aan Patrick Roest, die de lat hoog moet gaan leggen voor Nils van der Poel. Roest neemt het op tegen Marcel Bosker, die pas is hersteld van corona en niet in topvorm verkeert.
Het tweede deel van de 5000 meter is begonnen, dit zijn de ritten die we nog voor de boeg hebben:
6. Eitrem (Noo) - Giovannini (Ita)
7. Marcel Bosker - Patrick Roest
8. Van der Poel (Zwe) - Ghiotto (Ita)
9. Cepuran (VS) - Dawson (VS)
10. Bloemen (Can) - Swings (Bel)Chris Huizinga zakt weg naar de zevende plaats. Toch blijft het een bijzondere dag voor de 24-jarige Groninger, die pas vanmorgen hoorde dat hij de met corona besmette Beau Snellink mocht vervangen.
In de laatste rit voor de dweil noteert Michele Malfatti de snelste tijd. De Italiaan komt tot 6.22,67. De leiding in het klassement blijft voor Kongshaug. Maar het echte vuurwerk krijgen we zo na de dweil!
Tot groot enthousiasme van het Noorse publiek komt Peder Kongshaug tot 6.24,74. Daarmee staat de Noorse schaatser na drie ritten bovenaan in de rituitslag én in het klassement. Helaas voor hem komen er nog zeven ritten aan.
Dmitry Morozov ging na de 500 meter aan de leiding, maar zoals verwacht maakt hij na de 3 kilometer een vrije val. De Kazach worstelt zich naar 6.49,81 en is daarmee meer dan twintig seconden langzamer dan Huizinga, die nog steeds tweede staat.
Eindelijk verschijnt de tijd van Huizinga op het bord. De Nederlander kwam tot 6.28,86. Ulekleiv was twee tienden sneller en noteert daarmee een persoonlijk record.
Huizinga wordt in de laatste meters geklopt door Ulekleiv. Geen idee in welke tijd, want de waarneming in het stadion is uitgevallen!
Loting
Zo ziet het rittenschema eruit. Chris Huizinga bijt direct het spits af. In rit zeven volgt een Nederlands onderonsje tussen Marcel Bosker en Patrick Roest. Dat is pas na de dweilpauze, die volgt na rit 5.
1. Ulekleiv (Noo) - Chris Huizinga (Ned)
2. Obayashi (Jap) - Morozov (Kaz)
3. Lehman (VS) - Kongshaug (Noo)
4. Belchos (Can) - Tsuchiya,Jap
5. Williamson (Jap) - Malfatti (Ita)
6. Eitrem (Noo) - Giovannini (Ita)
7. Marcel Bosker - Patrick Roest
8. Van der Poel (Zwe) - Ghiotto (Ita)
9. Cepuran (VS) - Dawson (VS)
10. Bloemen (Can) - Swings (Bel)Start 5000 meter mannen
Tijd voor de laatste individuele afstand van vandaag, de 5 kilometer voor mannen. Later vandaag nog wel de teamsprint, waar direct voor de medailles wordt gestreden.
Schouten had nog wat sneller gewild
Irene Schouten blijft ondanks haar uitmuntende 3000 meter heel kritisch op zichzelf. ,,Er zat een mindere ronde bij, maar mijn tweede deel was gelukkig beter dan het eerste”, zegt ze tegen de NOS. ,,Ik ben wel superblij met het baanrecord hoor, maar ik had nog ietjse harder gewild. Al kreeg ik vanaf de 500 meter pas het gevoel dat ik voor de titel zou kunnen gaan. Als Takagi daar een gat van 2 seconden had geslagen, was het lastig geworden.”
Schouten wint 3 kilometer, tweede in klassement
Ook de laatste twee schaatssters komen niet meer aan de tijd Schouten, al noteert Wiklund gesteund door het Noorse publiek nog wel een knappe 4.01,16, waarmee ze derde wordt.
De overwinning op de 3000 meter gaat dus in een baanrecord naar Irene Schouten (3.58,00), die in het klassement 0,43 seconden achter de Japanse leidster Miho Takagi staat.
Antoinette de Jong ligt als nummer drie ook nog op podiumkoers. Merel Conijn staat zevende.
Martina Sáblíková nestelt zich met 4.01,50 op de derde plaats bij de 3 kilometer. Door een matige 500 meter speelt ze echter geen rol in het klassement.
Nog 2 ritten te gaan: Sábliková tegen Blondin en Lollobrigida tegen Wiklund. Het lijkt uitgesloten dat zijn nog aan de tijd van Schouten komen.
Antoinette de Jong had het wat lastig in de slotrondjes, maar houdt de schade goed binnen de perken. Met 4.00,90 zit ze maar een kleine drie seconden achter Irene Schouten, die zojuist uithaalde met een baanrecord van 3.58,00. De Jong staat daarmee voorlopig tweede in de rituitslag en derde in het klassement.
Een geweldig optreden van Irene Schouten. Ze rijdt met 3.58,00 het stokoude baanrecord van Gunda Niemann uit 2001 (4.00,26) uit de boeken! Miho Takagi houdt net voldoende over om Schouten achter zich te houden in het klassement, maar de uitgangspositie van de Nederlandse voor de slotdag is uitstekend.
Halverwege de race neemt Schouten afstand van Takagi. Beide schaatssters zitten onder de tijd van Conijn.
Een uitstekende 3000 meter van Merel Conijn! De twintigjarige geboren Amsterdamse is met 4.03,00 ruim vijf seconden sneller dan Maltais. Ze klimt daarmee voorlopig naar de tweede plaats in het klassement, achter Sato.
Dan nu dé rit van deze 3000 meter: Irene Schouten tegen Miho Takagi, de wereldkampioene van 2018.
Met WK-debutante Merel Conijn komt daar de eerste Nederlandse de baan in. De 4.08,23 van de Canadese Valerie Maltais is nog altijd de te kloppen tijd. De leiding na twee afstanden is voor de Japanse Ayano Sato.
Dit is de volledige loting, met de Nederlandse schaatssters in de ritten 5, 6 en 7.
1. Kursova (Tsj) - Kent (Can)
2. Behlau (Dui) - Sato (Jap)
3. Haugen (Noo) - Maltais,Can
4. Kilburg (VS) - Pechstein (Dui)
5. Morozova (Kaz) - Merel Conijn
6. Irene Schouten - M. Takagi (Jap)
7. Antoinette de Jong - N. Takagi (Jap)
8. Sábliková (Tsj) - Blondin (Can)
9. Lollobrigida (Ita) - Wiklund (Noo)Start 3000 meter
De vrouwen hebben even uit mogen puffen na hun 500 meter, maar de korte pauze is al voorbij. Na drie ritten op de 3000 meter noteert de Canadese Valerie Maltais met 4.08,23 de snelste tijd.
Patrick Roest: 'Ik moet aan de bak'
Patrick Roest is niet tevreden met zijn optreden op de 500 meter. ,,Het starten lukt wel, maar de power van het doorversnellen zit er dan gewoon niet in. Dat moet gewoon beter", zegt de titelverdediger bij de NOS. ,,Ik was een kleine seconde sneller dan Van der Poel en dat is eigenlijk niet genoeg, dus ik moet flink aan de bak.”
Winst Morozov, Roest vierde
In de laatste rit blijven Bart Swings (37,09) en Emery Lehman (37,10) ook ver verwijderd van de toptijden.
Dmitry Morozov uit Kazachstan wint de 500 meter met overmacht, maar het gaat vooral om Patrick Roest (vierde) en Nils van der Poel (veertiende). Zeker de Zweedse stayer was sneller dan de meeste mensen hadden verwacht en kan het titelverdediger Roest dus serieus lastig gaan maken.
Marcel Bosker en Chris Huizinga noteren de respectievelijk dertiende en vijftiende tijd.
Marcel Bosker komt niet verder dan 37,21 en is daar niet tevreden mee. De Nederlander valt daarmee buiten de top 10.
Drievoudig wereldkampioen Roest snelt naar 36,44 en noteert daarmee de voorlopig vierde tijd. En belangrijker: het verschil met Van der Poel is 9 tienden. Al kan de Zweed natuurlijk ongenadig hard uithalen op de lange afstanden.
Dan is het nu de beurt aan Patrick Roest! Hij gaat het opnemen tegen Kristian Ulekleiv uit Noorwegen. Beide schaatsers staan niet helemaal stil en daarom moet de start opnieuw.
Wat kan Nils van der Poel laten zien op het WK allround? De olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer noteert in ieder geval een persoonlijk record op de 500 meter. Met 37,33 staat hij voorlopig zevende, en lijkt hij serieus mee te gaan doen om de wereldtitel.
Een uitstekend rit van de Kazach Dmitry Morozov. Hij noteert met 36,12 een persoonlijk record.
Het is voor ons vooral uitkijken naar Patrick Roest (rit 8) en Marcel Bosker (rit 9).
Chris Huizinga, die op het laatste moment op de startlijst werd gezet als vervanger van de met corona besmette Beau Snellink, noteert in de eerste rit een tijd van 37,05. Ted-Jan Bloemen, bepaald geen liefhebber van de 500 meter, is met 36,78 beduidend sneller.
Start 500 meter mannen!
We houden de vaart in dit WK, want ook de mannen zijn begonnen aan hun 500 meter.
Een dik persoonlijk record voor Schouten: 39,24. Daarmee eindigt de drievoudig olympisch kampioene als zevende bij de 500 meter en houdt ze de schade prima binnen de perken. Antoinette de Jong wordt vijfde, in 38,81.
De 500 meter wordt zoals verwacht gewonnen door de Japanse Miho Takagi. Later vandaag staat voor de vrouwen nog de 3 kilometer op het programma.
Miho Takagi, die geldt als favoriete voor de wereldtitel, duikt met 38,31 ruim onder de tijd van landgenote Ayano Sato. Een aardige tijd van de Japanse, maar aan haar gezicht te zien had ze verwacht een grotere kloof te slaan.
Dan nu de laatste rit: Irene Schouten tegen Antoinette de Jong!
Sablikova, die als stayer de schade moet zien te beperken, blijft met 40,60 ruim boven de veertig seconden. Haar Noorse tegenstandster Ragne Wiklund doet het beter en noteert met 39,59 een persoonlijk record.
Conijn wordt verslagen door Lollobrigida. Met 39,65 en 39,68 rijden ze de respectievelijk zesde en zevende tijd. Beide schaatssters ogen niet tevreden.
Tijd voor de eerste Nederlandse deelnemer. Merel Conijn komt de baan op voor haar race tegen de Italiaanse Lollobrigida.
Ayano Sato uit Japan duikt in een persoonlijk record onder de tijd van Morozova. Met 38,49 is ze een tiende sneller.
Start 500 meter
De 500 meter voor vrouwen is begonnen. Na twee ritten noteert Nadezhda Morozova uit Kazachstan met 38,59 de snelste tijd.
Schouten: 'Mensen vroegen, waarom ga je er heen?'
Ze vindt zichzelf geen grote favoriete voor de wereldtitel allround, al is Irene Schouten de enige deelneemster die in Peking drie keer olympisch goud haalde. In Hamar is de grote vraag: hoelang blijft de adrenaline werken, die inmiddels al vijf weken in haar lijf zit? Lees hier meer.