We sluiten dit liveblog af, omdat het voor onze redactie te traag is geworden.
Je kunt ons nieuwste liveblog over de oorlog in Oekraïne via deze link volgen.
Bij de Russische ambassade in de Ierse hoofdstad Dublin is vanmiddag een vrachtwagen door de toegangspoort gereden. Hierbij is een man aangehouden. Niemand raakte gewond.
De politie is een onderzoek naar het incident, meldt de Ierse omroep RTÉ.
Tijdens een Russische aanval in de Oekraïense stad Charkov is een kernlaboratorium vernietigd. Volgens het internationaal atoomenergieagentschap IAEA is er geen radioactieve straling gemeten. In de onderzoeksinstelling, deels gebouwd met Amerikaanse steun, werd een kleine voorraad nucleair materiaal bewaard.
Volgens het Russische ministerie van Defensie hadden Oekraïense troepen de nucleaire faciliteit voorzien van explosieven. Door de reactor op te blazen kunnen ze het Russische leger ervan beschuldigen de reactor te hebben aangevallen met raketten, aldus Russische staatsmedia.
Het IAEA riep opnieuw op tot onderhandelingen met Kiev en Moskou over veiligheidsgaranties voor de vele kerncentrales en nucleaire onderzoeksinstallaties in het door Rusland aangevallen land. Bijna elke dag is er wel een incident, waarschuwde de nucleaire waakhond.
Tot nog toe namen Russische troepen de voormalige, in 1986 deels ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl in, gevolgd door de nog werkende kerncentrale in Zaporizja. Bij de aanval op Zaporizja, de grootste atoomcentrale van Europa, ontstond een brand in een bijgebouw van de centrale. Rusland beweert dat Oekraïense 'saboteurs' de brand tijdens gevechten hebben veroorzaakt. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak over een gerichte beschieting van de reactorblokken door Russische tanks.
Rusland heeft de eerste boetes opgelegd voor vermeend nepnieuws over het leger, op basis van een wet die het parlement in Moskou vorige week aannam. Die voorziet in boetes en celstraffen tot vijftien jaar, reden voor tal van westerse media om hun verslaggevers uit het land terug te halen.
Een 26-jarige man uit de stad Pljos kreeg een boete van 30.000 roebel (200 euro) omdat hij minachtende teksten over het leger had geschreven, oordeelde een rechtbank ten noordoosten van Moskou. Het Russische nieuwsmedium Meduza gaf een overzicht van een aantal andere veroordelingen. Zo kreeg een man uit de stad Kostroma een boete van omgerekend 200 euro omdat hij een poster bij zich had waarop stond dat de Russische invasie in Oekraïne een 'speciale operatie is voor de belastingen'.
De Russische regering noemt de actie in het buurland een 'speciale militaire operatie' en verbiedt media die aan te duiden als invasie of oorlog. Demonstraties in Moskou tegen de oorlog zijn ook verboden. De autoriteiten hebben duizenden arrestaties verricht.
De Russische en Oekraïense legers vechten in het zuiden van Oekraïne om de controle over de luchthaven van Mykolajiv, zo'n 70 kilometer ten noordwesten van de havenstad Kherson. De Russen claimden de luchthaven maandagochtend, maar enkele uren later zei de regionale gouverneur dat het Oekraïense leger het gebied had heroverd.
Gouverneur Vitali Kim meldt dat het vliegveld wordt aangevallen door onder meer Russische tanks. Eerder zei hij in een videoboodschap dat de Russische militairen 'waren weggejaagd'. De luchthaven ligt in het noorden van Mykolajiv, een havenstad met bijna een half miljoen inwoners. Russische militairen vielen de stad vorige week vrijdag binnen.
Oekraïense en Russische delegaties zijn begonnen met een nieuwe gespreksronde in Belarus. Ze treffen elkaar voor de derde keer voor overleg in een poging het conflict tussen beide landen te beëindigen. De twee partijen spraken elkaar vorige week maandag en donderdag ook al, maar die gesprekken leverden geen doorbraak op.
De regering in Kiev heeft als doel een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van de Russische troepen.
Het Kremlin stelt dat het zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, zoals Rusland de invasie noemt, 'in een oogwenk' zal stopzetten mits het land aan bepaalde voorwaarden voldoet. Moskou eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt, de neutrale status van het land in de grondwet verankert en de Krim als Russisch grondgebied erkent. Ook moet Oekraïne de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten erkennen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds de Russische invasie zeven aanvallen op Oekraïense zorgfaciliteiten bevestigd. De organisatie liet woensdag weten berichten over aanvallen op ziekenhuizen en andere zorgfaciliteiten in Oekraïne te onderzoeken.
In totaal waren er negen geverifieerde incidenten, waarvan er zeven het stempel 'bevestigd' kregen, en twee 'mogelijk'.
Meer dan 400 burgers in Oekraïne zijn omgekomen sinds de start van de invasie. De VN liet vandaag weten dat er 406 bevestigde burgerdoden te betreuren zijn, waaronder 27 kinderen. Het daadwerkelijke aantal is waarschijnlijk nog veel hoger volgens de VN.
De Oekraïense delegatie is inmiddels gearriveerd voor het overleg met Rusland. Dat meldt onder meer nieuwsorganisatie Nexta. De bespreking zou om 15.00 uur moeten beginnen.
Tijdens het overleg zal ook gesproken worden over hoe humanitaire corridors voor burgers gerealiseerd kunnen worden. Dat zei de gouverneur van de Oekraïense Donetsk-regio maandag in een televisietoespraak. Hij gaf ook aan dat Oekraïne niet akkoord kan gaan met evacuatievoorstellen die Rusland tot dusver heeft geboden.
Charkov, de tweede stad van Oekraïne, meldt maandag dat in de stad sinds het begin van de Russische inval 133 burgers zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zijn ook vijf kinderen. Naast burgers zijn in Charkov ook 76 Oekraïense soldaten gedood bij de gevechten in en rond de stad, aldus de lokale autoriteiten.
Rusland stelt dat zijn leger in Oekraïne zich enkel richt op militaire doelen, maar vanuit Oekraïne komen veel meldingen - en beelden - van aanvallen op onder meer woonwijken.
De Amerikaanse president Joe Biden houdt vandaag een videoconferentie met de leiders van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om de ontwikkelingen in Oekraïne te bespreken. Het overleg met president Emmanuel Macron, bonskanselier Olaf Scholz en premier Boris Johnson vindt plaats om 16.30 uur.
Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari zijn ruim 1,73 miljoen mensen dat land ontvlucht, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat zijn er zo'n 200.000 meer in een etmaal.
Het leeuwendeel vluchtte naar Polen. Daar zijn inmiddels meer dan 1 miljoen mensen gearriveerd uit het buurland. Ook buurlanden als Hongarije, Roemenië, Slowakije en Moldavië hebben veel vluchtelingen ontvangen.
Volgens de vluchtelingenorganisatie zijn ruim 183.000 mensen doorgereisd naar andere landen in Europa. Zo zijn er in Duitsland zeker 50.000 gearriveerd, maar omdat er geen controles zijn langs EU-grenzen kunnen dat er veel meer zijn. Het gaat niet alleen om Oekraïners, maar ook mensen uit Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Marokko, de VS en andere landen.
De UNHCR spreekt over de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Kruis waarschuwt voor groeiende humanitaire nood en massale ontheemding in Oekraïne. De organisatie verwacht dat ook buiten Oekraïne de hulpbehoefte veel groter wordt.
Het Internationaal Gerechtshof zal 'zo snel mogelijk' uitspraak doen over de zaak die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen. Dat heeft toprechter Joan Donoghue maandag gezegd. Een exacte datum is nog niet bekend.
Oekraïne kwam maandag aan het woord. Rusland kreeg de kans om daar dinsdag op te reageren, maar het land doet niet mee aan de hoorzittingen. Daarom gaat de geplande zittingsdag dinsdag niet door.
Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van genocide op Russischtalige, pro-Russische inwoners van de afvallige regio's Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne. Moskou besloot eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's te erkennen en viel daarna Oekraïne binnen. Rusland beweert dat de inval ('speciale militaire operatie') gerechtvaardigd was om de inwoners te beschermen.
Oekraïne wil dat de VN-rechters vaststellen dat Rusland 'geen enkele wettelijke basis had om actie in en tegen Oekraïne te ondernemen om genocide te voorkomen en te bestraffen', omdat van genocide helemaal geen sprake was.
Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Het is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. De rechters buigen zich in deze zaak alleen over de aanloop naar de Russische invasie, niet naar de invasie en de oorlog zelf. De aanklager van het Internationaal Strafhof, ook in Den Haag, onderzoekt wel of tijdens de invasie oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd.
De Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Sergej Lavrov en Dmitro Koeleba, reizen donderdag naar het zuiden van Turkije om te praten over de situatie in Oekraïne. Dat meldde hun Turkse collega Mevlut Cavusoglu, waarna Moskou de afspraak bevestigd heeft in Russische media.
Koeleba zei dit weekend open te staan voor gesprekken met Lavrov, zolang die 'betekenisvol' zijn. Cavusoglu neemt de rol van bemiddelaar op zich. Maandagmiddag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne in Belarus. De verwachtingen zijn niet hooggespannen.
NAVO-lidstaat Turkije had eerder bemiddeling in het conflict aangeboden en sprak de hoop uit dat op een eerder geplande conferentie in de Zuid-Turkse kustplaats Antalya stappen kunnen worden gezet. Ankara onderhoudt goede relaties met beide landen.
Nederland steunt een eventueel verzoek van Finland om lid te worden van de NAVO. ,,We staan er er zeer voor open", zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een bezoek aan Finland.
Door de Russische invasie in Oekraïne is de houding in Finland omgeslagen. De Finnen wilden nooit lid worden van het bondgenootschap, maar na de invasie is een meerderheid voor toetreding, bleek uit een peiling onlangs.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat Finland gaat doen, verklaarde de Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie met Hoekstra. Finland werkt al jaren nauw samen met de NAVO.
De oorlog heeft voor een historische wending in de Finse relatie met Rusland gezorgd. Helsinki heeft na de Russische invasie de zijde van Kiev gekozen en geweren, munitie en antitankwapens aan Oekraïne geleverd. Ook werden Rusland sancties opgelegd.
De actie van de Russische turner Ivan Koeliak zondag bij de wereldbeker in Doha krijgt een staartje. Koeliak had met witte tape de letter ‘Z’ geplakt op de voorkant van zijn wedstrijdtenue. De letter Z is op heel wat Russische tanks en legervoertuigen te zien die worden ingezet voor de inval in Oekraïne.
Rusland heeft Nederland en tientallen andere landen als 'onvriendelijk' bestempeld, melden Russische persbureaus. Deals met bedrijven en individuen uit deze landen moeten voortaan worden goedgekeurd door een speciale commissie van de Russische regering.
Op de lijst staan onder meer alle EU-landen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië en Japan. Het zijn landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens Moskou gaat het om 'onvriendelijke' acties tegen de Russische overheid, bedrijven en burgers.
De lijst volgt op een presidentieel decreet van 5 maart. Dat decreet staat de Russische regering, bedrijven en burgers tijdelijk toe om schulden bij buitenlandse eisers uit 'onvriendelijke landen' in roebels af te lossen. Voor het overmaken van het geld moet een speciale bankrekening bij een Russische bank worden geopend. De regeling wordt alleen toegepast bij betalingen vanaf 10 miljoen roebels (ruim 66.000 euro) per maand.
Terwijl de oorlog in Oekraïne voortdendert, traden zondag twee Oekraïense soldaten met elkaar in het huwelijk. In tenue, bij een controlepost nabij Kiev. Het koppel was al twintig jaar samen, maar besloot na de Russische inval te trouwen.
De landelijke inzamelingsactie voor Giro555 is in volle gang. Verslaggever Jelle Akerboom is bij het Actiecentrum in Hilversum:
De nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne in Belarus begint maandagmiddag rond 15.00 uur (Nederlandse tijd), meldt een onderhandelaar van de Oekraïense delegatie. Het Belarussische staatspersbureau Belta meldde eerder nog een aanvangstijd van 13.00 uur, maar het wordt volgens Oekraïne later.
Het door de Russische staat gefinancierde medium Sputnik liet maandagochtend al weten dat een Russische delegatie onderweg was naar Belarus voor nieuwe gesprekken met Oekraïne. Inmiddels is de delegatie daar ook aangekomen. Volgens het Russische staatspersbureau RIA vindt de nieuwe ronde plaats in de stad Brest. Of de Oekraïners daar al zijn gearriveerd is nog niet bekend.
De Russische delegatie en de delegatie uit Oekraïne treffen elkaar voor de derde keer voor overleg in een poging het conflict te beëindigen. De twee eerdere rondes leverden geen doorbraak op.
De burgemeester van de Oekraïense plaats Hostomel is gedood door Russische troepen. De lokale autoriteiten melden dat bestuurder Joeri Prilipko samen met twee anderen werd doodgeschoten toen hij voedsel en medicijnen uitdeelde.
Het Russische leger heeft nog niet gereageerd op de informatie uit Oekraïne, die niet onafhankelijk kan worden geverifieerd. Volgens de lokale autoriteiten stierf de burgemeester 'voor zijn mensen'. Zij omschrijven Prilipko als 'een held'.
Hostomel ligt ten noordwesten van de hoofdstad Kiev en heeft een strategisch belangrijk vliegveld. Op deze plek vonden in de eerste dagen van de Russische invasie zware gevechten plaats tussen de Russische en Oekraïense strijdkrachten.
De humanitaire corridors die om 8.00 uur Nederlandse tijd open zouden moeten zijn gegaan, zijn nog steeds gesloten. Het Russische ministerie van Defensie had zelf aangekondigd een staakt-het-vuren aan te houden in Charkov, Kiev, Soemy en Marioepol, maar in alle vier de steden wordt nog geschoten.
Ruim drie uur nadat de corridors open zouden gaan zijn de wapens nog niet neergelegd, zei de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Volgens haar moeten bijna 300.000 inwoners uit de stad Marioepol worden geëvacueerd. Beide kanten zijn in onderhandeling over de evacuatieroutes en een tijdelijke wapenstilstand. De Verenigde Naties zijn daarbij betrokken, aldus Veresjtsjoek.
Rusland is voorstander van het voorstel van Rafael Grossi, topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), om met alle betrokken partijen te praten over de veiligheid van de nucleaire installaties in Oekraïne.
,,Rusland steunt het idee van Grossi voor een ontmoeting met de drie partijen en wij verwachten dat Oekraïne ook mee zal werken", zei de gezant van Moskou in het IAEA, Michail Oeljanov, maandag tegen verslaggevers. Grossi liet vrijdag al weten dat Rusland en Oekraïne zijn aanbod om met het agentschap in gesprek te gaan in overweging namen.
De gezant zei echter dat de Russen niet willen dat het gesprek bij Tsjernobyl plaatsvindt. Vorige week is de in 1986 ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, zo'n 100 kilometer ten noorden van Kiev, onder Russische controle gekomen. ,,Ik denk niet dat Tsjernobyl de beste locatie is voor zo'n bijeenkomst. De wereld heeft veel hoofdsteden", aldus Oeljanov.
Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat gratis per trein arriveert in Berlijn neemt elke dag toe. Op verzoek van burgemeester Francisca Giffey regelt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken sinds zondag vervoer naar andere deelstaten. Bij het Centraal Station van de Duitse hoofdstad staan bussen klaar met bestemmingen in alle deelstaten, behalve Beieren en Hamburg. Veel vluchtelingen zijn daar al zelfstandig aangekomen, blijkt.
Volgens informatie van de nieuwszender RBB24 stonden er zondag in totaal elf bussen te wachten aan de noordkant van het station. Ze zouden naar verschillende Duitse steden zijn vertrokken maar buschauffeurs verklaarden tegenover de publieke omroep van de deelstaten Berlijn en Brandenburg dat de bussen leeg waren gebleven. ,,Vluchtelingen die hier aankomen, willen niet ergens anders heen’’, zei de chauffeur van een bus met bestemming Frankfurt (Hessen).
Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken wilde zondag geen commentaar geven.
Meer dan 26.000 woningeigenaren wereldwijd hebben via woningverhuurplatform Airbnb een plek geboden aan Oekraïense vluchtelingen. Dat aantal is inclusief ruim 11.000 nieuwe verhuurders die zich de afgelopen week om die reden hebben aangemeld. Dat heeft topman en medeoprichter Brian Chesky maandag gezegd op Twitter. Airbnb kon niet direct zeggen hoeveel plekken er door Nederlanders zijn aangeboden.
In Duitsland zijn inmiddels meer dan 50.000 vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen. Maar aangezien er in de Europese Unie geen grenscontroles zijn kan het aantal veel hoger zijn, aldus een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.
De teller stond zondag op ruim 37.000. Veel van hen zijn doorgereisd uit Polen, dat een grens met Oekraïne deelt. Ook buurlanden als Hongarije, Roemenië, Slowakije en Moldavië hebben veel vluchtelingen ontvangen.
Het Japanse Fast Retailing, het grootste detailhandelsconcern van Azië en eigenaar van kledingketen Uniqlo, blijft in Rusland actief ondanks de internationale druk om het land te isoleren vanwege de invasie van Oekraïne. Veel andere grote bedrijven keren Rusland juist de rug toe vanwege de oorlog.
,,Kleding is een levensbehoefte. Het volk van Rusland heeft hetzelfde recht om te leven als wij dat doen", zei topman Tadashi Yanai van het Japanse concern. Hoewel hij tegen de oorlog is en er bij elk land op aandringt zich ertegen te verzetten, blijven alle vijftig Uniqlo-winkels in Rusland open.
Zoals op elke eerste maandag van de maand loeien vandaag om 12.00 uur in het hele land de sirenes van het luchtalarm. Vanwege de oorlog in Oekraïne waarschuwen de veiligheidsregio’s nog maar even via social media dat het om een test gaat en dat mensen niet moeten schrikken.
Een Russische delegatie is onderweg naar Belarus voor nieuwe onderhandelingen met Oekraïne, meldt het door de Russische staat gefinancierde medium Sputnik.
Naar verwachting treffen de Russische delegatie en een delegatie uit Oekraïne elkaar later op de dag voor de derde keer voor overleg in een poging om het conflict te beëindigen. De twee eerdere rondes leverden geen concrete doorbraak op.
Het is nog onduidelijk op welk tijdstip de twee partijen elkaar treffen. Voor zover bekend is de Oekraïense delegatie nog niet richting Belarus vertrokken.
Twee Nederlanders brengen naar eigen zeggen een lading van 187 drones naar Oekraïne, waarmee burgers in het land oorlogshandelingen vanuit de lucht kunnen filmen. Het doel is dat 'de waarheid niet sneuvelt', zeggen de mensen achter het initiatief Eyes on Ukraine. ,,Als mensen ter plekke met drones kunnen filmen, kijken we allemaal mee. Dan wordt het veel moeilijker om aanvallen op burgerdoelen of gebruik van clustermunitie te ontkennen."
Het filmen van oorlogshandelingen met drones is veel veiliger dan met een telefoon. ,,Met een telefoon moet je dicht in de buurt zijn, dus kun je gezien en beschoten worden", legt Eyes on Ukraine uit. ,,Een drone bestuur je op afstand en eventueel verborgen."
De lichtgewichtdrones kosten ongeveer 450 euro per stuk. Ze worden gefinancierd uit donaties. De vrijwilligers en een sponsorbedrijf dragen de kosten voor het transport. Volgens de initiatiefnemers kunnen de apparaten tot een meter of 80 hoog scherpe beelden maken. Dat maakt het voor de Russische troepen niet makkelijk om ze uit te lucht te schieten. Als ze toch onder vuur worden genomen 'scheelt dat weer kogels voor andere doelen', aldus de organisatie.
Eyes on Ukraine benadrukt dat de drones alleen geschikt zijn om beelden te maken. Ze zijn dus niet als wapen te gebruiken.
De Europese gasprijs steeg maandag met meer dan 70 procent naar een nieuw record door de oorlog in Oekraïne en de vrees voor verstoringen van de Russische gasleveringen aan Europa. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op meer dan 335 euro per megawattuur.
Op de route die het Russische leger zondag openstelde voor burgers van Marioepol om de belegerde stad te ontvluchten lagen mijnen. Medewerkers van het Rode Kruis die probeerden de zuidelijke havenstad te verlaten ontdekten dat al snel, zegt Dominik Stillhart, directeur operaties van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) tegen de BBC.
De geplande evacuatie kwam zondag mede vanwege doorgaande beschietingen al snel tot stilstand, net als een dag eerder. Beide kanten hadden volgens Stillhart 'dagenlang' gesproken over de vluchtroutes, maar over de details van een staakt-het-vuren was geen overeenstemming bereikt. Een principeakkoord daarover werd gelijk geschonden.
,,Daarom is het voor ons zo belangrijk dat de twee partijen een precieze overeenkomst hebben voordat wij in staat zijn die op de grond te faciliteren", aldus de ICRC-directeur.
Rusland komt niet opdagen bij de zaak die Oekraïne heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. De Russische ambassadeur in Nederland heeft dat doorgegeven, liet het ICJ maandag bij het begin van de zaak weten. De reden is niet bekendgemaakt.
De zaak gaat over de aanloop naar de Russische invasie in Oekraïne. Rusland beschuldigde Oekraïne toen van een genocide op Russischtalige en pro-Russische inwoners van de afvallige regio's Donetsk en Loehansk. Moskou besloot eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's te erkennen en viel daarna Oekraïne binnen. Volgens Rusland was de inval ('speciale militaire operatie') gerechtvaardigd om de inwoners te beschermen.
Oekraïne zegt dat er helemaal geen genocide was en wil dat de VN-rechters vaststellen dat Rusland daarom 'geen enkele wettelijke basis had om actie in en tegen Oekraïne te ondernemen om genocide te voorkomen en te bestraffen'.
Oekraïne is in onderhandeling met Rusland over humanitaire corridors waarlangs burgers uit een aantal steden kunnen vluchten, maar heeft daar weinig vertrouwen in omdat Russische troepen hun aanvallen niet hebben gestaakt.
Rusland had vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren aangekondigd bij de steden Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol om burgers de kans te geven de Oekraïense steden te verlaten. Er worden volgens het Russische ministerie van Defensie zes corridors ingericht, die echter in de richting van Rusland en Belarus leiden. De Oekraïense autoriteiten stellen dat iedereen zelf mag besluiten waar hij of zij heengaat en adviseren mensen zich niet door Rusland te laten evacueren.
Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski had het Russische standpunt over de corridors daarvoor 'compleet immoreel' genoemd. Oekraïners moeten volgens hem het recht hebben naar hun eigen grondgebied te gaan als ze steden verlaten.
Bedrijven en organisaties trekken zich massaal terug uit Rusland. En dat heeft een grote impact op de Russische samenleving. We praten met de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting, die in Moskou woont.
Heftige beelden uit Oekraïne. Een raket slaat in vlak naast een Oekraïense burgermilitant die op dat moment aan het filmen is.
De vriendschap tussen China en Rusland is 'ijzersterk' en de samenwerking biedt beide landen voordeel en veel mogelijkheden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat tijdens een persconferentie waar hij aankondigde dat het Chinese Rode Kruis humanitaire hulp naar Oekraïne gaat sturen.
De minister herhaalde zijn oproep dat Moskou en Kiev hun onderhandelingen over het staken van de vijandelijkheden zo snel mogelijk moeten voortzetten. Die staan voor later op de dag gepland, maar daarover is nog veel onduidelijk. Beijing is bereid om samen met de internationale gemeenschap te bemiddelen, aldus de bewindsman.
Vorige maand kwamen de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een partnerschap 'zonder grenzen' overeen. Beijing heeft de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld, maar ook geen steun uitgesproken.
Het Oekraïense ministerie van Defensie deelt op Facebook dat het Russische leger zich niet aan het afgesproken staakt-het-vuren houdt voor de humanitaire corridors in grote Oekraïense steden. Persbureau AP bevestigt dat er inderdaad nog geschoten wordt in een buitenwijk van Kiev.
Het Russische staatspersbureau Interfax deelde eerder nog vanaf 8 uur in de steden Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol tijdelijk de wapens neer te leggen voor evacuaties. Gisteren faalde nog een tweede poging voor zo'n humanitaire corridor in Marioepol. Ook toen werd het staakt-het-vuren geschonden.
De handel tussen China en Rusland is in de eerste weken van dit jaar, voorafgaand aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, sterk toegenomen. Volgens Chinese douanegegevens over januari en februari steeg de uitvoer naar Rusland in deze periode met 41 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.
Andersom was Rusland in die periode de op een na belangrijkste importeur voor China. Beijing koopt met name energieproducten zoals olie en gas van het buurland. De handel met China is voor Rusland van groot belang. Sinds de annexatie van de Krim zijn er verschillende sancties tegen Moskou ingesteld door met name westerse landen. Het isolement is na de inval van Oekraïne alleen nog maar groter geworden.
De landelijke actiedag van Giro555, Samen in actie voor Oekraïne, is officieel van start gegaan. Om 06.00 uur beten Radio 10-dj Gerard Ekdom en Sander Lantinga namens Radio 538 het spits af vanuit Beeld en Geluid in Hilversum.
Het Russische staatspersbureau RIA heeft plattegronden van de humanitaire corridors gepubliceerd die vanaf 8 uur door middel van een staakt het vuren zullen gelden in de steden Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol.
Op de plattegronden is te zien dat de corridors vanuit Kiev naar Belarus lopen. Vanuit Charkov zouden burgers enkel naar Rusland kunnen, terwijl de vluchtroutes bij Soemi en Marioepol ook naar Oekraïense steden leiden. Burgers kunnen ook via de lucht uit Kiev geëvacueerd worden, meldt het ministerie van Defensie. Volgens het ministerie worden drones ingezet om de evacuaties te monitoren 'zodat pogingen van de Oekraïense kant om Rusland en de rest van de beschaafde wereld te misleiden geen zin hebben'.
Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski noemt de Russische houding ten opzichte van de corridors maandag 'compleet immoreel'. Oekraïners moeten volgens hem het recht hebben naar hun eigen grondgebied te gaan als ze steden verlaten.
De stroom vluchtelingen uit Oekraïne blijft onverminderd aanhouden. In de Poolse stad Lublin, vlakbij de grens, zet iedereen alle zeilen bij om te helpen. Maar hoe lang houden ze dat nog vol?
Rusland stelt om 08.00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren in bij Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol, om burgers de kans te geven de Oekraïense steden te verlaten. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie volgens persbureau Interfax.
Deze zogenoemde humanitaire corridors worden opgezet op persoonlijk verzoek van de Franse president Emmanuel Macron en vanwege de huidige situatie in die steden, aldus het ministerie
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft samen met haar collega's uit Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS een verzoek ingediend bij Interpol om het Russische lidmaatschap op te schorten en de toegang tot de Interpol-systemen te blokkeren.
Interpol is een internationale organisatie die politieorganisaties over de hele wereld ondersteunt bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit door informatie-uitwisseling tussen de aangesloten landen.
,,De acties van Rusland vormen een directe bedreiging voor de veiligheid van individuen en voor de internationale samenwerking op het gebied van rechtshandhaving'', schreef Patel.
Rusland en Oekraïne zullen maandag een derde gespreksronde houden over het beëindigen van de vijandelijkheden. Dat hebben beide zijden inmiddels bevestigd. De gesprekken zullen wederom in Belarus plaatsvinden. Het aanvangstijdstip is nog onbekend.
Donderdag kwamen Rusland en Oekraïne overeen humanitaire corridors te openen om burgers uit sommige gevechtszones te laten vertrekken. Er zijn echter vertragingen opgetreden bij de uitvoering ervan.
Twee van de vier grootste Amerikaanse accountingskantoren, KPMG en PricewaterhouseCoopers, hebben zondag aangekondigd zich terug te trekken uit Rusland vanwege de inval in Oekraïne. KPMG, met het hoofdkantoor in Nederland, zei hetzelfde te doen in Belarus.
KPMG, met meer dan 4.500 medewerkers in de twee landen, noemde het beëindigen van de werkrelatie met hen, "van wie velen al tientallen jaren deel uitmaken" van het bedrijf, een "ongelooflijk moeilijke beslissing". ,,Deze beslissing gaat niet over hen - het is een gevolg van de acties van de Russische regering.''
PwC heeft 3.700 medewerkers in zijn Russische kantoren. Volgens het bedrijf wordt de komende tijd gewerkt aan een "soepele overgang". ,,We zijn allemaal geschokt en met afschuw vervuld door deze zinloze oorlog'', zei topman Bob Moritz in een verklaring. ,,Onze belangrijkste focus is het helpen van onze Oekraïense collega's en het ondersteunen van de humanitaire inspanningen om de bevolking van Oekraïne te helpen.''
De twee andere grote accountantskantoren, Deloitte en Ernst & Young, wilden zondag niet direct reageren op de beslissing.
De evacuatie van alle internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uit Oekraïne is bijna voltooid, meldt de organisatie. De laatste leden, de leider van de missie en zijn naaste medewerkers, zouden nu het land verlaten.
Begin vorige week zat een aantal van het ongeveer 500-koppige team van waarnemers nog vast in door Russische troepen belegerde Oekraïense steden zoals Charkov en Cherson. Sommige waarnemers zijn ook nog niet geëvacueerd uit de relatief rustigere oostelijke regio's Loehansk en Donetsk. Dinsdag stierf een Oekraïense medewerkster tijdens de beschieting van Charkov terwijl ze probeerde voorraden te krijgen voor haar familie.
Het kantoor van de waarnemer in Marioepol werd beschadigd door beschietingen, aldus de OVSE. De communicatieapparatuur werd vernield en twee voertuigen vlogen in brand.
De OVSE houdt sinds 2014 een waarnemingsmissie in het oosten van Oekraïne. De waarnemers houden toezicht op het staakt-het-vuren dat werd gesloten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense soldaten, vooral in Oost-Oekraïne. Het is de grootste veiligheidsmissie in de geschiedenis van de OVSE.
Rusland rekruteert Syriërs die bedreven zijn in stedelijke gevechten voor zijn strijd in Oekraïne, zo meldt The Wall Street Journal zondag. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen heeft Rusland behoefte aan zulke ervaren Syrische krachten nu de invasie van Oekraïne zich steeds meer toe lijkt te spitsen op stedelijke gebieden. De Syriërs moeten onder meer helpen de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen.
Het is nog onduidelijk hoeveel strijders er door Rusland in Syrië zijn geronseld, maar sommigen zouden al in Rusland zijn om zich daar voor te bereiden op hun deelname aan de oorlog. Over wat hun rol precies zal zijn, willen de Amerikaanse functionarissen volgens de krant nog niets zeggen.
The Wall Street Journal verwijst wel naar berichten op een Syrische nieuwswebsite, die stelt dat Rusland de Syrische vrijwilligers tussen de 200 en 300 dollar heeft geboden om "in Oekraïne als bewaker ingezet te worden" voor een periode van telkens zes maanden.
Het Russische leger zoekt niet alleen steun bij Syrische strijders. Ook Tsjetsjeense soldaten helpen Rusland al enige tijd in de oorlog in Oekraïne.
De Oekraïense president Zelenski heeft in een videoboodschap op Facebook kritiek geuit op het uitblijven van een internationale reactie op het Russische dreigement om nu ook militaire gebouwen in Oekraïne aan te vallen.
Rusland voelt zich volgens hem vrij om zulke "geplande wreedheden" aan te kondigen, omdat er toch geen westerse reactie komt. ,,Denk aan het gevoel van straffeloosheid dat de indringers nu hebben'', aldus Zelenski in de videoboodschap aan staatshoofden, regeringsleiders en politici van andere landen.
Zondag kondigde Moskou aan om Oekraïense bedrijven van het militair-industrieel complex te zullen bestoken, als onderdeel van het plan om Oekraïne te demilitariseren. Volgens Zelenski werken in de fabrieken van de wapenindustrie duizenden mensen en wonen honderdduizenden mensen in de nabije omgeving, wier leven direct in gevaar komt. "De brutaliteit van de agressor" is volgens de president een duidelijk signaal dat de westerse sancties tegen Rusland niet volstaan.
Moskou zei vooraf te zullen waarschuwen voor de aanvallen om werknemers in Oekraïense defensiebedrijven de kans te geven zichzelf in veiligheid te brengen. Wanneer de aanval precies zal plaatsvinden, is onduidelijk.
De Britse premier Boris Johnson heeft zondag aangekondigd dat zijn land nog eens honderd miljoen dollar (91,5 miljoen euro) zal vrijmaken om Oekraïne te ondersteunen. Ook beloofde hij extra inspanningen te doen om de internationale opinie verder tegen de Russische invasie te doen keren.
Het extra geld van Groot-Brittannië, dat via de Wereldbank wordt verstrekt, komt bovenop de 220 miljoen pond (266,5 miljoen euro) aan eerder toegezegde hulp aan Oekraïne, aldus Downing Street. De middelen worden gebruikt om belangrijke staatsfuncties in stand te houden. ,,Hoewel alleen Poetin het lijden in Oekraïne volledig kan beëindigen, is de nieuwe financiering bedoeld voor diegenen die worden geconfronteerd met de verslechterende humanitaire situatie'', zei Johnson.
Johnson ontvangt maandag Mark Rutte en de Canadese premier Justin Trudeau en een dag later de leiders van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije. De bijeenkomsten maken deel uit van een zespuntenplan dat het kantoor van Johnson op zaterdag onthulde en dat is bedoeld om de Russische invasie van Oekraïne te laten mislukken.
Honderdduizenden Oekraïners moeten onmiddellijk uit hun steden worden geëvacueerd omdat de humanitaire situatie er catastrofaal is, heeft het Oekraïense presidentiële kantoor bekendgemaakt. Het gaat om inwoners van enkele tientallen steden in acht regio's, meldt onlinekrant Ukrayinska Pravda.
Volgens de krant heeft het presidentiële kantoor Rusland er ook van beschuldigd de humanitaire corridors te gebruiken als voorwendsel om zijn eigen militaire posities te versterken en Oekraïne volledig te veroveren.
Het benefietconcert van Oekraïense en Russische musici in het Amsterdamse Concertgebouw zondagavond heeft 101.020 euro opgebracht. Het geld gaat naar Giro555. De hulporganisaties achter Giro555 bieden met het geld noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.
Het door de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman georganiseerde concert werd bijgewoond door ruim 2000 bezoekers. De Grote Zaal werd blauw-geel verlicht, in de kleuren van de Oekraïense vlag. Door met de Russische Fridman op te treden wilde Fedorova "de verbindende kracht van muziek laten zien en oproepen tot vrede".
Ook violiste Liza Ferschtman, dochter van Russische musici, de Georgische pianiste Nino Gvetadze en de Nederlandse celliste Quirine Viersen, mede-opgeleid door vader Ferschtman, waren van de partij. De musici werden begeleid door Camerata RCO, een ensemble bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest.
In Zaandam is zondagavond een fakkeltocht door de stad gegaan om steun te betuigen aan Oekraïne. Organisator Gerrit Gelderman schat na afloop van de tocht dat zo'n vijfhonderd mensen van het Stadhuisplein, door de Russische buurt naar de Dam liepen.
,,We zien de ellende, dag in dag uit. Mensen zijn verdrietig, boos, bang. Dat je dan niets kan doen en op de bank zit al die narigheid in je op te nemen, is niet fijn. Zo geven we uiting aan ons gevoel en laten we zien solidair te zijn", zegt Gelderman. De optocht met fakkels en begeleid door trommels gaf volgens hem een imposante sfeer in de stad. ,,Het is heel dubbel. Het is mooi dat we er zo met z'n allen bij stilstaan, maar het is diep en dieptriest dat het moet, met alles op de achtergrond in gedachte", refererend naar de inval van Rusland in Oekraïne.
Via de Czaar Peterstraat werd bij het standbeeld van de Russische tsaar Peter op de Dam stilgestaan. Burgemeester Jan Hamming en Anja Gerashchenko, voormalig burgemeester in Oekraïne, spraken enkele woorden. Aanwezigen legden bloemen bij het blauw-geel verlichte beeld. In Zaandam zijn volgens Gelderman 26 mensen uit Oekraïne opgevangen. ,,Zij laten weten dat ze het fantastisch vinden dat mensen zo begaan zijn met hun land", aldus de organisator van de tocht. ,,We snappen dat we hier geen oorlog mee stoppen of veel indruk maken, maar we laten zo wel zien dat we solidair zijn en mensen die dit mee moeten maken steunen."
Netflix heeft zijn streamingdienst in Rusland opgeschort om te protesteren tegen de grootschalige invasie van Oekraïne door het land. 'Gezien de omstandigheden ter plaatse hebben we besloten om onze dienstverlening in Rusland op te schorten', aldus een verklaring van Netflix.
Eerder deze week kondigde de streamingdienst al aan dat het alle toekomstige projecten en acquisities uit Rusland tijdelijk zou stopzetten. Netflix had onder meer vier Russische 'Netflix Originals' in de maak. Onlangs weigerde de streamingdienst al om twintig Russische kanalen aan te bieden die het volgens de Russische wet moest hosten. Nu zet het bedrijf dus de extra stap om zijn dienst volledig stop te zetten.
Rusland is een relatief nieuwe markt voor Netflix, dat er pas in 2016 neerstreek. Het heeft er dan ook nog geen miljoen abonnees. De streamer heeft wereldwijd 222 miljoen abonnees.
Het aantal mensen dat vanuit Oekraïne naar Polen is gevlucht vanwege de Russische invasie heeft zondag om 20 uur de een miljoen overschreden. Dat meldt de Poolse douane op Twitter.
'Dit zijn een miljoen menselijke tragedies, een miljoen mensen die door oorlog uit hun huizen zijn verdreven sinds 24 februari', aldus een verklaring op Twitter. 'Een miljoen mensen die na het oversteken van de grens van grenswachten hoorden: You are safe'.
Eerder op zondag meldden de Verenigde Naties dat de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht. Daarmee is het volgens de organisatie 'de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog'.
Videodienst TikTok stopt in Rusland met livestreaming en het uploaden van nieuwe content. TikTok, dat eigendom is van het Chinese ByteDance, doet dit naar aanleiding van nieuwe wetgeving waarmee de regering kritische informatie over de oorlog in Oekraïne wil tegenhouden.
De wet maakt het mogelijk om jarenlange gevangenisstraffen op te leggen aan mensen die 'nepnieuws' verspreiden over het Russische leger of die oproepen tot sancties tegen Rusland.
TikTok is vooral populair onder tieners. Vorig jaar telde de dienst een miljard gebruikers.
Rusland wil zijn militaire activiteiten in Oekraïne uitbreiden met aanvallen op de Oekraïense wapenindustrie, zei de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov zondag. ,,Als onderdeel van de opdracht om Oekraïne te demilitariseren, zullen de troepen de Oekraïense defensie-industrie met precisiewapens bestoken", zei hij op de Russische staatszender Chanel One.
Moskou waarschuwt Oekraïne voor de aanvallen om werknemers in Oekraïense defensiebedrijven de kans te geven zichzelf in veiligheid te brengen, zegt Konasjenkov. Wanneer de aanval precies zal plaatsvinden, zei hij er echter niet bij.
Ook zei de minister dat de Oekraïense regering op de eerste dag van de invasie sporen van een militair-biologisch programma heeft verwijderd. Ze zou onder meer pathogenen als cholera en de pest hebben laten vernietigen. Bewijs voor deze beweringen leverde Konasjenkov niet.
Ooggetuigen filmen raketinslag in Oekraïense stad. De Oekraïense burgermilitant en anderen werden opgeschrikt door een raketinslag in Irpin.
Vanwege de spanningen met Rusland wil de Deense regering zich aansluiten bij het defensiebeleid van de Europese Unie. Ze zal daartoe op 1 juni een nationaal referendum organiseren, zo maakte premier Mette Frederiksen zondag bekend. Ze zei zelf voorstander te zijn van aansluiting bij het Europese veiligheids- en defensiebeleid.
Denemarken heeft nu nog een uitzonderingsclausule op het gemeenschappelijke veiligheids- en defensiebeleid van de EU. ,,We hopen dat alle Denen de opheffing van deze clausule zullen steunen'', zei Frederiksen. De uitzonderingsclausule houdt het Scandinavische land - een lid van de NAVO - al bijna 30 jaar weg van het beleid van de Europese Unie in militaire aangelegenheden. ,,Historische tijden vragen om historische beslissingen", rechtvaardigde de premier tijdens een persconferentie.
Door de in 1993 bedongen clausule hoeft Denemarken, dat tevens lid is van de NAVO, niet mee te doen aan Europese militaire missies en geen bijdrage te leveren aan de Europese defensie. Het profiteert echter ook niet van gezamenlijke aankopen of ontwikkeling van militair materieel.
Sinds de Russische inval in Oekraïne wordt net als in veel andere landen ook in het Deense parlement gediscussieerd over versterking van de nationale veiligheid. Zo wil de Deense regering het defensiebudget verhogen naar de NAVO-richtlijn van 2 procent van het nationaal product.
Denemarken heeft twee keer eerder referenda gehouden over de opheffing van twee andere uitzonderingsclausules die voor het land gelden, namelijk die op het gebied van justitiesamenwerking en over de euro. Beide keren wonnen de tegenstanders van verdere EU-samenwerking. Volgens een recente peiling van televisiezender TV2 zou echter 49 procent van de bevolking voor defensiesamenwerking zijn en 27 procent tegen.
Al anderhalve week vallen er Russische raketten op Kiev. Winkels zijn dicht, de overgebleven bewoners schuilen diep onder de grond.
Ruim honderd meter onder de grond liggen Nika, haar dochter Diana en twee katten op dekens en slaapzakken op de stenen vloer van metrostation Arsenalna, in de Oekraïense hoofdstad Kiev. ,,Vanwege de raketten durven we niet thuis te slapen”, legt Nika (39) uit. In haar ogen een mix van paniek en onzekerheid. ,,We zijn hier nu al acht volle dagen”, vervolgt ze. ,,Wat moeten we doen? Wat gaat er met ons gebeuren?” Lees hier het volledige verslag uit de spookstad dat oorlogsverslaggever Harald Doornbos exclusief voor ons maakte.
Creditcardmaatschappij American Express Co schort alle activiteiten in Rusland en Belarus op in reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse financiële dienstverlener zondag bekend. Zaterdag kondigden Visa en Mastercard al een vergelijkbare maatregel aan voor hun activiteiten in Rusland.
Polen heeft zondag opnieuw gezegd dat het geen gevechtsvliegtuigen aan buurland Oekraïne zal leveren. Zaterdagavond zei een woordvoerder van het Witte Huis dat Polen Amerikaanse F16-straaljagers kon krijgen, als het zijn MiG-29-gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne gaf. De MiG-29 is van Russische makelij en Oekraïense gevechtspiloten kunnen met dit type vliegtuig overweg.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken suggereerde zondag eveneens dat deze optie tot de mogelijkheden behoort tijdens zijn bezoek aan de Moldavische hoofdstad Chisinau, waar hij voor crisisoverleg was. Op Twitter schreef de Poolse regering echter dat 'Polen geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne zal sturen en (Oekraïne) ook niet zal toestaan zijn vliegvelden te gebruiken'.
Rusland waarschuwde de buurlanden van Oekraïne zondag nadrukkelijk de Oekraïense luchtmacht niet toe te staan om bases op hun grondgebied te gebruiken. Zouden ze dat wel doen, dan 'kan dat gezien worden als de betrokkenheid van deze staten bij een gewapend conflict', aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie. Volgens de woordvoerder heeft Rusland bewijs dat Oekraïense piloten eerder zijn uitgeweken naar onder meer Roemenië, dat net als Polen lid is van de NAVO.
Dinsdag ontkende Polen ook al berichten dat het MiG-29s aan Oekraïne zou leveren.
Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. Op het plein demonstreren sinds het begin van de oorlog in Oekraïne dagelijks mensen. Met deze grote bijeenkomst wil vredesorganisatie Pax deze mensen en het Oekraïense volk steunen.
De Russische president Vladimir Poetin benadrukte zondag dat Moskou van plan is zijn doelen in Oekraïne te bereiken, hetzij met diplomatie of met militaire middelen. Dat meldt het Elysée nadat Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron elkaar zondag opnieuw telefonisch hebben gesproken. Ook het Kremlin heeft het overleg bevestigd, dat 1 uur en 45 minuten duurde.
Aanleiding voor het gesprek was volgens het Élysée de waarschuwing van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Poetin de haven van Odessa wil bombarderen. Odessa is met ruim 1 miljoen inwoners de grootste havenstad van Oekraïne. Op welke informatie de waarschuwing van Zelenski is gebaseerd, is niet bekend. Macron sprak tegen Poetin zijn zorgen uit over de mogelijk op handen zijnde bombardementen.
Macron verklaarde ook hoe belangrijk het is om via onderhandelingen een oplossing te vinden voor de oorlog in Oekraïne. Hij maande Poetin verder om de nucleaire installaties van Oekraïne te beschermen. Poetin gaf aan dat het 'niet zijn bedoeling was' Oekraïense nucleaire sites aan te vallen. Zondag meldde de VN-atoomwaakhond IAEA dat Oekraïne heeft aangegeven dat het beheer van de kerncentrale van Zaporizjza, de grootste van Europa, nu in handen is van een Russische commandant.
Macron vond Poetin 'zeer vastbesloten om zijn doelstellingen te bereiken', ook over 'wat de Russische president de 'denazificatie' en de 'neutralisatie' van Oekraïne noemt', verklaarde een Elysée-medewerker tegen persbureau AFP. Poetin herhaalde ook zijn eis om erkenning van het Oekraïense schiereiland de Krim als Russisch grondgebied. Rusland annexeerde de Krim in 2014. Ook eist Poetin erkenning van twee Oekraïense oostelijke regio's, die Rusland als staten heeft erkend, Donetsk en Loehansk.
Het was de vierde keer sinds de invasie op 24 februari dat Macron en Poetin elkaar belden. De vorige keer was donderdag. Dat telefoongesprek duurde anderhalf uur. Na afloop zei de Franse president dat Poetin heel Oekraïne wil veroveren en dat het ergste nog moet komen.
Eerder op zondag sprak Poetin al met de Turkse president Erdogan. In dat gesprek riep Erdogan de Russische president op tot een wapenstilstand in Oekraïne. Poetin zei dit alleen te willen als Oekraïne 'stopt met vechten'.
In veel Duitse steden zijn dit weekend tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Russische aanval op Oekraïne. In Berlijn demonstreerden zondag volgens de politie 'ruim 1000' mensen voor de Russische ambassade. Zo'n 250 mensen luisterden ter plaatse ook naar de lezing 'Voor uw en onze vrijheid', gehouden door bekende kunstenaars onder wie de Belarussische Nobelprijswinnaar voor Literatuur Svetlana Alexievich.
In Hamburg alleen al kwamen zaterdag volgens de politie tot 30.000 mensen samen tijdens een betoging. Zo'n 22.000 betogers namen daarna deel aan een stoet door het stadscentrum naar het Oekraïense consulaat-generaal. Velen hadden vlaggen van de Oekraïne en de EU bij zich. Natalia Klitschko, de vrouw van de burgemeester van Kiev, vroeg op het sprekersplatform om steun voor haar land en vertelde over de verschrikkingen van de oorlog.
De burgemeester van Hamburg Peter Tschentscher sprak zijn steun uit. 'Solidariteitsgroeten uit Hamburg aan de bevolking van Oekraïne en persoonlijk aan Vitali Klitschko, burgemeester van Kiev!', schreef hij na zijn ontmoeting met Klitschko's echtgenote op Twitter.
Vitali Klitschko, een van Poetins felste en internationaal meest uitgesproken critici, houdt stand in Kiev. Natalia: ,,Mijn dag begint met het schrijven aan iedereen die ik liefheb en ken, en dat ik erg blij ben met het krijgen van antwoord en weet: ja, ze leven nog'', zei de burgemeestersvrouw in het ARD-programma Wir helfen - Gemeinsam für die Ukraine. Elke ochtend krijgt ze van haar echtgenoot Vitali het antwoord dat het goed met hem gaat.
Danone heeft zijn plannen om extra te investeren in Rusland opgeschort na de Russische invasie van Oekraïne. Maar het Franse voedingsmiddelenconcern gaat wel door met de verkoop van zuivel en babyvoeding in het land. Dat doet Danone naar eigen zeggen om de lokale bevolking van essentiële levensbehoeften te blijven voorzien.
Het bedrijf, dat in Nederland onder meer bekend is van Activia-yoghurt en het kindertoetje Danoontje, geeft aan de situatie rond Oekraïne en Rusland voorlopig in de gaten te houden. Ook staat in een verklaring dat er gehoor gegeven zal worden aan alle beslissingen van de Franse overheid.
Volgens de Franse krant Le Figaro heeft de topman van Danone onlangs nog een ontmoeting gehad met de Franse president Emmanuel Macron, samen met andere belangrijke bestuurders uit het Franse bedrijfsleven. Daar zou de president er bij hen hebben aangedrongen om Rusland niet overhaast te verlaten, in ieder geval niet zonder overleg met de Franse regering.
Danone heeft ook nog twee fabrieken in Oekraïne. Een daarvan is momenteel gesloten te midden van al het oorlogsgeweld. De andere fabriek was aanvankelijk ook dicht, maar daar is de productie inmiddels weer opgestart.
De Oekraïense premier Denys Shmyhal wil dat de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Rusland en Belarus als leden royeren. Hij zei hierover een officiële oproep te hebben gedaan aan de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan. Deze landen vormen samen de G7, een intergouvernementeel forum van zeven rijke industrielanden.
,,Deze twee landen (Rusland en Belarus, red.) hebben hun verplichtingen verzaakt en hun beleid in de richting van oorlog gedirigeerd", zei hij in een verklaring op Twitter.
Russische banken zijn van plan nieuwe bankpassen uit te geven met behulp van het Chinese UnionPay-systeem. Op die manier zouden Russen toch nog in tal van landen betalingen kunnen uitvoeren, ondanks dat creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard al hun activiteiten in Rusland staken vanwege de oorlog in Oekraïne.
Door die stap van de creditcardmaatschappijen werken al hun creditcards die in Rusland zijn uitgegeven straks niet langer in het buitenland. Passen die zijn uitgegeven door Visa en Mastercard buiten Rusland werken dan ook niet meer in het land.
Volgens Sberbank, de grootste bank van Rusland, zou er voor de nieuwe alternatieve kaarten een koppeling gemaakt moeten worden tussen het Russische betaalsysteem Mir en het Chinese UnionPay, dat actief is 180 landen en regio's. Het financiële concern is hier inmiddels mee bezig, maar wanneer de nieuwe passen precies beschikbaar kunnen komen is nog niet bekend.
Verder heeft Alfa Bank aangegeven 'reeds bezig' te zijn met het uitbrengen van nieuwe kaarten. Volgens Russische media overwegen onder meer Rosbank en Tinkoff Bank eveneens nieuwe passen.
De Russische centrale bank raadt Russen voorlopig aan contant geld te gebruiken als ze in het buitenland zijn. Wie een kaart heeft die werkt via het Russische Mir-systeem zou hiermee ook nog steeds kunnen betalen in Turkije, Vietnam, Armenië, Belarus, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.
Bijna 20.000 mensen uit 52 landen hebben zich aangemeld als vrijwilligers voor het Oekraïense vreemdelingenlegioen. 'De hele wereld staat vandaag aan onze kant, niet alleen met woorden, maar ook met daden", citeert de Kyiv Independent minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba, die zondag het aantal bekendmaakte.
Volgens Koeleba gaat het om zowel veteranen als om mensen zonder militaire ervaring. Hij wilde niet zeggen uit welke landen de vrijwilligers komen en ook niet hoeveel van hen er al in Oekraïne zijn.
Eerder op de dag meldde de Oekraïense grenswacht op Facebook dat sinds het begin van de Russische inval op 24 februari ook meer dan 143.000 Oekraïners uit het buitenland naar hun land zijn teruggekeerd, van wie 80 procent mannen.
Koeleba ontmoette zaterdag zijn Amerikaanse evenknie aan de Oekraïens-Poolse grens. Blinken sprak op Twitter van een 'inspirerende' ontmoeting. 'Het leiderschap en de moed die hij en president Zelenski hebben getoond, zijn opmerkelijk en de Verenigde Staten en de wereld zullen hen en de bevolking van Oekraïne blijven steunen', schreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Nederlands marineschip vertrekt voor training met NAVO. De Zr. Ms. De Zeven Provinciën sluit zich de komende maanden aan bij de zogeheten Standing NATO Maritime Group 1 in Noorwegen.
Bij anti-Russische protesten in de Zuid-Oekraïense stad Nova Kachovka zouden vijf gewonden zijn gevallen toen Russische troepen het vuur openden. Dat bericht het Oekraïense persbureau Interfax op basis van ooggetuigen.
Ongeveer 2000 mensen, veelal de vlag van Oekraïne dragend, waren in Nova Kachovka de straat opgegaan om de Russen op te roepen uit de stad te vertrekken. Volgens Interfax vonden ook in andere door de Russen bezette gebieden vergelijkbare protesten plaats. Nova Kachovka ligt zo'n 70 kilometer ten oosten van de belangrijke havenstad Cherson.
Russische winkels gaan limieten invoeren voor de verkoop van essentiële voedingsmiddelen. Dit moet voorkomen dat de schappen leeg raken door opkopers voor de zwarte markt. Dat heeft de Russische overheid aangekondigd.
Door de onzekerheid als gevolg van de oorlog en vele internationale sancties wordt er in Rusland niet alleen door particulieren gehamsterd, maar ook door partijen die de artikelen opkopen en daarna tegen veel winst weer aan de man willen brengen. Volgens de Russische overheid zijn er dit weekend al meerdere gevallen aan het licht gekomen waarbij bepaalde producten in hele grote hoeveelheden werden gekocht, veel groter dan van particulieren verwacht mag worden. Soms zou het zelfs om enkele tonnen zijn gegaan.
Organisaties uit de Russische detailhandel zijn daarom zelf met voorstellen gekomen om voor bepaalde producten verkooplimieten in te stellen. De Russische overheid geeft aan die voorstellen te steunen en de gang van zaken in de gaten te houden. Essentiële producten waarvan de prijsontwikkeling momenteel streng door de autoriteiten wordt gecontroleerd, zijn onder meer brood, rijst, meel, eieren en diverse soorten vlees en vis.
Op dit moment is er in een aantal regio's een sterke toename van de vraag naar zonnebloemolie, boekweit, suiker en zout, meldt volgograd-n.ru. Een van de winkelketens die de verkoop van essentiële voedingsmiddelen beperkt, is de X5 Group. Vertegenwoordigers van het bedrijf verduidelijkten dat leveranciers genoeg voorraad van deze producten hebben, maar geen tijd om zo'n grote hoeveelheid goederen in te pakken en te leveren. De X5 Group benadrukte dat essentiële goederen zich in een permanent magazijn moeten bevinden.
De ingevoerde beperking zal de situatie normaliseren en leveranciers de tijd geven om de winkelschappen te vullen. Op dit moment zoeken bedrijfsvertegenwoordigers naar een oplossing die zorgt voor een ononderbroken levering van goederen, rekening houdend met de vele malen grotere vraag.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft tegen CNN gezegd dat de Verenigde Staten 'zeer geloofwaardige' informatie hebben gezien over Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Volgens Blinken gaat het onder meer om gerichte aanvallen op burgers.
Blinken refereerde ook aan het gebruik van 'bepaalde wapens' door het Russische leger. Hij specificeerde echter niet om wat voor wapens het ging. De minister zei dat de VS alle informatie zal delen met organisaties die onderzoek doen naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne.
Donderdag kondigde het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aan een officieel onderzoek te beginnen.
In de stad Irpin, net buiten Kiev, zouden Russische soldaten het vuur hebben geopend op vluchtende burgermilities met minstens drie doden als gevolg. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen, meldt de radiozender Radio Svoboda. Volgens onbevestigde informatie zou gebruik zijn gemaakt van mortieren. Het nieuws is nog niet geverifieerd door onafhankelijke bronnen.
Talloze inwoners verlaten momenteel de Oekraïense stad, die zo'n 20 kilometer ten noordwesten van Kiev ligt en waar zwaar wordt gevochten. Vluchten is lastig omdat een brug is verwoest.
De Poolse president Andrzej Duda heeft op initiatief van zijn vrouw Agata Oekraïense vluchtelingen onderdak aangeboden in officiële residenties van het staatshoofd. In twee villa's die tot de ambtswoningen van de president behoren, zijn vluchtelingen ondergebracht. Agata gaat er snel een kijkje nemen, berichtte staatspersbureau PAP.
Het is nog onduidelijk om welke ambtswoningen het precies gaat. Het Poolse staatshoofd heeft twee paleizen in de hoofdstad en vier ambtswoningen elders, inclusief een villa op het schiereiland Hel in de Oostzee ten noorden van Dansk en een woning in de wintersportplaats Wisla, vlakbij de Tsjechische grens.
Het overgrote deel van de 278 gestrande Oekraïners die KLM heeft opgehaald uit de Dominicaanse Republiek blijft niet in Nederland. De meeste mensen uit de vlucht hebben ervoor gekozen om door te reizen naar Polen of Oekraïne, laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.
Het gaat om Oekraïense vakantiegangers die niet meer naar huis konden door de oorlog in Oekraïne. Zaterdagmiddag zijn ze op Schiphol geland, meldde NH Nieuws al. Een woordvoerster van KLM legt uit dat het om een eenmalige actie gaat. KLM hoorde dat veel Oekraïners waren gestrand en had toevallig zelf nog een vliegtuig in de buurt staan. Dat toestel was in Trinidad en Tobago achtergebleven voor een reparatie en zou eigenlijk leeg naar Nederland terugvliegen. Toen is contact gezocht met een plaatselijke Oekraïense ambassade en bood KLM aan mensen mee te nemen naar Europa.
Verspreid over de wereld zijn er nog veel meer Oekraïense en ook Russische reizigers die terug willen naar huis maar dit niet kunnen door de oorlog en sancties richting de Russische luchtvaart. Volgens de zegsvrouw van KLM komt het alleen niet vaak voor dat er zomaar een toestel ergens leeg in de buurt staat. Als er een vraag zou komen om nog een keer gestrande reizigers mee te nemen zou het 'aan de omstandigheden' liggen of KLM kan helpen.
Volgens de IND mogen de Oekraïners die met de vlucht zijn meegekomen voorlopig ook in Nederland blijven als ze dat willen. Dan zouden ze bijvoorbeeld bij familie of kennissen kunnen logeren. Ook kunnen ze onderdak krijgen in een opvang bij Harskamp in de gemeente Ede. Of er ook mensen zijn uit de vlucht die bij nader inzien toch voor die laatste optie hebben gekozen, kan een woordvoerster van de IND niet aangeven.
De Russische autoriteiten zijn zondag doorgegaan met het blokkeren van onafhankelijke nieuwskanalen en het arresteren van demonstranten in een poging de controle te versterken over welke informatie inwoners van Rusland te zien krijgen over de invasie van Oekraïne.
Verschillende onafhankelijke online verkooppunten werden zondag geblokkeerd, naast tientallen andere die vorige week werden geblokkeerd. In heel Rusland zijn honderden demonstranten opgepakt.
Op de Dam in Amsterdam zijn zondagmiddag honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. De demonstranten hebben geel-blauwe Oekraïense vlaggen, protestborden en spandoeken bij zich.
Op de Dam demonstreren sinds het begin van de oorlog in Oekraïne iedere dag mensen. Met deze grote bijeenkomst op het plein wil vredesorganisatie Pax deze mensen en het Oekraïense volk steunen.
Tegelijkertijd is er zondagmiddag in Roermond een vredesmars gaande voor Oekraïne. Daar lopen honderden deelnemers door het centrum van de stad.
De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtsgenoot Emmanuel Macron hebben zondag opnieuw met elkaar gebeld, meldt de Russische staatstelevisie. Frankrijk heeft het telefonisch overleg, dat 1 uur en 45 minuten duurde, bevestigd.
Aanleiding voor het gesprek was volgens het Élysée de waarschuwing van de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Poetin de haven van Odessa wil bombarderen. Odessa is de grootste havenstad van Oekraïne. Op welke informatie de waarschuwing van Zelenski is gebaseerd, is niet bekend.
Eerder op zondag sprak Poetin al met de Turkse president Erdogan. In dat gesprek riep Erdogan de Russische president op tot een wapenstilstand in Oekraïne. Poetin zei dit alleen te willen als Oekraïne 'stopt met vechten'.
Voor de tweede achtereenvolgende dag zijn evacuaties van burgers uit het belegerde Marioepol gestaakt door geweld. Volgens de Oekraïense presidentiële adviseur Anton Gerasjtsjenko is dat het gevolg van Russische beschietingen.
Volgens Gerasjtsjenko hebben 'militante Russen' op de route geschoten die voor de evacuatie overeengekomen was, berichtte persbureau Interfax-Oekraïne.
De evacuaties vanuit de havenstad Marioepol zouden om 12.00 uur lokale tijd beginnen, zeiden de Oekraïense militaire autoriteiten eerder zondag. Zaterdag liep een soortgelijke evacuatiepoging op niets uit. Rusland en Oekraïne beschuldigde elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren.
Het Rode Kruis maakte ook melding van het stopzetten van de evacuatie. Het is onduidelijk of de corridors zondag nog heropend worden. Het is evenmin duidelijk hoeveel mensen de belegerde stad zijn ontvlucht.
Pro-Russische rebellen die samen met de Russische strijdkrachten Marioepol omsingelen, maakten eerder op zondag melding van 300 mensen. Die zouden de stad aan de oostkant hebben verlaten onder bescherming van de rebellen. Oekraïense 'nationalisten' zouden de burgers willen beletten te vertrekken.
President Vladimir Poetin van Rusland uitte deze beschuldiging zondag ook. Volgens hem willen de Oekraïense leiders voorkomen dat burgers de belegerde stad verlaten. De burgerbevolking zou mogelijk een hindernis vormen voor een grote aanval van Russische strijdkrachten. Onder de verdedigers van de stad zijn milities waarvan Poetin zegt dat die verantwoordelijk zijn voor de dood van duizenden etnisch Russische burgers in de burgeroorlog die sinds 2014 in het oosten van Oekraïne woedt.
De leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk, Denis Poesjilin, zei dat naast de vluchtroutes 'offensieve operaties doorgaan'. Hij stelt dat burgers in Marioepol gered moeten worden omdat ze anders als menselijk schild in de stad worden ingezet door de 'Oekraïense nationalisten'. Hij doelt op extreemrechtse milities met banden met de reguliere Oekraïense strijdkrachten.
Premier Mark Rutte spreekt maandag in Londen met premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk en premier Trudeau van Canada over de situatie in Oekraïne. Rutte spreekt de regeringsleiders afzonderlijk en daarna ook gezamenlijk. Aanleiding is de Russische invasie van Oekraïne.
Rutte, Johnson en Trudeau zullen spreken over de sanctiepakketten en humanitaire hulp. Na afloop is er een persconferentie op Downing Street 10, de ambtswoning van Johnson. Militaire betrokkenheid bij het conflict - bijvoorbeeld in de vorm van handhaving van een vliegverbod - is uitgesloten, benadrukken westerse landen in koor.
Diverse regeringen leveren wel wapens aan Oekraïne, maar verder willen landen niet betrokken raken bij het conflict.