We sluiten dit liveblog af, omdat het voor onze redactie te traag is geworden.
Je kunt ons nieuwste liveblog over de oorlog in Oekraïne via deze link volgen.
Bij de Russische ambassade in de Ierse hoofdstad Dublin is vanmiddag een vrachtwagen door de toegangspoort gereden. Hierbij is een man aangehouden. Niemand raakte gewond.
De politie is een onderzoek naar het incident, meldt de Ierse omroep RTÉ.
Tijdens een Russische aanval in de Oekraïense stad Charkov is een kernlaboratorium vernietigd. Volgens het internationaal atoomenergieagentschap IAEA is er geen radioactieve straling gemeten. In de onderzoeksinstelling, deels gebouwd met Amerikaanse steun, werd een kleine voorraad nucleair materiaal bewaard.
Volgens het Russische ministerie van Defensie hadden Oekraïense troepen de nucleaire faciliteit voorzien van explosieven. Door de reactor op te blazen kunnen ze het Russische leger ervan beschuldigen de reactor te hebben aangevallen met raketten, aldus Russische staatsmedia.
Het IAEA riep opnieuw op tot onderhandelingen met Kiev en Moskou over veiligheidsgaranties voor de vele kerncentrales en nucleaire onderzoeksinstallaties in het door Rusland aangevallen land. Bijna elke dag is er wel een incident, waarschuwde de nucleaire waakhond.
Tot nog toe namen Russische troepen de voormalige, in 1986 deels ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl in, gevolgd door de nog werkende kerncentrale in Zaporizja. Bij de aanval op Zaporizja, de grootste atoomcentrale van Europa, ontstond een brand in een bijgebouw van de centrale. Rusland beweert dat Oekraïense 'saboteurs' de brand tijdens gevechten hebben veroorzaakt. De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak over een gerichte beschieting van de reactorblokken door Russische tanks.
Rusland heeft de eerste boetes opgelegd voor vermeend nepnieuws over het leger, op basis van een wet die het parlement in Moskou vorige week aannam. Die voorziet in boetes en celstraffen tot vijftien jaar, reden voor tal van westerse media om hun verslaggevers uit het land terug te halen.
Een 26-jarige man uit de stad Pljos kreeg een boete van 30.000 roebel (200 euro) omdat hij minachtende teksten over het leger had geschreven, oordeelde een rechtbank ten noordoosten van Moskou. Het Russische nieuwsmedium Meduza gaf een overzicht van een aantal andere veroordelingen. Zo kreeg een man uit de stad Kostroma een boete van omgerekend 200 euro omdat hij een poster bij zich had waarop stond dat de Russische invasie in Oekraïne een 'speciale operatie is voor de belastingen'.
De Russische regering noemt de actie in het buurland een 'speciale militaire operatie' en verbiedt media die aan te duiden als invasie of oorlog. Demonstraties in Moskou tegen de oorlog zijn ook verboden. De autoriteiten hebben duizenden arrestaties verricht.
De Russische en Oekraïense legers vechten in het zuiden van Oekraïne om de controle over de luchthaven van Mykolajiv, zo'n 70 kilometer ten noordwesten van de havenstad Kherson. De Russen claimden de luchthaven maandagochtend, maar enkele uren later zei de regionale gouverneur dat het Oekraïense leger het gebied had heroverd.
Gouverneur Vitali Kim meldt dat het vliegveld wordt aangevallen door onder meer Russische tanks. Eerder zei hij in een videoboodschap dat de Russische militairen 'waren weggejaagd'. De luchthaven ligt in het noorden van Mykolajiv, een havenstad met bijna een half miljoen inwoners. Russische militairen vielen de stad vorige week vrijdag binnen.
Oekraïense en Russische delegaties zijn begonnen met een nieuwe gespreksronde in Belarus. Ze treffen elkaar voor de derde keer voor overleg in een poging het conflict tussen beide landen te beëindigen. De twee partijen spraken elkaar vorige week maandag en donderdag ook al, maar die gesprekken leverden geen doorbraak op.
De regering in Kiev heeft als doel een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van de Russische troepen.
Het Kremlin stelt dat het zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne, zoals Rusland de invasie noemt, 'in een oogwenk' zal stopzetten mits het land aan bepaalde voorwaarden voldoet. Moskou eist dat Oekraïne zijn militaire acties staakt, de neutrale status van het land in de grondwet verankert en de Krim als Russisch grondgebied erkent. Ook moet Oekraïne de afvallige regio's Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten erkennen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds de Russische invasie zeven aanvallen op Oekraïense zorgfaciliteiten bevestigd. De organisatie liet woensdag weten berichten over aanvallen op ziekenhuizen en andere zorgfaciliteiten in Oekraïne te onderzoeken.
In totaal waren er negen geverifieerde incidenten, waarvan er zeven het stempel 'bevestigd' kregen, en twee 'mogelijk'.
Meer dan 400 burgers in Oekraïne zijn omgekomen sinds de start van de invasie. De VN liet vandaag weten dat er 406 bevestigde burgerdoden te betreuren zijn, waaronder 27 kinderen. Het daadwerkelijke aantal is waarschijnlijk nog veel hoger volgens de VN.
De Oekraïense delegatie is inmiddels gearriveerd voor het overleg met Rusland. Dat meldt onder meer nieuwsorganisatie Nexta. De bespreking zou om 15.00 uur moeten beginnen.
Tijdens het overleg zal ook gesproken worden over hoe humanitaire corridors voor burgers gerealiseerd kunnen worden. Dat zei de gouverneur van de Oekraïense Donetsk-regio maandag in een televisietoespraak. Hij gaf ook aan dat Oekraïne niet akkoord kan gaan met evacuatievoorstellen die Rusland tot dusver heeft geboden.
Charkov, de tweede stad van Oekraïne, meldt maandag dat in de stad sinds het begin van de Russische inval 133 burgers zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zijn ook vijf kinderen. Naast burgers zijn in Charkov ook 76 Oekraïense soldaten gedood bij de gevechten in en rond de stad, aldus de lokale autoriteiten.
Rusland stelt dat zijn leger in Oekraïne zich enkel richt op militaire doelen, maar vanuit Oekraïne komen veel meldingen - en beelden - van aanvallen op onder meer woonwijken.
De Amerikaanse president Joe Biden houdt vandaag een videoconferentie met de leiders van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland om de ontwikkelingen in Oekraïne te bespreken. Het overleg met president Emmanuel Macron, bonskanselier Olaf Scholz en premier Boris Johnson vindt plaats om 16.30 uur.
Sinds de Russische aanval op Oekraïne op 24 februari zijn ruim 1,73 miljoen mensen dat land ontvlucht, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat zijn er zo'n 200.000 meer in een etmaal.
Het leeuwendeel vluchtte naar Polen. Daar zijn inmiddels meer dan 1 miljoen mensen gearriveerd uit het buurland. Ook buurlanden als Hongarije, Roemenië, Slowakije en Moldavië hebben veel vluchtelingen ontvangen.
Volgens de vluchtelingenorganisatie zijn ruim 183.000 mensen doorgereisd naar andere landen in Europa. Zo zijn er in Duitsland zeker 50.000 gearriveerd, maar omdat er geen controles zijn langs EU-grenzen kunnen dat er veel meer zijn. Het gaat niet alleen om Oekraïners, maar ook mensen uit Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Marokko, de VS en andere landen.
De UNHCR spreekt over de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Kruis waarschuwt voor groeiende humanitaire nood en massale ontheemding in Oekraïne. De organisatie verwacht dat ook buiten Oekraïne de hulpbehoefte veel groter wordt.
Het Internationaal Gerechtshof zal 'zo snel mogelijk' uitspraak doen over de zaak die Oekraïne tegen Rusland heeft aangespannen. Dat heeft toprechter Joan Donoghue maandag gezegd. Een exacte datum is nog niet bekend.
Oekraïne kwam maandag aan het woord. Rusland kreeg de kans om daar dinsdag op te reageren, maar het land doet niet mee aan de hoorzittingen. Daarom gaat de geplande zittingsdag dinsdag niet door.
Rusland heeft Oekraïne beschuldigd van genocide op Russischtalige, pro-Russische inwoners van de afvallige regio's Donetsk en Loehansk, in het oosten van Oekraïne. Moskou besloot eerst de onafhankelijkheid van die twee regio's te erkennen en viel daarna Oekraïne binnen. Rusland beweert dat de inval ('speciale militaire operatie') gerechtvaardigd was om de inwoners te beschermen.
Oekraïne wil dat de VN-rechters vaststellen dat Rusland 'geen enkele wettelijke basis had om actie in en tegen Oekraïne te ondernemen om genocide te voorkomen en te bestraffen', omdat van genocide helemaal geen sprake was.
Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties. Het is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag. De rechters buigen zich in deze zaak alleen over de aanloop naar de Russische invasie, niet naar de invasie en de oorlog zelf. De aanklager van het Internationaal Strafhof, ook in Den Haag, onderzoekt wel of tijdens de invasie oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd.
De Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken, respectievelijk Sergej Lavrov en Dmitro Koeleba, reizen donderdag naar het zuiden van Turkije om te praten over de situatie in Oekraïne. Dat meldde hun Turkse collega Mevlut Cavusoglu, waarna Moskou de afspraak bevestigd heeft in Russische media.
Koeleba zei dit weekend open te staan voor gesprekken met Lavrov, zolang die 'betekenisvol' zijn. Cavusoglu neemt de rol van bemiddelaar op zich. Maandagmiddag staat een derde overlegronde gepland tussen Rusland en Oekraïne in Belarus. De verwachtingen zijn niet hooggespannen.
NAVO-lidstaat Turkije had eerder bemiddeling in het conflict aangeboden en sprak de hoop uit dat op een eerder geplande conferentie in de Zuid-Turkse kustplaats Antalya stappen kunnen worden gezet. Ankara onderhoudt goede relaties met beide landen.
Nederland steunt een eventueel verzoek van Finland om lid te worden van de NAVO. ,,We staan er er zeer voor open", zei minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een bezoek aan Finland.
Door de Russische invasie in Oekraïne is de houding in Finland omgeslagen. De Finnen wilden nooit lid worden van het bondgenootschap, maar na de invasie is een meerderheid voor toetreding, bleek uit een peiling onlangs.
Het is nog te vroeg om te zeggen wat Finland gaat doen, verklaarde de Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie met Hoekstra. Finland werkt al jaren nauw samen met de NAVO.
De oorlog heeft voor een historische wending in de Finse relatie met Rusland gezorgd. Helsinki heeft na de Russische invasie de zijde van Kiev gekozen en geweren, munitie en antitankwapens aan Oekraïne geleverd. Ook werden Rusland sancties opgelegd.
De actie van de Russische turner Ivan Koeliak zondag bij de wereldbeker in Doha krijgt een staartje. Koeliak had met witte tape de letter ‘Z’ geplakt op de voorkant van zijn wedstrijdtenue. De letter Z is op heel wat Russische tanks en legervoertuigen te zien die worden ingezet voor de inval in Oekraïne.
Rusland heeft Nederland en tientallen andere landen als 'onvriendelijk' bestempeld, melden Russische persbureaus. Deals met bedrijven en individuen uit deze landen moeten voortaan worden goedgekeurd door een speciale commissie van de Russische regering.
Op de lijst staan onder meer alle EU-landen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië en Japan. Het zijn landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens Moskou gaat het om 'onvriendelijke' acties tegen de Russische overheid, bedrijven en burgers.
De lijst volgt op een presidentieel decreet van 5 maart. Dat decreet staat de Russische regering, bedrijven en burgers tijdelijk toe om schulden bij buitenlandse eisers uit 'onvriendelijke landen' in roebels af te lossen. Voor het overmaken van het geld moet een speciale bankrekening bij een Russische bank worden geopend. De regeling wordt alleen toegepast bij betalingen vanaf 10 miljoen roebels (ruim 66.000 euro) per maand.
Terwijl de oorlog in Oekraïne voortdendert, traden zondag twee Oekraïense soldaten met elkaar in het huwelijk. In tenue, bij een controlepost nabij Kiev. Het koppel was al twintig jaar samen, maar besloot na de Russische inval te trouwen.
De landelijke inzamelingsactie voor Giro555 is in volle gang. Verslaggever Jelle Akerboom is bij het Actiecentrum in Hilversum:
De nieuwe onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne in Belarus begint maandagmiddag rond 15.00 uur (Nederlandse tijd), meldt een onderhandelaar van de Oekraïense delegatie. Het Belarussische staatspersbureau Belta meldde eerder nog een aanvangstijd van 13.00 uur, maar het wordt volgens Oekraïne later.
Het door de Russische staat gefinancierde medium Sputnik liet maandagochtend al weten dat een Russische delegatie onderweg was naar Belarus voor nieuwe gesprekken met Oekraïne. Inmiddels is de delegatie daar ook aangekomen. Volgens het Russische staatspersbureau RIA vindt de nieuwe ronde plaats in de stad Brest. Of de Oekraïners daar al zijn gearriveerd is nog niet bekend.
De Russische delegatie en de delegatie uit Oekraïne treffen elkaar voor de derde keer voor overleg in een poging het conflict te beëindigen. De twee eerdere rondes leverden geen doorbraak op.
De burgemeester van de Oekraïense plaats Hostomel is gedood door Russische troepen. De lokale autoriteiten melden dat bestuurder Joeri Prilipko samen met twee anderen werd doodgeschoten toen hij voedsel en medicijnen uitdeelde.
Het Russische leger heeft nog niet gereageerd op de informatie uit Oekraïne, die niet onafhankelijk kan worden geverifieerd. Volgens de lokale autoriteiten stierf de burgemeester 'voor zijn mensen'. Zij omschrijven Prilipko als 'een held'.
Hostomel ligt ten noordwesten van de hoofdstad Kiev en heeft een strategisch belangrijk vliegveld. Op deze plek vonden in de eerste dagen van de Russische invasie zware gevechten plaats tussen de Russische en Oekraïense strijdkrachten.
De humanitaire corridors die om 8.00 uur Nederlandse tijd open zouden moeten zijn gegaan, zijn nog steeds gesloten. Het Russische ministerie van Defensie had zelf aangekondigd een staakt-het-vuren aan te houden in Charkov, Kiev, Soemy en Marioepol, maar in alle vier de steden wordt nog geschoten.
Ruim drie uur nadat de corridors open zouden gaan zijn de wapens nog niet neergelegd, zei de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Volgens haar moeten bijna 300.000 inwoners uit de stad Marioepol worden geëvacueerd. Beide kanten zijn in onderhandeling over de evacuatieroutes en een tijdelijke wapenstilstand. De Verenigde Naties zijn daarbij betrokken, aldus Veresjtsjoek.