Dit liveblog is afgesloten. Volg alle ontwikkelingen in ons nieuwe liveblog.
In een eerste reactie noemen de Verenigde Staten de verklaring van Poetin het toppunt van ironie. De Russische president zegt dat hij geen landen wil absorberen terwijl hij uitgerekend nu probeert Oekraïne op te slorpen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Washington zal nauwlettend in de gaten houden of Belarus de Russen extra steun gaat bieden en eventueel 'gepast' reageren.
Dat Poetin nu voor het eerst in meer dan drie jaar tijd op bezoek is in Belarus, voedt de vrees dat hij dat land wil meetrekken in een nieuw offensief in Oekraïne, met een nieuwe poging om de Oekraïense hoofdstad Kiev te veroveren.
Het Kremlin ontkent alvast vermoedens in die richting. Dat zijn 'domme en ongegronde fantasieën', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov volgens persagentschap Ria Novosti in een reactie op de geruchten.
De regering van Belarus ontkent ook plannen te hebben om met Rusland mee te vechten, ondanks extra internationale bezorgdheid rond een recent toegenomen militaire activiteit in het land. Vorige week nog beval de president verrassend een inspectie van het leger.
Uit de uitgelekte plannen van Vladimir Poetin om de hoofdstad van Oekraïne in te nemen, blijkt hoeveel vertrouwen hij in zijn leger had in februari. Dertien uur na het begin van de invasie moesten de Russische troepen zich al bevinden in de buitenwijken van Kiev.
Volgens de invasieplannen die The New York Times in handen kreeg, moesten de luchtlandingstroepen die op 24 februari vanuit Wit-Rusland Noord-Oekraïne binnenvielen, om 1.33 uur vertrekken en diezelfde dag om 14.55 uur aan de rand van Kiev zijn, ruim 200 kilometer verderop.
Het was de bedoeling dat een eenheid van het 26e Tank Regiment de grens met Oekraïne zou oversteken om binnen de 24 uur op te rukken naar een bepaald punt aan de overkant van de Dnipro-rivier, zo’n 400 kilometer verder.
In werkelijkheid mislukte Poetins plan om de hoofdstad in februari in te nemen en tien maanden na het begin van de invasie is dat nog altijd niet het geval.
© AP — Rusland wil Belarus of andere landen niet innemen, zei president Vladimir Poetin tijdens een persconferentie in Minsk met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. Rusland heeft volgens Poetin geen enkel belang bij het 'absorberen' van zijn kleinere buur. Wel zijn 'vijanden' er volgens de president op uit de integratie van Rusland met Belarus te stoppen.
Het Kremlin probeert al jaren vaart te zetten achter de eenwording met Belarus, dat voor goedkope olie en leningen afhankelijk is van Moskou. Loekasjenko verzet zich steevast tegen volledige integratie met zijn belangrijke bondgenoot, maar Belarus kan zijn eigen onafhankelijkheid volgens de president niet alleen beschermen.
Beide staatshoofden kwamen overeen de militaire samenwerking en gezamenlijke legeroefeningen voort te zetten, evenals de nog nauwere economische samenwerking tussen de oud-Sovjetrepublieken. Ook zijn afspraken gemaakt over energieprijzen. Daarnaast gaat Rusland Belarussen opleiden voor mogelijke luchtmissies met kernwapens.
Moskou lanceerde in februari zijn offensief tegen Oekraïne mede vanuit Belarus, dat niet direct militair is betrokken bij de oorlog. De regering in Kiev spreekt af en toe de vrees uit dat Rusland Belarus dwingt tot een actievere rol in Oekraïne, zeker nu het Russische leger nederlagen heeft geleden. De woordvoerder van het Kremlin deed de berichten af als "stomme en ongegronde verzinsels".
Het laatste bezoek van Poetin aan Belarus was drie jaar geleden. De Russische ministers Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) en Sergej Sjojgoe (Defensie) arriveerden voorafgaand aan Poetin in Minsk. Niet alleen de onderlinge relatie, maar ook regionale kwesties en internationale ontwikkelingen stonden op de agenda.
© ANP / EPA — President Vladimir Poetin tijdens een persconferentie in Minsk met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De Russische president Vladimir Poetin is in Belarus aangekomen voor zijn eerste bezoek aan het land sinds 2019, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Hij heeft in de hoofdstad Minsk een overleg met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko.
Het gesprek gaat over de onderlinge relatie, regionale kwesties en internationale ontwikkelingen. De bijeenkomst wordt bijgewoond door leden van beide regeringen en eindigt met een een-op-eengesprek tussen de leiders. De Russische ministers Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) en Sergej Sjojgoe (Defensie) arriveerden voorafgaand aan Poetin in Minsk.
Poetin is niet naar Belarus gegaan om Loekasjenko ervan te overtuigen een actievere rol te spelen in wat door de Russen een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd, zegt het Kremlin. De Belarussische regering ontkent plannen te hebben om met Rusland mee te vechten. Daar zijn vanwege de toegenomen militaire activiteit in het land internationaal wel zorgen over.
Rusland is voor Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is, zowel politiek als economisch een zeer belangrijke bondgenoot. Begin dit jaar liet hij het Russische leger Oekraïne vanuit Belarus aanvallen, met internationale sancties tegen zijn land tot gevolg.
© AFP President Zelenski van Oekraïne heeft westerse regeringsleiders gevraagd om een breed scala aan wapens, om de oorlog in zijn land sneller te beëindigen. Specifiek Nederland heeft hij om Leopard-tanks gevraagd, of in elk geval bemiddeling om de tanks vanuit Duitsland naar het front te krijgen. ,,Er is geen verklaring waarom Oekraïne die niet krijgt", zei hij via een video-verbinding op een bijeenkomst in Letland.
Ons land bezit de tanks niet zelf. Defensie least er achttien van Duitsland. ,,Praat alsjeblieft met je partners over de beslissing", zei Zelenski. Duitsland is niet op de bijeenkomst in Riga. Nederland is wel aanwezig, vertegenwoordigd bij Defensieminister Ollongren, met verder alleen Noord-Europese bondgenoten. Ook de andere Europese landen kregen een verzoek om specifieke wapens.
Er worden al veel wapens geleverd, maar volgens Zelenski is er meer nodig om de balans in Oekraïens voordeel uit te laten slaan.
© AFP — Defensieminister Kajsa Ollongren in Riga. Via Wikipedia kregen Russische soldaten instructies over de werking van hun geweren. Ook werden ze naar het front gestuurd zonder een EHBO-pakket, met weinig munitie en eten en met kaarten uit 1960. Ook sommige wapens waren een halve eeuw oud. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times op basis van eigen onderzoek. De krant zocht uit in hoeverre Rusland de invasie van Oekraïne heeft onderschat.
Uit dat onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld Russische soldaten hun mobiel gebruikten om naar huis te bellen of om te communiceren met mede-soldaten. Op die manier kon Oekraïense leger hun locaties achterhalen. Ook de doelen die Russische soldaten meekregen, bleken onrealistisch. Tegen sommigen werd gezegd: ,,Volg de wagen, dan zijn we binnen 18 uur in Kiev.''
In maart, vlak na het begin van de Russische invasie, zou de Russische president Vladimir Poetin tegen de toenmalige Israëlische leider Naftali Bennett hebben toegegeven dat Oekraïne 'sterker is dan hem was verteld.'
Bij de Russische aanval op Kiev maandag zijn 18 van de 23 drones uit de lucht geschoten, melden lokale autoriteiten. Bij de Russische aanval is de kritieke infrastructuur in en om de Oekraïense hoofdstad geraakt.
Bij de aanval zouden in Iran vervaardigde Shahed-drones betrokken zijn geweest.. Die hebben de voorzieningen voor elektriciteit en verwarming geraakt. Er wordt geprobeerd om deze beschadigde voorzieningen te stabiliseren, meldt burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev. Vanwege het instabiele net worden in de stad bewust stroomonderbrekingen doorgevoerd.
Het luchtalarm in Kiev klonk een groot deel van de nacht van zondag op maandag. In de regio vielen twee gewonden en raakten volgens de gouverneur ook meerdere huizen beschadigd.
Het Oekraïense energienetwerk wordt sinds oktober aangevallen door het Russische leger. Dat zorgt landelijk voor grote problemen nu de temperaturen zijn gedaald en verder zullen dalen. President Volodimir Zelenski drong er zondag bij westerse landen opnieuw op aan om de Oekraïense luchtverdediging te versterken.
Vrijdag vonden er ook al grote aanvallen op Kiev en andere Oekraïense steden plaats. Volgens Oekraïense functionarissen ging het toen om enkele van de grootste aanvallen sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel. Rusland zou toen meer dan zeventig raketten hebben gelanceerd.
© ANP / EPA Rusland houdt tussen 21 en 27 december militaire oefeningen met de Chinese marine. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie bekendgemaakt, bericht persbureau Interfax.
Bij de gezamenlijke marine-oefeningen, die sinds 2012 jaarlijks worden gehouden, worden volgens Defensie raketten en artillerie in de Oost-Chinese Zee geschoten. Er worden vier Russische schepen en zes Chinese marineschepen ingezet en daarnaast ook een aantal helikopters en gevechtsvliegtuigen.
,,Het belangrijkste doel is om de maritieme samenwerking tussen Rusland en China te versterken, en om vrede en stabiliteit in de Aziatisch-Pacifische regio te behouden", aldus het Russische ministerie. Moskou probeert zijn banden met Beijing aan te halen sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak.
De twee landen gingen begin dit jaar, kort voor de Russische invasie in Oekraïne, akkoord met een partnerschap 'zonder grenzen'. Hoewel China de inval niet veroordeelt en het Rusland geen strafmaatregelen oplegt, heeft het land wel zijn zorgen uitgesproken over de oorlog en roept het op tot vredesoverleg.
Nederlanders hebben tot nu toe 178 miljoen euro gedoneerd aan Oekraïne, via het rekeningnummer Giro555. Dat laten de samenwerkende hulporganisaties vanochtend weten. De actie zou eigenlijk afgerond moeten zijn, maar vorige maand is besloten het rekeningnummer nog tot zeker maart 2023 open te houden.
Met de miljoenen uit Nederland willen de hulporganisaties Oekraïners ondersteunen die de winter proberen te overleven. Dat gebeurt met onder meer kachels, stookhout, kolen en andere brandstof om huizen te verwarmen. Voor grotere gebouwen worden generatoren aangeschaft.
Ook is er geld beschikbaar voor vluchtelingen. Zij krijgen warme kleding, slaapzakken, dekens en powerbanks om hun telefoon op te laden. Anderen krijgen eten of contant geld, zodat ze zelf de spullen kunnen kopen waar ze de grootste behoefte aan hebben.
Kiev is vannacht getroffen door een aanval met zeker negen drones. Dat laat het leger weten in een verklaring. ,,De vijand is de hoofdstad aan het aanvallen", zo was op Telegram te lezen. Het zou gaan om Shahed-drones van Iraanse makelij.
Volgens getuigen van persbureau Reuters werden vannacht verschillende ontploffingen gehoord in de Oekraïense hoofdstad. Oleksiy Kuleba, gouverneur van de regio Kiev, verklaarde eerder ook al dat de regio werd aangevallen door een of meerdere drones. Hij riep inwoners op zich schuil te houden.
In een centrale wijk van de stad brak brand uit als gevolg van de aanval. Het luchtalarm in de stad klonk het grootste deel van de nacht. Het was niet meteen duidelijk of de drones doelen hebben geraakt of dat ze uit de lucht zijn geschoten door de luchtafweersystemen.
De Britse regering is van plan voor 250 miljoen Britse pond (287 miljoen euro) aan munitie te leveren aan Kiev. Dat gaat premier Rishi Sunak maandag bekendmaken tijdens een bijeenkomst van de regeringsleiders van de Joint Expeditionary Force (JEF) in de Letse hoofdstad Riga.
Sunak zal er bij zijn ambtsgenoten op aandringen om Oekraïne ook het komende jaar krachtig te blijven steunen, zo meldt zijn kabinet zondagavond in een verklaring.
De Joint Expeditionary Force bestaat naast het Verenigd Koninkrijk uit Denemarken, Finland, Estland, IJsland, Letland, Litouwen, Nederland, Zweden en Noorwegen. De leden zullen op de bijeenkomst in Riga naar verwachting de behoeften van Oekraïne op het vlak van defensie bespreken.
Sunak zal de regeringsleiders vragen om de steun die ze Oekraïne in 2022 hebben geboden, het komende jaar te evenaren of te overtreffen. Het Verenigd Koninkrijk heeft het voortouw genomen bij "het verlenen van defensieve hulp aan Oekraïne, in het bijzonder door meerdere raketwerpers en 125 luchtafweerkanonnen te sturen", klinkt het in de verklaring.
,,We blijven standvastig in onze ambitie om vrede in Europa te bewerkstelligen'', liet de Britse premier optekenen in de verklaring. ,,Maar om tot vrede te komen moeten we alle agressie afschrikken en onze inzet in de regio is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat we kunnen reageren op de meest ernstige bedreigingen.''
Vladyslav Omelchenko schreef zondagmiddag geschiedenis op het WK darts. Hij werd de allereerste darter uit Oekraïne die aantrad op het hoogste podium. Hij won niet, maar zijn optreden in Alexandra Palace voelde allesbehalve aan als een nederlaag.
© PDC — Omelchenko De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft voorgesteld om deze winter een wereldwijde vredestop te houden. Zelenski deed zijn oproep in een videoboodschap die hij vlak voor het begin van de WK-finale in Qatar openbaar maakte. De top moet als doel krijgen 'de wereld te verenigen rond de zaak van wereldwijde vrede', aldus Zelenski. ,,De stadions stromen na de wedstrijd leeg, in de oorlog blijven de steden leeg", zei hij onder meer.
Rusland viel eind februari Oekraïne binnen. Bij het conflict zijn duizenden burgers omgekomen. Miljoenen mensen werden uit hun huizen verdreven.
Vrijdag meldde CNN dat Zelenski de wereldvoetbalbond FIFA had gevraagd of die voor de WK-finale tussen Frankrijk en Argentinië zijn vredesboodschap met de wereld kon delen, maar dat verzoek wees de voetbalbond af. Volgens CNN werd er met verbazing gereageerd in Oekraïne op de afwijzing door de FIFA, waarvan bekend is dat die geen voorstander is van politieke boodschappen. ,,We dachten dat de FIFA zijn platform wilde gebruiken voor het algemeen belang", aldus een functionaris.
De Russische president Vladimir Poetin komt komende week met een belangrijke aankondiging tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Defensie. ,,We wachten op belangrijke verklaringen", zei een presentator op de staatstelevisie.
Bijna tien maanden na het begin van de jongste Russische invasie in Oekraïne achten waarnemers het mogelijk dat Poetin de verdere omschakeling van de Russische economie naar een oorlogseconomie gaat doordrukken, aangezien de Russische troepen problemen blijven hebben met de bevoorrading. Door de aanhoudende moeilijkheden in de oorlog tegen Oekraïne heeft Poetin het onderwerp de afgelopen weken in het openbaar grotendeels gemeden. Ook de traditionele grote jaarlijkse persconferentie kort voor kerst werd afgelast.
Poetin zal komende week de jaarlijkse topvergadering van het ministerie van Defensie voorzitten. Een exacte datum voor de bijeenkomst is nog niet bekend. Wel wordt Poetin maandag in de Belarussische hoofdstad Minsk verwacht voor gesprekken met de Belarussische heerser Loekasjenko. Tijdens een regeringsvergadering vorige week had Poetin al opgeroepen tot aanpassing van de bewapeningsplannen.
Rusland zet muziek en cultuur in om het moreel van de eigen troepen in Oekraïne te versterken, melden de Britse geheime diensten. Twee zogenoemde 'creatieve brigades', bestaande uit operazangers, acteurs en circusmensen, worden aan het front ingezet om de militairen te vermaken, twittert het Britse ministerie van Defensie zondag.
De Britten betwijfelen of het 'cultuuroffensief' zal werken. De grootste problemen voor de Russen blijven het hoge aantal slachtoffers, slecht leiderschap, problemen met het uitbetalen van salarissen en slechte uitrusting. De creatieve brigades bieden daarvoor geen soelaas.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne publiceert het Britse defensieministerie op basis van rapporten van de veiligheidsdiensten dagelijks informatie over het verloop van de strijd. Moskou beschuldigt de Britten van een desinformatiecampagne.
De Russische minister Sergej Sjojgoe van Defensie is in Oekraïne geweest om de troepen te inspecteren, heeft het Russische leger zondag in een verklaring bekendgemaakt. Hij sprak daar onder meer met militairen aan de frontlinie die worden ingezet tijdens wat de Russen 'een speciale militaire operatie' noemen.
De militaire leiders ter plekke brachten Sjojgoe op de hoogte van de huidige situatie in het gebied en informeerden hem over de acties van de Russische strijdkrachten, zo staat in de verklaring. Wanneer de defensieminister is langs geweest wordt niet gemeld, maar de mededeling komt twee dagen nadat Sjojgoe een bijeenkomst had met president Vladimir Poetin en de militaire top was over de strategie tijdens de strijd in Oekraïne.
© Vadim Savitsky/TASS — Sergej Sjojgoe Bij nieuwe Russische aanvallen zijn zaterdag volgens Oekraïne vijf doden gevallen. De zwaarste menselijke tol werd geregistreerd in de Dnipro- regio, een kleine 500 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Daar werden vier mensen gedood en raakten vijftien anderen gewond, meldde plaatsvervangend hoofd van het presidentieel kantoor Kyrylo Timosjenko.
De vijfde dode viel volgens hem te betreuren in de zuidelijke regio Cherson, waar tevens drie gewonden vielen. De gelijknamige stad werd begin november heroverd op de Russen. Moskou annexeerde de regio in oktober na een illegaal referendum en kondigde er de staat van beleg af. Hetzelfde gebeurde in de regio's Charkov, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.
'De vijand blijft zijn inspanningen concentreren op het uitvoeren van aanvallen in de richtingen van Bachmoet (de stad in de regio Donetsk die de Russen sinds afgelopen zomer proberen in te nemen, red.) en Avdiivka (in dezelfde regio)', meldde de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten zaterdagavond.
Het Kremlin meldde dat president Vladimir Poetin vrijdag een ontmoeting had gehad met de verantwoordelijk voor de militaire interventie in Oekraïne. Hij vroeg de commandanten naar hun 'voorstellen' over de voortzetting van de operaties.
Maandag zal Poetin zijn Belarussische tegenhanger Alexander Loekasjenko ontmoeten in Minsk voor een top die bedoeld is om hun alliantie verder te versterken. Loekasjenko kondigde in oktober de vorming van een gezamenlijke regionale troepenmacht aan om de westelijke grens van de Uniestaat te verdedigen.
Belarus, de enige bondgenoot van Rusland in deze oorlog, stond aan het begin van de invasie in buurland Oekraïne het gebruik van zijn grondgebied toe voor de Russische aanval op Kiev.
Oekraïne heeft zaterdag als eerste deelnemende land zowel de artiest als het nummer bekendgemaakt waarmee het meedoet aan het Eurovisie Songfestival. TVORCHI doet volgend jaar mee met het nummer Heart of Steel.
De elektronische band TVORCHI en de andere artiesten traden zaterdag tijdens de nationale finale van Oekraïne op vanuit een schuilkelder in Kiev vanwege de oorlog met Rusland.
Omdat Oekraïne de afgelopen editie van het liedjesfestijn heeft gewonnen, plaatst de Oekraïense deelnemer zich automatisch voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival op 13 mei. Het winnende land organiseert normaal gesproken de volgende editie van het festival, maar deze vindt volgend jaar in het Britse Liverpool plaats omdat het door de oorlog niet veilig genoeg is in Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk neemt de organisatie over omdat het tweede werd achter de Oekraïense winnaar Kalush Orchestra.