Bekijk belangrijke updates
  1. 08/11/2023

    Dit liveblog wordt afgesloten. Om het blog snel te houden, maken we een nieuw artikel aan. Al het nieuws rondom de verkiezingen is vanaf nu hier te volgen

  2. 07/11/2023

    Caroline van der Plas (BBB) heeft opnieuw kritiek op Pieter Omtzigt. Volgens Van der Plas heeft de NSC-leider niet door hoeveel banen er verloren gaan als de veestapel snel wordt verkleind, zoals Omtzigt wil. Van der Plas wil nog wel met hem in een kabinet, maar heeft geen ‘totale Pieter-adoratie’, benadrukt ze in de speciale verkiezingseditie van podcast Politiek Dichtbij.

    Instanews image
    © Foto AD — Caroline van der Plas (BBB) in de studio van de podcast Politiek Dichtbij.
  3. 07/11/2023

    Henri Bontenbal, de lijsttrekker van het CDA, vindt achteraf dat zijn partij 'nooit aan dit kabinet had moeten beginnen'. Dat zei hij dinsdagmiddag tijdens een gesprek georganiseerd door de Universiteit Twente en de krant Tubantia in Enschede.

    Hij reageerde ermee op een kritische vraag uit het publiek, die ging over de notitie 'functie elders' met betrekking tot voormalig CDA'er Pieter Omtzigt tijdens formatiebesprekingen in 2021, ChristenUnie-leider Gert Jan Segers die kort daarop zei niet meer met premier Mark Rutte in een kabinet te willen zitten en de houding van het CDA destijds. Het kwam tot een breuk tussen Omtzigt en het CDA. Uiteindelijk trad in januari 2022 toch Rutte-IV aan met VVD, D66, ChristenUnie en het CDA.

    Bontenbal geeft toe dat het 'makkelijk is om dit achteraf te zeggen' en dat hij destijds niet 'in die schoenen stond'. Hij weet zeker dat zijn partij het besluit om in een coalitie te stappen 'met goede intenties' nam, maar vindt dat met de kennis van nu geen goede beslissing.

    Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 kreeg het CDA 15 zetels. Inmiddels schatten peilingbureaus dat de partij op 22 november, wanneer er weer verkiezingen zijn, uitkomt op 3 tot 5 zetels. 

    Instanews image
    © Brunopress — Henri Bontenbal (CDA).
  4. 07/11/2023

    Twee van de drie grootste partijen doen zondag niet mee aan het tweede RTL-debat. Frans Timmermans en Pieter Omtzigt hebben bedankt voor deelname, vanwege 'keuzes' die gemaakt worden in het drukke campagneschema (Timmermans) en 'de opzet' (Omtzigt).
    VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz doet wel mee. Verder debatteren Wilders (PVV), Van der Plas (BBB), Ouwehand (PvdD), Jetten (D66) en Marijnissen (SP) over onder meer de woningmarkt en de zorg. Ook gaan ze in gesprek met kiezers. ,,We hebben Omtzigt en Timmermans lang geleden uitgenodigd. Ze gaan helaas niet op de uitnodiging in. We vinden het teleurstellend dat zij het gesprek over onderwerpen die de kijker echt bezighouden niet aangaan", meldt RTL-hoofdredacteur Ilse Openneer in een toelichting. 

    Timmermans heeft twee weken geleden afgezegd, Omtzigt zojuist, vijf dagen voor het debat, meldt RTL. Omdat de twee grote partijen afmelden, is er ruimte gekomen voor de SP, daarom is Marijnissen toegevoegd aan het deelnemersveld.

    Na afloop van het eerste lijsttrekkersdebat bleek zondag al dat Omtzigt neigde naar een afmelding.  

  5. 07/11/2023

    De SP wil als het even lukt meedoen aan een volgend kabinet. Dat zei lijsttrekker Lilian Marijnissen dinsdagochtend op Radio 1. De SP heeft al meerdere verkiezingen op rij verloren en staat ook nu op fors verlies in de peilingen. Marijnissen verklaart dat mede doordat haar partij het imago heeft dat die partij toch nooit meebestuurt. Zo haalde haar partij bij de verkiezingen in 2006 25 Kamerzetels onder leiding van Marijnissens vader Jan. Daarna liep de partij al vrij snel weg bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet, waarna de partij nooit meer zo groot werd als toen. Reden waarom Lilian Marijnissen dit keer benadrukt dat haar partij wel degelijk wil meebesturen in een nieuw kabinet.