Dit liveblog wordt afgesloten. Om het blog snel te houden, maken we een nieuw artikel aan. Al het nieuws rondom de verkiezingen is vanaf nu hier te volgen.
Caroline van der Plas (BBB) heeft opnieuw kritiek op Pieter Omtzigt. Volgens Van der Plas heeft de NSC-leider niet door hoeveel banen er verloren gaan als de veestapel snel wordt verkleind, zoals Omtzigt wil. Van der Plas wil nog wel met hem in een kabinet, maar heeft geen ‘totale Pieter-adoratie’, benadrukt ze in de speciale verkiezingseditie van podcast Politiek Dichtbij.
Henri Bontenbal, de lijsttrekker van het CDA, vindt achteraf dat zijn partij 'nooit aan dit kabinet had moeten beginnen'. Dat zei hij dinsdagmiddag tijdens een gesprek georganiseerd door de Universiteit Twente en de krant Tubantia in Enschede.
Hij reageerde ermee op een kritische vraag uit het publiek, die ging over de notitie 'functie elders' met betrekking tot voormalig CDA'er Pieter Omtzigt tijdens formatiebesprekingen in 2021, ChristenUnie-leider Gert Jan Segers die kort daarop zei niet meer met premier Mark Rutte in een kabinet te willen zitten en de houding van het CDA destijds. Het kwam tot een breuk tussen Omtzigt en het CDA. Uiteindelijk trad in januari 2022 toch Rutte-IV aan met VVD, D66, ChristenUnie en het CDA.
Bontenbal geeft toe dat het 'makkelijk is om dit achteraf te zeggen' en dat hij destijds niet 'in die schoenen stond'. Hij weet zeker dat zijn partij het besluit om in een coalitie te stappen 'met goede intenties' nam, maar vindt dat met de kennis van nu geen goede beslissing.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 kreeg het CDA 15 zetels. Inmiddels schatten peilingbureaus dat de partij op 22 november, wanneer er weer verkiezingen zijn, uitkomt op 3 tot 5 zetels.
Twee van de drie grootste partijen doen zondag niet mee aan het tweede RTL-debat. Frans Timmermans en Pieter Omtzigt hebben bedankt voor deelname, vanwege 'keuzes' die gemaakt worden in het drukke campagneschema (Timmermans) en 'de opzet' (Omtzigt).
VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz doet wel mee. Verder debatteren Wilders (PVV), Van der Plas (BBB), Ouwehand (PvdD), Jetten (D66) en Marijnissen (SP) over onder meer de woningmarkt en de zorg. Ook gaan ze in gesprek met kiezers. ,,We hebben Omtzigt en Timmermans lang geleden uitgenodigd. Ze gaan helaas niet op de uitnodiging in. We vinden het teleurstellend dat zij het gesprek over onderwerpen die de kijker echt bezighouden niet aangaan", meldt RTL-hoofdredacteur Ilse Openneer in een toelichting.Timmermans heeft twee weken geleden afgezegd, Omtzigt zojuist, vijf dagen voor het debat, meldt RTL. Omdat de twee grote partijen afmelden, is er ruimte gekomen voor de SP, daarom is Marijnissen toegevoegd aan het deelnemersveld.
Na afloop van het eerste lijsttrekkersdebat bleek zondag al dat Omtzigt neigde naar een afmelding.
De SP wil als het even lukt meedoen aan een volgend kabinet. Dat zei lijsttrekker Lilian Marijnissen dinsdagochtend op Radio 1. De SP heeft al meerdere verkiezingen op rij verloren en staat ook nu op fors verlies in de peilingen. Marijnissen verklaart dat mede doordat haar partij het imago heeft dat die partij toch nooit meebestuurt. Zo haalde haar partij bij de verkiezingen in 2006 25 Kamerzetels onder leiding van Marijnissens vader Jan. Daarna liep de partij al vrij snel weg bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet, waarna de partij nooit meer zo groot werd als toen. Reden waarom Lilian Marijnissen dit keer benadrukt dat haar partij wel degelijk wil meebesturen in een nieuw kabinet.
Hoewel JA21 er in de peilingen niet goed voorstaat, acht partijleider Joost Eerdmans het nog altijd 'heel realistisch' dat hij aan tafel komt over de vorming van een centrumrechts kabinet. ,,Wij zijn een puzzelstukje in die formatie straks", voorspelt Eerdmans in een vraaggesprek met Nieuwsuur.
Eerdmans benadrukt dat JA21 een 'stevig rechts programma' heeft, met een veel strenger migratiebeleid en kern- in plaats van windenergie als belangrijkste speerpunten. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld de PVV van Geert Wilders wordt zijn partij door niemand uitgesloten, zegt hij.
JA21 ontstond ruim twee jaar geleden uit een van de afsplitsingen van Forum voor Democratie. Eerdmans kwam na de verkiezingen van maart 2021 samen met Derk Jan Eppink en Nicki Pouw-Verweij in de Tweede Kamer, maar zag zijn partijgenoten onlangs allebei overlopen naar BBB. Volgens recente peilingen zou de partij nu op één à twee zetels kunnen rekenen.
NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt heeft nog altijd de voorkeur voor een minderheidskabinet. Maar mocht er na de verkiezingen toch worden gesproken over de vorming van een meerderheidskabinet, dan loopt hij daar niet voor weg. ,,Een centrumrechts kabinet behoort zeker tot de mogelijkheden", zei hij maandag bij 'Van Torentje naar Torentje', georganiseerd door Tubantia en de Universiteit Twente.
Omtzigt zei ook wel een idee te hebben welke partijen zo'n coalitie zouden kunnen vormen: ,,VVD, NSC, BBB, CDA, SGP en JA21." De PVV zit daar niet bij, ook al ziet de achterban van NSC zo'n samenwerking best zitten. Maar Omtzigt blijft de partij van Geert Wilders uitsluiten, omdat die partij in zijn ogen de rechtsstaat onvoldoende respecteert. ,,Ik zal straks opnieuw een eed afleggen op de Grondwet, en die neem ik zeer serieus", aldus Omtzigt.
Omtzigt nam in het gesprek ook al een voorschot op de verkiezingsuitslag. Hij denkt dat de VVD samen met NSC de grootste wordt, met 27 zetels elk, gevolgd door GroenLinks-PvdA met 24 zetels. Zijn oude partij, het CDA, schat Omtzigt in op 6 zetels.
Omtzigt wilde net als zondagavond opnieuw geen antwoord geven op de vraag of hij premier wil worden als NSC de grootste partij zou worden. Zijn twijfel komt voort uit het feit dat hij pas 10 weken geleden besloot mee te doen aan de verkiezingen. ,,Het gaat allemaal een beetje snel." Ook vindt hij dat de tv-debatten niet moeten gaan over de vraag wie het meest geschikt is als premier, maar over welke hervormingen nodig zijn. En er is ook nog een persoonlijke reden: ,,Is de positie van premier nog uit te voeren door een vader van een gezin die in Enschede woont?", vraagt hij zich af. ,,Ik ga mijn grenzen heel scherp bewaren."
Meer verkiezingsprogramma's van politieke partijen zijn in strijd met de rechtstaat, stelt de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 stelden zeven partijen plannen voor die rechtstatelijk niet konden. Dit jaar zijn dat er tien. Vooral op asiel en migratie doen partijen voorstellen die juridisch niet kunnen.
De NOvA hanteert een systeem van gele en rode kaarten. Plannen die 'mogelijk een risico vormen voor de rechtstaat' krijgen een gele kaart, plannen 'die regelrecht in strijd zijn met de rechtstaat' een rode kaart.
Vrijwel uitsluitend rechtse partijen krijgen een 'rode kaart' van de advocaten: JA21, FVD, BVNL, PVV, SGP en VVD krijgen allemaal meerdere berispingen. DENK is de enige 'linkse' partij die volgens de advocaten te ver gaat. Die partij wil onder meer verplichte chemische castratie voor pedoseksuelen.
De advocaten zien vooral problemen als het gaat om asiel, strenger straffen, strengere regels in gevangenissen of het zonder meer afschaffen van wetten. Zo trekken ze onder meer de rode kaart voor maximale aantallen asielzoekers per jaar, iets wat partijen als BBB, NSC, PVV, BVNL en FVD willen. Dit is namelijk in strijd met internationale verplichtingen en verdragen. Dat geldt ook voor de suggestie van de SGP om de doodstraf weer in te voeren.
Ook standaard gevangenisstraffen of minimumstraffen (JA21, PVV), levenslange straffen na drie ernstige misdrijven (JA21, BBB) of het schrappen van de stikstofwet (BVNL) kunnen rekenen op afkeur van de advocaten. Verder beperkt FVD volgens de NOvA de vrijheid van meningsuiting met 'een verbod op LHBTI+-propaganda', en gaat de VVD te ver met toezicht op islamitische weekendscholen.
Ondanks de toenemende kritiek op de verkiezingsprogramma's, is de NOvA op een paar vlakken positief. Veel voorstellen - ook van partijen die anti-rechtstatelijke plannen hebben - versterken de rechtstaat namelijk. Zo oordelen de advocaten positief over bijvoorbeeld een grondwettelijke toets, referenda of de bescherming van journalisten. ,,Het is duidelijk dat vrijwel alle partijen worstelen met het antwoord op de vraag hoe onze democratie staatkundig moet worden (her)ingericht om te voldoen aan de eisen van deze tijd." NSC wil bijvoorbeeld een grondwettelijk hof oprichten en krijgt daar een groene kaart voor.
De advocaten hebben achttien verkiezingsprogramma's doorgelicht van partijen die nu al in de Kamer zitten of een redelijke kans maken op een zetel.
De PVV is niet meer uitgesloten voor een meerderheid van rechtse kiezers. Een kabinet van VVD, NSC, PVV en BBB wordt door de achterban van die partijen zeer gewenst. PVV-kiezers snakken ernaar, zo blijkt uit een kiezersonderzoek van Eenvandaag onder 25.000 deelnemers.
In het eerste tv-debat bij RTL weigerde Pieter Omtzigt nog altijd antwoord geven op de vraag of hij premier wil worden. Volgende week dreigt hij bij dezelfde zender verstek te laten gaan. VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz noemt diens verkiezingsprogramma ‘een menukaart zonder prijzen’. En GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans neemt intussen afstand van zijn eigen verkiezingsprogramma.
De meeste partijen die hoog staan in de peilingen zijn tegen een algeheel vuurwerkverbod. GroenLinks-PvdA is de enige partij in de top vijf van Peilingwijzer die vindt dat consumentenvuurwerk moet worden vervangen door bijvoorbeeld professionele vuurwerkshows.
De populaire nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt is tegen een verbod en gelooft meer in handhaving van de huidige regels, laat een woordvoerder weten. VVD, PVV en BBB zijn al langer uitgesproken tegenstander.
Sinds 2020 geldt een verbod op rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk met een hoog risico op verwondingen. Dat heeft de jaarlijks oplaaiende discussie over een algeheel vuurwerkverbod niet verstomd. Een derde van de vuurwerkverwondingen bij de spoedeisende hulp kwam vorig jaar door legaal vuurwerk, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Gemeenten en oogartsen bepleiten al jaren dat vuurwerk afsteken alleen aan professionals moet worden overgelaten. Ook burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag vindt dat, in tegenstelling tot het standpunt van zijn landelijke partij.
In de huidige Tweede Kamer zijn de voorstanders van een verbod nog altijd in de minderheid. Afgaande op de peilingen lijkt hier geen verandering in te komen na de verkiezingen van 22 november. Niet alleen omdat NSC en BBB tegen zijn en afstevenen op zetelwinst, maar ook omdat voorstander D66 er slecht voor staat in de peilingen.
Ingrid Michon van de VVD denkt dat het meer zin heeft om de regels die al bestaan beter te handhaven. De politica benoemt dat een groot deel van het probleem ligt bij vuurwerk dat al verboden is. De politie moet er volgens haar voor zorgen dat zo veel mogelijk vuurwerk is ingenomen ,,voordat de avond valt" met de jaarwisseling. Bovendien denkt ze dat er meer kan worden gedaan om te voorkomen dat mensen illegaal vuurwerk kopen over de grens. Partijen als NSC en ook de SP staan er vergelijkbaar in.
,,Als mensen met hun zoontje een vuurpijl af willen steken, dan moet dat gewoon kunnen", vindt partijleider Joost Eerdmans van JA21. Wat hem betreft worden vuurpijlen weer toegestaan. Ook de PVV en BBB benoemen steevast in debatten dat ze vuurwerk afsteken een waardevolle traditie vinden die behouden moet blijven.
D66 erkent dat de vrijheid om vuurwerk af te steken voor veel mensen belangrijk is, maar vindt dat niet opwegen tegen de ,,maatschappelijke gevolgen voor de veiligheid van hulpverleners, de impact op de natuur, de gezondheid van mensen en de kosten van de schade die het aanricht." ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA zijn om vergelijkbare redenen voor een verbod.
Partijleider Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) wil niet koste wat kost vasthouden aan 2030 als deadline in de stikstofcrisis, zegt hij tijdens het RTL-verkiezingsdebat. Hij wil zich vooral richten op natuurherstel en wil daarin jonge, duurzame boeren tegemoet komen. ,,Dat vind ik belangrijker dan wat we precies in ons verkiezingsprogramma hebben afgesproken."
Timmermans zegt de afgelopen tijd veel jonge boeren gesproken te hebben. ,,Zij zeggen: alles zit nu vast, help ons te bewegen." Timmermans wil 'een handreiking' van die boeren beantwoorden met 'een handreiking van onze kant'.
De deadline voor stikstofvermindering ligt zeer gevoelig in Den Haag. Het vorige kabinet wilde dat in 2030 bijna driekwart van alle stikstofgevoelige natuur niet langer overbelast is. Nu staat 2035 nog in de wet voor dat doel.
Hoewel Timmermans een stikstofdeadline niet heilig vindt, wil hij desondanks niet dat de stikstofaanpak vertraagt. ,,Het mag geen excuus zijn om weer uit te stellen, zoals we de afgelopen twintig jaar hebben gedaan."
Zowel VVD-leider Dilan Yeşilgöz als Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vindt het absurd dat NSC-voorman Pieter Omtzigt jaarlijks maximaal 50.000 migranten in Nederland wil toelaten. ,,Een slecht idee", zei Timmermans, en bovendien een 'belofte die je niet waar kunt maken.' Yeşilgöz vindt dat de instroom eerst fors naar beneden moet. Pas daarna kan eventueel over een richtgetal worden gesproken. ,,Alleen een richtgetal is echt goedkoop", zei Yeşilgöz tijdens het debat.
Eerst moeten concrete maatregelen worden genomen, zei de VVD-leider. Die mist ze in het verkiezingsprogramma van Omtzigt. ,,Het kabinet is niet voor niks gevallen. Dit zijn moeilijke besluiten die leiders moeten nemen", zei ze fijntjes.
Omtzigt nuanceerde zijn jaarlijkse richtgetal in het debat iets, toen de twee andere lijsttrekkers hem vroegen wat NSC gaat doen als er veel meer migranten naar Nederland willen komen. Als er zich een situatie voordoet, zoals de oorlog in Oekraïne, dan kan er van dat aantal worden afgeweken, zei Omtzigt. ,,Dan kun je er bijvoorbeeld een jaar overheen gaan. Maar je gaat wel proberen om het aantal daarna weer naar een normaal niveau terug te brengen.'
Yeşilgöz vindt het kwalijk dat Pieter Omtzigt zijn verkiezingsprogramma niet heeft laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Volgens Omtzigt was hier geen tijd meer voor, aangezien de pas opgerichte partij tijd nodig had om een programma te schrijven. ,,Maar dit is als een menukaart zonder prijs", kwalificeert Yeşilgöz het programma.
Omtzigt verzekert dat hij snel laat weten hoe hij precies al zijn plannen wil betalen. ,,Maar dat zal niet deze week zijn", zo tempert hij de verwachtingen.
Yeşilgöz vindt dat teleurstellend. ,,Als ik thuis een grote uitgave doe, bespreek ik dat ook altijd met mijn man. Dit kun je de kiezer niet aandoen, het valt nu niet te zeggen waar u de rekening gaat neerleggen."
VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz vindt dat Frans Timmermans (PvdA-GroenLinks) groepen tegenover elkaar zet door steeds te benadrukken dat hij van de rijken een 'offer' wil vragen om de armsten te helpen. Mensen uit de armoede helpen lukt alleen door de lasten te verlagen en werk meer te laten lonen, aldus de liberaal in het RTL-debat. De sociaaldemocraat belast het land wat haar betreft 'kapot'.
In het debat benadrukte Timmermans het logisch te vinden 'dat je (...) aan de rijkste in Nederland een offer' vraagt om bijvoorbeeld de verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen te betalen.
,,Ik heb het idee dat we twaalf jaar teruggaan in de tijd", wierp Yeşilgöz tegen. De afgelopen jaren heeft het kabinet van mensen met een hoog inkomen en van grote bedrijven wel degelijk en in toenemende mate een bijdrage gevraagd, stelt de VVD-leider. Ze vindt dat Timmermans Nederlanders tegenover elkaar zet. ,,Alsof je daarmee ook maar één kind uit de armoede haalt."
Timmermans moest niets hebben van de uithaal. ,,Heb je dat filmpje net niet gezien?" hield hij Yeşilgöz voor. In een eerder fragment in de uitzending was te zien hoe mensen emotioneel uitlegden dat ze hun rekeningen niet dreigen te kunnen betalen.
Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) verwijten Frans Timmermans dat de belastingen in het partijprogramma van GroenLinks-PvdA te veel omhoog gaan. Rijke mensen mogen van de linkse partijleider 'best wat bijbetalen'. Zo zal hij Nederland 'kapot belasten', verwijt Yeşilgöz hem tijdens het verkiezingsdebat.
,,Ik vind echt dat de overheid naar zichzelf kan kijken", zegt Yeşilgöz. Samen met Omtzigt ziet ze liever dat de overheid gaat bezuinigen om geld vrij te maken om hun plannen uit te voeren.
Wat dat betreft, kijkt Omtzigt ook kritisch naar de VVD. Het coalitieakkoord van het kabinet, waar de liberale partij ook in zat, leek 'meer op het PvdA-programma', vindt het populaire Kamerlid. Dat terwijl VVD en ook CDA en D66 minder uitgaven hadden beloofd, merkt hij op.
Volgens GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans gaan onder NSC van Pieter Omtzigt 'de sterkste schouders niet de zwaarste lasten dragen'. Dat dichtte de sociaaldemocraat Omtzigt toe in het RTL-verkiezingsdebat. Timmermans sloeg tegenover de NSC-leider een veel kritischer toon aan dan vorige week, toen de twee elkaar op eigen initiatief lang spraken tijdens een onderling debat.
,,Hoe wilt u Nederland eerlijker maken?" Met die vraag daagde Timmermans Omtzigt uit tijdens het debat. Omtzigt benadrukte zijn plannen om bijvoorbeeld de energielasten van mensen te verlagen, onder meer door de belasting omlaag te doen. Wat Omtzigt betreft komt 'het gas dat we uit de Noordzee gaan halen betaalbaar beschikbaar voor de Nederlandse huishoudens'.
Timmermans noemde het teleurstellend dat Omtzigt liever op Europees niveau de inkoop van eigen aandelen wil belasten. Hij wacht op Brussel, is de conclusie van de linkse partijleider. ,,Ik stel vast dat u geen duidelijkheid geeft over het minimumloon", voegde hij toe - een ander punt waarover de twee politici eerder twistten. ,,Dat vind ik heel jammer", concludeerde Timmermans.
Ook 2,5 week voor de verkiezingen wil Pieter Omtzigt nog altijd geen antwoord geven op de vraag of hij premier wil worden. De NSC-lijsttrekker denkt dat hij zijn hervormingsagenda het best vanuit de Tweede Kamer kan uitvoeren. Maar het Torentje wil hij tegelijkertijd ook niet uitsluiten.
,,Vandaag krijgt u daar geen antwoord op", zei Omtzigt zondagavond over de premiersvraag in het verkiezingsdebat van RTL. Daarin stond hij tegenover Dilan Yesilgöz (VVD) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA).
In de verkiezingsprogramma's van politieke partijen worden 'lang niet altijd' de keuzes gemaakt die nodig zijn voor de inwoners van Nederland, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ook wordt in de programma's weliswaar beschreven welke doelen nagestreefd worden, maar niet welke zaken prioriteit hebben.
Zo noemen alle partijen goede en betaalbare zorg heel belangrijk. Maar 'gezien de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt vraagt dit niet alleen om keuzes over de organisatie en de inrichting van de zorg, maar moet ook worden bepaald waar wel of geen zorg voor wordt verleend en wat mensen wel of niet vergoed krijgen', aldus het SCP.
Hetzelfde geldt voor de aanpak van krapte op de arbeidsmarkt. 'Sommige partijen zetten vooral in op vergroting van het totale arbeidsaanbod. Maar zit er nog genoeg rek in het arbeidsaanbod? En wat zijn de maatschappelijke 'kosten' als mensen meer uren moeten werken?', werpt het SCP op.
Het planbureau meldt dat de maatschappelijke opgaven urgent zijn, wijzend op bijvoorbeeld klimaatverandering en vergrijzing. Het vooruitschuiven van keuzes hierin, of niet kiezen, wordt 'problematisch' genoemd. 'In de programma's geven partijen vaak duidelijk aan welke collectieve doelen ze nastreven. Wat we echter nauwelijks terugzien, zijn uitspraken over zaken en doelen die de partijen minder belangrijk vinden, en voor welke andere uitdagingen de schaarse middelen dus niet of minder worden ingezet.'
Het SCP noemt het verder opvallend dat de verkiezingsprogramma's een hoog maakbaarheidsgehalte hebben. 'Bij bijvoorbeeld de opgaven rondom asiel en migratie roepen de programma's een beeld op dat de overheid daadwerkelijk 'grip' kan krijgen op de omvang en samenstelling van migratie. De ervaringen van de afgelopen jaren wijzen eerder op het tegendeel.' Het kabinet-Rutte IV viel in juli op asiel en migratie.
In de beschouwing zijn de verkiezingsprogramma's van BBB, CDA, ChristenUnie, D66, Forum voor Democratie, GroenLinks/Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, PVV, SP en VVD bekeken. Het SCP legt uit dat het hierbij gaat om partijen die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 minstens vijf zetels hadden en/of op 1 oktober in de Peilingwijzer werden geschat op vijf of meer zetels. Ook zijn alleen de partijen bekeken die uiterlijk op 1 oktober hun verkiezingsprogramma hadden bekendgemaakt, waarmee het verkiezingsprogramma van Omtzigts partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) dus te laat was.
De politieke partij Samen Voor Nederland en de socioloog Laurens Buijs gaan al voor de verkiezingen uit elkaar. Als reden daarvoor noemt de partij in een verklaring de aanval van Buijs op Forum voor Democratie. ,,Vrijheid van meningsuiting staat bij Samen Voor Nederland hoog in het vaandel. Er stond een mooie social media post voor klaar, maar er zijn grenzen” zegt Michel Reijinga, de partijleider van Samen Voor Nederland, in een verspreide verklaring. ,,Alle leden op de kieslijst ondervonden last van de acties van Laurens. Het kan niet zo zijn dat onze mensen slecht slapen door alle heftige reacties, als reactie op de mening van Laurens. We moesten ingrijpen”.
Buijs stelt op X, voorheen Twitter, dat de partij hem 'cancelt'.
Eind oktober werd bekend dat Buijs als docent per februari volgend jaar vertrekt bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De socioloog mengt zich vaak in discussies over genderdiversiteit. Zo noemde hij het non-binair zijn ‘een lege hype’. De docent stelde ook dat hij heeft aangekaart dat de academische vrijheid wordt bedreigd door een ‘woke-cultuur’. Hij noemde zichzelf een klokkenluider en wilde daarom beschermd worden. Zijn uitspraken kwamen hem op veel kritiek te staan. Op sociale media noemde Buijs zijn critici - soms met naam en toenaam - onder meer ‘monsters’, ‘extremisten’, ‘corrupt’ en ‘levensgevaarlijk’. Vanwege zulke uitspraken had de UvA Buijs eerder dit jaar op non-actief gesteld.